taboola

Hassas Ekim Makineleri

Hassas Ekim Makineleri 04.04.2024

Tek tane ekim veya hassas ekim makinesi adı verilen aletler, tohumların tek tek belirli bir sıra arası ve üzeri mesafe ile ekilmesine yardımcı oluyor. Sabit ekim derinliğinde ekilen tohumlar arasında yer alan şeker pancarı yetiştiriciliği için hemen her zaman hassas ekim makinesi kullanılıyor. Bu nedenle bu aletlere şeker pancarı ekim makinesi de denebiliyor. Hassas ekim makineleri yalnız pancarda değil, çok ufak boyutlu ve hafif taneli marullarda, baklagillerde, ayçiçeği ve mısır yetiştiriciliği için de kullanılabiliyor. Siz de Tarfin tarafından hazırlanan yazımız aracılığıyla detaylı bilgi edinebilir, tarım girdi alışverişlerinde avantajlardan faydalanmak için Tarfin Mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Uygulama sayesinde size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını görüntülemeniz, girdi fiyatlarını karşılaştırmanız ve seçiminizi yaparak alışverişe başlamanız mümkün. Üstelik Tarfin’de peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de mevcut. Yazımızda yer alan diğer başlıklar: 

  • Hassas Ekim Makineleri Nedir?
  • Hassas Ekim Makineleri Ne İşe Yarar?
  • Hassas Ekim Makinelerinde Ekim Normu Ayarı Nedir?
  • Tek Tohum Ekim Yapan Ekici Düzenlerin Avantajları Nelerdir?

Hassas Ekim Makineleri Nedir?

Belli bir aralık, derinlik ve hizada tohum ekimine yardımcı olan hassas ekim makineleri, toprakta açtıkları ize göre çeşitlere ayrılıyor. Çiziye ve yuvaya ekim yapan hassas ekim makineleri olarak iki ana kategori bulunduğunu görebilirsiniz. Çiziye ekim yapan hassas ekim makineleri de ekim düzeneklerinde basınçlı hava akımından yararlanmasına göre çeşitleniyor. Mekanik ve pnömatik çeşitlerden bahsetmek mümkün. Genel olarak hassas ekim makineleri çeşitlerini incelemek gerekirse, şu çeşitlere rastlayabilirsiniz:  (Kaynak: Ankara Üniversitesi)

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Hassas Ekim Makineleri Ne İşe Yarar?
  • Mekanik hassas ekim makineleri, delikli plakalı veya yuvalı diskli, bantlı ve kaşıklı ekici düzen gibi farklı ekim sistemlerine sahiptir. Ekici düzen tohum deposunun altında dönerek ekimi sağlıyor. Ayrıca tohumluğun ağırlığı ve yuvarlanma özelliği dolayısıyla ekici düzen yuvaları tohumlukla doluyor. Yuvalara ulaşan tohumlar, ekici ayağın toprak yüzeyinde açtığı çiziye serbest şekilde düşüyor. Arkada yer alan baskı tekerleği ile çizi tabanına bastırılarak kapatıcılar yardımıyla gevşek toprakla örtülüyor. 
  • Pnömatik hassas ekim makineleri ise ekici sistemlerinde basınçlı havayı kullanıyor. Çok çeşitli bitki tohumları ile birlikte kullanılabilen makineler, yüksek hızda çalışmaya uygun oldukları için daha iyi iş verimi vadediyor. 
  • Hidropnömatik hassas ekim makineleri, basınçlı hava ve su etkisini bir arada kullanıyor. Çimlendirilmemiş ancak suyla hacim kazandırılmış tohumlarda kullanılabilen makineler, jel tipi kapsül tohumların ekimine de yardımcı oluyor. Çimlendirilmiş tohumlar ise jel ile karıştırılmadan veya can suyu verilmeden de ekilebiliyor. 
  • Yapışkan bantlı hassas ekim makineleri, çok küçük, haddi ve farklı şekillerdeki düzensiz yapılı tohumların ekiminde kullanılıyor. Tohumların yapıştırıldığı bir bant ekim derinliğine serilerek üzeri toprakla kapatılıyor. Önceden hazırlanan bant, eriyebilen bir malzemeden yapıldığı ve tohumlar ideal aralıkta yapıştırıldığı için kullanımı pratiklik vadediyor. 
  • Yuvaya ekim yapan hassas ekim makineleri, toprakta açılmış yuvalara tohum bırakılmasını sağlıyor. Diğer modellerin aksine gömücü ayağın yerini bu aletlerde yuva açıcı mekanizma alıyor. Silindirik ve ters koni şeklindeki yuva, tohum cinsine göre 4-5 cm derinliğe ekim yapabiliyor. Kuru tarım yapılan alanlarda ve yüzey artıklı koşullarda, çimlenme yönünden çiziye ekimden daha avantajlı görülüyor. 

Hassas Ekim Makineleri Ne İşe Yarar?

