taboola

Çekirdekten Yetişme Bir Çiftçi: Ege Bölgesi’nden Ahmet Kaytancı Konuğumuz

Çekirdekten Yetişme Bir Çiftçi: Ege Bölgesi’nden Ahmet Kaytancı Konuğumuz 31.07.2021

Tarfin Blog’un bu ayki konuğu değerli çiftçimiz Ahmet Kaytancı… Ege Bölgesi’nde tarım faaliyetlerini sürdüren Kaytancı, çiftçiliğin kendisine atalarından yadigar bir meslek olduğunu ifade ediyor. Kendi deyimiyle “çekirdekten yetişme bir çiftçi” olan Ahmet Bey, tarımsal üretimi Türkiye’nin bel kemiği olarak nitelendiriyor. Zeytin, kültür mantarı ve çilek üretimini sürdüren çiftçimiz, Ege Bölgesi’nde tarımsal üretim ve çiftçi olmak konularında sorularımıza yanıt veriyor. 

Sizin de bulunduğunuz Ege Bölgesi’nde hangi ürünlerin ekildiğini bizimle paylaşır mısınız? 

Bölgemizde, kırsal kısımda en çok ekilen ürünler arasında zeytin yoğunluk oluşturuyor. Bunun yanı sıra çilek yetiştiriciliği, incir, buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Bölgenizde hayvancılık faaliyetleri var mı? 

Hayvancılık faaliyetleri var, biz de zaman zaman yapıyoruz. Ancak çoğunlukla kurban döneminde hayvancılık yoğunlaşıyor. 

Tarımla ilgili genç çiftçilere tavsiyeleriniz var mı? 

Çiftçiliğin içinde dalları var. Tarımla ilgilenecek, çiftçi olacak kişilere öncelikle hangi ekinleri üreteceğini belirlemesini tavsiye ediyorum. Mısır eken, incir üreten veya zeytincilik yapan çiftçilerin yolu yordamı farklı. Ürüne göre önerilerde bulunabiliriz, eğer hepsinde üretim yapmayı düşünüyorsa, kendini daha çok geliştirmesi gerekiyor. Çiftçilik ancak yeterli eğitim ve bilgi ile mümkün. Gübre ne zaman atılır, hasat ne zaman yapılır, hastalık nasıl teşhis edilir tüm bu başlıklar birikim gerektiriyor. Bunları öğretebiliriz. Ekeceği ürüne göre, çiftçilerimizin kendini geliştirmesini, araştırmasını, sormasını, uzman desteği almasını tavsiye edebiliriz. Ekim öncesinde, arazinin de yapılandırılması, işlenmesi ve tarıma hazır hale getirilmesi gerekiyor. Çiftçi olacak kişilere araziye göre çözümler sunabilir, yol gösterebiliriz. Anlayacağınız, çiftçilik çok detay isteyen, her ekinde farklı ihtiyaçları bulunan, özen gerektiren bir meslek. 

Siz kimlerden öneri alıyorsunuz, sizin zaman zaman bilgisine başvurduğunuz kimseler var mı? 

Biz babadan, atadan bu mesleği öğrendiğimiz ve yıllardır yaptığımız için birçok şeyi artık biliyoruz. Bir de artık tüm süreçlerimizi otomasyon sistemi üzerinden takip ettiğimiz için böyle bir gereksinim duymuyoruz.

Tarımla ilgili gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? 

Biz çok geziyoruz, nerede ne yapılıyor, hangi sistemler kullanılıyor inceliyoruz. Yenilikleri de kendi bölgemizde uygulayarak toprağımıza değer katıyoruz.  

Ürünlerinizi yetiştirirken teknolojiden faydalanıyor musunuz? 

Tabii, eskiden elle hasat yapardık. Şimdi zeytinleri makinelerle topluyoruz. İlaçlama ve gübrelemede yeraltı ve yerüstünden hat alıyoruz. Hava durumunu 10 günlük raporlar halinde mobil uygulamalardan öğreniyoruz. Hepsi teknoloji sayesinde, teknik gelişmeler tarımda bizlere yardımcı oluyor. 

Tarımsal üretimde size destek olan mobil uygulamalar kullanıyor musunuz? 

Tarfin Mobil uygulamasını kullanıyoruz. Hem tarımsal ihtiyaçları alırken hem de zahireye satışta Tarfin’den faydalanabiliyoruz. 

Tarfin Zahire henüz çok taze bir girişim. Sizin bu konuda Tarfin’e önerileriniz var mı?

Tarımsal üretimde satış süreci, güven üzerine kuruluyor. Maalesef ürün satışlarında yapılan birkaç yıllık anlaşmalar, ilk yılın ardından çiftçilerimizin aleyhine durumlara yol açabiliyor. Güvenilir zahirelere ulaşmak zor. Tarfin’in fiyat karşılaştırması yapabileceğimiz uygulamasını takdir ediyorum, umarım ileride mahsul satışıyla ilgili daha kapsamlı geliştirmeler görebiliriz. Tarfin’e güveniyoruz.

Tarfin’i ilk nereden duydunuz? 

İnternetten gördüm, araştırdım. İhtiyaçlarımı rahatlıkla karşılamamı sağladı. 

Tarfin hakkında düşünceleriniz neler? Faydalı buluyor musunuz? 

Tabii ki faydalı buluyorum. Eskiden gübre çeşitleri fiyatlarını öğrenmek için gübrecimizi arardık, artık Tarfin’de bakıyoruz. Bölge bölge gübre fiyatlarını hemen görebiliyoruz. 

Tarfin’i çevrenizdeki çiftçilere tavsiye ediyor musunuz? 

Çok tavsiye ettim, hala ediyorum. Alışveriş yapan ve Tarfin ile çalışmaya memnuniyetle devam eden birçok arkadaşım var. 

Siz de Tarfin Mobil üzerinden bizimle tanışan çiftçilerimizdensiniz. Tarfin Mobil’de başka neler görmek istersiniz? 

Çiftçinin en büyük ihtiyacı mazot. Mazot alımı için diğer bölgelerde olduğu gibi bizim bölgemizde de Tarfin Mobil hizmeti olursa çok iyi olur. Tarfin uygulamasında mazot satışını görebilirsek sevinirim. 

Görüşleriniz için çok teşekkür ederiz, son sorumuz, tarım ve hayvancılıkla ilgili düşlediğiniz, gerçekleştirmeyi istediğiniz bir hayaliniz var mı? 

Dünya artık dijitalleşiyor, tarım da internet çağına ayak uyduruyor. Mahsulümüzü internet ortamında satmak istiyoruz. Zeytinlerimizi kendimiz paketleyip internetten dünyanın her yerine satabiliriz. Üstelik direkt internet üzerinden satış, çiftçi açısından da çok daha karlı görünüyor. Çalışıyoruz, umarım biz de kısa sürede bu hedefimizi gerçekleştiririz. 

share

Benzer Haberler

Haşhaş Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.01.2022
Haşhaş Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Haşhaş yetiştiriciliği ülkemizde belli alanlarda, devlet kontrolünde yapılabiliyor. Haşhaş nasıl yetiştirilir bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
04.05.2018
Hasattan Hayata: Çiftçiler İçin Bütçe Planlaması

Devamını oku
TARFİN İSLAMİ FİNANS İLKE VE ESASLARINA UYGUNLUK BELGESİ ALDI
16.02.2022
TARFİN İSLAMİ FİNANS İLKE VE ESASLARINA UYGUNLUK BELGESİ ALDI

Tarfin, tarım ekosistemini finansal teknolojinin gücüyle buluşturmaya devam ediyor. Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, İslami finans ilke ve esaslarına uygunluğunu ifade eden icazet belgesini alarak Türkiye’nin yanı sıra dünyanın diğer Müslüman çiftçileri için de önemli finansal teknoloji alternatiflerinden biri haline geldi. Tarfin aldığı bu icazet belgesi sayesinde 2024 yılında 3,5 trilyon dolara ulaşması beklenen global İslami finans ekosisteminde güçlü bir oyuncu adayı oldu.

Devamını oku