taboola

Ligorin Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ligorin Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir? 20.04.2022

Agresif davranışlarıyla tanınan ancak yumurta konusunda verimli bir tavuk olması nedeniyle besicilerin tercihi olan ligorin tavuk hakkında bilgiler Tarfin Blog’ta. Çiftçilerimizin tarımsal ve hayvansal üretimde desteği olan Tarfin, sunduğu avantajlarla Türkiye’nin dört bir yanında yüzleri güldürüyor. 1000’i aşkın yetkili satış noktasıyla bugüne dek on binlerce çiftçimizin girdi ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor. Siz de Tarfin Mobil uygulamasını indirerek tarımsal ve hayvansal girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilir, yetkili satış noktaları aracılığıyla siparişinizi zaman kaybetmeden oluşturabilirsiniz. Üstelik Tarfin’de peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da mevcut. Tarfin ayrıcalıklarını keşfetmek için hemen size en yakın yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz.

Peki, ligorin tavuk nedir? İlginç isimli bu cinsin adının İtalyanca’daki Leghorn kelimesinden veya Livorno şehrinden geldiği rivayet ediliyor. Ayrıca, ırkın kökeninin Hollanda’ya dek uzandığı düşünülüyor. Ancak daha çok Amerika’da yetiştirilip satıldığı için çoğu çiftçimiz, ligorin tavukların kökeninin Amerika olduğunu zannediyor. Ligorin cinsi, yüksek yumurta verimi nedeniyle bugün dünyanın dört bir yanında varlık gösterse de, kökeni Avrupa kıtasını işaret ediyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Bu tavukların atalarının kırmızı orman tavuğu Gallas gallus türü ve onun alt türü olan Gallus bankiva olma ihtimali yüksek görülüyor. Ligorinlerin bu melezleşme sonucu oluştuğu ihtimali üzerinde duruluyor. 1800’lü yılların ilk yarısında İtalya’dan Amerika’ya götürülen tavuklar, Minarko’larla çiftleştirilerek daha iri olmaları için çalışmalar yapılıyor. Devamında, 1870’lerde İngiltere’ye gelen ligorin cinsi, zamanla Belçika ve Danimarka gibi ülkelerde farklı renklerle çoğaltılıyor. Bu çalışmalar sonucu, orijini beyaz olan cinsin bugün, gri, kahverengi birçok renk alternatifi dikkat çekiyor. 

Ligorin Tavuk Özellikleri Nelerdir? 


 

Ligorin ırkının bazı alt kategorileri de var. Örneğin kahverengi/kırmızı ligorin ve exchequer ligorin gibi tavuklardan bahsedebiliriz. 

  • Kahverengi/kırmızı ligorin tavuklar, 1872 yılından bu yana biliniyor. İngiltere’de ortaya çıkan tavukların, koyu ve açık tonlarda olmak üzere farklı 4 rengi tanınıyor. Yumurta tavukçuluğu için kullanılan kahverengi ligorinlerin, yaşları ilerlese de yumurta verimlerinde çok büyük bir düşüş olmaması dikkat çekiyor. Açık arazide kolay yem bulan ve dayanıklı olan hayvanlar, çeviklikleri sayesinde yırtıcı hayvanlardan dahi kaçabiliyor. 
  • Exchequer ligorin tavuklar, 1904 yılında İsviçre’de ortaya çıkıyor. Mr. Robert Miller’in kendi tavukları arasında bulunan 5 exchequer tavuğun çok yüksek verim verdiği gözlemleniyor. Sonrasında, türün iyileştirilmesi için 3 yıl kadar çalışma yapılıyor. Bu cins günümüzde 3.5 ay itibarıyla yumurta vermeye başlıyor. Soğuğa dayanıklı olan tavuklar, 8 yaşına kadar yumurta verimini hemen hemen azalmadan sürdürüyor. 

Ligorin Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Ülkemizde de bir hayli yaygın olarak besiciliği yapılan ligorin tavukların ayırt edici özellikleri şöyle sıralanıyor: 

  • Sandy tavuk gibi genellikle beyaz renk oldukları bilinse de 17 farklı renkte ligorin ırkı tavuk olabiliyor. 
  • Tavukların ibikleri, gözleri ve gagaları tamamen kırmızı renkte bulunuyor. Kulak lobu ise genellikle beyaz oluyor. Büyük balta şeklinde ibikleri dikkat çekiyor. 
  • Güçlü ve küçük gagası ırkın ayırt edici özellikleri arasında. 
  • Ligorin tavuklar orta boylu olarak tarif ediliyor. 
  • Bacakları tüysüz ve sarı renk oluyor. 
  • Güçlü ve oldukça büyük kanatları dikkat çekiyor. 
  • Kuyruklarının kısa olduğunu fark edebilirsiniz. 
  • Çok hareketli ve agresif bir tavuk cinsi olarak tarifleniyor. 
  • Yemlerini kendileri bulmayı seven cinsi uyanık olarak adlandırmak mümkün. 
  • Hastalıklara ve parazitlere karşı dayanıklı bir tür. 
  • Hem salma hem de kapalı tavukçuluğa uygun bir cins olarak kategorize ediliyor. 
  • Ligorin tavukların yaşam süresi ortalama 6 yıl oluyor. 
  • Günde 80 ile 100 gram kadar yeme ihtiyaç duyuyor. Uyanık bir ırk olduğu için bu tavuklar, kendi yemlerini kendilerinin bulmasını da çok seviyor. 
  • Yumurta rengi beyaz oluyor. Organik tavuk sektöründe, kahverengi yumurta daha çok talep gördüğü için ligorin tavuk besiciliği pek tercih edilmiyor. 
  • Ligorin tavukların ortalama ağırlıkları 1.3 kilogram ile 1.7 kilogram arasında değişiyor.
Ligorin Tavukların Bakımı Nasıl Olur? 

