taboola

Akkaraman Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Akkaraman Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir? 22.05.2022

 Orta Anadolu ve komşu bölgelerin kesişim alanlarına yayılan koyun ırkı, iri yapısıyla ayırt ediliyor. Siz de Akkaraman koyunlarının tüm özellikleri ve avantajlarını Tarfin Blog aracılığıyla hemen öğrenebilirsiniz. Çiftçilerimizin girdi alışverişlerinde yanında olan Tarfin sayesinde, doğru bilgiye erişebilirsiniz. Ayrıca Tarfin, Tarfin Mobil ile girdi fiyatlarını anında karşılaştırmanıza imkan tanıyor. Çiftçilerimiz, tarımsal alışverişleri öncesinde aradıkları ürünün fiyatlarını güncel olarak görüntülüyor, Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden hızla sipariş verebiliyor. Üstelik Tarfin’de peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de mevcut. Siz de bu avantajlardan yararlanmak için 1000’i aşkın Tarfin yetkili satış noktasından size en yakın olanı zaman kaybetmeden ziyaret edebilir, on binlerce mutlu Tarfin çiftçimizden biri olabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ertelemeden karşılamak için Tarfin yanınızda…

Akkaraman Koyununun Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir? 

Peki, Akkaraman koyunu nedir, hangi özellikleri taşır? İri boyutlardaki yerli koyun ırkının genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Akkaraman koyunlarının vücutları dar ve uzun oluyor. Sırt hattının düz olduğunu veya hafif bir çukurluk taşıdığını fark edebilirsiniz. 
  • Uzun başa sahip olan Akkaraman cinsi koyunlar, çıplak ve hotoz bulunduran yüzleriyle tanınıyor. Koçların başları hafif dışbükey oluyor. 
  • Kulaklarının uzun ve sarkık olduğunu görebilirsiniz. 
  • Uzun ve güçlü bacaklar, sağlam ve sert tırnaklara sahip. 
  • Bembeyaz vücut dikkat çekiyor. 
  • Baş, burun, kulak ve ayak kısımlarında siyah lekeler görebilirsiniz. 
  • Başın yanı sıra boyun altı ve bacaklar da yapağısız oluyor. 
  • Hayvanların kaba karışık yapağı bulundurduğu not düşülüyor, ayrıca yapağı seyrek görülüyor. 
  • Boyunsuz olan cinsin erkeklerinde küçük yapılı boynuzlar yer alabiliyor. 
  • Kuyrukları S formunda ve yağlı oluyor. Arkadan baktığınızda kuyruğun üst üste üç katmanlı gibi göründüğünü fark edebilirsiniz. Kuyruğun dibi geniş oluyor, üstünde kalp şeklinde ikinci parça ve üstte yağsız, kıllı, sarkan uzun kısım yerleşiyor. 

Akkaraman Koyununun Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir? 

Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre, Akkaraman koyunu ırkına ait ayırt edici özelliklerin başında dayanıklılık sayılıyor. Hastalıklara ve kötü şartlara karşı oldukça dayanıklı olan Akkaraman cinsi, sağlam ve kanaatkar olmasıyla nam salıyor. Yetersiz bakımda, kötü beslemede, iklim değişikliğinde dahi adaptasyon yetenekleri zorlukların üstesinden geliyor. Bu tür yağlı kuyruklu olduğu için yetersiz beslendiğinde bile yaşama gücü yüksek oluyor.

Akkaraman Koyunu Yetiştirme Koşulları Nasıl Olmalıdır? 

 Ayrıca, yerli ırklar arasında en uysal olan cins Akkaraman koyunudur. Bu nedenle onları kolaylıkla sevk edebilir, kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Zira Akkaraman koyunlarının sürü iç güdüsü ve anaçlığı da yüksek oluyor. Buna ek olarak, uzun yol yürüyebilen bu hayvanlar, fakir meralarda da otlayabiliyor. 

Akkaraman Koyunu Yetiştirme Koşulları Nasıl Olmalıdır? 

Yazların sıcak, kurak, kışların ise soğuk ve karlı geçtiği karasal iklim, Akkaraman koyunları için uygun. Bozkır iklimine adapte olmuş olan yerli ırk, fazla engebe bulundurmayan, bitki örtüsü zayıf meralarda rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Hatta besleme açısından, karlı dönemler dışında meraya dayalı bir program uygulanabiliyor. Karlı zamanlarda ise saman bazlı, dane destekli rasyo sunabilirsiniz. Basit ve düşük maliyetli ağıllarda yaşayabilen hayvanlar, 30 ile 500 başlık sürüler halinde yetiştiriliyor. 

Akkaraman Koyunlarının Vücut Ölçüleri Nasıldır? 

Akkaraman cinsi koyunların cidago yüksekliği erkeklerde 73 cm’yi, dişilerde ise 65 cm’yi buluyor. Hayvanların vücut uzunluğu erkeklerde 72, dişilerde 64 cm ölçülüyor. Akkaraman erginlerinin canlı ağırlığı erkeklerde 62, dişilerde 50 kilogram civarında oluyor. Günlük canlı ağırlık artışı ise yaklaşık 240 grama tekabül ediyor. Bu hayvanların doğum ağırlığının erkeklerde ortalama 4.7 kilogram, dişilerde ise 4.4 kilogram olduğunu da aklınızda tutabilirsiniz. 

Akkaraman Koyunlarının Verim Özellikleri Nasıldır? 

  • Akkaraman koyunlarının laktasyon süt verimi 50 ile 60 kilogram arasında değişiklik gösteriyor. 
  • Laktasyon süresinin 140 gün olduğu not düşülüyor. 
  • Yapağı verimi 2.2 kilogram oluyor. 
  • 16 ile 18 ay civarında damızlık yaşı geliyor. 
  • Akkaraman koyunların kuzu verimi ise ortalama 1.2’ye denk düşüyor. İkiz doğum oranı %4-5’te kalıyor. 
  • Lüle uzunluğu, 8 ile 12 cm arasında değişiyor. 
  • Elyaf çapı, 29 ile 35 mikron civarında ölçülüyor. 
  • Hayvanların kuyruk ağırlığı 4-6 kilogram ortalamasında olurken, nadiren 20 kilograma kadar çıkabiliyor. 

Kangal Akkaraman Koyunu Nedir, Özellikleri Nelerdir? 

Sivas Valiliği’nin paylaştığı bilgilere göre, Akkaraman koyununun Sivas bölgesine özgü bir cinsi olan Kangal Akkaraman koyunları, beyaz ve iri yapılı oluyor. İnce dudak yapısına sahip koyunlar, burun üstündeki dışbükey ile dikkat çekiyor. Akkaraman gibi kulakları uzun, geniş ve sarkık oluyor. Boyun ile vücutları uzun ve dar tarif ediliyor. Ayrıca, bacakları uzun ve kuvvetli görülüyor. Yine yağlı ve S kuyruk yapılı olan Kangal Akkaraman koyunların temel özellikleri: 

  • Kirli yapağı gömlek ağırlığı 1,5 ile 2,5 kg arasında değişiyor. 
  • Canlı ağırlık dişilerde 68-72 kg arasında oluyor. 
  • Koçların canlı ağırlığı ise 80-100 kg civarında seyrediyor. 
  • Laktasyon verimi 40-55 lt arasında görülüyor. 
  • Döl verimi ise %115-135 düzeyinde. 
  • Ortalama cidago yüksekliği Kangal Akkaraman cinsi koyunlarda 80 ile 90 cm’i buluyor. Koçlarda bu sayı, 100 ile 110 cm’i buluyor. 
  • Akkaraman koyunlarından yapağı açısından daha iyi nitelikte olan Kangal Akkaraman cinsinin yapağısı daha ince ve kıvrık oluyor. 
  • Kangal Akkaraman koyunlarının kaburga sayısı diğer ırklardan farklı olarak 14 adet bulunuyor. 
  • Kuyruk ağırlığı 5-7 kilo dolaylarında ölçülüyor. 

Kurak iklim hayvanı olan Kangal Akkaraman’ın da farklı çevre şartlarına adapte olabildiğini söylemek mümkün. Yine uzun yol yürüyüşlerine dayanabilen cins, anaç ve sürü iç güdüsü kuvvetli olarak tarif ediliyor. 

Akkaraman Koyunlarının Verim Özellikleri Nasıldır? 

Son olarak, Akkaraman ve Kangal Akkaraman koyunlarının yanı sıra, ülkemizde de yetiştirilen bir diğer koyun cinsi olan merinos koyunu türünü daha yakından tanımak isterseniz, ilgili yazımızdan faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak, sadece Ege Bölgesi’nde karşımıza çıkan sakız koyunu türü hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog aracılığıyla ulaşabilirsiniz. 

Akkaraman dışında yağlı kuyruklu koyunlar neler?

Yağlı kuyruklu koyunlar arasında Akkaraman’ın yanı sıra Morkaraman, Dağlıç ve İvesi sayılabiliyor.

Akkaraman koyununun et verimi nasıldır?

Akkaraman koyun ırkı, süt kesiminden sonra 3 aylık besleme yoluyla, ortalama 20 ile 22 kilograma kadar karkas verebiliyor.

Akkaraman koyunu nerede yetişir?

Yurdumuzun orta kesimlerinde yetiştirilen Akkaraman koyunu özellikle, İç Anadolu ve çevresine yayılıyor. Batıda Eskişehir ve Kütahya’dan, doğuda Sivas’a kadar varlık gösteriyor. Sahil bölgeleri dışında tüm Orta Anadolu’da ve geçit bölgelerde Akkaraman koyununu görebilirsiniz.

Akkaraman koyunu yılda kaç kez kuzular?

Akkaraman koyunu genellikle yılda bir kuzular ancak ek yemleme, hormon kullanımı gibi yöntemlere başvurularak yılda iki kuzulatma yöntemleri aranıyor.

Türkiye’de Akkaraman Koyun Yetiştiriciliği Nasıldır?

Ülkemizdeki koyun yetiştiriciliğinin yarıya yakını Akkaraman koyunu ile yapılıyor. Coğrafi olarak Orta Anadolu çevresine uyumlu olan koyunlar, dirençli olmaları ve verim sunmaları nedeniyle çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor.

share

Benzer Haberler

En Verimli Sera Sulama Sistemleri
23.02.2021
En Verimli Sera Sulama Sistemleri

En verimli sera sulama sistemleri hangileri? Otomatik sera sulama sistemlerinin avantajları neler? Tüm sorularınız Tarfin Blog'ta yanıtlanıyor.

Devamını oku
Külleme Hastalığı Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?
22.06.2021
Külleme Hastalığı Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Külleme hastalığı nedir? Belirtileri, tedavisi ve önlemleri nelerdir? Külleme hastalığı hakkında detaylı bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Kuzular Neden Diş Gıcırdatır?
04.07.2023
Kuzular Neden Diş Gıcırdatır?

Kuzularda diş gıcırdatma özellikle asidoz ile ilişkilendiriliyor. Peki kuzular neden diş gıcırdatır? Detaylar için tıklayınız.

Devamını oku