taboola

Yem Kırma Makineleri

Yem Kırma Makineleri 02.02.2024

Taneli yemlerin kırılarak hayvanlara verilmesini kolaylaştıran makinelere yem kırma makinesi deniyor. Farklı çeşitleri bulunan yem kırma makineleri, hayvan yemi yapmak amacıyla arpa, buğday, yulaf, mısır,  çavdar gibi taneli ürünlerin kırılarak öğütülmesine yardımcı oluyor. Makinelerin elektrikten güç alan ve traktörlerin kuyruk miline bağlanarak kullanılan çeşitleri bulunuyor. Yem kırma makinesi alımında elektrik ile çalışanlar daha sessiz ve kolay kullanımlı olduğu için daha çok tercih ediliyor. Hem küçük işletmeler hem de yem sanayinde bulunan büyük firmalar yem kırma makinelerini kullanıyor. Siz de yem kırma makineleri hakkında detaylı bilgiye yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz. 

Tarfin, girdi alışverişlerinizde yanınızda! Tarım ve hayvancılık konusunda ihtiyaçlarınızı karşılarken Tarfin Mobil ile avantajlara sahip olabilirsiniz. Gereksinimlerinizi ertelemeden karşılamanıza yardımcı olan Tarfin ile peşin veya hasat vadeli ödeme imkanları sizinle. Üstelik Türkiye’nin dört bir yanında yer alan onlarca Tarfin yetkili satış noktasından alışveriş yapmanız, siparişlerinizi kısa sürede oluşturmanız mümkün. Siz de hemen Tarfin ile tanışın, tarıma gönül veren mutlu binlerce çiftçimiz arasında yerinizi alın. Dahası, Tarfin’de ipotek veya kefil yok! Detaylı bilgi için şimdi Tarfin Mobil uygulamasını indirin. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yazımızda yer alan başlıkları sizin için derledik, 

  • Yem Kırma Makinesi Kullanmanın Faydaları 
  • Yem Kırma Makinelerinin Görevleri
  • Yem Kırma Makinelerinin Parçaları
  • Yem Kırma Makinesi Bakımı Nasıl Yapılır? 
  • Yem Kırma Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Siz de çiftliğinize alacağınız makineleri seçerken, bakımını yaparken ve aletleri kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazılarımızdan öğrenebilirsiniz. Tarfin blog aracılığıyla tarım ve hayvancılık konusunda en güncel haberleri ve doğru bilgileri kolaylıkla alabilirsiniz. 

Yem Kırma Makinesi Kullanmanın Faydaları 

Hayvanların kırılmış yemleri tüketmesinin çok sayıda olumlu etkisi bulunuyor. İlk olarak, tanelerin yüzeyinde yer alan ve hazmedilmesi zor kabuk dokusu makineler tarafından parçalanıyor. Buna ek olarak kırılan tanelerin yüzey alanı arttığı için sindirim sistemindeki özsuların etkinliğinde artış meydana geliyor. Yem katkı maddelerinin karıştırılması çok daha zahmetsiz hale gelirken, birden fazla taneli ürün kullanılan yemlerde homojenlik kolaylıkla elde ediliyor. Son olarak yem kırma makinesi tarafından parçalanan yemler, hayvanlar tarafından daha rahat çiğneniyor. Tüm bu faydaları göz önünde bulundurarak hayvanlarınıza parçalanmış yem vermeyi tercih edebilir, yem hazırlama sürecini kolaylaştırmak adına kırma makinesi kullanabilirsiniz. 

Yem Kırma Makineleri Görevleri

Hayvan besleme rasyonlarının önemli bir parçasını oluşturan kurutulmuş taneli ürünler, hayvanlara verilmeden önce öğütülüyor. Bu işlem hayvanların cinsine göre farklı boyutlarda yapılıyor. Özellikle çok sayıda ve farklı cinste hayvanın bulunduğu çiftliklerde öğütme için yem kırma ve yem karma makineleri kullanılması şart oluyor. 

Yem kırma makineleri farklı prensiplerle yemleri öğütüyor. Bazı modeller sıkıştırma fonksiyonunu kullanıyor. Bu yöntemde, kırılacak tane daha sert iki yüzey arasında parçalanıyor. Diğer yöntem olan ovalamada ise biri sabit, diğeri hareketli ya da ters yönlerde hareket eden iki yüzey arasında ovalanan tane parçalanıyor. Vurma yönteminde, yüksek hızla hareket eden sert cisimler çarpışarak taneyi hızla kırıyor. Son olarak kesme yönteminde iki keskin bıçak, taneleri parçalara ayırıyor.  

Yem kırma makineleri genellikle değirmen olarak adlandırılıyor ve dört ana tipe ayrılıyor. Taşlı değirmenler, diskli değirmenler, valsli değirmenler ve çekiçli değirmenler. Taşlı, diskli ve valsli değirmenler sıkıştırma ve ovalama prensibiyle çalışırken, çekiçli değirmenler vurma etkisiyle taneleri kırıyor. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan makine tipi çekiçli değirmenler oluyor.

İyi bir yem kırma makinesinin şu özelliklere sahip olması bekleniyor, 

  • Kırılacak ürünü değişik boyutlarda parçalayabilme yeteneği olması gerekiyor. 
  • Birim ürün başına tüketilen enerji miktarının düşük olması şart koşuluyor.
  • Çeşitli ürünleri kırabilme kapasitesi makinenin kullanışlılığını artırıyor. Örneğin çiftçiler hem arpa hem de buğday yetiştiriciliği yapıyor ve iki ürünü de yem olarak kullanmak istiyorsa, iki ürün için tek makine kullanmak fayda sağlıyor. 
  • Kullanımın ve bakımın kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi önem taşıyor.
  • Ucuz ve bol miktarda yedek parça bulunması çiftçilere avantaj sağlıyor.
  • Yüksek iş verimi sunması gerekiyor. 

