taboola

Badem Soyma Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Badem Soyma Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır? 20.02.2022

Yemeklerde, tatlılarda kullanılan ve tüm dünyada en çok sevilen kuruyemişler arasında yerini alan badem, ülkemizde de yetiştiriliyor. Ağaçtan toplandığında üzerinde yeşil bir kabuk bulunduran badem meyvesi, bu kabuk soyulduktan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Badem yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz için bir hayli zahmetli olan kabuktan ayırma ve ayıklama işi, makineleşmenin artmasıyla çözüme kavuştu. Çiftçilerimiz tarafından da kullanılan pratik badem soyma makineleri işlerin çok daha kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı oluyor. Sunduğu avantajlarla çiftçilerimizin hayatını kolaylaştıran Tarfin, sizlere badem soyma makinesi çeşitleri hakkında bilgi veriyor . Tarfin blog aracılığıyla badem soyma makineleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tarfin tarafından tasarlanan Tarfin mobil uygulaması sayesinde,tarımsal ve hayvansal üretimde ihtiyaç duyduğunuz girdi ürünlerinin fiyatlarını kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz. Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden yapacağınız alışverişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme imkânlarından yararlanabilir, toprağımızda bereket katacak girdileri, zaman kaybetmeden sipariş verebilirsiniz.

Badem yetiştiriciliğinde hasatın bir hayli zahmetli olduğu biliniyor. Toplanan bademler önemli ölçüde işçilik gerektirerek hasat sonrasında kabuklarından ayrılıyor. Yeşil kabuklarından ayırma işlemine, kavlatma deniyor. Bademin sert kabuğunun kırılması ve yenilebilir iç bademin çıkarılması için tasarlanan makinelere ise badem soyma makinesi adı veriliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Badem Soyma Makinesi Nasıl Çalışır? 

Badem soyma makinesi olarak tanınan cihazlar, kabuklu birçok kuruyemiş için kullanılabiliyor. Makinelerin sistemi, kabuklu meyveleri içine çekip hızla döndürerek kabuğu parçalama ve ayrılan hafif kabukları ayırma üzerine kuruluyor. Makine içinde yer alan kauçuk ve/veya metal sıyırıcılar, iç bademi kolaylıkla kabuğundan ayırıyor. Bazı badem soyma makinelerinde sadece kauçuk sıyırıcılar olduğunu fark edebilirsiniz ancak kauçuk, kullanıma bağlı olarak zamanla aşıldığından makine için ek bakım gereksinimi doğuyor. Oysa hem kauçuk hem de metal sıyırıcı bulunduran aletler, kauçuk aşınsa dahi metal sıyırıcı ile görevini yerine getirerek uzun süre ilk günkü performansla çalışabiliyor. 

Badem Soyma Makinesi Nasıl Çalışır? 

Yüzlerce kilo bademi kabuklu bir şekilde, üst kısmında bulunan hazneden içeri alan makineler, silindir sistemiyle bademleri döndürmeye başlıyor. Fiziksel kuvvetle kabuğundan ayrılan ve soyulan meyveler ayrı bir bölmeden iç badem halinde dışarı verilirken, kabuklar çöp alanından dışarı atılıyor. İşlem olarak fındık patozu makinesine benzetilen badem soyma makinelerinin çok daha küçük ölçekli olduğunu ve ayırma işleminde farklı aşamalar kaydettiğini hatırlatabiliriz.

Badem Soyma Makinelerinin Özellikleri 

  • Badem kavlatma makinelerinin, diğer adıyla badem soyma makinelerinin kapasiteleri modeline göre değişiyor. Ürünlerin kaç kilogram kapasiteli olduğuna bakarak seçim yapmalı, değerlendirme esnasında bahçenizin ve hasatta elde ettiğiniz ürünlerin miktarını göz önünde bulundurmalısınız.
  • Makinelerde genellikle elektrikli motor kullanıyor. Opsiyonel olarak traktör şaftı sistemi de yapılabiliyor. Seçtiğiniz badem soyma makinesinin gücünü nasıl aldığı ve motor gücünün ne olduğu, önemli özellikleri arasında yer alıyor.
  • Nonpareil ve teksas gibi farklı badem türleri var. Bahçenizde hangi cins bademler yetişiyor bakmalı ve badem soyma makinelerinin türlere uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
  • Makinelerin sac kalınlıklarına bakarak dayanıklılıkları konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Badem soyma makinelerinin, saatte kaç kilogram badem kavlatabildiği modele göre değişiyor. Makinelerin dönüş hızına dikkat etmelisiniz. Ayrıca, kimi modellerde devir ayarı ve seçimi özelliklerine de rastlayabilirsiniz.
  • Kimi makinelerde badem sertliğine göre farklı tiplerde değiştirilebilir elekler bulunuyor. Eğer birden çok cins badem üretiyor ve soyma için farklı eleklere ihtiyaç duyuyorsanız bu modellere yönelebilirsiniz.
  • Çoğu badem soyma makinesinin kolay yer değiştirmesi için tekerlekleri bulunuyor. Güvenlik açısından makinelerin kilitlenebilir teker özelliği olup olmadığını satın alırken kontrol edebilirsiniz. 
  • Bademi yeşil kabuğundan ayıran badem soyma makinelerinin bazıları, bakım kolaylığı için açık kafes tasarımına sahip oluyor. Dilerseniz daha kolay bakım gerçekleştirmek adına açık kafesli makineleri tercih edebilirsiniz. 

Badem Soyma Makinelerinin Avantajları Nelerdir? 

Makineleşme öncesinde manuel olarak tamamlanan işlemlerin, oldukça zahmetli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Küçük badem bahçelerinde bile aile işgücü yardımıyla yapılan kabuktan ayırma, uzun zaman gerektiriyordu. Özellikle büyük ölçekli bahçeler söz konusu olduğunda, meyve hasadının ardından kavlatma için geçen uzun süre, hem zaman ve işgücü hem de kalite ve kazanç kaybına neden olabiliyor. Zira kabuklu badem pazarlaması iç bademin piyasa fiyatından oldukça düşük tutarlara gerçekleşiyor. Bu nedenle eğer büyük ölçekli bir badem üreticisiyseniz kavlatma işlemini kendiniz yapmalısınız. 

Badem Soyma Makinelerinin Özellikleri 

Ayrıca yeşil kabuklu hasat edilen bademler, çok daha fazla yer kaplıyor. Nakliye sırasında hem daha çok kasa hem de çuval gerektiriyor. Elbette kabukların neden olduğu ağırlık da bademleri taşımayı zorlaştırıyor. Eski tip makineleri kullanan kişiler arasında, söz konusu ince kabuklu bademler olduğunda, makinelerin çok fazla zayiat yarattığına dair önyargı bulunuyor. Oysa doğru elek sistemine sahip olan yeni nesil yeşil kabuk soyma makineleri, elle kırılan nonpareil bademini bile zayiat vermeden kabuğundan ayırabiliyor. Hatta elle yapılan işlemler sırasında,  soyulan bademler yanlışlıkla baskı görerek kalite kaybına uğrayabiliyor.Oysa ideal ölçülerde tasarlanmış badem soyma makineleri, soyulan bademlerin baskı görmesini engelleyerek kalitesini korumasına imkan tanıyor. 

Badem Soyma Makinesi Fiyatları

Badem soyma makinelerinin fiyatları, makinelerin güç sistemine, motor gücüne, hızına, hazne kapasitesine, kuyruk mili ile çalışma alternatifi bulundurup bulundurmamasına göre değişiyor. Bunun yanında, yurt dışından gelen ürünler söz konusu olduğunda, döviz kuru da fiyatları etkiliyor. En iyi badem  soyma makinesi budur demek çok kolay değil. Zira, bahçenizin eğimi, mahsul miktarı, arazideki enerji sistemi, işleme hızından beklentiniz gibi belirleyiciler, ürün seçiminde kriterleri oluşturuyor. 

Örneğin eğer bahçenizde elektrik erişimi varsa,  sizin için iyi badem soyma makinesinin  elektrikle çalışan bir model olduğunu söyleyebiliriz. Ancak çok büyük bir bahçeniz varsa, traktörün kuyruk milinden yararlanarak enerji alacaksanız, yüksek kapasiteli ve kuyruk mili ile çalışmaya uygun seçenekleri değerlendirmelisiniz. 

Ürünler arasında hem ev tipi hem de endüstriyel alternatifleri bulabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı değerlendirerek, tüm kriterleri göz önüne alarak alternatifler arasından eleme yapmalı, en son fiyat karşılaştırması ile hem size hem de bütçenize en uygun ürünlere erişmelisiniz. 

Siz de  badem soyma makinesinin  yanı sıra, tarımsal üretimde pratiklik vadedecek zeytin toplama makinesi veya sisleme makinesi gibi ürünler hakkında da Tarfin Blog üzerinden bilgi alabilirsiniz. Tarımsal üretimde ödeme avantajlarıyla sizlere kolaylık sağlayacak Tarfin ile tanışmak için size en yakın Tarfin yetkili satış noktası ile iletişime geçebilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktaları adreslerini hemen öğrenebilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Yanıkara Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi
23.10.2021
Yanıkara Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi

Yanıkara hastalığı, günümüzde aşısı bulunan hastalıklardan biri. Yanıkara hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Tarfin Pro ile Çiftçiler Rekabetçi Fiyatlarla Buluşacak
01.12.2022
Tarfin Pro ile Çiftçiler Rekabetçi Fiyatlarla Buluşacak

Tarfin, bugüne kadar satış noktaları ile çiftçi arasındaki ürün tedarik sürecine katkı sunan sistemini Tarfin Pro ile daha da genişletti. Tarımsal ürünlerin fabrikadan çıkıp satış noktalarına da uygun fiyatlarla ulaşımını sağlayan Tarfin Pro, satış noktalarına desteğini bir yılda yüzde 700 artırdı.

Devamını oku
Arı Otu Yetiştiriciliği
25.03.2024
Arı Otu Yetiştiriciliği

Arı otu yetiştiriciliği ülkemizde sıklıkla yapılıyor. Faselya olarak da bilinen bitki meralarda tercih edilerek nektar kaynağı olarak kullanılıyor. Keşfedin!

Devamını oku