taboola

Yem Karma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yem Karma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır? 21.12.2021

Kaba yem ve konsantre yemlerin hızla ve homojen bir şekilde karıştırılması, hayvanların beslenmesinden alınacak verimin artması ve çiftçilerin işlerinin pratikleşmesi açısından oldukça önemli. Ancak uzmanlar, geçtiğimiz yıllarda yem makinelerinin maliyetleri ve ulaşılabilir olmaması nedeniyle uzun süre, yem karma makinesi tavsiyesi konusunda çekince içindeydi. Bugün ise yem karma makinesinin bir ihtiyaç olduğu artık kesin. işletmelerdeki süt ineği sayılarının artması, besici sayısının artması, modern tekniklerin yaygınlaşması, hayvancılıkta makine kullanımını da destekliyor. Çiftçilerimiz, yem karma makineleri ile yemlerini kıyıp karıştırarak hayvanlarını daha iyi hazırlanmış yemle, daha doğru ve kolay bir şekilde beslemeyi tercih ediyor. 

İlk kez veya yeni yem karma makinesi almak isteyenler ise hep aynı sorulara yanıt arıyor. Yem karma makinesinin kullanımı, çeşitleri, avantajları, fiyatları, çiftçilerimiz için yanıt bekleyen noktaları oluşturuyor. Sizlere yem karma makinelerinin seçiminden kullanımına kadar ihtiyaç duyduğunuz birçok konuda bilgi sunuyoruz.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Yem Karma Makinesi Çeşitleri

Yem karma makinesi nedir sorusundan başlayabiliriz. Yem karma veya karıştırma makinesi denen makineler, paketlenmiş samanları, yoncaları, ot balyalarını parçalamak için kullanılan bir tarım aracı olarak tanımlanıyor. Ayrıca mısır silajı, pancar kırması, küspe, kepek ve yem gibi maddelerin homojen bir şekilde karıştırılması da sağlanıyor. Özellikle orta ve büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilen yem karma makinesi modelleri, sunduğu birçok faydayla modern ve gelişim hedefleyen işletmelerin tercihi olmayı sürdürüyor. 

Yem karma makinesinin faydaları: 

  • Yem karma makineleri kullanıldığında yem yararı artıyor. 
  • Hayvanlarda görülen sindirim ve metabolizma rahatsızlıkları hafifliyor. 
  • Hayvanların et ve süt verimi yem karma makinesi kullanımıyla doğru orantılı olarak yükseliyor. 
  • Yemlerin israfı azalıyor. 
  • Hayvanların günlük sağlığında gözle görülür iyileşme fark ediliyor. 

Yem Karma Makinesi Çeşitleri

Yem karma makinelerinin dikey ve yatay iki seçeneği bulunuyor. 

  • Yatay Yem Karma Makineleri: Yüksek ve uzun yemlikli rasyoların kolaylıkla boşaltılabileceği yan konveyör uzatma seçeneği yatay makinelerde bulunuyor. Genellikle dijital tartı sisteminin entegre olduğu makine, kullanıcılara yemin ağırlığı, konusunda bilgi veriyor. Makine içinde bulunan mıknatıslar, yem içine karışan tel gibi metallerin ayıklanmasını sağlıyor. Bunun yanında cihazın kontrolüne yardımcı olan hidrolik kumanda kolları, inmeden boşaltma kapağı, bant çalıştırma kumandası çiftçilerimize işlemin her aşamasında pratiklik sağlıyor. Yatay yem karma makinelerinde helezon üzerinde yer alan yıldız ve balta bıçaklar, kıyma performansını üst düzeye taşıyor. Kıymanın yanı sıra karıştırmaya da yardımcı olan helezonlar makinelerde bulunuyor. Buna ek olarak, geniş hacimli yükleme kepçeleri dikkat çekiyor. Bu sayede büyük çaptaki yemler bile kolaylıkla karıştırma haznesine doldurulabiliyor. 
  • Dikey Yem Karma Makineleri: Dikey yem karma makinelerinde aşınmaya dayanıklı çelik malzemeler uzun ömür sağlıyor. Kıyıcı bıçaklar, dijital tartı, dayanıklı karıştırma helezonu, karşıt bıçak yerleşimi ile üstün kıyma performansı dikey makinelerde de çiftçilerimizi bekliyor. Bu araçlarda da yan konveyör uzatma seçeneği ve mıknatıslarla yem ayıklama imkanı bulunabiliyor. Ayrıca hacim artırıcı yükseltme parçası sayesinde makinelerin hacimleri hayvan sayısı arttıkça artırılabiliyor. Buna ek olarak hidrolik kumanda kolları bant çalışmasını zahmetsizce kontrol etmenize yardımcı oluyor. Yine, geniş hacimli yükleme kepçeleri bu türde de kendine yer buluyor. 

Dikey yem karma makineleri mi, yatay yem karma makineleri mi, hangisini seçmeliyim diye soruyorsanız her iki tür içinde farklı avantajlardan söz ediliyor. Seçim yaparken işletmenin ve hayvanın verim özelliğinin ölçülmesi gerekiyor. Besi veya süt ineği yetiştiren işletmelerin ihtiyacının farklı olduğunun altı çiziliyor. Kaba yem oranı düşük olduğunda yatay yem karma makinelerinin kullanımı öneriliyor. Burada referans değerin %20 olduğunu düşünebilirsiniz. Kuru kaba yemlerin rasyodaki oranı %20’den azsa, yatay makineler ile yem hazırlamak daha kolay oluyor. Enerji tüketimi daha az gerçekleşiyor. Bu avantaj, yatay makineleri besiciler için daha tercih edilir kılıyor. Süt ineği işletmelerinde, kaba yem oranı düşünüldüğünde dikey makineler daha cazip görülüyor. Rasyodaki kaba yem miktarı arttıkça dikey makine ihtiyacı baş gösteriyor. Verimi daha iyi olan dikey yem karma makinelerinin maalesef daha fazla güç ihtiyacı olması ise dezavantaj oluşturuyor. 

