taboola

Fumigasyon Nedir?

Fumigasyon Nedir? 01.04.2024

Fumigasyon veya fümigasyon olarak anılan işlem, bir tür ilaçlama çalışmasına deniyor. Gaz halindeki fümigant ilaçların uygulanmasına dayanan işlemler, tarımda depolar ve ambarlarda gerçekleştiriliyor. Kapalı alanlarda yüksek oranda gaz ilacın uygulanması ile gerçekleştirilen bu işlem depolanan tarım ürünlerinin zararlı mikroorganizmalardan arındırılmasını sağlıyor. Fumigasyon işlemini ve toprak fumigasyonunu sizlere anlatacağımız yazımızda bulacağınız başlıklar, 

  • Fumigant Çeşitleri Nelerdir?
  • Toprak Fumigasyonu Nedir? 
  • Fumigasyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
  • Fumigasyon Çeşitleri Nelerdir?
  • Fumigasyon için Bulunması Gerekenler Nelerdir?
  • Fumigasyon için Önemli Faktörler Nelerdir?

Tarımsal ilaçlama makineleri ile uygulanan ve en etkili sonuç veren işlem olan fumigasyon için detaylı bilgi Tarfin Blog’da. Bunun yanında tarımsal girdi ihtiyaçlarınız için de Tarfin’e başvurabilirsiniz. Tarfin Mobil ile size en yakın yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını inceleyebilir, karşılaştırarak en avantajlı seçimi yapabilirsiniz. Üstelik siparişlerinizde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da sizin.  Siz de hemen Tarfin Mobil indirin, Türkiye’nin dört bir yanında Tarfin ile yüzü gülen, toprağına bereket katan çiftçilerimiz arasında yerinizi alın. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Fumigant Çeşitleri Nelerdir?

Fumigant, fumigasyon işleminde kullanılan ilaçların geneline verilen isimdir. Doğrudan gaz halinde bulunan veya üzerine basınç etkisi geldiğinde gaza dönüşebilen sıvı veya katı formdaki, maddeler fumigasyon çeşitlerini oluşturuyor. İlaç, depolanan tarım ürünlerine difüzyon yoluyla girerek etki gösteriyor. Diğer fiziksel işlemlerde gıdaların ilaçlama sırasında hareket ettirilmesi gerekirken fümigasyonda buna gerek kalmıyor. Silo, depo, ambar, vegon, konteyner gibi farklı alanlar içinde bulunan gıdalar hareket ettirilmeden gazdan etkilenebiliyor. Üstelik gıdanın yığın halinde, açık veya çuvallanmış, sandıkta olup olmaması da fark etmiyor. (Kaynak)

Toprak Fumigasyonu Nedir? 

Toprakta varlık gösteren zararlılara, nematod, fungus, kurtlara karşı yapılan, genellikle örtü kullanılarak gerçekleştirilen yoğun ilaçlama işlemine toprak fumigasyonu adı veriliyor. Toprak ısısının ve yapılan izolasyonun önemli olduğu işlemde, toprak fumigasyonunun daha etkili olması için toprağın önden işlenmesi, iyice örtülmesi ve sonra gaz verilmesi tavsiye ediliyor. 

Özellikle yıllık, çok yıllık yabancı otlar bulunan ve atıkların iyi temizlenmediği, hastalık ve zararlı sorunu bulunan arazilerde yöntem işlevsel görülüyor. Toprak fumigasyonunda ekim ya da dikim tavında olan toprak önce 30 - 35 cm derinlikte işleniyor. Tesviye sonrasında fumigasyon yapılacak alanın kenarlarına 20 cm derinliğinde çukurlar açılıyor. Çadır bu alana kiremit çatı sistemiyle örtülüyor ve altına gaz veriliyor. 
 

Fumigant Çeşitleri Nelerdir?

Eğer işlem yapılacak toprak yığın durumundaysa, yığının üstü örtülerek kenarları kapatılıyor ve işlem bu şekilde yapılıyor. Fumigasyona başlamadan önce toprağın 10 cm derinliğinden ısı ölçümü yapılıyor. Eğer toprak ısısı 10 derecenin altındaysa çoğunlukla vazgeçiliyor. Isı 15 derecenin üzerinde olduğunda ilaçlamadan daha etkili sonuç alınıyor. 

Fumigasyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Fumigasyon işlemi fiziksel hareket gerektirmemesi nedeniyle kolay görünse de başarıya ulaşması için dikkat edilmesi gerekenler mevcut. Öncelikle ilaçlanan alanın ilacın türüne bağlı olarak belirli bir süre mutlaka hiç açılmadan kapalı tutulması gerekiyor. Eğer odada bir havalandırma olursa, ilaç etkisini kaybediyor. Bunun yanında, ilaçlama yapan kişinin koruyucu kıyafetler, gaz solumayı önleyen özellikli bir maske, işlem için özel tasarlanmış bir cihaz kullanılması şart. 

Depolarda, ambarlarda yapılacak ilaçlamadan önce bacaların, duvarlardaki deliklerin sıkıca kapatıldığından, varsa konteyner kapak contalarının kapalı olduğundan emin olmak gerekiyor. Eğer alanda aspirasyon sistemi yoksa gazın işlem sonrasında tahliyesi için ilaçlamanın üstünden süre geçtikten sonra kapaklar, kapılar açılmalı. Ardından içeri portatif aspiratör getirilerek tahliye gerçekleştirilmeli. Gaz tamamen dışarı atıldıktan sonra içerideki ürünün işlemlerine başlanabilir.

Fumigasyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Zirai ilaçlama için mutlaka bulunduğunuz ilin zirai karantina müdürlüğüne başvurmalısınız. Bunun yanında müdürlük tarafından ruhsatlandırılan özel firmalara da başvurulabiliyor. Hizmet alacağınız firmanın ruhsatını mutlaka kontrol etmelisiniz. En önemli nokta ise fumigant maddeleri karıştırmamak, ürünleri kesinlikle diğer bitki koruma maddeleri ile karıştırmamalıısnız. 

Fumigasyon Çeşitleri Nelerdir?

Uygulama ile farklılaşan üç farklı fumigasyon çeşidi bulunuyor. Çiftçilerimiz yöntemlerden uygun olanı tercih ederek gaz ile gerekli ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor. 

  • Atmosferik basınçla boş hacim fümigasyonu, boş alanlarda kullanılıyor. Hastalık ve zararlılara karşı etkinlik gösteren işlem, depolarda, gemi ambarlarında, konteyner ve boş silolarla uygulanıyor. 
  • Çadır altında fümigasyon işlemi hem açık havada hem de amber, depolarda örtü altında gerçekleştiriliyor. Polietilen, polivinilklorit, her iki tarafı neopren kaplanmış çadırlarla yapılıyor. Özel çadırların pamuklu dokumalardan yapılması önem arz ediyor. Fümigant metil bromid kullanılan çadır altı işlemin başarısı için gazın dışarı sızmamasına dikkat ediliyor. 
  • Vakum fümigasyonu ise fümigantın hızlı ve iyi nüfuz etmesi için tercih ediliyor. Kesinlikle yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde kullanılmayan yöntem balyalanmış ürünler için tercih ediliyor. 

Fumigasyon için Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Fumigant uygulaması için çadır, kum torbası, bakır borular, harç malzemeleri, maske, koruyucu kıyafet, gözlük, vantilatör, termometre, tutanak materyaller, özel örtüler, hava pompası, sonda, süzgeç, sıcak su kabı bulundurmalısınız. Fumigantların solunması, ciltle teması sorunlara neden olabileceğinden gerekli önlemleri almayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Diğer taraftan acil durumlar için yangın söndürme ekipmanları bulundurmalı ve güvenlik uygulamaları için uygun cihazlar, ruhsatlı ilaçlar kullandığınızdan emin olmalısınız. 

Fumigasyon için Önemli Faktörler Nelerdir?

İlaçlama öncesinde ilaçlanacak alanda görülen zararlının türünü, istilanın yoğunluğunu incelemelisiniz. Örneğin fidan dip kurdu sorunu için farklı, mayıs böceği için farklı ilaçlar kullanılabiliyor. Keza ilaçlanacak alanda yetiştirilecek ekinler de önem taşıyor. Bazı zararlılar bazı bitkilere zarar oluşturmuyor hatta biyolojik mücadele için varlıkları fayda bile gösteriyor. Bu nedenle sonrasında ekilecek ekinin ilgili zararlıdan zarar göreceğinden emin olmalısınız. Gerekliyse ilaçlama yapmalısınız. İlgili zararlı ekeceğiniz bitki için ciddi bir hasar oluşturmuyorsa uzman görüşü alarak, kültürel yöntemlerle kontrol altına alma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için zararlının türünü öğrendikten sonra ekeceğiniz ekinin zararlıları arasında bulunuyor mu bakmanız önemli. Mesela çilek ekecekseniz çilek zararlıları neler bilmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz ilacın da bitkiye zarar vermemesine dikkat etmelisiniz. 

Fumigasyon Çeşitleri Nelerdir?

Fumigasyon işleminde başarının sağlanabilmesi için belirlenen gaz oranının belirli bir süre boyunca sabit tutulması oldukça önemli. Bu nedenle, fumigasyon süresince düzenli aralıklarla gaz ölçümleri yapılması gerekiyor. Bu ölçümlerin sıklığı, gerçekleştirilen operasyonun büyüklüğüne, kullanılan yönteme ve süreye bağlı olarak belirleniyor. İstenmeyen gaz sızıntıları olup olmadığı düzenli olarak kontrol ediliyor ve güvenlik sorunları inceleniyor. Bu ölçümler, fumigasyon sürecinin başarıyla tamamlanmasını sağlamak adına önemli bir rol oynuyor.

Fumigasyon nerede kullanılır?

Fumigasyon, depolanan ürünlerdeki zararlı organizmalarla mücadelede, ahşap zararlılarına karşı, zirai karantina tedbirleri, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde, toprak zararlılarıyla mücadelede ve tahtakurusu kontrolünde kullanılan etkili bir yöntem. Gıda fabrikaları, hububat siloları, konteynerler, depolar, seralar, ahşap yapılar, tarım alanları, binalar ve konaklama alanları gibi çeşitli alanlarda fumigasyon uygulamaları yaygın olarak gerçekleştiriliyor. Bu yöntem, depolanan ürünlerin kalitesini koruma, zararlı organizmaların yayılmasını önleme ve uluslararası ticarette taşınan ürünlerde kurallara uygun olarak karantina önlemlerini sağlama amacı taşıyor.

Fumigasyon süresi nedir?

Fumigasyon süresi, kullanılan ilacın türüne, zararlı yoğunluğuna, hava sıcaklığına, toprak ısısına, ortamdaki neme bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Yine de kesin olmamakla birlikte, tipik koşullar altında en az süre bilgisi vermek mümkün. Fosfin Fumigasyonunda 3 gün ilaçlama süresi gerekiyor, Metil Bromit Fumigasyonunda ise 1 gün kadar beklemek önem arz ediyor. Solarizasyonla veya solarizasyonsuz yapılan örtü altı kimi uygulamalarda 4-6 hafta, 15-20 gün kadar bekleme süresi bulunabiliyor.

share

Benzer Haberler

Sirken Otu Nedir?
06.03.2021
Sirken Otu Nedir? Zararları Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Sirken otu nedir sorusu yabani bir ot karşılığını alıyor. Sirken otu zararları nelerdir, nasıl önlenir gibi soruların yanıtları için tıklayın.

Devamını oku
Koyunlarda Delibaş Hastalığı Nedir?
18.09.2022
Koyunlarda Delibaş Hastalığı Nedir?

Koyunlarda delibaş hastalığı hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Koyunlarda delibaş hastalığı yani Coenurosis'in belirtileri, teşhis ve tedavisi bilgilerini hemen okuyun.

Devamını oku
Tarfin VMDK
10.11.2021
Tarfin Yeni VDMK İhraçları ve Uluslararası Kredilerle Çiftçiyi Güçlendirmeye Devam Ediyor

Tarfin, yeni VDMK ihraçları ve uluslararası kredilerle güçlenirken, çiftçilerimizin de gücüne güç katmaya devam ediyor. Detaylı bilgi almak için tıklayın.

Devamını oku