taboola

Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 30.12.2022

Anavatanı net olarak bilinmeyen acurun, ülkemizden, Afganistan ve Güney Batı Asya’dan yayıldığına inanılıyor. Hatta ülkemizin birçok bölgesinde acur yetiştiriciliği yapılabiliyor. Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde acur yetiştirildiğine tanık olabilirsiniz. Taze olarak tüketilebilen, turşusu ve salataları yapılan sebze, salatalık türevlerinden biri olarak kabul görüyor. Tek yıllık bir bitki olan acurun yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. Üstelik acur tarımı yaparken ihtiyaç duyacağınız girdilerin fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden anında karşılaştırmanız da mümkün. Hatta Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden vereceğiniz tarımsal girdi siparişlerinde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizleri bekliyor. 

Acur yetiştiriciliği hakkındaki yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Acur Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır? 
  • Acur Yetiştiriciliği için Bakım Nasıl Yapılır?
  • Acur Yetiştiriciliği için Sulama Nasıl Yapılır?
  • Acur Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır?
  • Acur Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır?

Peki acur yetiştiriciliği nasıl yapılır? Yerde yetişen bir bitki olan acur, tohum üzerinden yetiştiriliyor. Fide yetiştiriciliği için tohumlar doğrudan toprağa, ocak usulü ekiliyor. Ekim ve dikimden önce mutlaka toprak derin bir şekilde sürülüyor ve çiftlik gübresi uygulanıyor. Sıra arası ve sıra üzeri mesafeler ise kuru veya sulu yetiştiriciliğe göre değişiyor. Kuru tarımda 1.5x3 m, sulu tarımda ise 0.5x1 m korunuyor. 

15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çimlenen tohumlar, ortalama 8-10 gün içinde çimlenme belirtileri gösteriyor. Kazık köklü olan ve sonra gelişmeye geçen bitkinin köklerinin çoğu toprağın ilk 30-40 cm’lik alanına yer alıyor. Önce dik sonra sürünerek gelişmesine devam ediyor. Ana gövde, hipokotil bölümün uzamasıyla ortaya çıkıyor. Ana gövdedeki 2 ile 4 adet tomurcuk, iyi bir şekilde gelişerek koltuk sürgün veriyor. Çıkan ikinci ve üçüncü dallar ise meyve dalları kabul ediliyor. Erkek ve dişi çiçekler bitki üzerinde bir arada bulunuyor. Ekimi takip eden 35. günde ilk dişi çiçek ve ondan 35 gün sonra ilk hasat başlıyor. Tohumları oval olan bitkinin 1 gramında 20 ile 25 adet arasında tohum bulunuyor. 5-10 derece koşullarında 4-5 yıl canlılığını sürdüren tohumlar doğru koşullarda sağlıkla saklanabiliyor. 

Acur Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır?

Acur derin topraklarda daha iyi yetişiyor. Ayrıca toprağın iyi havalanması, besin açısından zengin olması yine verimi artırıyor. Buna ek olarak acur sebzesi su tutma yetisi kuvvetli, hafif asidik ve tuzluluğu düşük toprakları daha çok seviyor. Toprak pH derecesinin 6 ile 7.5 arasında olması ise ideal görülüyor. 
 

Acur Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır?

Sıcaktan hoşlanan acur tohumlarının çimlenebilmesi için 15 dereceye gerek duyuluyor. Sıcaklık 20 derece olduğunda 8, 25 derecede 4, 30 derecede 3 günde çimlenmeye rastlanıyor. Ancak sıcaklık 35 derecenin üzerine çıkarsa çimlenmede bozukluklar meydana geliyor. Eğer sıcaklık 40 dereceyi gösterirse çimlenme kesinlikle gerçekleşmiyor. Bu bağlamda bitkinin optimum gelişim sıcaklığı 20-30 derece arasını gösteriyor. Elbette gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları da gelişim ve verimi olumsuz etkiliyor. Işıktan hoşlanan bitki, minimum 5000 lüx ışık şiddetine ihtiyaç duyuyor.

Ancak nem söz konusu olduğunda, acurlar nemden hoşlanmıyor. Optimum nem düzeyinin yüzde 60-70 arasında olması avantaj saplıyor. Daha fazla olması durumunda ise mildiyö gibi fungal ve bakteriyel hastalıklar baş gösteriyor. Aşırı nem vejetatif gelişimi hızlandırdığı için daha çok yaprak gelişiyor. Düşük nem ise trips ve kırmızı örümcek gibi zararlılara avantaj sağlıyor. 

Acur Yetiştiriciliği için Bakım Nasıl Yapılır?

Ocak usulü ekim yaptıysanız, acurlar 1-2 yapraklı olduklarında her ocaktaki en iyi gelişen 1-2 bitkiyi bırakmalı ve diğerleri çekilmeden tepesini kesmelisiniz Ayrıca yabancı ot kontrolüne ekimden sonraki 3-4. haftada başlamak gerekiyor. Bunun için çapalama yapılıyor. 15-20 gün arayla yapılan iki çapalama etkin mücadele sağlıyor. 2. çapada acur bitkisinin boyu 75 cm’ye erişiyor. 

Acur Yetiştiriciliği için Sulama Nasıl Yapılır?

Acur yetiştiriciliğinde dikim sonrası mutlaka can suyu vermelisiniz. Ekimden ilk çiçeklenmeye ve meyve irileşene kadar su ihtiyacı çok oluyor. Düzenli ve etkili sulama için damlama sulama sistemini tercih etmelisiniz. Ancak bazı bölgelerde kuru tarımda yapılabiliyor. Acurlar bu durumda da ürün veriyor ancak verim sulu tarıma göre oldukça azalıyor. 

Acur Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır?

Acur dikimi öncesinde toprak çiftlik gübresi ise besleniyor. Dekar başına 4-5 ton gübre yetiyor. Bu sayede toprağın biyolojik aktivitesi artıyor, mineral açısından zenginleşiyor ve toprak ısısı artıyor. Ancak söz konusu tarımsal gübre kullanımı olduğunda mutlaka toprak analizi yaptırmanız gerekiyor. Genel olarak dekar başına 3 ile 6 kilogram arasında azot, 4 ile 6 kilogram civarında fosfor ve 5-6 kilogram kadar potasyum vermek yeterli oluyor. Fosforlu gübre taban gübresi olarak veriliyor. Azot ve potasyumun üçte biri taban gübresi, üçte biri ilk çapada, kalan son üçte bir ise ikinci çapada tatbik ediliyor. 

Acur Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır?

Hasat meyve tam sertleşmeden yapılıyor. Ancak acurların belli bir renk ve büyüklüğe gelmesi gerekiyor. Eğer hasat gecikirse çekirdekler boşalıyor, tüyler azalıyor ve çekirdeklerin rengi değişerek bitki sertleşiyor. Bu da ürün kalitesinin düşmesi anlamına geliyor. Bu nedenle acurlar tohuma kaçmadan tam zamanında hasat edilmeli. Peki acur yetiştiriciliğinde hasat nasıl yapılıyor? Sabah erken veya akşam gün batımı saatlerinde acurlar sapından kesiliyor. Elle yapılan hasat zahmetli oluyor. Hasat edilen meyve genellikle depolanmadan tüketiliyor. 

Acur tohumu üretmek için ise tohumdan tohuma metodu tercih ediliyor. Tohuma kalmış meyveler oldukça büyük oluyor. Bu acurlar toplanıp boylamasına kesildikten sonra tohumları alınıyor ve yıkanıyor. Bu yolla dekardan toplam 10 ile 15 kilogram kadar acur tohumu elde edilebiliyor. 

Acur tohumu nasıl çimlendirilir?

Acur tohumlarının daha hızlı çimlendirilmesi için kavunda yapıldığı gibi tohumlar ıslatılabiliyor. Birkaç tanenin bir araya dikilmesi gibi yöntemlere de başvurulabiliyor.

Acur nerede yetişir?

Batı, Güney ve Güney Doğu Anadolu illerimizde acur yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ayrıca ülkemizin iç kesimlerinde de acur tarımı sürdürülüyor.

Acurun faydaları nelerdir?

Potasyum, A ve C vitamini açısından zengin olan bitki sindirim, kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalı. Ayrıca antioksidan içeriği serbest radikallerle savaşa destek oluyor. Kanı temizlemeye destek veren bitki, göz sağlığı ve bağışıklık için de faydalı görülüyor.

Acur hastalık ve zararlıları nelerdir?

Acur bitkisi karpuz ve kavunun hemen hemen tüm hastalık ve zararlılarından zarar görüyor. Planlı bir mücadele ile sorunların üstesinden gelmek mümkün oluyor. Acurda en sık görülen hastalıklar arasında mozaik virüsü, mildiyö kabarcık mozaik virüsü, külleme, sap çürüklüğü, köşeli leke hastalığı sayılabiliyor. Acurun en önemli zararlı arasında ise tripsler, yaprak bitleri, yaprak pireleri, danaburnu ve tarla fareleri sayılıyor.

share

Benzer Haberler

Koyunlarda Sarılık
01.10.2023
Koyunlarda Sarılık

Koyunlarda sarılık sık görülen bir sorun. Ancak koyunlarda sarılık tek başına bir hastalıktan ziyade belirti. Detaylar için tıklayın.

Devamını oku
Patates Böceği Nedir? Zararları Nelerdir?
24.04.2021
Patates Böceği Nedir? Zararları Nelerdir?

Patates böceği çiftçilerimiz tarafından yakından tanınıyor. Bilmeyenler için patates böceği nedir, zararları nedir sorularını sizler için yanıtlıyoruz.

Devamını oku
Pestisit Nedir? Pestisit İlacı Ne İşe Yarar?
04.03.2021
Pestisit Nedir? Pestisit İlacı Ne İşe Yarar?

Pestisit nedir ve pestisit ilacı ne işe yarar sorularının yanıtı Tarfin Blog'ta. Pestisit kullanımı konusunda önerilerimiz de sizinle.

Devamını oku