taboola

Kalsiyum Nitrat Gübresi Nedir? Ne Zaman Kullanılır?

Kalsiyum Nitrat Gübresi Nedir? Ne Zaman Kullanılır? 30.04.2021

Toprağın besin destekleri arasında yer alan kalsiyum nitrat, ekinlere hızla etki ediyor. Beyaz renkte ve granül yapıda olan kalsiyum nitrat gübresi, suda çözünebilen gübreler arasında sınıflandırılıyor. Ancak kalsiyum nitratın tarımsal kullanımından önce karşımıza çıkan diğer işlevlerinden bahsedebiliriz. 

Kalsiyum Nitrat, endüstride Norveç tuzu adıyla tanınıyor ve tarım dışında birçok alanda da kullanılıyor. Renksiz tuz formundaki maddenin nemi emdiği biliniyor. Yanıcı ve patlayıcı özellik gösterebildiği için dikkatli kullanım gerektiriyor. Bu nedenle saklama ve kullanım koşullarının sağlanması güvenlik için önem arz ediyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Maddenin tarım dışı kullanımı genellikle koku emisyonu için tercih ediliyor. Ayrıca inşaat sektöründe betonun kurumasını ve dayanıklılığını artırmak için kalsiyum nitrata başvuruluyor. Bunun yanında kalsiyum nitrat, lateks üretimde, yenilenebilir soğuk paketlerin üretiminde, enerji panellerinde ve ısı sistemlerinde rol oynuyor.

Tarımsal kalsiyum nitrat kullanımının ana amacı ise topraktaki kalsiyum eksikliğinin giderilmesi oluyor. Sağladığı birçok avantajla, kalsiyum nitrat kullanımı çiftçilerimiz tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Kalsiyum nitrat gübresini yakından tanımak, faydalarını ve kullanım önerilerini öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Kalsiyum Nitrat Gübresi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kireç Nitratı, adıyla anılan ürün, İgsaş’ın paylaştığı bilgilere göre 15.5 Azot N, 14.2 Nitrat Azotu, 1.3 Amonyum Azotu bulunduruyor, içerikteki kalsiyum oksit (CaO) oranı ise 26 ölçülüyor. Suda çözünür formdaki kalsiyum, hızla etki ettiği için, diğer birçok gübrede bulunmayan birçok etkiyi ekinlere armağan ediyor.

Kalsiyum nitratın temel faydasının dağılmış topraklarda gözeneklerin açılmasını sağlamak olduğu not düşülüyor. Düzenli kullanım, toprak yapısını iyileştiriyor, parçacıkları bir araya getiriyor. Sabit oluşum, su infiltrasyonu ve toprak havalanması için olumlu etki vadediyor. 

Kalsiyum nitrat gübresinin faydalarını daha iyi anlamak için, kalsiyum eksikliğinin sonuçlarını bilmek gerekiyor. Domateste kalsiyum eksikliği olduğunda çürüklük, salatalık yetişticiliği sırasında uç yanıklığı, patates yetiştiriciliği sırasında ise iç pas lekelenmesi görülüyor. Kalsiyum nitrat gübresi kullanımı bu sorunların önüne geçmeye yardımcı oluyor. 

Nitrat formunda azot bulundurması da ekinler için faydalı görülüyor. Bu sayede birçok besin maddesi kalsiyumla beraber topraktan alınabiliyor. Özellikle killi topraklarda, amonyum azotu tuttuğu için alınamayabiliyor. Nitrat formunda azot desteği ise toprakta bağlanmıyor. Kök bölgesinde serbest olarak kalıyor ve bitkiler kolaylıkla azotu işleyebiliyor. 

Kalsiyum Nitrat Gübresi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum Nitrat Gübresi Ne İşe Yarar?

