taboola

DAP 18-46-0 Gübresi Nedir?

DAP 18-46-0 Gübresi Nedir? 28.09.2021

Ekinlerin güçlenmesi için geliştirilen özel formüllü DAP 18-46-0 gübresi, diamonyum fosfat içeriyor. Yalnız ülkemizde değil, dünya çapında en çok tercih edilen kompoze gübrelerden biri olan ürün, içeriğindeki bileşenlerin yüzdesi nedeniyle 18, 46 gibi numaralarla adlandırılıyor. Bereket istenen topraklarda sıklıkla kullanılıyor. Kolay depolanabilmesi ve yüksek etki göstermesi ile tanınıyor. 

İçeriğindeki fosfor ve azot sayesinde, ekinlere hem azot hem de fosfor desteği veren dap gübresi, büyüme için temel gereksinim olan bu maddeleri karşıladığı için tercih ediliyor. İlk gelişim ve büyüme devrelerinde yarattığı değişim, dap 18-46-0 gübresinin 60’lı yıllardan bu yana tarımın vazgeçilmezlerinden biri olmasını  sağlıyor. Azot ve fosfor, kök gelişimini artırıyor, tomurcuklanmaya hız veriyor. Üstelik, hızlı gelişim ve fiyat avantajı sayesinde tasarruf sağladığı için severek kullanılıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Dap 18-46-0 gübresinin ne işe yaradığını anlamak için azot ve fosforun ekinler üzerindeki işlevlerini dikkate almalısınız. Fosfor, bitkilerin köklerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Bu sayede, ekinlerin yaşamsal faaliyetleri çok daha kolay gerçekleşiyor. Kökleri sağlıkla gelişen ekinler, diğer besinleri de daha kolay alıyor ve verimle kullanıyor. Bitkilerin enerji metabolizmaları üzerinde etkin olan fosfor, yeterli miktarda verildiğinde oldukça faydalı görülüyor ancak fazla kullanımı tavsiye edilmiyor. Azot kaynağı olan dap 18-46, amonyum yardımıyla topraktaki bakteriler tarafından kolaylıkla işleniyor. 

DAP 18-46-0 Fiyatları

Dap gübre içeriğindeki ilk gelişimi destekleyici bileşenler sayesinde taban gübresi olarak  kullanılabiliyor. Dap 18-46 gübre, bitkinin renklerinin iyi olmasını, zorlu şartlara dayanıklılık kazanmasına, raf ömrünün fazla olmasına, tomurcuklanma ve kök gelişimine yardımcı oluyor Ancak azot ihtiyacı çok fazla olan topraklarda bu gübrenin yanında başka gübre çeşitleri kullanmak da gerekebiliyor. 

DAP 18-46-0 Fiyatları

Gübrelerin fiyatları genellikle, ürün ambalajlarının büyüklüğü ile orantılı oluyor. Paket büyüdükçe fiyat yükselirken, birim fiyatta daha çok avantaj elde edilebiliyor. Dap 18-4-0 fiyatları da paketin kaç kg olduğuna göre değişiyor. Ürünlerin, 1, 5 ve 10 kilogramlık alternatifleri olduğuna şahit olabilirsiniz. Depolaması bir hayli kolay olan gübre, içi polietilen, dış bölümü polipropilen paketlerde, uzun ömürlü depolama vadederek sunuluyor. Ancak dap 18-40-0 gübresi fiyatlarında sadece ambalaj değil, dönemsel kampanyalar, maliyet değişimleri de etki gösteriyor. Piyasada, bu tip sebeplerde fiyat etiketi değişimine rastlanabiliyor. 18-46-0 gübresi için sabit bir fiyattan söz edilemiyor ancak fiyatlar arasındaki makas açılsa dahi en avantajlı seçenekleri bulmanın bir yolu var. Tarfin Mobil üzerinden yapacağınız ürün karşılaştırmaları sayesinde en ekonomik dap 18-46-0 gübreyi bulabilir, kolaylıkla alarak huzurla, fırsatları yakalamanın keyfini sürebilirsiniz. 
 

Dap 18-46-0 Gübre İçeriği

Gübre içeriğindeki maddelerin oranı, sayılarla gübreye ismini veriyor. Bu bakıştan yola çıkarak dap 18-46-0 gübresinin içindeki bileşenlerin 18-46 olduğunu ve ana bileşenlerden birinin bulunmadığını düşünebilirsiniz. Doğru, 18 ile ifade edilen bölüm formüldeki azot miktarını gösteriyor. %18 N içeren dap, %46 fosfor bulunduruyor. 0 ise yine gübrelerin ana bileşeni sayılan potasyumu ifade ediyor, yani dap 18-46-0 gübrede hiç potasyum yer almıyor. Çiftçilerimiz bu formülasyonu bildiği için yetkili satış bayilerinden alışveriş yaparken direkt 18 46 gübre istediklerini beyan edebiliyor. 

Suda çözünebilen granül yapıda veya toz halinde sunulan ürün, kullanım şekline, çiftçilerin tercihine göre dilenen formda bulunabiliyor. İçeriği göz önüne alındığında bu gübreye en çok ihtiyaç duyan ekinlerin buğday, yulaf, arpa, mısır gibi tahıllar olduğunu düşünebilirsiniz. Ayrıca pamuk, ayçiçek, çeltik, soğan, yonca, şeker pancarı, zeytin, yer fıstığı gibi birçok ürün yetiştirilirken dap 18-46-0 veriliyor. Birçok ekinde kullanılabilmesi, ürünün hemen hemen her çiftçide bulunmasını sağlıyor. Sebze, meyve, çiçek yetiştiriciliği için de 18-46-0 gübresini kullanabilirsiniz. 

Dap 18-46-0 Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Doğru zamanda kullanılan 18-46-0 gübresi, ekin gelişimini önemli düzeyde artırıyor. Ancak yanlış zamanda gübreleme, maalesef gübre israfına yol açıyor. Örneğin azot ve fosfor desteğine ihtiyaç duyan bir toprağa zamanından geç gübre uygulamak, ekine yarar sağlamıyor. Tam aksine, fazla bileşenler nedeniyle renk bozuklukları, gelişim yavaşlığı baş gösterebiliyor. Bitki büyüdükten sonra dap 18-46-0 vermek ise yine işlevsiz görülüyor. Dap 18-46-0 gübreyi tohum ekerken, fide dikerken kullanmalısınız. Ekim veya dikim sırasında aynı derinliğe dökülen 18-46-0, verim sağlayabiliyor. Doğru zaman tahıllarda ekim dönemini, meyve yetiştiriciliğinde şubat-mart aylarını, bostan yapımında ilkbaharı gösteriyor. 

Dap 18-46-0 gübresinin ne kadar kullanılacağı ekin türüne, toprak analizine göre değişiklik gösteriyor ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınlarında yer alıyor. Toprak analizi neticesinde gerekli saf madde miktarına ulaşılabiliyor. Miktar, ortalama 2.2 ile çarpılıyor ve buna göre dekar başına kullanılacak dap 18-46-0 gübresi için veri elde ediliyor. Örnek vermek gerekirse, eğer toprak analizi yaptırdıysanız ve bunun sonucunda 3 kg fosfor ihtiyacı olduğunu biliyorsanız, 3 ile 2.2’yi çarparak 6.6 kilogram verisine ulaşabilirsiniz. 6.6 kilogram, dekar başına kullanım miktarını veriyor, 6.6 kilo 18-46-0 gübresi kullanabilirsiniz. 

Dap 18-46-0 Gübre İçeriği

Eğer taban gübresi olarak dap 18-46-0 kullanacaksanız, ekin türünü de dikkate almalısınız. Örneğin buğday ekerken dekara ortalama 13 ile 21 kilogram gübre veriliyor. Arpada bu miktar 9 ile 14 arasında değişiyor. Dane ve silajlık mısır ekilecekse orta ve ağır bünyeli topraklarda 23 ile 37 kilogram arasında, pamukta 10-15 kg besin yeterli oluyor. Potasyum açısından zengin olan, ağır bünyeli topraklara çeltik ekilirken 15 ile 22 kilogram arası 18-46-0 dap yeterli oluyor. Hafif ve orta bünyeli toprakta yer fıstığı için 13-18 kg, sarımsak için 10--15 kg, soğan için 16-22 kg veriliyor. Yonca için dekar başına 35 kilogram, ağır bünyeli toprakta soya fasulyesi yetiştirirken 13-18 kg dap tercih ediliyor. 

Dap 18-46-0 gübresi kullanmak için öncelikle toprak analizi yaptırmalısınız. Sonrasında, mümkünse bant usulüyle, mibzer yardımıyla kullanıma başlayabilirsiniz. Mibzer kullanımı mümkün değilse, önerilmese de serpme yoluyla gübre uygulanabiliyor. Ancak eğer serperek gübre verecekseniz, toprağa tam olarak karıştığından emin olmanız gerekiyor. Meyve ağaçlarında taç izdüşümüne göre gübre verebilir, damla sulama ile köklere işlemesini sağlayabilirsiniz. Bağ ve zeytin gübrelemede dap 18-46-0 gübresine iyi yanmış hayvan gübresi de eşlik ediyor. Ayrıca gerekli durumlarda çinko sülfat veya potasyum sülfat da eklenebiliyor. Dap 18-46-0 gübresinin çözülme süresi, toprağın yapısına, bölgenin yağış durumuna, toprağın zenginliğine, ağırlığına ve kireç içeriğine göre değişiklik gösteriyor. Doğru uygulama, doz ve şartlar buluştuğunda tohum veya fide üzerinde hızla etki gösteren gübre, sizlere istediğiniz verimi armağan ediyor.

Dap 18-46-0 gübresi dışında şeker gübresi ya da üre gübresi gibi çeşitler de bulunuyor.

Siz de 18-46-0 gübresi hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog’ta bulabilir, aklınıza takılan soruları Tarfin yetkili satış bayilerine sorabilirsiniz. Seçtiğiniz dap 18-46-0 gübreyi, Tarfin Mobil üzerinden inceleyebilir, fiyat karşılaştırması yaparak son kararınızı verebilir ve siparişinizi oluşturabilirsiniz. Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce yetkili satış noktasından bini aşkın mutlu çiftçimizin tercihi oldu. Siz de onlardan biri olmak, emeğinize Tarfin ile bereket atmak için hemen yetkili satış noktalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Üstelik, gücünüze güç katacak Tarfin, peşin veya vadeli ödeme seçenekleri de sunuyor. Şimdi keşfedin!

share

Benzer Haberler

Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
21.01.2022
Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sarımsak yetiştiriciliği dişler ile yapılıyor. Sarımsak nasıl dikilir, nasıl yetiştirilir tüm bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Mastitis - Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2021
Mastitis - Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Mastitis Nedir? Belirtileri, tedavisi ve önlemleri nelerdir? Hayvanlardaki mastitis sorununu çözme yöntemleri hakkında bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Kuraklığa Dayanıklı Toprak Oluşturmak için İpuçları
28.05.2021
Kuraklığa Dayanıklı Toprak Oluşturmak için İpuçları

Kuraklığa dayanıklı toprak oluşturmak çiftçilerimizi geleceğin sorunlarına hazırlıyor. Uzmanların kuraklık için çözüm önerileri sizlerle.

Devamını oku