taboola

Arı Otu Yetiştiriciliği

Arı Otu Yetiştiriciliği 25.03.2024

İyi bir arı merası bitkisi olan arı otu, faselya adıyla da biliniyor. Bitki, bilimsel kaynaklarda Hydrophyllaceae familyasında sınıflandırılıyor. Arılar için zengin bir polen ve nektar kaynağı olan bitki, dünyanın en değerli 20 bal bitkisi arasında görülüyor. Robotik arı kovanları ve arıcılığın geleceği gibi konular güncel tartışmalarda yer alıyor. Bu senaryolarda, arı otu yetiştiriciliği önemli bir çözüm olarak öne çıkıyor. Amerika kökenli olan faselya, dünya genelinde 13 farklı türe sahip. Tek yıllık bu otsu bitkiyi, mor salkımlı çiçeklerinden ayırt edebilirsiniz. Tarfin Mobil uygulaması, girdi alımlarınızı kolaylaştırarak yanınızda yer alıyor. Siz de Tarfin Mobil'i indirerek, Türkiye'nin her yerinde girdi ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve hasat vadesi gibi çeşitli ödeme avantajlarından yararlanabilirsiniz. Kefil veya ipotek gibi şartlar gerektirmiyor. Tarfin'in yeni nesil avantajlarını öğrenmek için en yakın yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz.

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Arı Otu Yetiştiriciliğinin Avantajları Nelerdir?
  • Arı Otu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  • Arı Otu Ne Zaman Ekilir?
  • Arı Otu Nasıl Hasat Edilir?
  • Arı Otu Bitkisinin Özellikleri

Faselya hakkında yapılan çalışmalar ve ülkemizdeki yetiştiricilik denemeleri devam ediyor. Her geçen gün farklı bilgilerle faselya yetiştiriciliği konusunda bilgimiz artıyor. Siz de güncel bilgileri yazımızdan öğrenebilir, son kısımda ise sıkça sorulan soruları bulabilirsiniz.

Arı Otu Yetiştiriciliğinin Avantajları Nelerdir? 

1.5, 2 ay kadar çiçekli kalabilen arı otu yetiştiriciliği ile her geçen gün daha fazla çiftçimizin merakını uyandırıyor. Arı otu yetiştiriciliğinin faydalarını ve öne çıkan avantajlarını sizin için derledik: (Akademik kaynak)

  • Uzun çiçeklilik sebebiyle arıcılığın en önemli kaynaklarından biri olan ot, aynı zamanda kaba yem için kullanılıyor. Arıcılıkta değerlendirildikten sonra kalan kısımlar silaj olarak hayvancılık için tercih ediliyor. 
  • Erozyonu engellemek için nadas alanlarında kullanılıyor. 
  • Yeşil gübre şeklinde fakir toprakların ıslahında ottan yararlanılıyor. 
  • Zararlı mücadelesinde tuzak bitkisi olarak tercih ediliyor. Böcekleri kendine çekme özelliği sayesinde, diğer ekinlere verilen zararın azaltılmasında biyolojilk savaşın bir parçası oluyor. 
  • Meyve bahçelerinde, mısır, şeker pancarı üretiminde ve bağlarda alt bitki görevi görüyor. 
  • Kesme çiçekçilikte süs bitkisi olarak da arı otu kullanımı dikkat çekiyor.
  • Arı otları kimi Avrupa ülkelerinde, erken sonbaharda ekilerek aşırı azot gübresi kullanımıyla nitrat yıkanmasını sınırlamak için tercih ediliyor.

Arı Otu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Arı otu diğer kışlık ara ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan teknikler tercih edilerek üretiliyor. Tohumlarının küçük olmasından dolayı, tohum yatağının özenle hazırlanması gerekiyor. 20 ile 70 cm sıra arası mesafe ile ekilen arı otu tohumlarının dekara düşen tohum miktarı elle ekimde 1.0-1.5 kg arasında değişiyor. Ekim derinliğinde ise 1.0-2.0 cm arasında mesafe kollanıyor. Serpme ekimde biraz daha fazla tohum gerekiyor. Arı otu tohumları gün ışığına maruz kaldığında çimlenmeyeceğinden, tohumların iyice gömüldüğünden emin olmak önem taşıyor.  

Arı otu yetiştiriciliği için taban gübresi olarak dekar başına 5-6 kg saf azot ve fosfor veriliyor. Ayrıca ekim öncesi tohumların karınca zararına karşı ilaçlanması tavsiye ediliyor. Hastalık ve zararlılara karşı son derece dayanıklı olan arı otu, yetiştirme mevsiminde ilaç gerektirmiyor. Bu özelliği sayesinde, arı otu kullanılan meralardan elde edilen balın kalitesi ve piyasa değeri artıyor. (Kaynak)
 

Arı Otu Yetiştiriciliğinin Avantajları Nelerdir?

Toprak uyumu yüksek olan arı otu, farklı toprak tiplerinde yetiştirilebiliyor. Toprakların pH derecesinin 6.4 ile 6.8 arasında olması gerekiyor. Ek olarak, nemli ve sıkıştırılmış topraklarda çıkış zorlu olacağından genellikle toprağın bu özellikleri taşımaması verim açısından önemseniyor. 

Arı Otu Ne Zaman Ekilir? 

Arı otu tohumu ne zaman ekilir sorusunun yanıtı Çukurova ve Akdeniz sahil kuşağında sonbaharı gösteriyor. Bunun yanında 500 metreden yüksek yerlerde veya kışın kar yağan alanlarda, arı otu yetiştiriciliği için ekimin ilkbaharda yapılması daha uygun görülüyor. Farklı rakımlarda, değişik iklim bölgelerinde ekilen arı otundan yıl boyunca yararlanılabiliyor. Arı otları verimli Çukurova koşullarında, kış aylarında gelişme gösteriyor ve mart ayı sonu - nisan ayı başında çiçeklenmeye başlıyor. Arı otları 1.5-2 ay boyunca arı merası olarak kullanılıyor ve çiçeklerin iyice azaldığı dönemde silajlık şekilde biçiliyor. Karadeniz Bölgesi’nde arı otu ne zaman ekilir diye soranlara, çiftçilerimiz mart-nisan aylarının doğru zaman olduğunu vurguluyor. Bu durumda otlar haziran ayında çiçekleniyor. Arı otu ekimi, çiçeklenme süresinin daha uzun olması için birkaç defada, 2-3 hafta aralıkla gerçekleştirilebiliyor. Böylelikle bir tarlada daha uzun süre çiçeklenme periyodu yaşanıyor. Benzer şekilde, su seven arı otları, sulanarak çiçeklenme süresi artırılıyor ve tohumlanma olgunluğu bir süre geciktirilebiliyor. (Tarım Bakanlığı kaynağı)

Arı Otu Nasıl Hasat Edilir?

Arı otu yetiştiriciliğinde hasadın tohumlar araziye dökülmeden yapmak büyük önem taşıyor. Eğer tohum amacıyla arı otu yetiştiriciliği yapıyorsanız, bitki gövdesi henüz yaşken hasada başlamalısınız. Çiçek salkımları mor renkten kahverengiye dönmeye başladığında bitkiler biçilerek toplanıyor ve yere yayılarak kurutuluyor. Tahta çubuk kullanılarak döveceğiniz ve traktörle ezerek tohumlarından ayıracağınız arı otlarını savurma ile artıklardan arındırabilirsiniz. Hasat ettiğiniz tohumları birkaç yıl içinde çimlendirebilir, tohumluk olarak kullanabilirsiniz.

Arı Otu Ne Zaman Ekilir? 

Arı otundan silaj elde etmek için biçim yapılacaksa, çiçeklenme başlangıcı dönemi de tercih ediliyor. Fakat merada ürünü kullanıp çiçeklenme sonrası bitmek ekonomik avantaj bulunduruyor. 

Arı Otu Bitkisinin Özellikleri 

Boyu 60 ile 120 cm arasında değişen arı otunun sapları diken benzeri tüylerle kaplı oluyor. Gelişme sürecinde, toprağa yakın olan sap kısmından dallanan arı otları yatay bir şekilde büyümeye devam ediyor. Tohumlarının çimlenmesi için 3 ile 20 santigrat derece sıcaklık gerekiyor. 

Arı otunun ilk çiçeklenmesi salkımların alt kısmından başlıyor ve ortalama 1 hafta içinde tamamlanıyor. Uzun gün bitkileri arasında yer alan bitki, en az 13 saatlik gün uzunluğu ile çiçeklenebiiliyor. Çiçek yoğunluğunun yüksek olması ile çiçeklenme süresinin uzunluğu ilişkilendiriliyor. 

Arı Otu Bitkisinin Özellikleri 

Baharda tarlayı terk etmeden önce fazla atık bırakmamasıyla da avantaj sağlayan arı otları, kışlık örtü bitkisi olarak uygun görülüyor. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda bitkinin ölebileceğini aklınızda tutarak uygun yerlerde kışlık olarak bırakmayı düşünebilirsiniz. Arı otları Avrupa’da özellikle patates yetiştiriciliği öncesinde, kış örtü bitkisi olarak kullanılıyor. 

Siz de faselya yetiştiriciliği için adım atarken mutlaka sertifikalı tohumlar kullanmalı ve deneysel çalışmalardan elde edilen üretim bilgilerini değerlendirmelisiniz. Hastalık ve zararlılara karşı son derece dayanıklı olan arı otları ile mera kurabilir, arıcılık için verime destek olabilirsiniz. 

Faselya Türkiye’de nerede yetiştirilir?

Türkiye’de arı otu en çok Çukurova çevresi  ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor.

Faselyanın çıkış noktası neresidir?

Faselyanın Kaliforniya başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinden ve Meksika’dan dünyaya yayıldığı düşünülüyor. Günümüzde arı yetiştirilen birçok yerde meralarda ottan yararlanılıyor ve dünyanın dört bir yanında faselya tarlalarına rastlanıyor.

Faselya kaç yıllık bir bitkidir?

Faselya, tek yıllık bitkiler arasında kategorize edilmektedir.

Faselya kaç günde çiçek açar?

Faselyanın çiçeklenmesi ortalama 1 ay süre alıyor. İklime ve toprak özelliklerine bağlı olarak çiçeklenme süresi değişiklik gösterebiliyor. Çiçekler, yaklaşık 1.5, 2 ay kadar tarlada kalıyor.

share

Benzer Haberler

Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?
23.05.2022
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?

Diskaro, toprak işlemek için kullanılan araçlardan biridir. Diskaro nedir, diskaro çeşitleri nelerdir detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin Emanet
30.09.2022
Tarfin Emanet

Çiftçimizin her ihtiyacında yanında olan Tarfin, yeni hizmeti Tarfin Emanet ile maksimum kazanç elde etmenize yardımcı oluyor. Tarfin Emanet hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
24.02.2022
Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Salça makinesi modelleri hem evde üretimde hem de endüstriyel salça yapımında yardımcı. Salça makinesi nasıl çalışır hemen keşfedin!

Devamını oku