Kalsiyum nitrat gübresi ne işe yarar diye merak ediyorsanız işte cevaplar:

  • Ekinlerde hücre duvarının oluşumunda kalsiyum önemli bir etmen kabul ediliyor. Kalsiyum nitrat desteği, bitkilerin hastalıklardan korunmasını sağlıyor ve dayanıklılığını artırıyor. 
  • Azot sayesinde ekinlere protein katkısı sağlanıyor ve yapraklı büyüme hızlanıyor. 
  • Ayrıca pH değişiminde hızlı bir farklılaşmaya neden olmuyor. 
  • Daha uzun raf ömrü ve kaliteli hasat elde edilmesi için tercih edilebiliyor. 
  • Potasyum, magnezyum gibi katyonların ekin tarafından alımını teşvik ediyor. 
  • İdeal kök gelişimine destek oluyor. 
  • Bitkilerde kalite ve verim hızla yükseliyor. 
  • Hastalıkların yayılımı engellenebiliyor.

Yukarıdaki maddeleri incelerek kalsiyum nitrat ne işe yarar sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Kalsiyum Nitrat Gübresi Ne Zaman Kullanılır?

Kalsiyum Nitrat Gübresi Ne Zaman Kullanılır?

Kalsiyum nitrat gübresi ekin yetiştirme ve vejetatif büyümenin birçok evresinde kullanılabiliyor. Yaprak oluşumundan yumru ve dane büyümesi dönemlerine kadar birçok aşamada kalsiyum desteği ekinlere güç veriyor. Her mevsimde kullanılabilen ürün, tüm ekinler için tercih edilebiliyor. Kalsiyum nitrat gübresinin kullanım dönemleri şöyle sıralanıyor:

  • Fide dikimi, tohum ekiminde taban gübresi olarak kullanılabiliyor. 
  • Yetiştirmenin farklı aşamalarında destek olarak tercih ediliyor. . 
  • Soğuk gibi dış etkenler nedeniyle büyüme yavaşladığında uygulanabiliyor. 
  • Aşırı yağmur olduğunda yıkanan azotun telafisi için seçilebiliyor. 
  • Toprakta yoğun azot kıtlığı olduğunda, nitrat azotunu hızla telafi etmek için alternatif bir yol oluşturuyor. 

Kalsiyum Nitrat Gübresi Kullanmanın Avantajları Nelerdir? 

Kalsiyum nitrat gübresi kullanmanın birçok avantajı bulunuyor. Toprakta hiçbir kalıntı bırakmayan madde, suda çözünen tek kalsiyum kaynağı olduğu için hızlı etki ediyor. Damla sulama yönteminde bile rahatlıkla kullanılabiliyor, borularda tıkanma sorunu oluşturmuyor. Hem yapraktan hem de topraktan uygulanabildiği için zahmeti çok daha az görülüyor. Uçucu olmadığı, toprak parçalıklarıyla bağlanmadığı için verim sunuyor. Alkalilik veya tuzluluk yaratmadığı için çiftçilerimize kolaylık sağlıyor. 

Asitli topraklarda kalsiyum gübresi kullanımı kireç uygulamasını azaltıyor. Kireçleme ile beraber gübre uygulaması, artan asiditenin dengelenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca asidik toprakta görülen mangan ve alüminyum yüksekliğinin toksik etkileri de kontrol altına alınabiliyor.

Tuzlu topraklarda oluşan verim kaybı kalsiyum nitrat ile azaltılabiliyor. Kök hücre zarından sodyumun uzaklaştırılmasına yardımcı olan kalsiyum, köklerin korunmasına destek sağlıyor. Alkalin topraklar söz konusu olduğunda ise, kalsiyum nitrat kullanımı sodyumun yıkanmasına destek veriyor. Toprak yapısı iyileşiyor. Kalkerli toprakta kalsiyum yarayışlı özelliğini yitirdiğinden kalsiyum nitrat desteği, toprağın verimini büyük oranda artırıyor. 

Tüm avantajların yanı sıra, kalsiyum gübresinin ekonomik olması da çiftçilerimiz tarafından tercihinin önemli bir nedeni oluyor. 

Kalsiyum Nitrat Gübresi Kullanmanın Avantajları Nelerdir? 

Kalsiyum Nitrat Gübresi Nasıl Kullanılır? 

İgsaş’ın paylaştığı bilgilere göre, kalsiyum nitrat gübresi, damlama, yağmurlama ve mini sprink gibi en verimli sulama sistemleri ile entegre bir şekilde kullanılabiliyor. Kullanım miktarı ise iklime, toprağın besin değerine, cinsine, hava sıcaklığına, ekime, verime ve sulama sistemine göre değişiklik gösterebiliyor. 

Ortalama kullanım oranları: 

  • 1000 litre suya dekar başına 1.5 kilogram (Damla sulama ile uygulama)
  • 1000  litre suya dekar başına 2 kilogram (Yağmurlama sulama ile uygulama)
  • Yaprak uygulamasında 100 litre suya 500 gram kalsiyum nitrat gübresi kullanılılıyor. 

Ayrıca, kalsiyum nitrat elle serpilerek, makine ise sıra üzerine verilerek de uygulanabiliyor. Büyüme döneminde 2-4 kez üst gübre uygulaması yeterli oluyor. 

Uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. Uygun doz miktarının kesinlikle aşılmaması önem arz ediyor. Verilen ortalama değerlerin yanı sıra, eğer gübre markasının önerdiği başka bir oran mevcutsa o bilgilerin dikkate alınması tavsiye ediliyor. Sadece gerekli yerlerde kullanım tavsiye ediliyor.

Toprak analizinin ardından toprakta kalsiyum eksikliği bulunması halinde kalsiyum nitrat uygulaması gerekiyor. Buna ek olarak, çiftçilerimizin kullanım öncesi muhakkak gübre etiketini okuması, maske ve eldiven kullanarak uygulama yapması önemli görülüyor. Çocuklardan, gıdadan, deri ve göz temasından kaçınılması dikkat edilmesi gerekenler arasında yazılıyor. Temas halinde cildin bol su ile yıkanmasına ihtiyaç duyuluyor. Kalsiyum nitrat gübresinin kükürtlü ve fosforlu gübrelerle bir arada kullanılmaması, zirai ilaçlarla karıştırılmaması tavsiyeler arasında yer alıyor.  

Kullanımın ardından kalsiyum nitrat gübresinin doğru depolanması gerektiğine de dikkat çekiliyor. Orijinal ambalajında saklanması gereken gübrenin, serin ve kuru yerde muhafazası tavsiye ediliyor. Paketinin açık bırakılmaması ve nemli alanlarda depolanmaması önemli görülüyor. Direkt güneş ışığı maruziyetinden kaçınılıyor. Gübrelerin, normal şartlarda ve az 3 yıl fiziksel ve kimyasal özelliklerini koruduğunun altı çiziliyor. Depolama sıcaklığının, 0 ile 40 derece arasında olduğu not düşünülüyor. 

Siz de toprağınızın kalsiyum ve azot desteğini sağlayacak suda çzünebilir formdaki kalsiyum nitrat gübresi ihtiyaçlarınızı Tarfin Mobil aracılığıyla karşılayabilirsiniz. Kolaylıkla fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz uygulamadan en avantajlı kalsiyum nitrat gübresini bulabilirsiniz. Tarfin satış noktaları aracılığıyla siparişinizi oluşturabilir, peşin veya taksitli ödeme imkanıyla rahat bir nefes alabilirsiniz. Siz de Tarfin’i daha yakından tanımak için hemen satış noktalarımıza başvurabilirsiniz. 

Kalsiyum nitrat hangi bitkilerde kullanılır?

Kalsiyum nitrat tüm bitkilerde kullanılabiliyor. Özellikle biber, domates, elma, patates yetiştiriciliğinde tercih ediliyor.

share

Benzer Haberler

Anız Yakma Nedir? Anız Yakmanın Zararları Nelerdir?
27.10.2022
Anız Yakma Nedir? Anız Yakmanın Zararları Nelerdir?

Anız yakmak yasalarımız tarafından cezaya tabi bir işlem. Peki anız nedir, zararları nelerdir, neden yakılır? Tüm sorularınızın yanıtları için tıklayınız.

Devamını oku
Mastitis - Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2021
Mastitis - Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Mastitis Nedir? Belirtileri, tedavisi ve önlemleri nelerdir? Hayvanlardaki mastitis sorununu çözme yöntemleri hakkında bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Kekik Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
29.12.2021
Kekik Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kekik yetiştiriciliğinde dünya lideri olan Türkiye'de endüstriyel üretim her geçen gün artıyor. Kekik yetiştiriciliği hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku