taboola

Mango Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mango Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 12.11.2022

Mango, tropik ve subtropik iklim kuşağının en önemli bitkileri arasında yer alıyor. Mangifera indica L. olarak literatüre geçen mango meyvesi, özellikle Hindistan dolaylarında bin yıllardır yetiştiriliyor. 16. yüzyıl itibarıyla yavaş yavaş diğer ülkelere yayılmaya başlayan mango yetiştiriciliği, 18. yüzyılda Amerika kıtasında start alıyor. Meyvenin her geçen gün artan ticari değeri ise ülkemizde çiftçileri cezbediyor. Bu popülerlikte yeni türlerin ıslah edilmesinin, tarımsal gelişmelerin ve lojistikteki kolaylaştırıcı faktörlerin de etkisi büyük. Siz de mango yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarımsal faaliyetler sırasında ihtiyaç duyacağınız girdiler için Tarfin Mobil üzerinden anında fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan, sayısı 1000’i aşkın Tarfin yetkili satış noktaları da siparişleriniz için hazır! Tarfin noktalarından yapacağınız tarımsal alışverişlerde, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri sizinle!

Peki mango yetiştiriciliği nasıl yapılır? Mangolar, tohum üzerinden veya vejetatif yolla çoğaltılabiliyor. Tohumdan çoğaltma tercih ederseniz, tohumları önce yastıklara ekmelisiniz.  8-12 aylık fidanları, 7,5-10 x 7.5 -10 metre sıra arası ve üzeri mesafe ile bahçeye dikmeniz yeterli. Aşılama için tohumdan elde ettiğiniz fidanları ise 2-3 yaşında, gövde çapları 2,5 cm’ye ulaştığında aşılamalısınız. Kalın kabuklu olan ağaçlarda göz aşıları sıkıca bağlamalı ve tutmasını sağlamalısınız. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Ayrıca monoembriyonik mango çeşitlerinin yetiştirilmesinde, çoğunlukla vejetatif yol kullanmalı ve yanaştırma veya yama aşı tercih etmelisiniz. Florida’da yapılan çalışmalarda anaç olarak poliembriyonik mango türlerinin kullanımı olumlu sonuçlar veriyor. Turpentine veya Number 11 çeşitlerini anaç olarak kullanarak aşı yoluyla monoembriyonik türlerin yetiştirilmesini sağlayabilirsiniz. 

Ağaçlar, dikim itibarıyla 3-5 yıl sonunda meyve sunuyor. Subtropik alanlarda ticari düzeyde meyve verme süresi 5-6 yaşa kadar uzayabiliyor. Tropik bölgelerde yıl boyunca meyve veren cinsler, subtropik alanlarda yılda bir kez hasat sunuyor. 

Mango yetiştiriciliği konulu yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar şunlar: 

  • Mango Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalıdır? 
  • Mango Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalıdır? 
  • Mango Yetiştiriciliği için Bahçe Tesisi Nasıl Yapılır? 
  • Mango Yetiştiriciliğinde Sulama Yapılır mı? 
  • Mango Hastalık ve Zararlıları Nelerdir? 

Başlıkların yanı sıra, mango ağaçları ve mango yetiştiriciliği hakkında en sık sorulan soruları ve yanıtlarını yazımızın sonunda bulabilirsiniz. 

Mango Yetiştiriciliği için İklim Olmalıdır? 

Mango yetiştiriciliği için optimum sıcaklığın 24-27 derece arasında olduğu biliniyor. Kış boyunca ortalama sıcaklık değerinin 5 derecenin üstünde olması gerekiyor. Çiçeklenme zamanı sıcaklıklarda yaşanan düşüş, meyvelerin abortif olmasına ve verim kaybına neden gösteriliyor. Maksimum sıcaklık değeri ise 45 dereceyi gösteriyor. Sıcaklığın fazla yükselmesi ve oransal nemin düşmesi de, meyvede vejetatif büyümeyi ve verimi olumsuz etkiliyor. Mango çeşitlerinin çoğu yüksek sıcaklık ve düşük oransal neme karşı tolerans gösteremiyor.  Özellikle sıcaklık değerlerinin uzun süre 30 derecenin üstünde olması, mangonun erken olgunlaşmasına ancak lezzetinin azalmasına neden oluyor. Bu da kaliteyi, dolayısıyla pazar değerini bir hayli düşürüyor. 
 

Mango Yetiştiriciliği için İklim Olmalıdır? 

Ayrıca soğuğa dayanıklılık yönünden de farklı veriler bulunuyor. Genç ağaçlar -1.7 ve -1.1 derecelerde zarar görürken, daha yaşlı ağaçların dal ve yaprakları -3.9, küçük meyveleri 4.4 derecenin altında zarara uğruyor. Bu veriler ışığında, mango yetiştiriciliği yapacağınız yerlerde sıcaklığın 0 derecenin altına düşmemesine dikkat etmelisiniz.

Mangolar, çiçeklenme ve meyve tutumu süresince ılık ve kuru hava istiyor. Çiçeklenme döneminde yağmur ve yüksek nem olması ise çiçek ve meyve dökümüne yol açıyor. Ağacın yıllık ortalama yağış isteği 400 ile 3600 mm arasında değişiyor. Ancak aylık ortalamadan yağışın 40 mm’inin altında olması mango için istenmiyor. 

Mango Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalıdır?

Mango yetiştiriciliği için hafif yapılı topraklar avantaj sağlıyor. Ayrıca kısa süreli sel baskınlarına karşı dayanıklı olan bitki, özellikle drenajı iyi olmayan topraklarda zor tutunuyor. Bunun yanında, toprak pH derecesinin 5.5 ile 7.5 arasında olduğu topraklara dikim uygun görülüyor. 