Doğru ekim yönteminin, derinliğinin ve sıra arası/üzeri mesafenin belirlenmesi çimlenme kalitesini direkt etkiliyor. Ekim uygulaması ne derece doğruysa, bitkinin gelişimi önemli ölçüde iyileşiyor. Hassas ekim makineleri ise oldukça hassas olan bu tarımsal işlemin ideal formda yapılmasına yardımcı oluyor. Hassas ekim makinelerinin faydalarını şu şekilde sıralayabilir, ve hassas ekim makinesi ne işe yarar özetleyebiliriz: 

  • Hassas ekim makineleri, tek tohumun zeminle en büyük temas yüzeyine sahip olmasına yardımcı oluyor. Bu da nemin ideal oranda kullanımı ve çimlenmenin uygun şekilde gerçekleşmesine yardımcı oluyor. 
  • Makineler sayesinde tohumun ekimi sonrasında üstü kolaylık ve hassasiyet ile kapatılıyor. Gereken sabit derinlik sağlanarak ekim oluğu oluşturuluyor. Böylece yan yana ekilen her tohum aynı derinlikten yüzeye ulaşıyor, ideal sıra aralığında çıkış sağlıyor. 
  • Tarlada sıralar boyunca homojen dağılım gerçekleşiyor. Çalışma hızından ödün verilmeden düzen mükemmel bir şekilde sağlanabiliyor. 
  • Geniş alanlarda dahi minimum zahmet ile maksimum verimde tohum ekimi gerçekleştirilebiliyor. 

Hassas Ekim Makinelerinde Ekim Normu Ayarı Nedir?

Bir tarlada, birim alana bırakılacak tohum miktarına ekim normu adı veriliyor. Hassas ekim makinesi, tarla genişliğine göre ekim normunu ayarlayarak yeterli miktarda tohumu araziye bırakabiliyor. Bu ayara ekim normu ayarı adı veriliyor. Ekim makinelerinin iş genişliği ise ayak sayısı ve sıra arası mesafenin çarpılması sonucu elde ediliyor. Ayar yapılmak üzere düz bir alana çekilen makineler, kriko ile kaldırılarak takoza alınıyor. Eğer asılır tip ise hidrolikle kaldırılarak yine takoza yerleştiriliyor. Makinelerin ekim tablolarından yararlanarak ekim normuna uygun miktarda tohumun ekimi için makine kolaylıkla ayarlanabiliyor. Bu ayar her makineye göre değişiyor. Bu nedenle ayar yapmadan önce hassas ekim makinesinin bakım ve kullanım kılavuzunun dikkatle okunması ve ayarın bu şekilde yapılması gerekiyor. 

Hassas Ekim Makineleri Nedir?

Hassas ekim makinelerinin diğer ayarları arasında sıra üzeri ayarı, derinlik, markör ayarı yer alıyor. Eşit mesafede, doğru derinlikte, gidiş ve dönüşler arasında boşluk olmadan ekim yapabilmek için tüm iş ayarlarının işlem öncesi tamamlanması önem taşıyor. Ayarların nasıl yapılması gerektiğine dair detayları hassas ekim makinelerinin kullanım kitaplarında bulabilirsiniz. Kullanım kitapçığını okumadan kesinlikle makineleri kullanmamalı, iş sırasında gerekli güvenlik önlemlerini alarak işe başlamalısınız. Güvenli kullanım için her kullanım öncesinde aleti kontrol etmeli, düzenli bakım yapmalı ve olası sorunlarda mutlaka makine servisi ile iletişime geçerek gerekli değişiklik ve bakımları yapmalısınız. 

Tek Tohum Ekim Yapan Ekici Düzenlerin Avantajları Nelerdir?

Tek tohum, diğer bir deyişle hassas ekim yapan ekici düzenlerin üstünlükleri arasında tohumluk tüketiminde israfın önüne geçmeleri yer alıyor. Ekim derinliği, sıra arası ve üzeri mesafelerin eşitliği iş gücü avantajı sağlarken her bitki için en uygun yaşam alanı oluşturulmuş oluyor. İlerleyen zamanda gerek duyulan seyreltme kolaylıkla yapılabiliyor veya gerek kalmıyor. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık edinen bitkilerin tohum çimlenme gücü yüksek oluyor ve verimde belirgin artış dikkat çekiyor. 

Hassas ekim makineleri ekici tipleri nelerdir?

Hassas ekim makinelerinin farklı ekici düzenleri bulunuyor. Yuvarlak çark, delikli plaka veya karışık çark türünde ekici düzenler makinelerin tohum deposunun altında dönüyor. Ekilecek tohumun özelliklerine uygun olan ekici çarkların kullanılması gerekiyor. Böylelikle tohumlar kolaylıkla, ideal şekilde ekiliyor.

Hassas ekim makineleri hangi ekinlerle beraber kullanılabilir?

Tarım makineleri, şeker pancarı, mısır, soya, ayçiçeği, fasulye, bezelye, mercimek, pamuk yetiştiriciliğinde tohum ekmek için kullanılabiliyor. Daha çok çok daha büyük yaşam alanı ihtiyacı olan ve çıktıktan sonra seyreltilmesi gereken bitkiler ekilirken hassas makineler tercih ediliyor. Sıra arası ve sıra üzeri aralıkları belli olarak açılan çizilere eşit derinlikte tek tek bırakılan tohumlar sayesinde, seyreltme için gerekli iş gücü en aza indiriliyor. Hassas ekim makinelerinde her ekici düzen için ayrı bir tohum deposu bulunuyor.

share

Benzer Haberler

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.12.2022
Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde cennet elması veya Trabzon hurması nasıl yetiştirilir hemen öğrenin. Trabzon hurması yetiştiriciliği bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku
Tarımda Biyogübre Trendi
05.09.2023
Tarımda Biyogübre Trendi

Biyoteknoloji ile geliştirilen biyogübre tarımda trend oluşturuyor. Biyogübre hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Devamını oku
Traktör Nasıl Kullanılır? Traktör Ehliyeti Nasıl Alınır?
24.12.2021
Traktör Nasıl Kullanılır? Traktör Ehliyeti Nasıl Alınır?

Traktör nasıl kullanılır, traktör kullanırken nelere dikkat edilmeli gibi sorularınızı yanıtlıyoruz. Traktör ehliyeti hakkında bilgi için tıklayınız.

Devamını oku