taboola

Arpa Borsası - Arpa Fiyatları

Arpa Borsası - Arpa Fiyatları 30.06.2021

Ülkemizde en çok yetişen hububatlar arasında yer alan arpa, yemeklerde, malt yapımında, hayvan yemlemesinde sıklıkla kullanılıyor. Farklı alanlarda kullanımı nedeniyle piyasada oldukça rağbet gören arpanın, farklı kalitelerde çeşitleri bulunuyor. Kalite üzerinden belirlenen standartlarla arpa borsası içinde fiyatlandırma yapılıyor. Ziraat odalarınca belirlenen sınıflara göre, ülkemizde birinci, ikinci, üçüncü, maltlık, çakır ve yemlik olmak üzere 6 kategoride arpalar sınıflandırılıyor. Fiyatlandırma da bu sınıflandırma üzerinden farklılaşıyor. Arpa borsasında yer alan ikinci ve üçüncü kalite ürünler, genellikle yemeklik olmayan çeşitleri işaret ediyor.

Arpa borsası, borsaya dahil olan tarımsal ürünün alım satımı ve borsa fiyatlarının tespit edilmesi için görev alıyor. Alım ve satımın güvenilir fiyatlar üzerinden yapılmasını sağlayan, ulusal ve uluslararası piyasalar arasında denge kurulmasında rol oynayan arpa borsası, pazarda şeffaflık sağlıyor. Tarım ürünü borsacılığının esasında bulunan fiyat ve gelir istikrarsızlığı, zaman zaman arpa borsasında da kendini gösteriyor. İklim gibi birçok dış etkene bağlı olan üretim ve hasat gibi dönemsel fiyat değişiklikleri nedeniyle istikrarsızlık baş gösterse de arpa, uzun vadede yatırım için iyi bir araç olarak görülüyor. Arpa gibi stoklanabilen ürünlerde, istikrarsızlığın, yüksek dalgalanmaların ve manipülasyonların oldukça az olduğunun altı çiziliyor. Tarım ürünlerinin borsa sayesinde gerçek değerini bulabilmesi sağlanırken serbest piyasa ekonomisi de destekleniyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Dünya Borsalarında Arpa Fiyatları

Dünya Borsalarında Arpa Fiyatları

Dünyada borsalarında arpa fiyatları içinde Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve İspanya etkin rol üstleniyor. Ayrıca Rusya, Avustralya da arpa üretiminde belirleyici oluyor. Türkiye, küresel arpa üretiminin %5’ini gerçekleştiriyor. Dünyada pandemi gibi dış etkenler nedeniyle hububat borsalarındaki fiyatların arttığı gözlenirken ülkemizde döviz kuru nedeniyle fiyat artışı oranının diğer ülkelerden daha yüksek olduğu görülüyor. Küresel arpa tüketicilerinin başında Suudi Arabistan, AB, Rusya, Ukrayna, ABD ve Kanada geliyor. Ancak bu ülkelerde son yıllarda, yemlik arpa için talepte azalma görülüyor. Yemlik ve maltlık arpa tüketiminde İran, Türkiye, Kuzey Afrika ve Güney Asya ülkelerinin taleplerinin artması dünya borsalarındaki fiyatlandırmayı dengeliyor. 

Çin ve İran ithalatının arttığının altı çizilirken dünya arpa üretiminin son yıllarda aşağı doğru bir grafik çizmesinin  fiyatlarda genel bir artışı işaret ettiği vurgulanıyor.  Dünyada üretilen arpanın yaklaşık %68’i yemde, %21’i sanayide, %5’i gıdada kullanılıyor. Bu oranlar da arpa borsasında arpa türlerinin, kalitelerine göre arpaların fiyatlandırılmasını belirliyor.  Dünya nüfusundaki hızlı artış da sonraki 10 yılda arpa fiyatlarında istikrarlı bir artış olmasına neden görülüyor. Küresel arpa fiyatlarının mısır fiyatlarına göre daha düşük kalacağına dair öngörüler bulunuyor. Çin’in yemlik arpa talebinin artacağı, ayrıca Çin’in maltlık arpa ithalatını artıracağı düşünülüyor. Bu nedenle fiyatlardaki istikrarlı artışın devam etmesi bekleniyor. Küresel arpa arzı azalırken, Suudi Arabistan, Çin, İran ve Kuzey Afrika ülkelerinin yoğun talebiyle fiyatlarda önemli yükseliş olduğu belirtiliyor. 

Türkiye Borsalarında Arpa Fiyatları

Türkiye Borsalarında Arpa Fiyatları

Döviz kurundaki artış, yakıt fiyatlarındaki değişim gibi birçok neden Türkiye borsalarındaki arpa fiyatlarının yükselmesine sebep gösteriliyor.  Karasal iklimi seven bir ekin olan arpanın, İç Anadolu bölgesindeki hallerde fiyatı, diğer bölgelerdekine göre biraz daha düşük görülüyor. Ürün kalitesinin de arpa yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak özellikleri gösteren bu bölgede daha yüksek olduğunun altı çiziliyor. Ülkemizde, büyükbaş hayvancılık yapan kişiler de hayvan yemi olarak arpa kullanıyor. Hem doğal hem de ucuz olması nedeniyle tercih edilen arpaların fiyatları ülkemizin hemen her noktasında aynı düzeyde bulunuyor. 

Arpa Fiyatları Hangi Koşullarda Değişir? 

Arpa borsası üzerindeki fiyatlar, birçok farklı değişken ile belirleniyor. Dünyanın büyük üreticilerinin yaşadıkları dönemsel sorunlar, sosyal, politik ve coğrafi olaylar, küresel iklim problemleri arpa fiyatlarında değişikliğe neden oluyor. Arpa fiyatlarını belirleyen ana etkenler şöyle sıralanıyor. 

  • Vergilerde yapılan düzenlemeler arpa fiyatlarının değişmesinde rol oynuyor.
  • İklim değişiklikleri arpa fiyatlarında hareketlenmelere yol açıyor. Kuraklık, geniş alanda etkili olan seller, sıcaklık artışı veya don arpa fiyatını ciddi oranda etkiliyor. Doğal iklim olaylarının etkilediği verim, fiyatları da direkt olarak değiştiriyor.
  • Ekim alanının azalması arpa fiyatının yükselmesine neden oluyor. Verimsizleşen toprak oranının artması, farklı sebeplerle arpa yerine başka ekinlerin ekilmesi gibi nedenlerle arpa borsasında fiyatlar değişiyor.
  • Rekolte yani elde edilen ürün miktarı, arpa fiyatlarını belirliyor. Zaman zaman artan ve azalan rekolte miktarları, iç ve dış piyasalarda belirleyici oluyor. Devlet destekleri ile ekimi teşvik edilen hububatların rekoltesinin artması fiyatın düşmesi gibi sonuçlar doğurabiliyor. Benzer şekilde desteklenen başka ürünün ekilmesi nedeniyle arpa ekilmesinde rekolte azaldığından piyasadaki fiyat yükselişe geçiyor. Ayrıca bir bölgede eğer o ürün çok fazla üretiliyorsa, o coğrafyada fiyat daha düşük seyrediyor.
  • Bitkilerde salgın hastalıkların ve zararlı işgallerinin olması kaliteyi ve rekolteyi direkt etkileyerek arpa fiyatını değiştiriyor. Küresel veya yerel çaptaki kültürel sorunlar nedeniyle arpa borsasında fiyatlar değişikliğe uğruyor.
  • Toplumları etkileyen, insanlar üzerinde etkili olan ve çalışmayı etkileyen pandemi gibi sebepler de tarım borsalarında taşları yerinden oynatabiliyor. Salgın hastalık döneminde çalışamama, mevsimlik işçilerin yolculuk yapamaması, karantina, sınırların kapatılması gibi nedenlerle tarımsal emtia fiyatlarının yükseldiği biliniyor.
  • Tüm tarımsal emtialar gibi benzin ve petrol fiyatlarındaki değişimler arpa fiyatlarını etkiliyor. Ulaşım, depolama, işleme maliyetlerindeki farklılaşmalar arpa borsasında görünür hale geliyor.
  • Arpa borsası küresel ekonomiye endeksli olduğu için döviz kurundaki değişimler, arpa fiyatlarını etkiliyor.

Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmesi için kurulan Tarfin Zahire hizmetiyle, siz de bölgenizdeki tüm zahirelerin arpa alım fiyatlarını görüntüleyebilir, karşılaştırabilirsiniz. Tarfin Mobil üzerinden zahireye ulaşarak sizin için en avantajlı fiyatı bulabilir ve aracı gerekmeden kolayca satabilirsiniz. Hasadınız hak ettiği değere, emeğiniz karşılığına kolaylıkla kavuşsun diye yanınızda Tarfin Var. Siz de hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirin, arpa borsası fiyatlarını takip ederek ürünlerinizi aracısız bir şekilde, güvenle satın. Tarfin hizmetleri için detaylı bilgiyi, Tarfin satış noktaları aracılığıyla alabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Tarımsal Drone Uygulamaları
26.08.2022
Tarımsal Drone Uygulamaları

Tarımsal drone uygulamaları dünyada her geçen gün artıyor. Peki zirai insansız hava araçları ile neler yapabilirsiniz? Hemen öğrenin!

Devamını oku
Agrivoltaik Tarım Nedir?
01.12.2023
Agrivoltaik Tarım Nedir?

Algivoltaik tarım temiz enerji ve verimli üretim hedeflerine bir arada çözüm sunuyor. Agrivoltaik tarım nasıl yapılır öğrenin!

Devamını oku
Toprak ve Yaprak Numunesi Nedir, Nasıl Alınır?
27.03.2024
Toprak ve Yaprak Numunesi Nedir, Nasıl Alınır?

Toprak ve yaprak numunesi ile gübreleme konusunda doğru fikir elde edilebiliyor. Çiftçilerin bilinçli tarım için toprak ve yaprak numune alma işlemi önem taşıyor.

Devamını oku