taboola

Tarımda Başarılı 10 Ülke

Tarımda Başarılı 10 Ülke 31.05.2023

Tarımsal üretim, hayvan veya bitki yetiştirme süreci olarak tanımlanabilir ve insanların yaşamlarını geliştirmek veya sürdürmek için verim elde etmeyi amaçlıyor. Günlük olarak çok çeşitli tarım ürünlerini tüketiyoruz; bu ürünler yiyeceklerden giysilere ve kağıda kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. 

Tarımsal üretimde en büyük rolü oynayan çevresel faktörler arasında ise iklim, toprak ve su bulunuyor. Bu faktörler, çiftçilerin belirli mahsulleri yetiştirmelerine izin veren ortamların bir kombinasyonunu oluşturuyor. İşte bu faktörler açısından avantaj elde eden tarımda başarılı ülkeler, dış pazara ürün sunarak ve kendi kendine yeterek üretime yön veriyor. Tarımda başarılı 10 ülkeyi, resmi olarak açıkladıkları 2022 verilerine göre sıralıyoruz.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Ülkemizde tarımsal üretime yenilik getiren Tarfin Mobil, girdi alışverişlerini avantajlı kılıyor. Tarfin Mobil üzerinden yapacağınız alışverişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme avantajı sizinle. Üstelik hemen girdi fiyatlarını karşılaştırmanız ve form doldurarak ön onaylı limitinizi öğrenmeniz de mümkün. Çiftçinin güvenilir yol arkadaşı Tarfin ile siz de üretime avantaj kazandırabilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Dünyanın Tarımda En Başarılı Ülkeleri 
    • Çin ve Tarım
    • Amerika Birleşik Devletleri ve Tarım
    • Brezilya ve Tarım
    • Hindistan ve Tarım
    • Rusya ve Tarım
    • Fransa ve Tarım
    • Meksika ve Tarım
    • Japonya ve Tarım
    • Almanya ve Tarım
    • Türkiye ve Tarım

Dünyanın Tarımda En Başarılı Ülkeleri 

Dünyada en çok üretilen tarım ürünleri arasında sebze, meyveler yer alıyor. Ayrıca ethenol, kumaş ve bahçecilik ürünleri de en çok ekilen tarım ürünlerinden bazıları. Pamuk, yün, ipek gibi tarım/hayvancılık ürünlerinin yanında çim, çiçek ve yem gibi malzemeler de ülkelerin istatistiklerine etki eden ham maddelerden bazıları. Bu bağlamda dünyanın en çok tarım ürünü üreten ülkeler neler? 

Çin ve Tarım

Topraklarının yalnızca %10 kadarı ekilebilir arazi olmasına rağmen dünyanın tahıl üretiminin dörtte birini Çin tek başına karşılıyor. Meyve, sebze, tahıl, pamuk ve kümes hayvanı yetiştiriciliği ile tarıma öncülük eden Çin’de; buğday, pirinç ve mısır yetiştiriciliği de yaygın olarak yapılıyor. Bu üç mahsul Çin’in toplam gıda üretiminin %90’ına karşılık geliyor. Ayrıca dünyadaki sebze üretiminin yaklaşık%50’sine imza atan Çin, dünyanın en başarılı tarım ülkelerinden biri. Öyle ki 2019 yılında Çin, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakarak tarımsal ihracatta dünya listelerine adını yazdırdı. Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi. 

Amerika Birleşik Devletleri ve Tarım 

Amerika topraklarında yapılan tarımsal üretimin %90’ını mısır, soya, buğday, saman ve pamuk yetiştiriciliği karşılıyor. Ürün listesinin başında mısır bulunurken onu soya fasulyesi takip ediyor. Küresel arenada tarım teknolojilerinin lider ülkesi olan ABD, ekin analizi, makineleşmede yenilik ve buluş bakımından öncü. 2020 yılındaki verilere göre toplam 2 milyon dönümden fazla tarımsal araziye sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, bu avantajı üretimde bolca kullanıyor. 

Brezilya ve Tarım 

Kahve denince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Brezilya, şeker, soya fasulyesi, pirinç, mısır, pamuk ve buğday yetiştiriciliği konusunda da öncü. Ayrıca muz ve kakaonun da önemli üreticilerinden biri. Dünyanın en büyük 9. ekonomisine sahip olan Brezilya’da tarımın lokomotifi ise kuşkusuz kahve. Ülke arazilerinin %41’i tarımsal üretime ayrılmış durumda. Bu da 867.4 milyon dönüm anlamına geliyor. Ülke son 20 yılda, gayri safi milli hasılasının %25’ini tarımsal üretime borçlu. Bu başarı da Brezilya’yı dünyanın tarımda başarılı 10 ülkesi arasında getiriyor ve en büyük dördüncü tarımsal gıda üreticisi olma onurunu yaşatıyor. 

Dünyanın Tarımda En Başarılı Ülkeleri 

Hindistan ve Tarım 

Bakliyat, süt, şeker kamışı, buğday, pirinç ve yer fıstığı üretimi ile dünyanın önemli tarım ülkelerinden biri de Hindistan. Ayrıca baharat bakımından da yüksek kalitenin karşılığı. Ülkede tarımsal üretim öylesine büyük ki, Hint vatandaşlarının geçim alanlarının %58’si tarımdan oluşuyor. 

