taboola

En Verimli Sera Sulama Sistemleri

En Verimli Sera Sulama Sistemleri 23.02.2021

Tarımda verimin, kaliteli ürünün kıstaslarından biri de sulama… Gelişen teknoloji, bilinçli tarım teknikleri, çiftçilerimizin su, zaman, enerji ve iş gücü açısından tasarruf ederek sulama yapabilmesine imkan tanıyor. Topraklarımızın veriminde artış sağlayan yeni nesil sulama yöntemleri, özellikle sera tarımında kullanılıyor. Örtü altı yetiştiricilikte yetersiz veya fazla sulama, yetersiz havalandırma olduğunda; ekin kayıpları, gelişimde yavaşlama, yaban ot artışı ve ekin hastalıkları görülebiliyor. Optimum verim, uygun bitki gelişimi için sera sulama sistemi çeşitleri ve tekniklerini yakından tanıyabilir, doğru seçimi yaparak toprağımızın bereketini artırabiliriz. 

En Verimli Sera Sulama Sistemleri

Örtü altı ekin üretiminde yani sera sisteminde kullanılan iki verimli sulama sisteminden söz edilebiliyor. Yağmurlama ve damla sulama adı verilen sera sulama sistemleri, çiftçilerimizin daha yüksek verim almasına yardımcı oluyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

1 . Yağmurlama Sera Sulama Sistemleri: Yağmurlama sistemi adını yağmura benzerliğinden alıyor. Düşük basınçla püskürtülen su, borular ve sabit başlıklarla ekinlere veriliyor. İnce ve küçük taneler, sera içindeki toprağı nemlendirirken adeta çiseleyen yağmura benziyor. Yağmurlama sera sulama sistemi iki farklı çeşit bulunduruyor:

  • Üstten Yağmurlama Sistemi: Boom adı verilen sistem özellikle fidelikler için tercih ediliyor. Aynı açık tarla sistemindeki gibi suyun homojen dağılımını sağlayan teknik, bodur bitkilerin ve fidelerin yeterli suyu almasına yardımcı oluyor. Sera içindeki nemi belli bir oranda tutan model, sıcak dönemlerde seranın serinletilmesini sağlıyor. Soğuk dönemlerde ise oluşturulan ince buz tabakası sayesinde sera sıcaklığı idealize ediliyor. Sistem içine besin ve koruma maddeleri ilave edilebiliyor. Sabit ve hareketli alternatifleri bulunan üstten yağmurlama sisteminin sabit versiyonunda sulama aksamı seranın çatısına yerleştiriliyor.  Sabit üstten yağmurlama sisteminde başlıklardan verilen su, bitkileri beslerken ekilen alana uygun sayıda başlık yerleştirilmiş olması önemli bir noktayı oluşturuluyor. Hareketli versiyonda, raylı platform ve başlık, hareket ederek tüm ekinleri eşit miktarda sulamaya yardım ediyor. Su akışı, çekme hortumu ile sağlanırken elektrik kablosu sayesinde sistem güç alıyor. Hareketli üstten yağmurlama sistemi, otomatik sera sulama sistemi türleri arasında sayılıyor. Otomatik ve yarı otomatik seçenekleri bulunuyor. Uzaktan kumanda aracılığıyla kontrol edilerek sulama işlemini en zahmetsiz şekilde yapmayı sağlıyor.
  • Toprak Yüzeyinde Yağmurlama Sulama Sistemleri: Genellikle fideliklerde kullanılan sistem, diğer ekinler için uygun görülmüyor. Sera tarımında, ekinlerin yaprak ve çiçeklerinin sulamadan zarar görmesinden endişe ediliyorsa ve yüksek nem olmaması arzu ediliyorsa toprak yüzeyi sulama tercih ediliyor. Bu sistemde de yağmurlama başlıklarının sıklığı ekin sıklığına göre belirleniyor.

