taboola

Nadas Nedir?

Nadas Nedir? 18.02.2022

Toprağın işlendikten sonra belli bir süre boş bırakılmasına, dinlendirilmesine nadas denir. Ekilmeden boş bırakılan toprak, özellikle kuru tarımda tercih ediliyor. Toprağa birçok farklı faydası bulunan nadas işlemi, dünyanın birçok bölgesinde uygulandığı gibi ülkemizde de tercih ediliyor. Nadas hakkında detaylı bilgiyi, Tarfin Blog üzerinden alabilirsiniz. Çiftçilerimize en güncel bilgileri vermek tarımsal üretim ve hayvancılık hakkında detaylı makaleler paylaşmak üzere yardımcı olan Tarfin aynı zamanda yenilikçi sistemi ile üretime de katkı sunuyor. Tarfin Mobil üzerinden en avantajlı fiyatlarla tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinizi yapabilir, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Türkiye'nin dört bir yanında yer alan 900'ü aşkın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret ederek siz de Tarfin ile toprağına bereket katan on binlerce çiftliğimizden biri olabilirsiniz.  

Nadas Bırakmak Ne Demek? 

Toprağın işlenmeden boş bırakılmasına nadas adı veriliyor. Özellikle yağışın yetersiz olduğu yerlerde nadas, toprakta nem biriktirmek ve organik madde açısından toprağı zenginleştirmek için çiftçilerimize fırsat yaratıyor. Nadas esnasında boş bırakılan toprakta, Yabancı ot, anız ve bitki artıklarının çürümesi ile toprakta organik madde birikimi sağlanıyor, toprağın biyolojik, fiziksel ve kimyasal birikimi artırılıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Nadas Çeşitleri Nelerdir? 

Nadas yapılma zamanına ve şekline göre farklı isimler alabiliyor. Güz nadası, yarım nadas, tam nadas, kara nadas, bostan nadası,  ve anızlı nadas gibi nadas çeşitlerinden söz edilebiliyor.

  • Anızlı Nadas: Tarlada yalnızca anız ve saman bırakılarak yapılan nadas şekline anızlı nadas adı veriliyor. İlkbahar ve sonbaharda yapılan ilk işleme alttan gerçekleştiriliyor. Anızlı nadas yaparken toprak üstündeki anız kalıntılarını bırakabilir, ilk işlemeyi kıştan sonra tarlaya ilk girdiğiniz zaman yapabilirsiniz. İşleme için kırlangıç kuyruğu gibi aletleri tercih edebilir, işlemi toprak alatavdayken gerçekleştirebilirsiniz. Anızlı nadas, tarla yüzünü yağmur etkisinden büyük ölçüde koruyor ve tarla yüzünün kaymak bağlamasını önlüyor. Nispi nemi yüksek olan tarlada, buharlaşma yoluyla su kaybı azalıyor. Anız örtüsü, topraktaki yağmur suyunun akış hızını kestiği için yağışlar toprağa daha fazla işliyor ve rüzgar/su erozyonun önüne geçiliyor. 
Nadas Bırakmak Ne Demek? 
  • Kara Nadas: Ülkemizde en sık kullanılan nadas tipi olarak tanınıyor. Yaklaşık 15 ay tarlanın boş kalmasına dayanan kara nadasta, ilk sürüm erken ilkbahar döneminde gerçekleştiriliyor. 
  • Tam Nadas: Kara nadasa benziyor ancak tam nadasta ilk toprak işleme sonbaharda gerçekleştiriliyor. Bu nadas türü, ülkemizde çok fazla tercih edilmiyor. 
  • Bostan Nadası: Tam veya kara nadas sırasında tarlaya kavun/karpuz ekilerek topraktan istifade edilmesine dayanan nadas türü olarak tanınıyor. Aynı zamanda yabancı ot savaşı gerçekleştiriliyor. Tarla, hasattan sonra ertesi yıl bostan ekimine kadar boş kalıyor. 
  • Güz nadası: Anız bozma ile başlayan güz nadası kışlık ekime kadar sürüyor. Boş kalma süresi, yalnızca birkaç ayla sınırlı kalıyor. 
  • Yarım Nadas: Tarla, hasadın ardından ilkbahardaki ekim zamanına kadar boş bırakılıyor. İlk toprak işleme ise sonbaharda gerçekleştiriliyor. 

Nadasın Faydaları Nelerdir? 

19 Mayıs Üniversitesi kaynaklarına göre

  • Nadas yağış sularının ve topraktaki nemin depolanmasını sağlıyor. 
  • Topraktaki azot birikimine katkı sunuyor. 
  • Toprak kolloidlerince bağlanmış besin maddelerinin özellikle fosfor elementinin serbest hale geçmesine yardımcı oluyor. 
  • Toprak belirli dönemlerde işlendiği için yabancı otlarla etkin mücadele gerçekleşiyor. 
  • Nadasla uygun tohum yatağı kolaylıkla hazırlanıyor. 
  • Toprak havalanarak ekime uygun hale geliyor. 
  • Havalanmanın ve topraktaki nem miktarının artması sayesinde, biyolojik çeşitlilik ve topraktaki mikrobiyal aktivite artıyor.
  • Toprakta bitki artıklarının ayrışması hızlanıyor, böylelikle toprak ekin tarafından kullanılabilir organik madde açısından daha zengin hale geliyor. 
Nadasın Faydaları Nelerdir? 