Rusya ve Tarım 

Buğday, arpa, ay çekirdeği, patates ve çavdar yetiştiriciliği için örnek ülke ise Rusya. Ülkedeki ekilebilir alanların neredeyse yarısında tahıl ekimi yapılıyor. Ülkenin tahıl üretimindeki başarısı onu tarımda başarılı ülkeler arasında üst sıralara taşıyor. Rusya’nın 23 milyon hektardan fazla ekilebilir araziye sahip olması ise en önemli avantajı. Ayrıca Rusya’daki istihdamın %16’sı tarım ve hayvancılık ile sağlanıyor. 

Fransa ve Tarım 

Kök sebzelerden tahıllara kadar birçok sebzenin lider yetiştiricisi olan Fransa denince akla pancar ve patates yetiştiriciliği geliyor. Ayrıca ülke domuz ve sığır yetiştiriciliği, süt ve peynircilik ile de ünlü. Ülkenin gül ve üzüm üretimindeki aktiviteleri de takdir ediliyor. Fransa yalnız hammadde üretimiyle değil, şarap ve peynir gibi işlenmiş ürünlerdeki başarısıyla da tarımsal karnesine artı puanlar yazdırıyor. Ayrıca ülke nüfusunun %7’si tarımsal üretimle ilişkili. 

Meksika ve Tarım 

Meyveler, mısır, süt, yumurta ve kümes hayvanları ülkenin tarım/hayvancılık üretiminin önemli ögeleri. Meksika’da tarımın olmazsa olmaz parçaları ise şeker kamışı ve kahve. Birçok ürünü Amerika’ya ihraç eden Meksika, tarım teknolojilerinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden de biri. Meksika ekonomisinin on yıllardır en önemli ayaklarından biri bu nedenle tarım ve hayvancılık. 

Japonya ve Tarım 

Pirinç, soya fasulyesi, arpa ve buğday yalnız Japon mutfağı için değil aynı zamanda ekonomisi için de önemli. Japonya her ne kadar teknolojinin üssü olarak tanınsa da tarımsal üretimde de dünyanın iddialı ülkeleri arasında. Ayrıca ülkenin soya fasulyesi ihracatının 37 milyon dolara çıktığını belirtmek gerek. Ülkede nüfusun yalnızca %10’u tarımla geçinse, çiftliklerin alanı kısıtlı olsa da ülkede tarımsal üretimin gücü oldukça fazla. 2019 yılında Japonya'nın yıllık tarım, balıkçılık, ormancılık ürünleri ve gıda ihracatı 912,1 milyar Japon yenine ulaştı ve rekor kırdı. 

Almanya ve Tarım 

9.5 milyon ton üretim ile dünyanın arpa yetiştiriciliğinde en büyük üçüncü sahası olan Almanya, etanol, buğday ve şeker üretiminde de oldukça başarılı. Öyle ki Almanya topraklarının %80’i tarımsal üretime uygun. Avrupa Birliği’nin dördüncü en büyük tarımsal üreticisi olan Almanya, dünyanın ise en güçlü 9. tarım üreticisi konumunda. 

Türkiye ve Tarım 

Meyve, şeker pancarı, domates, arpa, üzüm, patates, mısır, karpuz, elma, fındık, incir, ayva ve haşhaş yetiştiriciliği başarısı Türkiye’yi en başarılı 10 tarım ülkesinden biri yapıyor. Fındık, kestane, kiraz, zeytin ve çay mahsullerinde dünyanın en büyük ihracatçısı olan ülkemizin en önemli istihdam alanlarından biri de tarım. Hatta 2018 yılında ülkedeki toplam istihdamın %19.2’sinin tarım sektöründe olduğu kayıtlara geçiyor. 

Tarımda başarılı diğer ülkeler nelerdir?

Çin, Amerika, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Meksika, Japonya, Almanya ve Türkiye’nin yanı sıra, Hollanda, Ukrayna, Kanada, Avusturya ve Arjantin de tarımda başarılı ülkeler arasında sayılıyor. Ülkelerin ekilebilir arazilerinin fazla olması, teknolojik imkanları, iklim avantajları gibi nedenle tarımsal üretim başarılarına neden gösteriliyor. Ayrıca ekonomik bakımdan tarımda kalkınma politikaları hazırlayan ülkeler, uzun vadeli yatırımlar, yoğun tarım uygulamaları ile verimi destekleyerek geleceğin dünyası için de kaynak yaratıyor. Nüfusun hızla arttığı dünyamızda yeterli besinin sağlanabilmesi için tarımsal üretimde yenilik arayışlarının öncüsü oluyorlar.

share

Benzer Haberler

Bordo Bulamacı Nedir?
31.05.2021
Bordo Bulamacı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bordo bulamacı ile ilgili bütün detayları bu yazımızda topladık. Bordo bulamacı nedir, nasıl kullanılır hakkında ipuçları edinmek için tıklayın.

Devamını oku
Tarımsal Alet ve Makinelerinde iş Güvenliği Tedbirleri
25.03.2024
Tarımsal Alet ve Makinelerinde İş Güvenliği Tedbirleri

Tarımda iş güvenliği tedbirlerine uymak oldukça önemli. Tarımsal alet ve makinelerde iş güvenliği tedbirlerini hemen öğrenin!

Devamını oku
Hipokalsemi - Süt Humması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2021
Hipokalsemi - Süt Humması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Hipokalsemi, süt humması adıyla da biliniyor. Hipokalsemi belirtisi ve tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku