taboola

Sakız Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sakız Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir? 01.05.2022

Yerli koyun ırkları arasında sınıflandırılan sakız koyunu, yarı yağlı kuyruklu bir koyun cinsi olarak tanınıyor. Temelde süt üretimi için kullanılan sakız koyunlarının, kıvırcık ve dağlıç cinslerinin melezlenmesinden elde edildiği düşünülüyor. Ancak bu türün kökeninin Yunanistan sınırları içinde yer alan Sakız Adası’ndan geldiği de rivayet ediliyor. Siz de sakız koyunu özellikleri ve yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog yazısı üzerinden ulaşabilirsiniz. Çiftçilerimize hem tarımsal hem de hayvansal üretimde, girdi alışverişlerinde avantajlar sağlayan Tarfin, peşin veya hasat vadeli alışverişe imkan tanıyor. Tarfin Mobil uygulaması üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilen çiftçilerimiz, kendilerine en yakın Tarfin yetkili satış noktası üzerinden alışverişlerini gerçekleştiriyor. Türkiye’nin dört bir yanında 1000’i aşkın Tarfin yetkili satış noktası mevcut. Siz de Türkiye’deki 10.000’i aşkın Tarfin çiftçimizden biri olmak için hemen size en yakın satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

Sakız Koyunu Bakımı Nasıl Yapılır? 

Peki sakız koyunu nedir? Adını Ege denizindeki Sakız Adası’ndan aldığı düşünülen sakız koyunu, ülkemizde çeşme koyunu olarak da anılıyor. Bu isim İzmir’in Çeşme adlı ünlü turistik bölgesinde koyunların yetiştirilmesinden kaynaklanıyor. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen sakız koyunları, yüksek süt ve döl verimi sahibi. Ayrıca, beyaz renk olan koyunları hassas bakım gerektirmeleriyle tanınıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Sakız Koyunu Özellikleri Nelerdir? 

Sakız koyunu özelliklerini bildiğinizde kolaylıkla diğer koyunlardan ayırt edebilirsiniz:

  • Uzun bacaklı ve yüksek yapıya sahiptir. 
  • Çoğunlukla, bu koyunların dişisinde de erkeğinde de boynuz bulunuyor. Erkek sakız koyunlarının boynuzu spiralli, dişilerin ise topuz şeklinde oluyor. Bu sayede, boynuzlara bakarak kolaylıkla cinsiyet tespit edilebiliyor.
  • Beyaz bir vücuda sahip olan sakız koyunları, kulak, burun ucu, kulak, göz ve ağız kısımlarında siyahlıklar bulunduruyor. Bu lekeler zaman zaman kahverengi de olabiliyor. 
  • Sakız koyunlarının karın altı, başları ve bacakları yağsız oluyor. 
  • Etinin lezzetiyle tanınan koyunlar, et verimi kısmen az olduğu için çoğunlukla süt için kullanılıyor. 
  • Erken gelişiyor. Kısa sürede çiftleştirilerek doğurganlıklarından faydalanılabiliyor. 
  • Farklı coğrafyalara uyum süreci düşük olsa da, anavatanı ülkemiz dolaylarında olduğu için sakız koyunları Ege ve Marmara coğrafyasında uyum sorunu yaşamadan yetişebiliyor. 
Sakız Koyunu Özellikleri Nelerdir? 
  • Sürü içgüdüsü düşük olduğu için kontrolü zor görülüyor. Bireysel ve özgürlüklerine düşkün olan koyunlar küçük gruplar halinde tutuluyor. 
  • Kuyruklarının dip kısmı üçgen görünümde oluyor. Sakız koyunları, ince, yağsız ve uzun kuyruklarıyla ayırt ediliyorlar. 
  • Memeleri bezel yapıda oluyor. Bol süt verimine uygun olan koyunlar, geniş, sarkık ve iri meme başlarına sahip. Ayrıca ikiden fazla meme başı bulunduruyor. Ek olarak, koyun sağma makinesi ve meme başlıklarına kolay uyum sağlayan cins, elle sağımda da sorun çıkarmıyor. 
  • Yürüme yeteneği zayıf olan hayvanların otlama yeteneği de pek iyi görülmüyor. 
  • Her yıl ortalama 2 yavru doğurabiliyor. Kuzuların doğum ağırlığı ortalama 3.6 ile 3.9 arasında hesaplanıyor. Kuzular yalnızca 45 günde 14,7 ile 15,9 kilo ağırlığa erişiyor. 
  • Olgun sakız koyunlarının kilosu 48 ile 70 kilogram arasında değişiyor. Olgun koçlar ise 66 ile 91 kilogram arasında oluyor. 

Sakız Koyununun Süt ve Yün Verimi Nasıldır? 

Süt koyunu ırkları arasında sıralanan sakız koyunlarının günlük süt verimi 2-3 kilogram arasında değişiyor. Laktasyon başına 120 ile 272 kilogram süt üretebiliyor. Ortalama laktasyon süresi ise 210 günü buluyor. Bunun yanında, sakız koyunlarının en yüksek süt verimi 220 günlük emzirme döneminde 777 litre olarak kayıtlara geçiyor. Oldukça verimli olan sakız koyunlarının sütünden feta, batzos, manouri gibi birçok peynir çeşidi üretilebiliyor. 

Sakız Koyununun Süt ve Yün Verimi Nasıldır? 

Sakız koyunlarının yün verimi için yüz özellikleri üzerinden yorum yapabiliriz. Bu koyunların yün çapı, 27 ile 35 mikrometre arasında değişiyor. İplik sayısı ise 44 ile 56 arasında hesaplanıyor. Ayrıca lif uzunluğu 8.0 - 13.0 cm oluyor. Polar kalitesi açısından hayvanlar arasında önemli farklılıklar bulunabiliyor ancak yapağı kalitesi açısından tutarlılık sunuyor. Yapağı randımanı %50 ile 70 arasında değişiyor. 

Sakız Koyunu Bakımı Nasıl Yapılır? 

Sakız koyunu, hassas bir hayvan olduğu için özenli bakım gerektiriyor. İlgi alaka ile yetiştirilmesi gerekiyor. Soğuğu sevmeyen, çok gezmeyen, her otu yemeyen seçici hayvanların adaptasyon kabiliyetleri de oldukça düşük. Kalabalığı sevmeyen, küçük sürüler halinde daha iyi verim veren sakız koyunları, kıyıdan iç kesimlere doğru geldikçe verim kaybediyor. Ayrıca, sakız koyunlarının hastalıklara karşı sık sık veteriner kontrolünden geçirilmesi öneriliyor. Tüm bu dezavantajlara rağmen laktasyon süresinin uzun olması, süt veriminin yüksekliği ve kısa sürede olgunlaşması sakız koyunlarının yetiştirilmesini sağlıyor. 

Sakız koyunu hangi bölgelerde yetiştirilir?

Çoğunlukla Ege ve Marmara bölgelerimizde yetiştirilen sakız koyunu, yapılan çalışmalara göre Yunanistan’a bir hayli yakın olan ve aynı iklim özelliklerini gösteren; İzmir, Aydın ve Muğla’da yüksek verim sunabiliyor. Adaptasyon kabiliyeti oldukça düşük olan sakız koyunlarının verimi kıyıdan uzaklaştıkça düşüyor. Bu nedenle, iç bölgelerde sakız koyunu yetiştiriciliği tercih edilmiyor. Orta Anadolu’da genellikle Akkaraman koyunu varlık gösteriyor. Bu ırkın da kıyı şeridinde yaşayamadığı not düşülüyor.

Sakız koyunu nasıl beslenmeli?

Beslenme konusunda kısmen seçici olan sakız koyunları her otu yemiyor. Ancak arpa, yulaf, çavdar, mısır, mercimek samanı, kuru ot, yem bitkileri ile beslenme rutini oluşturulabiliyor.

Sakız koyunlarının üreme rutini nasıldır?

Sakız koyunu kolay döllenip kolay doğum yapıyor. Ayrıca bu koyunların ilk damızlıkta kullanma yaşı da düşük oluyor. 8-9 aya ulaşan sakız koyunları eşeysel olgunluğa erişiyor ve koç katımına alınabiliyor. Koyunların kızgınlık dönemi 28 ile 30 saat arasında devam ediyor. Ortalama 14 ile 19 günde bir kızgınlık tekrarlanıyor. Meleyerek kızgınlık döneminde olduklarını belirten koyunların durumuna göre sürüye koç dahil edilebiliyor.

Sakız koyunu festivali nerede yapılır?

Sakız koyunlarının karakteristik özelliklerini yaşatmak ve yetiştirici sayısının artmasını sağlamak için ülkemizde sakız koyunu festivali düzenleniyor. Her yıl geleneksel olarak organize edilen etkinlik, İzmir Çeşme’de bulunuyor. Ovacık bölgesinde yapılan etkinliklerde, sakız koyunları arasında yarışmalar da gerçekleşiyor. Her yıl yılın en iyi sakız koçu, yılın en iyi sakız koyunu seçilerek çiftçilerimiz ödüllendiriliyor.

Sakız cinsi koyun kaç tane doğurur?

Sakız koyunu cinsinde dişi başına doğum sayısı 1.7 ile 2.3 arasında değişiyor. Diğer bir deyişle, ikiz veya üçüz doğum oldukça yaygın. Hatta bir batında 5-6 hatta 7 yavru doğumu bile olduğu kayıtlara geçiyor. Ancak bu denli çok kuzu doğumu, çok nadiren gerçekleşiyor.

Orijinal sakız koyunu nasıl anlaşılır?

Sakız koyunlarının diz ve dirseklerinde siyah nişaneler bulunuyor. Ayrıca beyaz deride yer yer siyah-kahverengi lekeler dikkat çekiyor. Yüzde lekelenme olabiliyor. Başı ve boynu yapağısız olan koyunların erkeklerinde spiral boynuzlar, dişilerinde topuz boynuzlar yer alıyor. Bazı dişilerde boynuz bulunmuyor. Orijinal sakız koyununu ayırt etmek için bu özellikleri gözetebilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Süne Böceği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?
01.06.2021
Süne Böceği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Süne böceği nedir, nasıl mücadele edilir soruları Tarfin Blog'ta yanıt buluyor. Süne böceğinin zararları gibi birçok konuda bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Hasat ve Harman Makineleri Nelerdir?
22.02.2024
Hasat ve Harman Makineleri Nelerdir?

Hasat ve harman makineleri yetiştirilen toplanma ve işlenme sürecine yardımcı oluyor. Hasat harman makinelerini yakından tanıyın!

Devamını oku
Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.12.2022
Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemiz, portakal yetiştiriciliğinde dünyada 10. sırada yer alıyor. Peki portakal yetiştiriciliği nasıl yapılır? Hemen öğrenin.

Devamını oku