Nadasın faydalarını deneyimleyebilmek için doğru toprak yapısında, doğru işleme yöntemi ile uygun zamanda ve iklim koşullarında toprağı nadasa bırakmayı tercih etmelisiniz. Nadastan alacağınız faydanın oranı, işlemleri ne kadar doğru yaptığınıza, toprağın yapısına ve birçok dış etkene göre değişiklik gösteriyor. 

Nadas Nasıl Daha Verimli Hale Getirilebilir? 

Verimli bir nadas süreci için toprakta nem bulundurmayı hedefleyerek doğru toprak işleme oldukça önemli. Kara nadas yerine anızlı nadas tercih etmek, bunun yanında minimum toprak işleme ile toprak ve su muhafazası sağlamak daha iyi sonuç veriyor. Toprağa gereksiz işlemediğinizde, Alttan yırtarak işlem yaptığınızda, ilk işlemeyi erken ilkbaharda toprak tava gelir gelmez gerçekleştirdiğinizde, toprak yüzeyini mümkünse anız artığı gibi malçlı bıraktığınızda, nadas daha verimli oluyor. Anızlı nadas sayesinde toprak kaymak bağlamadığı için, eğer yabancı otlarda ekine zarar verecek kadar çıkmamışsa, ikileme ve üçleme gibi sürümlere gerek kalmıyor. Gereksiz sürüm yapmamak, hem iş gücünden hem zamandan tasarrufa imkan tanıyor.  Her işlemede, toprağın sürekli havalandığını, aşırı oranda ufalandığını ve buharlaşma yoluyla su kaybettiğini aklınızda tutmalısınız. Nadas uygulanan kuru tarım bölgelerinde, mibzerle ekim yaparak nadasın ve ekimin çok daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. 

Nadas Uygulaması Zararlı mı?

Nadasın temel amacı; topraktaki zararlı bakterilerin sayısını azaltmak, rekolte kalitesini,  toprağın organik zenginliğine ve nem miktarını arttırmak. 2 yılda bir ürün alınabilmesi nedeniyle ekonomik açıdan ilk bakışta zararlı gibi görünse de topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulama olarak görülüyor.

Nadas Sonrası Tarım Nasıl Yapılmalıdır?

Nadas sonrası yetiştirme yılında, biriktirilen nemin verimli kullanılabilmesi için uygun yetiştirme teknikleri doğru işleme teknikleri ve ekim adımları takip edilmeli. Özellikle tohum yatağı hazırlığına özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca uygun ekim zamanı kaçırılmaması, yabancı ot mücadelesine dikkat edilmesi önem kazanıyor. 

Hangi Topraklar Nadasa Uygun Değildir?

Kumlu ve ağır killi toprakların yanı sıra sığ topraklar da nadasa uygun değildir. Ayrıca sulu tarım yapılabilen herhangi bir toprakta nadasa gerek duyulmaz.

Nadas Ne Zaman Tercih Edilmeli?

Eğer toprak organik madde açısından fakirleşmiş, bölgede yağış yetersiz veya düzensizse, kuru tarım yapılıyorsa nadas tercih edebiliyor. Ancak sulama imkanı varsa nadasa gerek görülmüyor ve bitkinin organik madde ihtiyacı, besleme ve tarımsal gübre çeşitleri yoluyla karşılanıyor. Topraktaki organik madde eksikliği, çiftçilerimizin üretim sırasında yaptığı yanlışlardan; yanlış ekim, yanlış sulama, yanlış sürme ve gübreleme gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Ayrıca meyilli arazilerde, sürümde yapılan yanlışlar, erozyona neden olarak zaman içinde toprağı aşındırıyor. Bu nedenlerle, zaman içinde toprakta nadasa gerek duyulabiliyor.

Türkiye’de Nadas Yapılıyor mu?

2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de toplam 37.8 milyon hektar tarım alanı bulunuyor. Bu alanın yaklaşık 15 buçuk milyon hektarlık kısmında, tahıl ve bitki üretimi yapılıyor. Türkiye’de toplam nadas alanı ise 3 buçuk milyon hektar alanı buluyor. Türkiye'de özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde, yağışın yetersiz veya düzensiz olduğu koşullarda nadas tercih ediliyor. Ülkemizde özellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde tahıl ekimi sırasında nadas uygulaması gerçekleştiriliyor. Genellikle yaz aylarında, tahıl hasadından sonra tahıl ekimi yapılacak Ekim ayına kadar, yani yaklaşık 14-15 ay süresince toprak boş bırakılıyor. Siz de nadas uygulaması yaparak tarladan iki yılda bir ürün alabilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
28.10.2022
Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Şeftali yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir yazımızda bulabilirsiniz. Şeftali yetiştiriciliğinin püf noktaları için tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin şimdi Ege'de
14.09.2020
Tarfin Yeni Satış Noktaları ile Ege Bölgesi’nde Hizmet Vermeye Başladı...

Tarfin Yeni Satış Noktaları ile Ege Bölgesi’nde Hizmet Vermeye Başladı...

Devamını oku
Durian Meyvesi Nedir? Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.07.2023
Durian Meyvesi Nedir? Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Durian meyvesi nedir, durian meyvesi yetiştiriciliği nasıl yapılır sizler için araştırdık. Durian meyvesi hakkında merak edilenleri hemen öğrenin!

Devamını oku