taboola

Buğday Borsası - Buğday Fiyatları

Buğday Borsası - Buğday Fiyatları 30.06.2021

Buğday dünyanın dört bir yanında temel besin maddesi olarak tüketiliyor. Gıda sektörünün ana aktörleri arasında yer alan buğday, önemi nedeniyle evrensel emtia ticaretinin de kayda değer tarımsal oyuncuları arasında gösteriliyor. 

Emtia mallarının ticaretinin gerçekleştirildiği piyasa, borsa adını alırken, buğday ticaretinin yapıldığı piyasa da buğday borsası olarak adlandırılıyor. Birçok ülke tarafından üretilen, ihracat ve ithalat kalemlerinde yer alan buğdayların fiyatı, dünya çapında buğday borsası üzerinden takip edilebiliyor. Tarımsal emtialar arasında anılan buğday, hem borsa hem de forexte işlem görüyor. Bu da yatırımcılara seçim özgürlüğü tanıyor. Ayrıca, vadeli işlem ve opsiyon piyasası olarak adlandırılan VİOP üzerinden, ticaret, kişiler ve yatırımcılar karşı işlemler gerçekleştirebiliyor. Yatırımcılar, kuralları devlet tarafından belirlenen güvenli bir yatırım aracı olarak diğer tarımsal emtialarda olduğu gibi buğdayı da tercih edebiliyor. Buğdayın fiziki yatırımı, yatırımcıya ek maliyetler getirdiği için günümüzde fiziki olmayan işlemleri piyasada daha çok değer görüyor. Portföyünü çeşitlendirmek isteyen yatırımcıların ilk tercihleri arasında bulunan buğday borsası, fiyatının kolay tahmin edilebilir olmasıyla kısmen güvenli ve yoğun alım-satım yapılabilen bir alanı işaret ediyor. Her ne kadar fiziksel alım satım olmasa, yatırım fiziksel olmayan şartlarla tamamlansa da fiziksel belirleyiciler borsa üzerindeki fiyatların değişmesinde rol oynuyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Çiftçilerimiz, yetiştirdikleri buğdayı, piyasada belirlenen ve Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından ilan edilen fiyatlar bazı alarak, değeri ile satabiliyor. Zahireler üzerinden sunulan ve ücreti belli bir fiyat skalası içinde değişen buğday fiyatları, karşılaştırılarak çiftçilerimiz için en iyi alternatif bulunuyor ve satış gerçekleştiriliyor. Buğday fiyatları buğdayın türüne, kalitesine, göre farklı kategorilerde belirleniyor. Birinci ve ikinci kalite ürün fiyatları ayrı kalemler üzerinden açıklanırken, kırmızı buğday, beyaz buğday gibi çeşitler de farklı fiyatlar üzerinden değer buluyor. Dönemsel olarak açıklanan fiyatların takibi ile çiftçilerimiz en karlı alışverişi yapabiliyor. 

Ekmeklik Buğday Fiyatları

Fiyatlar değerlendirilirken, geçen yılların verileri üzerinden karşılaştırmalar yapılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi gibi resmi kaynaklar, fiyat raporlarını yayımlarken geçen dönemin fiyatlarına ve değişim yüzdesine de yer vererek geniş çaplı bilgilendirme sağlıyor. Resmi açıklamalarda 2021 yılı ekmeklik buğday için alım fiyatı %36.4 artırılarak çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor. Buna ek olarak, TMO açıklaması, kaliteye göre, yüzde 2 oranında ek fiyat uygulanacağını belirtiyor. Yılın buğday fiyatları için değer sunulurken hasat zamanlarının belirleyici olduğuna dikkat çekiliyor. Hasat sürecinde düşen ekmeklik buğday fiyatları, hasat bitimiyle beraber, yükselişe geçiyor. 

Yemlik Buğday Fiyatları

Buğday borsasında yemlik buğday fiyatları, genellikle hasat sezonuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Grafikler incelendiğinde yemlik buğday fiyatlarının da diğer buğday fiyatları gibi dalgalı bir seyir izlediği görülüyor. Çiftçiler yemlik buğdaylarını satarken güncel fiyat skalasını inceleyerek, zahirelerin fiyatlarını karşılaştırarak en cazip seçeneği bulmaya çalışıyor. 

Sert Buğday Fiyatı 

Sert buğday fiyatı, hasat bitimiyle beraber hasat dönemine göre daha yüksek fiyatlarla açılıyor. Stok yeterliliği nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi, 2021 yılı sonuna dek piyasa regülasyon için fiyatların kafi olduğu konusunda görüş bildiriyor. Sert buğday, buğday borsasında makarnalık buğday adıyla takip edilebiliyor. Ürünün kalitesine göre birinci ve ikinci kalite makarnalık buğday fiyatları belirlenerek ilan ediliyor. 

Ekmeklik Buğday Fiyatları

Buğday Fiyatları Neye Göre Değişir? 