Mango Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalıdır?

Kazık kök yapısına sahip olan ağaçlar, toprak altında 6-7 metre derine kadar ulaşabiliyor. Buna uygun olarak mango bahçesi olarak kullanılacak alanlarda toprak derinliğinin yüksek olmasına özen göstermelisiniz. Diğer taraftan sert yapılı toprak yerine yumuşak ve nemli toprakların seçerek kökün ilerlemesini kolaylaştırabilirsiniz.

Ayrıca yaprakları için fayda saplayabilecek yaprak gübresi ya da potasyum gübresi içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi edindikten sonra ekinleriniz için kullanıma uygun olduğunu düşünüyorsanız tercih edebilirsiniz.

Mango Yetiştiriciliği için Bahçe Tesisi Nasıl Yapılır? 

Mango yetiştiren çiftçilerimiz, bahçe tesisini çevresel koşullara uygun olarak değiştiriyor. Mangonun cinsine, iklim ve toprak koşullarına göre dikim aralıkları farklılaşıyor. Ülkemizde ilk tesis edilen mango bahçelerinde 10x10 m aralıkla dikim yapıldığı kayıtlara geçiyor. Bugün yeni bahçelerde bu mesafe 8 x 5 m, 5x5 m düzeyine dek düşüyor. Hatta yarı sık (3.5 x 4.5 m) ve sık dikim yoluyla (3 x 2.5m) aşılı fidan bahçelerinde verim elde edilebiliyor. Bu durumda tek ağaçtan elde edilen verim düşük olsa da bahçe toplamında yüksek verim kazanılıyor. 

Mango Yetiştiriciliğinde Sulama Yapılır mı? 

Mango yetiştirenler, toprak tipine göre sulama oranını değiştiriyor. Subtropik koşullara uyumlu olan mangolar, bu nedenle sulama ihtiyacı bulunduruyor. Ancak meyvenin olgunlaşma dönemine, elde edilmek istenen ürünün kalitesine, mangonun türüne göre sulama takvimi değişiyor. Örneğin, meyve olgunlaşma döneminde şeker oranını artırmak için daha az su vermelisiniz. Benzer şekilde, hasattan sonra vejetatif gelişmeyi hızlandırmak adına sulamayı fazlalaştırılmalısınız.

Mango Yetiştiriciliği için Bahçe Tesisi Nasıl Yapılır? 

Mango Hastalık ve Zararlıları Nelerdir? 

Çiftçilerimiz mango yetiştirirken sulama dolayısıyla mantar hastalıklarına karşı dikkatli ve tedbirli davranıyor. Mango bahçelerinde en sık rastlanan hastalıklar arasında mildiyö, antraknoz, alternaria var. Mango ağaçlarını tehdit eden zararlılar arasında ise Akdeniz meyve sineği ve trips başı çekiyor.

Mango yetiştiriciliği dışında salep yetiştiriciliği ya da lavanta yetişticiliği konularını merak ediyorsanız Tarfin blog safasını hemen ziyaret edebilirsiniz.

Mango ağacı kaç yılda meyve verir?

Mango ağaçları ortalama 3 yılda meyve verecek olgunluğa geliyor. Ancak 5 yılda ağaçlardan ticari verim alınabiliyor.

Türkiye’de mango nerede yetişir?

Ülkemizde mango yetiştiriciliği için sulama ve yer yer sera desteği verilerek çalışmalar yapılıyor. Antalya, Adana ve Mersin illerimizde mango yetiştirme denemeleri bulunuyor.

Mango nerede yetişir?

Mango ağacının en çok yetiştiği ülkeler arasında ilk sırada Hindistan bulunuyor. Onu, İspanya, Çin, Pakistan, Avustralya, Küba, Tayland, Küba, Endonezya, Filipin ve Jamaika takip ediyor.

Mango ağacı hangi iklimde yetişir?

Tropik ve subtropik iklim meyvesi olan mango, sıcak ve nemli alanlarda yetişiyor.

Mango kaç derece soğuğa dayanıyor?

Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde, özellikle Antalya’nın Manavgat ilçesinde yetiştirilen mango, soğuğa dayanıklı değil. Ortam sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi mango ağaçlarının ölümüne yol açıyor. Ancak Florida’da yapılan çalışmalarda genç ağaçların soğuğa daya dayanıksız olduğu görülürken, yetişkin ağaçların birkaç saat dayanıklılık gösterebildiği keşfediliyor. Henüz deneysel olan bu sonuçlar, türe ve yaşa göre mangonun dayanıklılığı konusunda farklı veriler elde edilebileceğinin sinyallerini veriyor.

Mango yetiştiriciliği için önemli ticari çeşitler nelerdir?

Mango yetiştiriciliği için çok sayıda çeşit bulabilirsiniz. Ayrıca türler ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Önemli ticari mango çeşitleri arasında Alphonso, Tommy Atkins , Ataulfo, Haden yer alıyor. Ayrıca Kent, Keitt, Madame Francis, Irwin, Osteen Kensington Pride ve Edward türleri ticari üretim için tercih ediliyor.

share

Benzer Haberler

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.12.2022
Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde cennet elması veya Trabzon hurması nasıl yetiştirilir hemen öğrenin. Trabzon hurması yetiştiriciliği bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku
Enterotoksemi Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi
29.11.2021
Enterotoksemi Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi

Kuzu ve buzağılarda sık görülen enterotoksemi hastalığı hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta. Enterotoksemi aşısı ve tedavisi bilgileri için tıklayın.

Devamını oku
Limon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.08.2021
Limon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Limon yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz? Limon yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusunun cevabı Tarfin Blog'da.

Devamını oku