taboola

Nektarin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Nektarin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 04.06.2024

Şeftali yetiştiriciliği yapanların, erik aşılaması ile elde ettikleri nektarin meyvesi, günümüzün vazgeçilmezlerinden biri. Tüketimi hızla yaygınlaşan ve elde ettiği popülarite ile talep gören meyvenin yetiştiriciliği de son yıllarda bir hayli arttı. Tadı hem erik hem de şeftaliyi anımsatan, kabuğunda tüy bulundurmaması ile şeftaliden ayrılan yaz meyvesini ülkemizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Nektarin yetiştiriciliği ile ilgili aradığınız tüm bilgiler yazımızda. Bulacağınız alt başlıklar, 

  • Nektarin Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?
  • Nektarin Yetiştiriciliği için İpuçları
  • Nektarin Dikimi Nasıl Yapılır?
  • Nektarin Hasadı 
  • Nektarin Yetiştiriciliğinde Zararlı Mücadelesi

Tarfin Mobil uygulamasını indirerek tarımsal girdi ihtiyaçlarınızı hızlı ve kolayca karşılayabilirsiniz. Uygulama üzerinden size en yakın yetkili satış noktalarını bulabilir ve girdi fiyatlarını detaylı bir şekilde karşılaştırabilirsiniz. Kefil veya ipotek gerektirmeyen, avantajlarla dolu Tarfin sistemini keşfedin ve tarımsal faaliyetlerinizi daha verimli hale getirin!

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Nektarin Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?

Kumlu, çakıllı ve killi toprakları seven, çabuk ısınan topraklarda daha iyi yetişen nektarin meyvesi, alüvyal ve geçirgenliği iyi olan derin topraklarda rahatlıkla yetiştiriliyor. Yeterli sulama ve gübreleme uygulamaları yapıldığında kumlu topraklarda da kaliteli ürün alabileceğiniz üretimde, soğuk, ağır karakterleri ve taban suyu yüksek alanlarda tarımdan kaçınmalısınız. Bu alanlarda yetişen nektarinlerin gelişme sorunu yaşadığını ve meyvelerinin zamklandığını fark edebilirsiniz. Suyu çok seven meyveyi yetiştirirken yağış miktarının yeterliliğini kontrol etmeli ve düzenli sulama yapmayı unutmamalısınız. 

Nektarin Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?

Farklı iklimlerde dahi kolaylıkla yetiştirilebilen meyve, erken çiçek açtığı için en önemli sorunu ilkbahar geç donları oluyor. Meyvenin yaz sıcaklığı düşük bölgelerde yetiştirilmesi halinde, geç olgunlaşma ve kalite düşüklüğü meydana geleceğinden, yazın yüksek sıcaklık olan yerlerde nektarin yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Diğer taraftan, kış sıcaklığı -18, -20 dolaylarına düştüğünde don zararı meydana gelebiliyor. Bu nedenle ağaçların dikileceği alanlarda kışın çok düşük sıcaklıklar olmaması önem taşıyor. 

İlkbahar geç donlarının nektarin yetiştiriciliğinde zarar oluşturmaması için kış sonunda ve ilkbahar aylarının başında, bahçedeki yabani otları biçmelisiniz. Mümkün olduğunca geç zamanda budama yapmalı ve yaz budaması ile gözlerin güneşlenmesini artırmalısınız. Son olarak kasım ve aralık aylarında meyvenin gövde ve ana dallarını beyaz boya ile boyayarak don zararı riskini minimuma indirebilirsiniz. 

Nektarin Dikimi Nasıl Yapılır?

Dikimin çok soğuk olmayan yerlerde, sonbahar aylarında yapılması ve toprağın çok iyi hazırlanmış olması önem taşıyor. Dikimden önce derin ve yüzlek sürüm yaparak toprak dikime hazırlanıyor.

Açık köklü nektarin fidanları ile dikim yapıldığı durumlarda, tutum kolay oluyor. Bu fidanlar, ekim ile mart ayları arasında uygun iklim şartlarında rahatlıkla dikilebiliyor. Tüplü nektarin fidanı dikileceği zaman ise 12 ay içinde herhangi bir zamanda dikim gerçekleştiriliyor. Dikim sırasında aşı noktası yukarı gelecek şekilde çukurlara fideler yerleştiriliyor. 
 

Nektarin Dikimi Nasıl Yapılır?

5x5 sıra arası ve 5x4 sıra üzeri mesafe bırakılarak fidanlar toprakla buluşturuluyor. Aralıklar hem toprağın özelliklerine hem de nektarin yetiştirilecek anacın türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Bir yaşındaki, kalınlığı 8 ile 16 mm arasında olan aşılı fidanlardan nektarin bahçesi kurularak yetiştiricilik yapılıyor. Ancak nektarin yetiştiriciliğinin verimli bir şekilde devam edebilmesi için bakım da dikim şartları kadar önemli oluyor.

Nektarin Yetiştiriciliği için İpuçları

Sert çekirdekli meyvelerin üretiminde doğru toprak ve iklim şartlarının oluşturulması kadar, düzenli bakım, gübreleme ve sulama da önem taşıyor. Nektarin yetiştiriciliği için dikkat etmeniz gerekenler ve bakım ipuçları: 

  • Nektarin yetiştiriciliğinde kış soğukluğu ihtiyacına dikkat etmek gerekiyor. Gerekli soğuklanma ihtiyacı karşılandığı durumda çiçeklerin tutunması sağlanıyor. Nektarin çeşitlerinde farklı olsa da ortalama meyvenin soğuklanma süresi 250 ile 1250 saat arasında değişiyor. 
  • Durgun T göz aşısı ile nektarin fidanları çoğaltılıyor. 
  • Meyvelerinin çok olması irileşmeyi ve yeterli olgunlaşmayı engelleyebileceğinden ve dallar kırılacağından seyreltme yapılarak zararın önüne geçiliyor. 
  • Dikimden sonraki ilk 3 sene içinde şekil budaması yapılıyor. Sonraki her yıl ise ürün budaması gerçekleştiriliyor. 
  • Mayıs ve haziran aylarında yapılan hafif yaz budaması, meyve kalitesinin artmasına yardımcı oluyor. 
  • Sert çekirdekli meyvelerin en çok su isteyeni olan nektarinin olgunlaşması yeterli sulamaya bağlı. Bu nedenle sulama kesinlikle ihmal edilmemelidir. 
  • Hasat sonrasında yapılan sulama işlemi, çiçek tomurcuklanması ve gelişmesinde etki gösterdiği için özellikle tercih ediliyor. 
  • Çoklu pistil riskini en aza indirmek için özellikle temmuz ve ağustos aylarında nektarin ağaçlarının sulanması gerekiyor.

Nektarin Hasadı 

Nektarin yetiştiriciliğinde hasat için uygun zaman, meyve olgunluğuna göre belirleniyor. Meyvenin dokusu, üst rengi ve etinin sertliği kontrol edilerek hasada başlanıyor. Olgun meyvelerde zeminle üst renk değişiyor ve meyvenin etli kısmı yumuşuyor. Yolda da olgunlaşabilen meyveler, eğer çok uzak yerlere gönderilecekse, tam olgunlaşmadan 3-4 gün önce toplanıp yola çıkabiliyor. Bu sayede yolculuk sırasında olgunlaşan meyveler, olgun haliyle pazara sunuluyor. 

Nektarin Yetiştiriciliğinde Zararlı Mücadelesi

Oldukça hassas bir meyve olan nektarin yetiştirilirken, bakım gereği diğer meyvelerden daha çok oluyor. Hastalık ve zararlı mücadelesinin yanı sıra dış etkenlere dayanıklılık da çiftçilerimiz için sorun haline gelebiliyor. Örneğin hasat zamanlarında bahçelerde rüzgar zararı oluşabiliyor. Bu nedenle bahçelerin kurulduğu alanların korunaklı olmasına özen göstermelisiniz. Ağaçların zararlı mücadelesi için kültürel, fiziksel ve kimyasal önlemleri almayı unutmamalısınız. Nektarin yetiştiriciliğinde en sık görülen zararlıları, 

  • Dut kabuklu biti: Sıvama halde yer aldığı dalları ve ağacın tümünü kurutabilen zararlı, nektarin meyvelerinde kırmızı lekeler oluşturabiliyor. Bu da hem kalite hem de pazar değeri kaybı anlamına geliyor. 
  • Meyve ağacı dip kurtları: Özellikle genç sürgünleri hedef alan erginler, aşı gözleri ve yaprak sapları üzerinde tahribat oluşturuyor. Larvalar ise kök kabuğunun altında galeriler açarak bitkinin içini pislik ve talaş ile dolduruyor, bu yolla ağacın beslenmesine engel oluyor. Daha çok susuz kalan ve strese giren meyve ağaçlarında zarar oluşturan dip kurtlarının istilası durumunda ağaçlar 2-5 yıl içinde kuruyor. 
  • Şeftali güvesi: Larvaları ile çiçek ve tomurcuklara zarar yapan güveler, çanak yaprakları kemirerek hasar oluşturuyor. Genç sürgünlere uç kısmından giren ve kurumalarına neden olan zararlılar, sürgün tazeliği azaldıkça meyve zararını fazlalaştırıyor. 
  • Şeftalide çiçek tripsi: Hem ergin hem de larvaları bitkilerden beslenerek zarar oluşturuyor. Çiçeklerin taç yapraklarından beslenen ve renk açılmasına neden olan zararlılar, bitki dokularında gümüş rengi lekeler meydana getiriyor. Beslenme esnasında toksik maddeler salgılayan ve bitkilerde reaksiyona sebep olan zararlılar nedeniyle meyvelerde yararlar oluşuyor. Genişleyen ve büyüyen bu yaralar, nektarinlerin kalitesini ve doğal olarak meyvelerin pazar değerini azaltıyor. 

Bu zararlıların yanı sıra Akdeniz Meyve Sineği, bitler de nektarine zarar veren diğer böcekleri oluşturuyor. Zararlı hasarını azaltmak için nektarin yetiştiriciliğinin her aşamasında kontrollü olmaya, ilaçlamaya ve bakımı ihmal etmemeye dikkat etmelisiniz. 

Nektarin yetiştiriciliği Türkiye’de nerede yapılır?

Ülkemizde nektarin çeşitleri en çok Marmara bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri arasında bulunan nektarinler için erkenci çeşitler tercih edilirken Marmara ve Ege Bölgesi’nde ise geçci türlerin üretimi yapılıyor. Bölgenizde hangi türlerin yetiştirilebileceği konusunda il ve ilçe tarım müdürlüklerinden destek alabilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Tarfin VDMK
21.06.2023
Tarfin Gelir Korumalı Paket ürününün VDMK ihracını gerçekleştiriyor

Tarfin, Pasha Yatırım Bankası aracılığıyla Gelir Korumalı Paket VDMK ihracıyla çiftçileri maliyet belirsizliğinden koruyor.

Devamını oku
Tarfin Karadeniz'de Hizmet Vermeye Başladı
05.11.2020
Tarfin Karadeniz Şehirlerinde Hizmet Vermeye Başladı...

Tarfin Karadeniz'de hizmet vermeye başladı

Devamını oku
Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?
19.04.2022
Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği kurma fikri, her geçen gün ülkemizde daha çok girişimcinin merakını cezbediyor. Peki tavuk çiftliği nasıl kurulur? Hemen tıklayın.

Devamını oku