Yem Karma Makineleri Nasıl Kullanılır?

Yem karma makinelerinin farklı hacimlerde de çeşitleri bulunuyor. Hacim göz önüne alınarak seçim yapılacaksa, hayvan sayısına bakmak gerekiyor. Hayvan sayısı az olan işletmeler için daha küçük hacimli makineler tercih edebilirsiniz. Ayrıca makine hacminin çok büyük olması, hayvanlarda gruplandırma yapmaya engel olabiliyor. Bu nedenle kolay bir hesap yaparak, bilinçle tercih gerçekleştirmelisiniz. Uzmanlar, makine hacminin, hayvanların yiyeceği yem miktarına oranının %70 olmasını istiyor. Yani makine hacminin yem düzeyinden %30 kadar fazla olması öneriliyor. Makine ancak bu düzeyde dolulukla ideal performans sergileyebiliyor. Ayrıca nemli yemlerin daha az hacimli, kuru yemlerin daha hacimli olduğu da hatırlatılıyor. Hem yem seçimi hem de yem miktarı dikkate alınarak yem karma makinesi seçimini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. 

Yem Karma Makineleri Nasıl Kullanılır?

  • Çiftçilerimiz, kuru kaba yemleri makineye atarak kullanıma başlıyor. 
  • Ardından kuru yoncalar ve benzeri yemler kıyılıyor. Eğer kuru otlar, makineye öncelikli olarak atılırsa ufalandığı ve kaba yem özelliğini kaybede bildiği için sıralamaya dikkat ediliyor. Ufalanabilen yemler, sıralamada daha sonraya alınabiliyor. 
  • Daha rutubetli ve kıyımı zor yemler, makineye daha önce atılarak daha iyi parçalanması sağlanıyor. 
  • Kuru kaba yemlerin sonrasında kuru fabrika yemleri makineye konuluyor. Bu esnada, tane halindeki yemler, küspeler de ekleniyor. Konsantre yemlerin sindiriminin kolay olabilmesi için karışım ve kıyım süresinde dikkatli olunması ve kontrollü davranılması öneriliyor. 
  • Konsantre yem kaynaklarının sonrasında, yem katkıları makinede yerini alıyor. Bazı çiftçilerimiz, karışım hazırlandıktan sonra, servis ederken katkıları üzerine dökmeyi tercih ediyor. 
  • Son olarak silaj gibi ıslak yemler makineye alınıyor ve çok küçültülmeden, kaba yem özelliği konularak işlem tamamlanıyor. 

Yem karma makinelerinin kullanım süresi konusunda farklı görüşler mevcut. Çiftçilerimiz, tüm yemler eklendikten sonra 8-10 dakika kadar karıştırabiliyor. Bazıları ise 10-15 dakikayı tercih ediyor. Ancak sürenin makine çeşidine ve yem türüne bağlı olduğunu bilmelisiniz. Dikey ve kaba yem oranı yüksek olan makinelerde 8-12 dakika karıştırma, fabrika yemleri fazla olanlarda 2-8 dakika karıştırma yapabilirsiniz. 

Yem Karma Makinesi Fiyatları

Tarım makinelerindeki fiyatlar, genellikle döviz kuru üzerinden belirleniyor. Bu nedenle döviz kurundaki değişimler fiyatlar üzerinde etki gösteriyor. Ayrıca, yem karma makinesi fiyatları, makinelerin hacmine, kalitesine, motor gücüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Çiftçilerimizin makineler arasında seçim yaparken, sadece fiyatı baz alması doğru değil. İşletmenizdeki hayvan sayısına, hayvanların rasyosundaki kaba yem oranına, besici veya sütçü inek yetiştirmenize göre seçiminizi yapmalısınız. Tüm beklentilerinizi karşılayacak yem karma makinesini bulduktan sonra fiyatları değerlendirebilir, ihtiyaçlarınıza uygun olan makineler arasından bütçenize en uygun seçimi yaparak memnuniyetle kullanabilirsiniz. 

Tarfin, tarım ve hayvancılık alanında sunulan birçok ürünü avantajlarla almanıza yardımcı oluyor. Besi geliştirme yemi veya sığır süt yemi gibi ihtiyaçlarınızı Tarfin Mobil uygulaması üzerinden vereceğiniz siparişlerle karşılayabilirsiniz. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sunuluyor. Ayrıntılı bilgi için hemen bir Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır?
31.01.2021
Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır? Ayçiçek Yetiştiriciliği

Ayçiçek tarımı nasıl yapılır, ayçiçek yetiştiriciliği konusunda nelere dikkat edilmelidir Tarfin sizler için paylaşıyor. Ayçiçek üreticiliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devamını oku
Papatya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
26.03.2024
Papatya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Papatya yetiştiriciliği, ülkemizde doğal olarak yetişen papatya çiçeklerinin ticari üretimini işaret ediyor. Papatya yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenin.

Devamını oku
Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
11.05.2023
Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Buğday yetiştiriciliği nasıl yapılır biliyor musunuz? Buğday ne demek adımından başlayarak tüm detaylarıyla buğday yetiştiriciliği bilgileri yazımızda.

Devamını oku