Mayıs böceği, fındık yetiştiriciliği için tehdit oluşturan bir böcek türü olarak tanınıyor. Fındığın çok sayıdaki zararlısından biri olan böcek, Melolontha melolontha L. (Col.: Scarabeidae) adıyla akademik kaynaklarda yer alıyor. Mayıs böceğinin Almancası ise Der Feldmaikäfer olarak biliniyor. Manas veya kadı lokması adıyla da anılabilen mayıs böceği zararlısı, larva halindeyken de erginleştiğinde de fındık için tehdit oluşturuyor.
Düzce İli Fındık Bahçelerindeki Mayıs Böceği (Melolontha melolontha L. Coleoptera, Scarabaeidae) Popülasyon Yoğunluğu ve Yayılışının Araştırılması adlı makaleye göre, kısa sürede büyük zarar yarattığı için etkin mücadele gerektiren böcek, uygun sıcaklıktaki ve nem oranındaki ortamlarda hızla üreyebiliyor. Yalnız Türkiye’de değil, Avrupa’da da tarım arazilerinde ve ormanlık alanlarda önemli zararlara imza atan zararlı, tarımsal verimde yüksek oranda düşüşe neden olabiliyor. Hem erginleri hem de larvaları aracılığıyla zarara neden olan böcek, özellikle genç ağaçların düşmanı görülüyor. Erginlerin ise çoğunlukla meyve ağaçları ve orman ağaçları yapraklarında zarar yaptıkları not düşülüyor. Fındık ağaçları da mayıs böceği için önemli bir yaşam alanı oluyor. Fındık bahçelerinde, lokal alanlarda mücadele gerektirecek yoğunlukta kümelenen böcekler, zaman zaman %50’ye varan verim düşüşüne neden olabiliyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Mayıs Böceğinin Yaşam Döngüsü Nasıldır?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Mayıs Böceği için hazırlanan yayınına göre, mayıs böceğinin ergin olanları kızıl kahverengi renklerde görülüyor. Erginlerin boyları 2.5 - 3 cm arasında değişiyor. Thoraks siyah renkte olsa da kaplı olduğu tüyler, esas rengin görünmesine engel oluyor. Elitra bölümünün üzerinde paralel şekilde uzanan çizgiler yer alıyor. Dişilerin antenlerinin daha küçük, erkeklerin antenlerinin daha büyük ve yelpaze formunda olduğu biliniyor. Abdomen siyahken, yanlarda üçgen şekilde beş adet leke bulunuyor.
Yumurtaları oval, krem renkte ve ortalama 2 mm boyunda oluyor. Larvalar ise tombul, beyaz renkte ve kıvrık C şeklinde ayırt ediliyor. Larvaların vücutlarının son halkasının daha büyük olduğu göze çarpıyor. Bu bölümde siyah yansımalar yer alıyor. Mayıs böceği, adından da anlaşılacağı üzere, nisan-mayıs aylarında topraktan ergin halde çıkmaya başlıyor. Ergin mayıs böceği, topraktan çıkmak için toprak sıcaklığının 12 derece, toprak neminin ise %15, 25 arasında olmasını bekliyor. Önce erkekler sonra dişiler topraktan çıkıyor ve ortalama 20 gün kadar toprak üstüne çıkış devam ediyor. Topraktan çıktıktan hemen hemen 1 ay sonra yumurtlama olgunluğuna erişiliyor. Güneş battıktan sonra uçuşan böcekler, ağaçlara konuyor. Çiftleşerek bu süreçte çoğalıyor ve bir dişi ortalama 60 yumurta bırakıyor.
Kümelenerek yaşayan larvalar, 2 ay sonra gömlek değiştiriyor ve ikinci yaşam dönemine merhaba diyor. İkinci dönemdeki larvalar kışı geçirmek için toprağın derinlerine doğru hareket ediyor. 50 cm kadar derinde yaşayan bu larvalar çokça beslenerek ağaçlara kökten zarar veriyor. Haziran başına dek süren bu dönemin ardından yeniden gömlek değiştiriyor ve üçüncü larva dönemine giriyor. 1 yıl süren bu uzun larva döneminde, en büyük zararlar görülüyor. Hemen hemen temmuz ayında toprağın 15 ile 35 cm altına yerleşerek pupa olan larvalar, ertesi yıl ilkbahara kadar yuvada kalıyor. Tüm sürece bakıldığında, yumurtadan çıkan mayıs böceği, 3 yıl sonra ergin oluyor ve 3 yılda bir döl vererek çoğalıyor.
Mayıs Böceği Zararları Nelerdir?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Mayıs Böceği için hazırlanan yayınına göre, mayıs böceği larvası ilk dönemlerinde toprak yüzeyine daha yakın olan ot kökleri üzerinden besleniyor. Bu nedenle bu aşamada fındıklara zarardan söz edilmiyor. İkinci ve sonraki dönemlerde ise gelişim hızlandığı ve besin yetersiz kaldığı için larvalar, derine inerek daha büyük köklere ulaşıyor. Ağaçların kökleri işte bu aşama sonrasında zarar görüyor. Fındıkların 1 cm çapına kadar olan kökleri koparabilen, saçak köklerde tahribat oluşturan zararlılar, tüm fındık bahçelerine yayılabiliyor. Ergin mayıs böcekleri ise yaprak ve çiçekler üzerinden beslenerek fındığa zarar veriyor. Yoğun işgal halinde, ağaçları yapraksız bırakacak kadar zarar veriyor.
Mayıs böceği, daha çok gevşek topraklarda, yaşlı köklerde, yanlış gübreleme yapılan alanlarda, yabancı ot temizlenmesi yapılmayan arazilerde görülüyor. Mayıs böceği zararı sonucunda fındıkların kuruması, yaprakların yok olması sorunu ile karşılaşılıyor. Birçok çiftçimiz bu sorunların başka nedenlerden kaynaklandığını düşünebiliyor ve bu da mayıs böceğinin daha çok yayılmasına zemin hazırlıyor. Sorunla karşılaşıldığında toprağı 30 santimetre kadar eşeleyerek larva olup olmadığına bakabilir, bu şekilde mayıs böceği tespiti yapabilirsiniz. Eğer kış aylarındaysanız, biraz daha derini kazarak mayıs böceği erginlerinin toprak altında olup olmadığını görebilirsiniz.
Mayıs Böceği ile Mücadele Nasıl Olur?
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Fındıkta Mayıs Böceği Mücadelesi Başlıyor başlıklı haberine göre, mayıs böceği ile mücadele için hem kültürel hem de kimyasal yöntemler kullanılabiliyor.
- Kültürel Yöntemler: Mayıs böceği ile mücadele edebilmek için alınacak kültürel önlemler, şöyle sıralanıyor:
- Erginlerin görüldüğünde toplanarak imha edilmesi öneriliyor.
- Bahçe işlemleri sırasına bulunan larvaların imhası önem arz ediyor.
- Fındık bahçelerinde kullanılan çiftlik gübreleri ve zuruf atıklarının zararlı bulaştırmayacak özellikte olmasına önem gösteriliyor. Bunun için gübre ve zuruf atıkları açık alanlarda uzun süre bekletilmeden kullanılıyor.
- Yakın çevreye zifin adı verilen sarı orman gülü ekilebiliyor. Sarı orman gülü bulunan alanlarda mayıs böcekleri bu bitkide toplanıyor ve fındıklara zarar vermiyor.
- Mayıs böceğinin doğal bir düşmanı bilinmiyor.
- Kimyasal Yöntemler: Eğer kültürel önlem ve mücadele yöntemleri yeterli gelmiyorsa, böceklerde ve zararda artış fark edilebiliyor. Yoğunluğun artması durumunda mayıs böceği ilacı kullanılıyor. Kimyasal mücadeleye karar verilirken metrekaredeki larva sayısına bakılıyor. 1 metrekare alanda 3 veya daha fazla mayıs böceği larvası varsa, kimyasal mücadeleye ihmal edilmeden başlanıyor. Kimyasal mücadele için seçilen uygun kimyasallar (Chlorpyrifos-Ethyl % 25 WP etkili Bitki Koruma Ürünü) 1 metrekare taç izdüşümüne 15 gram şeklinde veriliyor. Kimyasal yöntemler uygulanırken hava özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. İlaçlama sonbahar yağmurlarının ardından, hava sıcaklığı henüz uygunken yapılıyor. Hava soğukken böcekler toprağın çok daha derin katmanlarında olduğu için ilaç etkisini kaybedebiliyor. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi’nde eylül ayı başı ile ekim ayı ortasına kadar ilaçlama yapılması öneriliyor. Bu sayede ilaçlamada başarı elde edilebiliyor.
Ne kadar etkin mücadele yapılsa da, geç kalındığında mayıs böceğinin zararının önüne geçilemeyebiliyor. Çiftçilerimiz bu tip durumlarda, bölgeyi ayırarak, bertaraf ederek bir süre dinlendiriyor. Karadeniz’de mayıs böceği zararının ardından, dinlendirilen arazi genellikle mısır yetiştiriciliği için kullanılıyor. Ancak mayıs böceği istilasına uğramış ve mücadelenin başarısız olduğu tarlalarda uzun yıllar boyunca yeniden fındık üretilemeyebiliyor.
Tarfin, mayıs böceği sorunu yaşayan çiftçilerimizin yanında. Çiftçilerimiz, aradıkları ilaçlar için alışverişlerini Tarfin Mobil üzerinden gerçekleştirebiliyor. Avantajlı fiyatları kolaylıkla bulabilen, satış noktalarımız üzerinden ihtiyaçlarını alabilen çiftçilerimiz, zararlı mücadelesinde kullanacakları kimyasalların yanında gübre çeşitleri için de Tarfin’i tercih edebiliyor. Birçok markayı özel fırsatlarla sunan Tarfin, çiftçilerimizin topraklarının daha verimli olması için gereksinimlerini karşılamalarına aracı oluyor. Siz de Tarfin ile hemen tanışabilirsiniz.