Buğday borsası üzerindeki fiyatlar birçok farklı değişken aracılığıyla belirleniyor. Dünyanın en büyük buğday üreticileri arasında Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri sayılıyor. Farklı coğrafyalarda yer alan büyük buğday üreticileri, tüm dünyadaki fiyatların belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Buğday fiyatlarını değiştiren ana etkenler şöyle sıralanıyor: 

  • İklim değişiklikleri buğday borsasında hareketlenmelere yol açıyor. Kuraklık, sel gibi iklim kaynaklı nedenlerle düşen üretim, birim fiyatta yükselmeye zemin hazırlıyor. Piyasada ne kadar az buğday bulunursa, buğday fiyatları da otomatik olarak o kadar yükseliyor. Küresel iklim değişiklikleri veya geniş coğrafyalara etki eden doğal afetler, buğday borsasında kayda değer farklılıklara neden gösteriliyor.
  • Ekim alanı ile buğday fiyatları arasında direkt ilişki bulunuyor. Dünyada her geçen gün verimsizleşen ekilebilir alan oranı azalıyor. Bu nedenle tarımsal ürünlerde genel olarak fiyat artışı olasılığı göz önünde bulunuyor. Yıllık ekim alanına, çiftçilerin buğday için ayırdıkları metrekarelere göre buğday borsasında fiyat değişiminden bahsedilebiliyor.
  • Rekolte yani tarımda bir yılda elde edilen herhangi bir ürünün toplamı buğday borsasını belirliyor. Farklı nedenlerle artan veya azalan rekolte üzerinden iç ve dış piyasadaki genel alış ve satış rakamları değişiklik gösterebiliyor. Rekolte üzerinde devlet teşviklerinin önemli rolü görülüyor. Teşvik ile daha çok ekilmesi sağlanan tarım ürünlerinin, piyasada daha çok bulunması sağlanabiliyor.
  • Salgın hastalıklar ve zararlı işgalleri, buğdaylarda verimi, kaliteyi ve doğal olarak piyasadaki ürün sayısını, buğday borsası fiyatlarını etkiliyor. Küresel çapta ve yerel düzlemde yaşanan bu tip problemler, fiyatta değişikliğe zemin hazırlıyor. Yalnız bitkilere sirayet eden salgın hastalıklar değil, koronavirüs pandemisi gibi evrensel piyasaları etkileyen salgın hastalıklar da tarımsal emtia borsasında fiyatlandırmanın değişmesine yol açıyor. Tarımsal üretimin, mevsimsel işçilik için ulaşımın, karantina gibi nedenlerle tüm dünyada sekteye uğraması, üretimde düşüşü ve buna bağlı olarak fiyat artışı sonuçlarını doğurabiliyor.
  • Buğday fiyatları, tüm tarımsal emtialar gibi, dünya ekonomisi üzerinde belirleyici olan benzin ve petrol fiyatlarındaki değişimlerden direkt etkileniyor. Çiftçilerin üretim maliyetlerinin, ürünün depolanma ve işleme giderlerinin artışı fiyatları da farklılaştırıyor.
  • Buğday borsası, uluslararası piyasalara endeksli olduğu ve dış alım/satım piyasa şartlarını belirlediği için güncel döviz kuru da fiyatlar üzerinde belirleyici oluyor.
  • Buğday fiyatları, buğday borsasındaki spekülatif hareketlenmeler üzerinden değişebiliyor. Ancak TMO, piyasa regülasyonunu sağlamak, alım-satım fiyatlarında denge oluşturmak için piyasada gerçekleştirdiği fiyatlandırmalarla düzenleyici görev üstleniyor.
Buğday Fiyatları Neye Göre Değişir? 

Buğday fiyatlarında, çiftçilerimizin kar edeceği dengeli bir düzeyin tutulması gerekiyor. Eğer piyasa ile üretici arasında fiyat cazip koşullar oluşturmazsa üretici bir sonraki yıl aynı ürünü ekmeyi tercih etmeyerek piyasadan çekiliyor. Bu da uzun vadede belli ürünlerde ciddi fiyat dalgalanmalarına beden oluyor. Bu  nedenle piyasanı regüle edilmesi, adaletli fiyat politikalarının sağlanması oldukça önemli görülüyor. 

Buğday fiyatlarında oluşan değişimler, ani hareketlilikler, öngörüler, yatırımcılar için kazanç imkanları sunabiliyor. Hem yerel hem de uluslararası emtia değerinin takibi, analizi ile istenen kar elde edilebiliyor. Buğday fiyatları üzerinden hem yükseliş hem de düşüş yönünde yatırım yapılabilmesi, emtiaya olan rağbeti artırıyor. Uzun vadeli yatırım araçları arasında sayılan buğday, fiziki olmayan işlemlerle yatırımcıların tercihi olmaya devam ediyor. 

Çiftçilerimizin hasattan emeklerinin karşılığını alabilmesi için Tarfin yanlarında yer alıyor. Tarfin Zahire, çiftçilerimizin bölgelerindeki tüm zahirelerin buğday alım fiyatlarını görüntülemelerini sağlıyor. Tarfin Mobil üzerinden alınan hizmet, mahsulünü satmak isteyen çiftçilerimizin tüm fiyatları hızla karşılaştırmasını ve ürününü en iyi fiyatla satabilmesini sağlıyor. Aracıya ihtiyaç duymadan kolayca satılan buğdaylar ile hasat, hak ettiği değeri alıyor. Siz de hemen Tarfin Mobil’den buğday fiyatlarını görebilir, zahire hizmeti ile fiyat karşılaştırması yaparak ürünlerinizi aracısız, güvenle satabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Tarfin VDMK
26.11.2019
Türkiye’nin Tarım Alacaklarına Dayalı VDMK İhracı

Tarfin'den tarım alacaklarına dair VDMK ihracı

Devamını oku
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2022
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Koyun keçi çiçek hastalığı, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sorun. Koyun keçi çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar için tıklayınız.

Devamını oku
Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.12.2022
Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Acur yetiştiriciliği için toprak ve iklim nasıl olmalı öğrenmek için Tarfin Blog yazımıza başvurabilirsiniz. Acur yetiştiriciliği bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku