Diamonyum fosfat içeriği ile bitkilere güç kazandıran Dap gübresi, dünyanın dört bir yanındaki çiftçilerce tercih ediliyor. Kompoze bir gübre çeşidi olarak sınıflandırılıyor. Dap gübre, çiftçiler ve tarım bayileri tarafından 18 46 adıyla da anılabiliyor.
Dap Gübresi Nedir?
Ülkemizde çiftçilerimizin ana ihtiyaç kalemleri arasında sıralanan dap gübresi, kolay depolanabilmesi ve verim sağlaması ile öne çıkıyor. Peki dap gübresi nedir? Dap gübresi, temelde ekinin fosfor ve azot ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan bir ürün olarak tanımlanıyor. Özellikle ekinin ilk gelişim evresinde kullanımı büyük fark yaratıyor. 1960’lı yıllardan bu yana kullanılıyor. Ekinlerin kök gelişimine destek verirken tomurcuklanmasını da hızlandırıyor. Verim, tasarruf ve kalite için dap gübresi kullanımı gerekli görülüyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Dap gübresi faydaları nelerdir sorusunun yanıtı içerikteki maddeler üzerinden tek tek açıklanıyor. Ekinlerin kökünün güçlenmesi, yaşamsal faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için fosfora ihtiyaç duyduğu biliniyor. Dap gübresi yeterli miktarda uygulandığında ve uygun şekilde kullanıldığında verim sağlıyor. Fosfor, bitkinin enerji metabolizmasına destek oluyor.
Dap gübrede yer alan azot ise bitkilere fayda sağlayan diğer maddeler arasında sayılıyor. Dap gübresi ne işe yarar diye soruyorsanız içerikteki amonyumu daha yakından tanımalısınız. Amonyum bereketli bir azot kaynağı ve topraktaki bakteriler tarafından kolaylıkla işlenebiliyor. Dap gübresi taban gübresi olarak kullanıldığında tek başına azot kaynağı olmaya yetmeyebiliyor, bu durumda bitkinin azot içeren diğer gübrelerle desteklenmesi gerekiyor.
Verimi, ürün kalitesini direkt etkileyen dap gübresi, bitkinin daha hızlı tomurcuklanmasına, renklerinin iyi olmasına, hava şartlarına dayanıklılığa ve uzun raf ömrünün oluşmasına yardım ediyor.
Dap Gübresi İçeriği
Dap gübre %18 azot (N) ve %46 oranında fosfor bulunduruyor. Fosfor pentaoksit (P2O5) formundaki fosfora, amonyum (NH4) formundaki azot eşlik ediyor. Meyve ve sebze tarımında kullanılan gübre, içeriğindeki yüzdeler nedeniyle 18-46-0 gübre adını alıyor. Çiftçilerimiz ve tarım bayileri ise kısaca 18 46 olarak isimlendiriyor.
Kükürt, amonyak ve fosfat kayası kullanılarak hazırlanan gübre, suda çözünebilir granül veya toz halinde sunuluyor. Dap gübresi çeşitleri alırken hem toz hem de granül olan ürünlere rastlayabilirsiniz.
Dap gübre kullanımının gerekli olup olmadığı yapılan toprak analizi ile belirleniyor. Doğru uygulama ile her bitkide kullanılabilen ürün özellikle buğday, arpa, yulaf ve mısır gibi tahıllar için tercih ediliyor. Pamuk, ayçiçeği, çeltik, yer fıstığı, soya, soğan, yonca, şeker pancarı, zeytin, sebze, meyve ağaçları, sarımsak, zeytin, tütün, fındık, fıstık, çiçek ve narenciye ekimlerinde de dap gübresinin verim sağlayan özelliğinden faydalanılabiliyor. Birçok üründe kullanılabilmesi, dap gübrenin her çiftçinin deposunda bulunmasını garanti ediyor.
Dap Gübresi Ne Zaman Kullanılır?
Dap gübrenin zamanında ve doğru oranda verilmesi bitki sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. Dap gübresi ne zaman atılır bilmeden tarım yapmak, gübreyi ziyan etmeye neden oluyor. Bitki fosfor ve azottan eksik kaldığında gelişimi yavaşlıyor, renk bozulmaları görülüyor. Gübreyi çok erken verirseniz bitki gübreden yararlanamıyor. Çok geç, bitki büyüdükten sonra verildiğinde ise bitkinin köklerine erişemediği için herhangi bir yararı kalmıyor. Gübreyi ekim/dikim öncesinde veya sırasında kullanmalısınız. Tohum ekerken, aynı derinliğe gübreyi vermelisiniz. Tahıl ekiyorsanız onların ekim dönemi olan zamanlarda, meyve yetiştiriyorsanız şubat, mart aylarında, bostan yapıyorsanız ilkbaharda bitki ekerken gübreyi kullanabilirsiniz.
Dap Gübresi Dekara Ne Kadar Atılır?
Dap gübresinin ne kadar kullanılacağı toprağın ihtiyacına göre belirleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü yayınlarında belirtildiği üzere; yapılan analiz sonucu çıkan, gerekli saf madde miktarı ortalama 2.2 ile çarpılarak kullanılacak dap gübre miktarı hesaplanıyor. Örneğin, toprak analizini yaptırdığınızda gerekli fosfor miktarı 3 kg çıktıysa, dekar başına 3 x 2.2= 6.6 kilogram dap gübre kullanabilirsiniz. Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız.
Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor. Ekine göre dap gübresi miktarı dekarda ortalama şöyle hesaplanıyor:
- Buğday: 13-21 kg
- Arpa: 9-14 kg
- Dane ve silajlık mısır: (orta ve ağır bünyeli toprakta) 23-37 kg
- Pamuk: (orta ve ağır bünyeli toprak olduğunda) 15-20 kg
- Ayçiçeği: (orta-ağır bünyeli toprakta) 10-15 kg
- Çeltik: (ağır bünyeli potasyumca zengin toprağa ekimde) 15-22 kg
- Yerfıstığı: (hafif ve orta bünyeli toprak üzerinde) 13-18 kg
- Soya fasulyesi: (ağır bünyeli toprakta) 13-18 kg
- Yonca: 25 kg
- Soğan: (hafif ve orta bünyeli toprak olduğundaa) 16-22 kg
- Sarımsak: (hafif ve orta bünyeli toprakta) 10-15 kg
Dap gübre için toprak analizi yaptırıp, ihtiyacınız olan dap gübresi ürününü aldıysanız sıra uygulamaya geliyor. Dap gübreyi serpme yöntemiyle uygulamak önerilmiyor. Bant usulüyle, mibzerle gübreyi kullanabilirsiniz. Eğer mibzer kullanmanız mümkün değilse, ekim-dikim sırasında serpme yapabilir ancak ekim sonrasında toprağa karıştığından emin olmalısınız. Dap gübre, çiziye atılarak kullanılabiliyor. Örneğin, meyve ağaçlarını gübrelerken taç izdüşümüne uygun olarak toprağa uygulamalı veya damla sulama yaparak gübrenin köke işlemesine yardımcı olmalısınız. Ekim sırasında tohum derinliğine uygulamaya dikkat etmelisiniz.
- Dap gübresi eğer zeytinde kullanılıyorsa, fidan çukurunun dibine konulacak toprağa ekleniyor. 2-3 litre iyi yanmış hayvan gübresi içine dap gübresi karıştırılıyor. 2-3 litre gübreye 100 ile 125 gram kadar dap gübresi ekleniyor, ayrıca 1 tatlı kaşığı çinko sülfat koymayı unutmamak gerekiyor.
- Bağ gübrelemede, dikim çukuruna konulan toprağa, iyi yanmış hayvan gübresinin yanında dere kumu da koyuluyor. Dikim sıklığına göre fidan başına 75 gram ile 100 gram arasında dap gübresi, 75 gram ile 100 gram kadar potasyum sülfat karıştırılıyor.
- Sert çekirdekli meyve ekiyorsanız, toprağın yapısına bağlı olarak kullanacağınız karışım değişiyor. Dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresine fidan başına 75-100 gram dap gübresi, 75-100 gram potasyum sülfat karıştırmak yetiyor.
- Yumuşak çekirdekli meyvelerde, dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresine, 100 gram dap gübresi, 100 gram potasyum sülfat karıştırılıyor.
- Yarı bodurda 50 gram dap gübresi, 50 gram potasyum sülfat koyularak dikime geçiliyor.
Dap Gübresi Fiyatları
Dap gübresi fiyatları, ürünlerin paket gramajı üzerinden belirleniyor. 1 kilogramlık, 5 kilogramlık, 10 kiloluk ve 50 kilogramlık ambalajlar üreticilere sunuluyor. İç kısmı polietilen, dış kısmı polipropilen olan paketler, uzun süre dayanıklılık vadediyor. Ambalaj türü, ürün gramajı, dönemsel kampanyalar, maliyetlerdeki değişimler, dap gübresi etiketlerine zaman zaman yansıyor ve tüm piyasalarda fiyat değişimi gerçekleşebiliyor.
Seçtiğiniz marka DAP gübresini Tarfin Mobil’de bulabilir, ister peşin ister hasat vadeli ödeme avantajları ile ödeyeceğiniz tarihi siz seçebilirsiniz.
Tarfin Mobil uygulamasını indirerek bölgenizdeki fiyatları karşılaştırabilir, kolay başvuru adımları ile kolayca satın alabilirsiniz. Türkiye genelinde 300’denden fazla satış noktasında Tarfin ayrıcalıkları sizi bekliyor. Siz de Tarfin ile emeğinize bereket katabilir, gücünüzü artırabilirsiniz.
Dap gübre dışında ekinleriniz için verim sağlayacak kalsiyum nitrat gübresi ya da şeker gübresi konularında bilgi almak istiyorsanız sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Tarfin Mobil uygulamasını hemen indirebilirsiniz.