Çekiçli yem kırma makinelerinin daha çok tercih edilmesinin nedenleri arasında maliyetinin düşük olması, kolay bakım ve onarım imkanı, kırma incelik ayarının kolaylıkla yapılabilmesi, %30'a kadar olan nem düzeyindeki taneleri kırabilme yeteneği, küçük boyutları ve yüksek iş kapasiteleri bulunuyor. (Yazı için kullanılan Milli Eğitim Bakanlığı kaynağına ulaşabilirsiniz.)

Yem Kırma Makinelerinin Parçaları

Çatı ve kırma düzeneklerinden oluşan yem kırma makinelerinin parçaları arasında, aspiratör, iletim boruları, elek, flanş, ayar sürgüsü, depo ve kırıcı çekiçler yer alıyor. Makinelerde güç kaynağı olarak çoğunlukla elektrik motorları tercih ediliyor. Yem kırma makinesi elektrik ile çalıştığında termik motorlara göre daha düşük fiyatlı oluyor. Çalıştırılması ve bakımı zahmet gerektirmiyor. Sessiz olan elektrikli modeller otomasyona uyum sağlıyor ve güvenli görülüyor. Kırılacak ürünlerin bulundurulduğu depo kısmı ise genellikle alttan üste daralan şekilde imal ediliyor. Deponun alt bölümünde ürün akışı için ayarlama sürgüsü yer alıyor. Üst kısımda yabancı cisimler gelirse parmaklı ızgara ve mıknatıslar sayesinde yem kırma alanına yabancı cisimlerin ulaşması engelleniyor. Yem kırma makinesinin parçaları arasında yer alan rotor ise hareketli düzeneğe deniyor. Bir mil üzerinde yer alan flanş ve bıçaklardan oluşuyor. Yem kırma makinesi bıçakları ve rotordaki çekiç sayısı, parça büyüklüğünü ve kapasitesini etkiliyor. Yem kırma makinesi elekleri ise kontrbatör ismini taşıyor. Çekiçlerin etrafını saran daire yayı şeklindeki bu delikli levha, 2-3 mm kalınlıkta tasarlanıyor. Delik çaplarının artması daha iyi yemler elde edilmesi anlamına geliyor. Son olarak kırılan yemlerin direkt çuvallara alınması için havalı bir iletimle siklona alınması sağlanıyor.

Yem Kırma Makinesi Bakımı Nasıl Yapılır? 

Çalışma sonunda makinelerin elektrik sisteminin kapatılması ile yem kırma makinesi bakımı başlıyor. Depo üzerindeki ızgaranın alınması ve deponun temizlenmesi gerekiyor. Gövde kapağının açılması, eleğin ve gövdede kalan yemlerin boşaltılması, temizlenmesi ikinci aşamayı oluşturuyor. Sonrasında eğer çekiçlerde ve yem kırma makinesi bıçaklarında aşınma varsa parça değişimi yapılıyor. Eleklerde, mil yataklarında sorun bulunuyorsa yine değişim ile bakım tamamlanıyor. 

Yem Kırma Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Yem kırma makinelerinin kullanıldığı ortamın mutlaka düz zeminli olması gerekiyor. Aleti her zaman temiz ve düz alanlarda kullanmalısınız. Ayrıca herhangi bir kazaya karşı mutlaka aydınlatması iyi olan alanlarda yem kırma makinesini çalıştırmalı, koruyucu donanım giymelisiniz. Üzerinize tam oturan tulumlar, iş ayakkabıları ile kaza riskini en aza indirebilirsiniz. 

Yem kırma makinelerini kullanırken depo içine kesinlikle elinizi sokmamalısınız. Özellikle yem kırma bıçakları çalışırken makinenin çalışan aksamına yaklaşmamalı, eğer depoyu açmanız gerekiyorsa önce aleti durdurmalısınız. Bunun yanında her kullanımdan önce makinenin temiz bırakıldığından emin olmalı, her kullanım sonrası aletin bakımını yapmalısınız. Temizleme, eskiyen ve aşınan bıçakların değişimi, elek ve mil kontrolü rutin bakım adımlarınız olmalı. Ne olursa olsun çevrenizde çocuk veya hayvan varken yem kırma makinesinin başından ayrılmamalısınız. Yem kırma makinesi için emniyet tedbirleri almalı ve iş güvenliğine özen göstererek çalışmalısınız. 

Jersey inek türü hakkında detaylı bilgi almak için Tarfin blog sizlerle. Yazımızı okumak için hemen tıklayabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
21.01.2022
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsanız Tarfin Blog'tan bilgi alabilirsiniz. Yer fıstığı yetiştirmek için bilgilere hemen ulaşın.

Devamını oku
Tarımda Güneş Enerjisi Nasıl Kullanılabilir?
16.02.2021
Tarımda Güneş Enerjisi Kullanımı

Tarımda güneş enerjisi kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Tarımda güneş enerjisi nasıl kullanılabilir, detaylar sizlerle.

Devamını oku
Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
29.01.2022
Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Zeytin toplama makineleri, farklı özelliklerdeki arazilerde hasada yardım ediyor. Zeytin toplama makineleri hakkında bilgi için hemen tııklayın.

Devamını oku