Tarım ve hayvancılık konusunda doğru bilgilerin kaynağı olan Tarfin Blog, bu kez lohman tavuk cinsiyle ilgili ayrıntıları sizlerle paylaşıyor. Lohman tavukların özelliklerini yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca Tarfin, tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinde de yanınızda. Tarfin Mobil uygulaması üzerinden ürün fiyatlarını anında karşılaştırmanıza imkan tanırken, Türkiye’nin farklı yerlerinde yer alan 1000 yetkili satış noktasıyla en avantajlı alışverişleri yapmanızı sağlıyor. Bugüne dek on binlerce çiftçimizin destekçisi olan Tarfin, peşin ve hasat vadeli ödeme seçeneklerine sahip. Siz de Tarfin Blog ile tavuk cinsleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir ve Tarfin ile tanışarak tavuk yetiştiriciliği için ihtiyaç duyduğunuz girdileri ertelemeden alabilirsiniz.
Ülkemizde en çok tercih edilen tavuk cinslerinden biri olan lohman sandy tavukların kökeni Almanya’ya ve Hollanda’ya dayanıyor. Tam adı ise lohman Brown. Gaga uçları çok hafif kesik olan tavukların beslenmesinde, bu durum herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ancak eğer kesim yapılmazsa bu yarkaların kanibalizm hastalığına yakalanma ihtimali bulunuyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Hem tüy hem de yumurta rengi kahverengi olan tavuklar, diğer cinslerden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Tarihi çok uzun yıllar öncesine dayanırken, lohman sandy tavukların ticari üretim için en çok tercih edilen cins olduğunun da altı çiziliyor. Özellikle iyi bakılırsa, lohman ırkının verimi %90-96 düzeyine kadar çıkıyor.
İçeriğimizde bulabileceğiniz başlıklar şu şekildedir:
- Lohman Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
- Lohman Tavukların Özellikleri Nelerdir?
- Lohman Tavuk ile Organik Tavukçuluk Yapılır mı?
- Lohman Brown Yumurtaları Nasıl Olur?
- Lohman Brown Tavukların Yem Tüketimi Nasıldır?
- Lohman Brown Tavukların Bakımı Nasıldır?
- Lohman Tavuklar Nasıl Beslenir?
Lohman Tavukların Özellikleri Nelerdir?
Lohman tavukların temel özellikleri şöyle sıralanıyor:
- Lohman tavuklar, kümese çok kolay uyum sağlamaları ile tanınıyor.
- Tavuklar, yumurta üretimine erken başlıyor. Suni ortamdaki hayvanlar ortalama 16 ile 19. haftada yumurta üretimine start verirken, doğal ortamdaki lohman tavukların yumurtlama süresi 19 ile 21 haftaya dek uzuyor.
- Doğal ortamda yetiştirilen lohman tavuklar, yılda 220 ile 250 adet arasında yumurta veriyor. Suni ortamda ise bu sayı 260 ile 300 arasında seyrediyor.
- Lohman tavuklar, endüstriyel bir ırk olmasından dolayı, eğer ideal yaşam koşulları sağlanmazsa verimlerinde düşüş görülebiliyor. Bu nedenle uygun kümes ve besleme şartlarının sağlanması bir lüks değil zorunluluk halini alıyor.
- Tavukların günlük tavuk yemi tüketimi 100 ile 110 gram arasında hesaplanıyor.
- Yumurta verimi, 150 günde ortalama %50’ye ulaşıyor.
- Lohman tavukların yumurta ağırlığı ortalama 65 ile 70 gram arasında değişiklik gösteriyor.
- Dünya üzerinde en çok tercih edilen kahverengi yumurta tavuğu olma titri lohman tavuklarına layık görülüyor.
- Bu tavukların salma tavukçuluktaki ömrü 3 yıl olarak hesaplanıyor.
- Gurk olma özelliği olan bir ırk olarak görülmeyen lohmanların çok nadiren gurk olduğu gözlemleniyor.
- Bu tavuklar, diğer ırklardan daha sakin oluyor.
- Tavuklar son derece hızlı gelişiyor.
Lohman Tavuk ile Organik Tavukçuluk Yapılır mı?
Dayanıklılık esas alındığında, organik veya salma tavukçulukta en çok kullanılan tür lohman sandy oluyor. Lohman tavuğun yanı sıra ataks tavuklar da doğal yetiştiricilik için tercih ediliyor. Her iki ırkın da birinci kandan gelmesi, aşı programının tamamıyla uygulanmış olması, doğru yemlerle beslenmesi, profesyonel personellerle bakımlarının yapılması ve doğru yarkaların tercih edilmesi organik tavukçuluk için şart oluyor. Her iki cins de verimlilik açısından organik tavukçulukta avantaj vadediyor. İki ırkın yem tüketimi değerleri de hemen hemen aynı, Lohman Brown tavuklar 100-110 gram günlük yem tüketimine sahipken atakslar 120-130 gram yemle besleniyor. Ayrıca, her iki cinsin bir ortak noktası daha var, iki cins de Türkiye’nin hemen her yerinde organik tavuk üretiminde kullanılabiliyor. Ülkemizin iklim şartlarına uygunluk gösteren ırkların yetiştirilmesinde önemli olan nokta ise uygun kümeslerin inşa edilmesi oluyor.
Buna ek olarak, organik tavukçuluk için ligorin tavuklar da kullanılıyor. Bu tavuklar, az yemle çok yüksek performans sergileyebiliyor. Örneğin, lohman brown cinsine göre, yıllık ortalamada 20 adet daha fazla yumurta veriyor.
Lohman Brown Yumurtaları Nasıl Olur?
Lohman brown yumurta tavuğu, çoğunlukla salma tavuk ırkları için uygun olan koşullarda yetiştiriliyor.
Lohman Brown yumurtaların özellikleri:
- %50 randıman yaşı 140-150 güne tekabül ediyor.
- Yumurtaları kahverengi renkte olan tavukların kılavuz yumurtaları ortalama 18 - 19. haftalarda veriliyor.
- Kılavuz yumurtalarda çift hatta üç sarı çıkma ihtimali oldukça yükseliyor.
- İlk küçük ebatlı olan bu yumurtaların ardından iyi bakılan tavukların en verimli oldukları dönem 90 ile 100 haftaya kadar sürüyor. Ancak devamında, verim hızla düşüyor. Bu durumda çiftçilerimiz sürüyü genellikle kesime gönderiyor.
- Yumurtaların kabuk dayanımı 35 newton olarak hesaplanıyor.
Lohman Brown Tavukların Yem Tüketimi Nasıldır?
İlk 20 hafta içinde lohman brown tavukların yem tüketimi 7.4-7.8 kilogramı buluyor. Randımanda, sıcaklık 25 derece olduğunda günde 110, 20 derecede 120 gram günlük yem tüketimi dikkat çekiyor. Tavukların beslenmesine bağlı olarak 20. haftadaki ağırlığı 1.6 ile 1.7 kilogram arasında değişiyor. Üretim sonunda ise ağırlık ortalama 1.9 ile 2.1 kilogram arasında oluyor.
Lohman Brown Tavukların Bakımı Nasıldır?
Lohman tavukların sağlık durumları, kümes ısısı, havalandırma durumu, yem ve suyu, ışığı, ölüm miktarı her gün en az bir kere kontrol ediliyor. Ayrıca altlık durumuna da her gün bakılıyor. Bunun yanında, yumurta kalitesinin devamı için yumurtaların her gün kümesten depoya alınması ve yumurtaların 5-10 derece arasında %80-85 nemde depolanması gerekiyor. Yüksek ısı ve düşük nemde depolanan yumurtaların ağırlıkları düşeceğinden ve beyaz kalitesi bozulacağından doğru koşulların sağlanması önem arz ediyor.
Lohman tavukların randımanı için temiz su ile beslenmesi oldukça önemli. Suyun mineral tuz ve bakteri yönünden temiz olması gerekiyor. Eğer tuz oranına dikkat edilmezse, yüksek tuz kabuk kalitesini olumsuz etkiliyor. Zararlı mineraller ise hayvanların hastalanmasına neden oluyor.
Lohman tavukların besleyici değeri uygun olan yemlerle beslenmesi gerekiyor. Ayrıca yemin mantar, küf ve aflatoksin sorunu yaşamaması adına iyi şartlarda saklanmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle 10 günden fazla depolamamalısınız. Ayrıca, nem oranı hiçbir zaman %12’yi geçmemeli.
Lohman Tavuklar Nasıl Beslenir?
Büyütme döneminde üç fazlı yemleme programı uygulanıyor. Hayvanların yumurtaya başlamadan önce 2-3 hafta süresince yumurta öncesi yemi ile beslenmesi öneriliyor. Bu yem, daha yüksek protein içerdiği için gelişimi hızlandırıyor. Yüksek kalsiyum ihtiva eden yem, düşük linoelik asit içeriyor. Ayrıca iyi randıman için mutlaka başlangıç yemi kullanmak gerekiyor.
%5 randımana ulaşıldığında başlangıç yeminden pik yemine geçilmesi önem taşıyor. Yumurtlama döneminde maksimum randıman için fazlı yemleme tavsiye ediliyor. Ham protein, kalsiyum, fosfor ve linoleik asit miktarı ihtiyaca göre değişmekle beraber, doğru miktarın ayarlanması ile kabuk kalitesinde artış mümkün oluyor. 2720 kcal metabolik enerjili yemden günde 110 gram kullanmak yeterli oluyor.
- 0-4 hafta arasında kırma palet yem kullanılıyor. Ayrıca, her hafta bir veya iki kez, yemlikler komple boşaltılana dek yemler yediriliyor.
- 5-16 hafta arasında, her gün 1 kez yem yediriliyor. 10-12. hafta itibarıyla yemlikler günde 2-3 saat boş bırakılıyor. Yemleme sırasında son yemin ışık sönmeden 2-3 saat önce verilmesi öneriliyor.
- 17-28 hafta arasında yumurta başlangıç yemi kullanılıyor. Yemin, en az %60’ıî öğleden sonra ve gece verilmek üzere programlanıyor.
- 28. haftadan sonra mümkün olan en az seferde yem veriliyor.