taboola

Kırmızı Örümcek Nedir? Kırmızı Örümcek İlacı

Kırmızı Örümcek Nedir? Kırmızı Örümcek İlacı 28.06.2021

Kırmızı örümcek, ülkemizde birçok bölgede, sık sık görülen zararlılar arasında sayılıyor. Yüksek hava sıcaklıkları, aşırı ve bilinçsiz tarım ilacı kullanımı, iklim değişiklikleri gibi nedenlerle zaman zaman popülasyonu hızla yükselebilen örümcekler, tarımsal üretime zarar verebiliyor. Akarlar olarak da adlandırılan cins, çıplak gözle zor görülecek kadar küçük tarif ediliyor. Yumurta veya armut biçiminde olan kırmızı örümcekler, derilerinde farklı şekilde tüyler ve dikenler taşıyor. 

Larvası 3 çift, nimf ve erginleri 4 çift bacaklı olan kırmızı renkteki örümcekler, verdikleri zarar nedeniyle çiftçilerimizin korkulu rüyası oluyor. Larvalar, ergin olana kadar 3 kez gömlek değiştiriyor. Bir kırmızı örümcek dişisinin 100 ile 200 adet kadar yumurta bırakabildiği kayıtlara geçiyor. Üstelik yılda, çevre koşullarına bağlı olarak, 10-12 kadar döl verebilme yeteneği nedeniyle çok hızlı üreyebildikleri biliniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı kılavuz uyarınca, kırmızı örümcek erginleri, 0.5-0.7 mm boyunda, oval şekilde oluyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Kırmızı örümceklerin varlığı, ekinlerin yapraklarının altındaki ipek ipliklerden fark edilebiliyor. Ergin, larva, nimf ve yumurtaları bir arada bulunuyor.  Kışın ılık geçtiği alanlarda, yaz aylarında olduğu gibi üremeye devam ettikleri için özellikle sıcak bölgelerde önemli bir sorun olarak gösteriliyor. Genellikle tarla kenarı veya içinde yer alan yabancı otlardan, bulaşık fidelerden sebzelere geçen ve hızla yayılan zararlılar için hızlı mücadele ön görülüyor. 

Kırmızı Örümceklerin Zararları

Kırmızı örümcek zararları şu şekildedir:

  • Özellikle sert ve yumuşak çekirdekli ağaçlarda görülen kırmızı örümcekler, verim kaybına neden olabiliyor. 
  • Zararlılar, yaprakların öz suyunu emerek besleniyor. 
  • Kırmızı örümcek, ağız içinde yer alan styletler ile bitkileri zedeliyor. 
  • Beslenilen yapraklar, önce beyaz, sonra sarı ve kahverengi lekeler bulunduruyor. Lekeler birleşerek yaprak tamamen kuru hale geliyor ve düşüyor. 
  • Yoğun kırmızı örümcek işgal olan ekinlerde, bitkilerin sürgün ve dalları ağ ile kaplı duruma geliyor. 
  • Yüksek oranda mahsul ve kalite kaybı oluşuyor. Kayıplar %40 ile %60 arasında gerçekleşebiliyor. 
  • Kırmızı örümcekler aracılığıyla birçok virüs yayılabiliyor.

Yukarıdaki bilgiler dahilinde kırmızı örümcek zararları detaylarını öğrenebilirsiniz.

Kırmızı Örümcek Türleri Nelerdir?

Kırmızı Örümcek Türleri Nelerdir?

Ankara Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı belgeye göre, birçok farklı kırmızı örümcek çeşidinden bahsedilebiliyor.

Kırmızı örümcek türleri şu şekildedir:

  1. Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher)
  2. İki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch.)
  3. Avrupa kırmızı örümceği (Panonychus ulmi Koch.)
  4. Meyve kahverengi akarı (Bryobia rubrioculus Scheut.
  5. Yassı akar ( Cenopalpus pulcher C.-F.)

Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher): Oval, kırmızı renkli ve tombul olan örümcekler, yapraklarda ağ örüyor. Kışı ağaç kabuklarında, yarık ve çatlakların içlerinde geçiren türün, yumurtaları 5-7 gün içinde açılıyor.  Yılda 9-10 döl vererek ürüyor. 

İki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch.): Renkleri zaman zaman yeşilimsi sarı veya kahverengiye dönük bir yeşil olan örümcekler, vücudunun ortasına yakın iki büyük siyah benek taşıyor. Çok ağ ören bu tür, yılda 10-21 döl veriyor. 

Avrupa kırmızı örümceği (Panonychus ulmi Koch.): Ergin dişileri koyu kırmızı renk ve dolgun olan tür, ağ yapmıyor. Kışı yumurta halinde ağaç dallarında geçiren örümcekler, ilkbahar itibarıyla yumurtadan çıkarak taze sürgünlere saldırıyor. Ortalama baharda 28 günde, yazın 15 günde ergin olan larvalar, ekinlere büyük zarar verebiliyor. Yılda 8-9 dök verebiliyor. 

Meyve kahverengi akarı (Bryobia rubrioculus Scheut.): Kırmızı, kahverengi ve yeşil renklerde olan zararlılar, üstten düz ve karnı şişkin olarak görülüyor. Sırtında belirgin bir çizgi bulunduran türün kılları ise yaprak şeklinde tarif ediliyor. 1-2 yıllık dallar üzerinde görülen erginleri, yapraklarda ağ bırakmıyor. Baharda yumurtaları açılıyor. Yılda 3-4 döl verebiliyor. 

Yassı akar ( Cenopalpus pulcher C.-F.): Oval ve yassı dişilere sahip olan tür, kiremit ve koyu kırmızı renklerde görülüyor. Sırtında yatay formda, vücudu bölen bir çizgi taşıyor. Kısa ve diken gibi kılları bulunan böcekler, yapraklarda az miktarda ağ örebiliyor. Nisan ortasına kadar yumurta bırakmaya devam eden türün yumurtaları yazın açılıyor. Yılda 4-5 döl veren örümcekler, kışı genellikle meyve ağaçlarında ortalama 2-3 yıllık dallarda geçiriyor. 

Kırmızı Örümcek Hangi Bitkilerde Görülür?

Kırmızı Örümcek Hangi Bitkilerde Görülür?

Malatya Tarım İl Müdürlüğü’ne göre, farklı birçok bitkide görülebilen kırmızı örümcekler, özellikle kiraz yetiştiriciliği, elma, armut, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında  zarar yapıyor. Farklı kaynaklarda, domates, salatalık gibi birçok sebzede, ayrıca pamuk yetiştiriciliği konusunda kırmızı örümceklerin sık sık görüldüğü not düşülüyor.

Fasulyede kırmızı örümcek ise en çok karşılaşılan durumlardan biri olabilir. Fasulye bitkilerini tehdit eden ve zararlı bir böcek türü olarak biliniyor Bu örümcekler genellikle yaprakların alt tarafında yaşıyor ve bitkilerin yapraklarına zarar verebiliyor. Fasulye bitkilerinin yaprakları üzerinde ince ağlar oluşturan kırmızı örümcekler, bitkinin fotosentez yapma yeteneğini azaltarak  yaprakların sararmasına, kurumasına ve hatta ölmesine neden olabiliyor. Fasulyede kırmızı örümceklerin zararlarına karşı alınabilecek önlemler arasında düzenli gözlem, bitkilerin sık sık sulanması, yaprakların temizlenmesi ve böceklere karşı organik veya kimyasal mücadele yöntemlerinin kullanılması yer alıyor. Bu zararlılarla mücadelede dikkatli bir izleme ve erken müdahale, fasulye yetiştiriciliği konusunda fayda sağlıyor.

Kırmızı Örümcek ile Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Kırmızı örümcek ile mücadele için kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerinden bahsedilebiliyor.

İşte kırmızı örümcek ile mücadele yöntemleri:

  1. Kültürel Önlemler
  2. Kimyasal Mücadele
  3. Doğal Düşmanlar

Kültürel Önlemler: Kültürel önlemler kapsamında seraya temiz fidelerin dikimi önem taşıyor. Hasadın sonrasında, artıkların tamamen temizlenmesi ve imha edilmesi tavsiye ediliyor. Benzer şekilde yabani otların da düzenli temizliği önemseniyor. Ot çapası yapılması tavsiyeler arasında yer alıyor. Uzmanlar, gereğinden fazla ve gereksiz azotlu gübre kullanımının popülasyonu artırdığına dikkat çekiyor. 

Kimyasal Mücadele: Küçük yapraklı sebzelerde, yaprak başına 3 tane veya daha fazla, büyük yapraklılarda ise 5 tane veya daha fazla kırmızı örümcek tespit edildiğinde ilaçlamaya başlanması gerekiyor. Akarlara karşı kış mücadelesi tavsiye edilmiyor. Ancak kabuklu bitlerin olduğu meyve bahçelerinde, kış mücadelesi popülasyonu düşürmeye yardımcı olabiliyor. Mayıs itibarıyla yapılacak kontrollerde belirtilen sayılara rastlandıysa kimyasal etkinliklere başlanabiliyor. 

Doğal Düşmanlar: Kırmızı örümceğin doğal düşmanı Phytoseiulus persimilis, Thyphlodromus similis Qud., Typhlodromus pyri (Scheuten), Scolothrips longicornis Priesner, Hyperaspis reppensis (Hbst.), Scymnus rubromaculatus (Goeze) gibi doğal düşmanları bulunuyor. Ayrıca, Scymnus pallipediformis Günther, Stethorus punctillum Waiae, Stethorus gilvifrons (Mulsant), Oligota flavicornis Boist et Lacord, Piocoris erythrooephala (P.S.), Deraeocoris punctatus Fn., Deraeocoris serenus (D.Sc.), Deraeocoris pallens (Rt.), Macrolopus melanotoma (Costa)’nın bulunduğu listede, Zanchius alatanus Hoberlandt., Orius niger (W.), Orius minutus (L.), Nabis pseudoferus Rem.,Chrysoperla carnea (Steph.) ve Therodiplosis persicae Kieffer. de yer alıyor. Bu seçenekler kırmızı örümceğin doğal düşmanı arasında bulunuyor.

Kırmızı Örümcek ile Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Kırmızı Örümcek İlacı Nasıl Kullanılmalıdır?

Ankara Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı Kırmızı Örümcekler (Akarlar) adlı belgeye göre, kullanılabilecek ilaçlar ve dozları şöyle belirtiliyor.

İşte kırmızı örümcek ilacı çeşitleri: 

  • Kükürt: 80 WP 400 gr (100 lt suya/ilaç)
  • Phosomet: % 50 WP 120 gr. (100 lt suya/ilaç)
  • Bifenthrin: 100 g/l 50 ml.(100 lt suya/ilaç)
  • Fenbutation oxide: 500 g/l. SC 30 ml (100 lt suya/ilaç)

Yukarıdaki maddelerden en sık bilinen kükürt kırmızı örümcek ilacı oluyor. Yukarıdaki ilaçları deneyerek kırmızı örümcekten kurtulabilirsiniz.

Uzmanlar, çiftçilerimizin kırmızı örümcek tespit ettiklerinde numune alarak il ve ilçe tarım müdürlüklerine gelmeleri ve teknik elemanlara numuneleri göstermeleri öneriliyor. Doğru teşhis ve ilaç önerisine göre ilaçlamaya başlanması önem taşıyor.

Kırmızı Örümcek İlacı Ne Zaman Atılır?

Kırmızı örümcekler, bitkilerin yapraklarında bulunan küçük böcekler olarak tanınıyor. Bu böcekler, bitkilerin özsuyunu emerek besleniyor. Kırmızı örümceklerin kontrol edilmesi için ilaçlama yapabilirsiniz. Kırmızı örümcek ilacı ne zaman atacağınız konusu için ise aşağıdaki durumları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Bitkinin yapraklarında sararma, kahverengileşme ya da kuruma gibi belirtiler gördüğünüzde, kırmızı örümceklerin kontrol edilmesi için ilaçlama yapmayı düşünebilirsiniz.
  • İlaçlamanın etkili olabilmesi için hava koşullarının uygun olması çok önemlidir. Kırmızı örümcek ilaçları genellikle belirli bir sıcaklık ve nem aralığında etkili olacağı için sıcak havaları tercih edebilirsiniz.
  • İlaçlama yapacağınız zamanı bitkilerin gelişim dönemine bağlı olarak belirleyebilirsiniz. Bitkilerin çiçeklenme ve meyve oluşturma dönemleri genellikle ilaçlamanın yapılmaması gereken dönemlerdir. Bu nedenle, bitkinin büyüme dönemini göz önünde bulundurarak ilaçlama zamanını belirlemek isteyebilirsiniz.

Yukarıdaki bilgiler dahilinde kırmızı örümcek ilacı nasıl atılır sorunuza kolay bir şekilde yanıt bulabilirsiniz.

Kırmızı Örümcek Ağacı Kurutur mu?

Ağaçların yapraklarının kırmızı örümcek tarafından etkilenmesi, bitkinin fotosentez yapmasını azaltabilir. Sizin de bildiği gibi fotosentez süreci bitkilerin enerji üretimi için büyük bir önem taşıyor. Kırmızı örümcekler ağaç yapraklarına yerleştikten sonra bitki besin eksikliği yaşayabilir ve yeterli şekilde beslenemeyebilir. Bu durum sonucunda da kırmızı örrümcek ağaçların kurumasına neden olabilir.

Bütün bu olumsuz durumlara bağlı olarak kırmızı örümceklerin kontrol etmek isteyebilirsiniz. Doğru ilaçlama yöntemiyle kırmızı örümceklerin etkisi azaltılabilir ve ağaçların sağlığı koruyabilirsiniz.

Siz de kırmızı örümcek ile olan mücadelenizde Tarfin satış noktalarından destek alabilirsiniz. Tarımsal ihtiyaçlarınız için avantajlı alışverişin adresi olan Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki 500’ü aşkın şubesi ile binlerce çiftçimize destek sunuyor. Tarımsal ürünlerin fiyatlarını hemen karşılaştırabileceğiniz Tarfin Mobil uygulaması, vadeli veya peşin ödeme alternatifleri, yeni nesil sistemi ile sizleri bekliyor. Siz de en yakın satış noktasını ziyaret ederek Tarfin ile tanışabilirsiniz.

Kırmızı Örümcekle Mücadelede Doğal İlaç Nedir?

Kırmızı örümcek doğal mücadele yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Su spreyi
  • Yaprak temizliği
  • Predatörlerin kullanılması
  • Sabunlu su

Su Spreyi: Bitki yapraklarını düzenli aralıklarla su sıkarak bitkinin nem seviyesini artırmak kırmızı örümcekleri uzak tutabilir.

Yaprak Temizliği: Bitkilerin alt yapraklarını düzenli olarak temizlemek, zararlıların saklanma ve üreme alanlarını azaltabilir.

Predatörlerin Kullanılması: Kırmızı örümceklerin doğal düşmanları arasında predatör böcekler bulunuyor.

Sabunlu Su: Saf suya biraz sıvı sabun eklemek ve bitkilerinizi bu karışımla püskürtmek, kırmızı örümcekleri ve diğer zararlıları etkili bir şekilde kontrol edebilir.

Doğal mücadele yöntemleri uygulanırken dikkatli olunmalı ve bitkilere zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Kırmızı örümcek doğal mücadelede kullanacağınız yöntemleri belirlerken yerel iklim koşullarını ve bitki türünü göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, belirli bir doğal ilaç veya kontrol yönteminin etkinliği konusunda yerel uzmanlardan veya tarım uzmanlarından tavsiye alabilirsiniz.

Küçük Kırmızı Örümcek İnsana Zarar Verir Mi?

Kırmızı örümceklerin insan sağlığı üzerinde bilinen bir zararı kayıtlara geçmiyor. Uzmanlar, çok nadir zehirli örümceklere rastlanabileceğinin altını çiziyor. Ayrıca, birçok türün dişlerinin insan derisine etki edemeyecek kadar kırılgan ve kısa olduğu belirtiliyor. Yine de çocuklar için örümceklerin risk olabileceğinin altı çiziliyor. Özellikle bir örümcek kişileri ısırdığında; baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, kusma, uyuşma gibi sorunlar yaşanıyorsa, sağlık kuruluşuna başvurulması öneriliyor.

share

Benzer Haberler

Tarfin Satış Noktaları Gelir Korumalı Paket Avantajlarına Kavuşuyor!
15.02.2023
Tarfin Satış Noktaları Gelir Korumalı Paket Avantajlarına Kavuşuyor!

Gelir Korumalı Paket, Tarfin yetkili satış noktalarına avantajlar getiriyor. Siz de Tarfin'in yeni gelire göre girdi sistemi ile tanışın!

Devamını oku
Amrock Çilli Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
29.04.2022
Amrock Çilli Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Amrock tavuk, halk arasında çilli tavuk olarak da tanınıyor. Amrock çilli tavuklar nasıldır, yumurtaları nasıl olur merak ediyorsanız Tarfin Blog'tan yararlanabilirsiniz.

Devamını oku
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler
28.08.2021
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler

Her zaman yediğimiz gizli zehirli bitkileri tanıyor muyuz? Her gün soframıza gelen bitkilerin öteki yüzünü sizlere tanıtıyoruz.

Devamını oku