2. Damla Sulama Yöntemi: Toprak yüzeyine yerleştirilen veya toprağın altından geçen borular aracılığıyla hem besin maddeleri hem de su ekinlere ulaşıyor. Damlatıcılarla sık sık ve az az sulama yapan sistemde, bitki kökleri hedefleniyor. Damla sulama sisteminde, sera içindeki nem oranı daha düşük olduğu için ekin hastalıklarının görülme olasılığı azalıyor, ekin çevresi sulanmadığı için yabani bitki çıkma ihtimali en aza iniyor. Hem sera tarımında hem de topraksız tarım için kullanılan sulama sisteminde yüksek verim elde edilebiliyor. Damla sulama sırasında seranın içi tamamen ıslanmadığı, sadece köklere su verildiği için çiftçilerimiz serada çalışmaya devam edebiliyor. Su, enerji ve emek tasarrufu sağlayan damla sulamaya, sera sulama sistemleri maliyeti nedeniyle temkinli yaklaşılıyor. Oysa, sulama sisteminin ortalama 5 yıl içinde masrafını karşıladığı belirtiliyor.

Damla Sulama Yöntemi

Otomatik Sera Sulama Sistemlerinin Avantajları

Otomatik sulama sistemlerinin ilk olarak İsrail’de geliştirildiği belirtiliyor. Kısa sürede dünyanın dört bir yanında kullanılmaya başlanan sistemlerin özellikle kaynakların verimli kullanılması için önemli bir yatırım olduğunun altı çiziliyor. Otomatik sera sulama sistemi avantajları arasında sudan yüksek oranda tasarruf ilk sırada sayılıyor. Düşük basınç kullanılan versiyonlar yardımıyla daha az enerji tüketimi mümkün oluyor. Tüm tasarrufun yanında, verimin %50’ye yakın oranda artırılabileceği not düşülüyor. Manuel sulama ile tüm ekinlerin eşit miktarda sulanması çok zorken, otomatik sistemlerle bu görev sorunsuz bir şekilde yerine getirilebiliyor. Otomatik sistemler, pompanın günde birkaç saat ve minimum tüketimle çalışmasını içeriyor. Ölçülü enerji tüketimi ve maksimum verim hedefleniyor. Sulamanın gerçekleşeceği zaman belirlenerek sulamanın süresi kuruluyor, böylece günün her saatinde, dilenen sürede sulama otomatik olarak gerçekleşiyor. Programlama, çiftçiye zaman açısından büyük özgürlük tanıyor. Çiftçiler ellerindeki akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden son model sera sulama sistemini kontrol ederek sulamayı yönlendirebiliyor. Özellikle tarım 4.0 geliştirmeleri sayesinde, sulama cihazlarının toprağın nem ve besin ihtiyacını otomatik olarak belirleyeceği ve yapay zeka ile sulama yapacağı günler uzak görülmüyor. Sensörler yardımıyla sıcaklık değişimi, nem oranı otomatik olarak hesaplanarak cihazlar vasıtasıyla çözüm üretilebileceği belirtiliyor. Enerjinin ve suyun tasarrufu, çiftçilerimiz için avantaj sunarken bir yandan dünya için de olumlu sonuçlar doğuruyor. Kuraklık endişesinin, su kaynaklarının kirlenmesinin yarattığı evrensel kaygılar, doğru ve tasarruflu tarım teknolojileri ile yerini bereketli topraklara bırakıyor. 