Az yem ile yüksek verim sağlaması sayesinde çiftçilerimiz tarafından tercih edilen tavukların, salma yetiştiricilikte daha çok yem tükettiği not düşülüyor. 

Ligorin Tavuk Ne Zaman Yumurtlar? 

Ligorin tavuklar, ortalama 3.5 - 4 aylıkken yumurtlamaya başlıyor. Yumurtlama 16 - 18 hafta zaman zarfını da bulabiliyor. Yılda 280 ile 320 arasında yumurta veren tavuklar, salma tavukçuluk yapıldığında daha geç yumurta vermeye başlıyor. Bu durumda ilk yumurtlama 20. haftaya kadar uzayabiliyor. Eğer iyi bakılırsa ligorin tavuk cinsinin yumurtlama süresi 4 yılı buluyor. Ancak bunun için hijyene önem vermek, bakıma özen göstermek şart koşuluyor.

Ligorin Tavukların Bakımı Nasıl Olur? 

Son derece özgür ve hareketli bir cins olan ligorinler, yapıları nedeniyle gurk olmakta zorlanıyor. Bu cins için daha çok salma tavukçulukta avantaj vadediyor. Ancak hafif olmalarının avantajıyla, diğer tavuklardan daha fazla uçmalarıyla tanınıyorlar. Bu nedenle ağaç dallarına tüneme ihtimalleri de bulunuyor ve bakım gereksinimleri arasında güvenli bir tavuk kümesi inşası ekleniyor. 

Soğuk havaya karşı yüksek direnç sahibi olan tavukların, kümeste dirençleri daha düşük oluyor. Bu bilginin de desteklediği üzere, onlar için ideal yaşam alanını geniş ve açık bir arazi olması gerekiyor. Böylelikle, akşama kadar gezip yem arayarak yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Sürekli gezen bu tavuklar, farklı alanlara yumurta bırakabiliyor. 

Ligorin Tavukların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Ligorin tavukların avantajları arasında, diğer ırklara göre daha az yem tüketmeleri ilk sırada yer alıyor. Bunun yanında diğer birçok ırkla kıyaslandığında daha erken yumurtlamaya başlamaları bir diğer avantajı oluşturuyor. Yılda tavuk başına 300 civarı yumurta vermeleri verimi ispatlarken, doğal ortamda olduklarında direnç kazanmaları besicilere fayda sağlıyor. Ayrıca ligorin ırkının soğuğa dirençli olması diğer avantaj olarak karşımıza çıkıyor. 

Ligorin Tavukların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 


 

Ligorin tavukların dezavantajları arasında sayabileceğimiz ilk özellik, onların özgürlüklerine düşkün olması. Ayrıca, kuluçkaya yatma olasılıkları da çok daha düşük hesaplanıyor. Bu tavuklar, hareketli ve hafif oldukları için beklenmedik yerlere tüneyebiliyor. Yeterli önlem alınmadığında kaçma riskleri de bulunuyor. Ek olarak, kümeste yetiştirilmeleri dirençlerini azaltıyor. Tüm bu noktalar dezavantaj olarak değerlendiriliyor. 

Ligorin Horoz Özellikleri Nelerdir? 

Ligorin horozlar, tavuklardan daha iyi ve ağır oluyor. Hatta bu hayvanların ağırlıkları 3-4 kilogramı buluyor. Genellikle beyaz renkte olan ligorin horozları, yapıları gereği hırçın ve saldırgan oldukları için çiftçileri tedirgin edebiliyor. Ancak onları sakinleştirmek için günde bir kez koltuğun altına alıp ilgilenmek yetiyor. İlgi seven canlılar, her gün vakit ayrıldığında daha sakin bir yapıya bürünüyor. 

Ligorin Tavuk Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Ligorin tavuklar, henüz civcivken alınıp yetiştirilebiliyor. Ancak satın alırken horoz ve tavuk olacak civcivleri ayırt etmek gerekiyor. Bunun için ayak renklerine bakabilirsiniz. Horozların ayak renkleri daha sarımtrak olurken, tavuk olacak civcivlerin ayakları daha çok beyaza çalıyor. Bunun yanında horoz olacak civcivler dokunduğunuzda kalın ses çıkarırken tavuk olacakların ses çıkarmaması dikkat çekiyor. Eğer yetişkin ligorin tavuk alacaksanız, veteriner kontrollerinin yapılmış olmasına dikkat etmeli ve aşılarını kontrol etmelisiniz.

share

Benzer Haberler

Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
21.01.2022
Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sarımsak yetiştiriciliği dişler ile yapılıyor. Sarımsak nasıl dikilir, nasıl yetiştirilir tüm bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Maydanoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.08.2021
Maydanoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Maydanoz yetiştiriciliği ülkemizde en çok Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesi'nde yapılıyor. Maydanoz yetiştiriciliği hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Fındık Patozu Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
30.12.2021
Fındık Patozu Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Fındık patozu makinesi, fındıkların ayrıştırılmasını ve çuvallanmasını kolaylaştırıyor. Fındık patozu makinesi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku