Süt inekleri arasında anılan montofon inek türü, İsviçre ırkına sahip. İri gövdeli ve esmer olan montofon sığırlarının dünyadaki ilk izleri milattan önce 4000 yılına dek uzanıyor. Süt üretimi için geliştirilen montofon ineklerin bir diğer adı da Brown Swiss. Holstein inek cinsinden sonra en bilinen süt cinsi olan türün, Pinzgauer ırkından melezlendiğine inanılıyor. Esmer olan ve zamanla rengi açılan tür, iri olduğu için et amacıyla da kullanılıyor ve kombine bir ırk olarak sınıflandırılıyor. İnek hastalıkları ve virüslere karşı yüksek bağışıklık gösteren dayanıklı tür, bu nedenle ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Siz de yazımız üzerinden Alp Dağları’ndan dünyaya yayılan inek cinsi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Tarfin, Tarfin Mobil ile bilgi sunmanın yanı sıra alışverişlerinizde de yanınızda. Uygulama üzerinden size en yakın yetkili satış noktalarını görüntüleyebilir, girdi fiyatlarını karşılaştırabilir ve seçiminizi yapabilirsiniz. Üstelik Tarfin üzerinden vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da sizleri bekliyor. Siz de zaman kaybetmeden Tarfin ile tanışın, Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce mutlu Tarfin çiftçimiz arasında yerinizi alın, ihtiyaçlarınızı ertelemeden toprağınızı berekete kavuşturun.
Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Montofon İneği Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
- Montofon İneklerin Verim Özellikleri Nelerdir?
- Montofon İneği Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yazımızın son bölümünde ise montofon ineği hakkında en çok merak edilen soruların birkaçına cevap bulabilirsiniz.
Montofon İneği Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Montofon cinsi inekleri canlı ağırlıkları genellikle 600 ile 700 kilogram arasında ölçülüyor. Çok iyi beslenme durumunda hayvanların kilosu 1000 kilograma kadar ulaşabiliyor. Hayvanların kilosu beslenme rutinine, hayvanın cinsiyetine göre değişiklik gösteriyor. Cidago yüksekliği ile erkek hayvanlarda 137 cm ile 148 cm arasında değişiyor. Dişi hayvanlarda bu yükseklik 130 ile 137 cm arasında hesaplanıyor. Renkleri koyu kahverengi olan ancak yer yer gri kahverengi tonlarda da görülebilen montofon ineğinin ağız kenarları ve burun ucu ise daha açık renklerde seyrediyor. Hem erkek hem de dişileri zaman zaman boynuzlu olan montofon cinsi hayvanlar, güçlü kaslarıyla dikkat çekiyor. İri cüssesi, dolgun ve düzgün meme yapısı, brown swiss cinsinin belirgin özelliklerinden bir diğeri oluyor. Hayvanların sırtı boyunca uzanan ve ester çizgisi de denilen açık renkli bir bölge dikkat çekiyor. Kulak içi ve kulak dışı açık renklerde görülüyor ve tüylü oluyor.
Montofon ineklerin en ilginç özelliklerinden biri ise aksi ruh halleri ve haylaz mizaçları. Rahat ve biraz yaramaz olan tür, yoğun bakım istememesiyle de tanınıyor. Bakımsızlığa dahi dayanıklı olan hayvanlar, soğuk ve sıcak havalarda da yaşayabiliyor. Neredeyse hiç sağlık problemi yaşamayan dayanıklı ırk, uyum konusunda da genelde sorun yaşamıyor. Bu nedenle dünyanın farklı iklim özelliklerine sahip farklı bölgelerinde montofon ineklerin yaşadığını görebilirsiniz.
Montofon İneklerin Verim Özellikleri Nelerdir?
Montofon ineği ortalama 9-12 yaşlarına kadar damızlık olarak değerlendiriliyor. Uzun süre düşmeden verim veren hayvanlar, yıllık 250 - 300 gün kadar süt verimi sağlayarak çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bu dönemlerde sağılan sütlerle peynir de yapılabiliyor. Bir laktasyon döneminde montofon süt ineği 6000 litrenin üzerinde süt sunuyor. Yıllık süt veriminin ise 3500 - 4000 kilogram arasında olduğu tahmin ediliyor. Üstelik brown swiss sütünün ortalama yağ oranı %4, protein oranı ise %3.5 oluyor.
Montofon ineği özellikleri arasında günlük canlı ağırlık artışının yüksekliği dikkat çekiyor. Hayvanlar gün başına 1200 - 1300 gram kadar ağırlık artırıyor. Montofon inek cinsinin etteki randımanı %60 - 62 civarında oluyor. Güçlü kasları sayesinde kolay doğum yapan cinsin süt salımı da oldukça hızlı gerçekleşiyor. Hem süt hem de besi hayvanı olarak yetiştirilebilen ineklerin ülkemizde pazar değeri de bir hayli yüksek. “Satılık montofon ineği” şeklinde ararsanız, türün ülkemizde yaygınlıkla yetiştirildiğini ve bir hayli rağbet gördüğünü siz de fark edebilirsiniz.
Montofon inek cinsleri ülkemizde boz ırk sığırlar ile melezleniyor. Sonuç olarak, halk arasında Karacabey montofonu olarak bilinen tür bu şekilde meydana geliyor. Bu cinsin ülkemize ait olduğunu söyleyebiliriz. Rengi gümüşten koyu esmere kadar değişiklik gösteren inekler, brown swiss cinsinin belirgin özelliği olan iri cüssesini koruyor. Karacabey montofonu da hem süt hem de et verimi için tercih ediliyor.
Montofon İneği Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hayvan satın alırken, türünün gerektirdiği özelliklere sahip olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Fiziksel görünüm, cidago yüksekliği gibi değerler bakımından türünün özelliklerini karşılayan hayvanları tercih etmelisiniz. Ayrıca satın alacağınız hayvanın hayvan bilgi sisteminde kaydı bulunması en önemli güvence oluyor. Damızlık belgelerini sorgulamalı ve satın almadan önce hayvanın en az bir kez doğum yapmış olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde kısır olup olmadığını hızla anlamanızın bir yolu bulunmuyor. Son olarak satın alım öncesinde veteriner kontrolü adımını atlamamalı ve hayvanın aşılarının tam olup olmadığına bakmalısınız.