Sulama Sistemleri 

Otomatik sulama sistemlerini hiç kullanmayan çiftçilerimiz, sistemin teknolojisini nasıl kontrol edeceklerinden endişe edebiliyor. Oysa sistemlerin hepsi hemen hemen aynı şekilde çalışıyor. Sulama süresinin, kapanmasının, sulama yoğunluğunun ve diğer sulama özelliklerinin ayarlanabileceği basit bir kontrol paneli, sensörler, solenoid valf, vanalara ve borulara erişim sağlayan teknik aksam, otomatik bir cihazı oluşturuyor. Seradaki mahsulün türüne, ihtiyacına göre ayarlar zahmetsizce yapılarak otomatik sulama başlatılıyor. Otomatik sulama sistemi kullanan serada genel basınç tankı, su sağlama sistemi, bir havuz veya kuyuda yer alan dalgıç pompa ve su temizliği için filtreler bulunuyor. Sistem, pvc veya polipropilen borularla tamamlanıyor. Yüksek kaliteli plastik kullanımı, dayanıklılık için kilit rol oynuyor. Sistem toprağın altında mı, üstünde mi olacak, hareketli mi sabit mi kurulacak, hangi teknikle sulama yapılacak gibi soruların yanıtlarına göre uzmanlar uygun otomatik sulama tekniğini belirleyerek projelendirme ve kurulum aşamasına geçebiliyor. Tekniğin seçiminde ekin türü, arazi özellikleri de önemli görülüyor. 

Otomatik Sera Sulama Sistemlerinin Avantajları

Otomatik Sera Sulama Sistemleri Fiyatları

Otomatik sera sulama sistemleri fiyatları, araziye, su kaynağının uzaklığına, ekin türüne, sulama sisteminin özelliklerine, sensör ve başlık sayısına, teknik aksamın materyallerine göre değişiyor. Arazinin eğimli olup olmaması, deponun büyüklüğü, boruların toprak altına veya üstüne konumlandırılması, sistemin hareketli veya sabit olması, uzaktan kumanda özelliği otomatik sera sulama sistemi fiyatlarını direkt etkiliyor. Ayrıca dönemin döviz kuru gibi dış etkenler de fiyatlandırmada etken oluyor. Firma ve teknik seçimi yaparken uzmanlardan detaylı bilgi alınması, kaç metre boru döşeneceğinden hangi materyallerde aksamın kullanılacağına kadar tüm bilgilerin elde edilmesi ve fiyatların bu özellikler üzerinden kıyaslanması öneriliyor. Tek kıstasın fiyat olmaması gerektiği, dayanıklı bir sistemin uzun vadede çok daha ekonomik olabileceği çiftçilerimize hatırlatılıyor. Otomatik olmayan sisteme sahip çiftçiler de seraları veya açık tarlaları için cihazlar yardımıyla otomatik sulama yapabiliyor. 

Otomatik Sera Sulama Sistemleri Fiyatları

Bu çalışma için gönüllüyseniz konuda tecrübe sahibi bir çiftçinin deneyimlerini videodan izleyerek öğrenebilirsiniz. Hazır damla sulama sistemi bulunan çiftçi, tek bir cihaz yardımıyla sistemi otomatik hale getiriyor. 

Tarfin ile siz de yenilikçi teknolojilerden haberdar olmaya devam edebilirsiniz. Tarfin Mobil uygulamasını cep telefonlarınıza indirerek tarım ürünlerinin fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Toprağınıza bereket katacak ürünleri en uygun fiyatlarla Tarfin Mobil’de bulabilirsiniz. Tarfin avantajlarını keşfedeceğiniz uygulamamız Tarfin Mobil sizlerle. 

 

share

Benzer Haberler

Hayati Boğa
19.02.2021
Toprakla Geçen Bir Ömür: Hayati Boğa

Tarfin'in değerli satış noktaları her ay konuğumuz oluyor. Sayın Hayati Boğa'nın tarım ve hayvancılık önerilerine erişmek için söyleşimizi okuyabilirsiniz.

Devamını oku
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
24.05.2022
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi gelirini tarımdan elde ediyor. İç Anadolu Bölgesinde yetişen tahıllar, bakliyatlar, meyve ve sebzeler nelerdir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
14.03.2022
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgi için tıklayın! Zeytin ve zeytin tarımı hakkında temel bilgileri Tarfin Blog üzerinden okuyabilirsiniz.

Devamını oku