taboola

Montofon İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Montofon İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 01.04.2024

Süt inekleri arasında anılan montofon inek türü, İsviçre ırkına sahip. İri gövdeli ve esmer olan montofon sığırlarının dünyadaki ilk izleri milattan önce 4000 yılına dek uzanıyor. Süt üretimi için geliştirilen montofon ineklerin bir diğer adı da Brown Swiss. Holstein inek cinsinden sonra en bilinen süt cinsi olan türün, Pinzgauer ırkından melezlendiğine inanılıyor. Esmer olan ve zamanla rengi açılan tür, iri olduğu için et amacıyla da kullanılıyor ve kombine bir ırk olarak sınıflandırılıyor. İnek hastalıkları ve virüslere karşı yüksek bağışıklık gösteren dayanıklı tür, bu nedenle ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Siz de yazımız üzerinden Alp Dağları’ndan dünyaya yayılan inek cinsi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Tarfin, Tarfin Mobil ile bilgi sunmanın yanı sıra alışverişlerinizde de yanınızda. Uygulama üzerinden size en yakın yetkili satış noktalarını görüntüleyebilir, girdi fiyatlarını karşılaştırabilir ve seçiminizi yapabilirsiniz. Üstelik Tarfin üzerinden vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da sizleri bekliyor. Siz de zaman kaybetmeden Tarfin ile tanışın, Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce mutlu Tarfin çiftçimiz arasında yerinizi alın, ihtiyaçlarınızı ertelemeden toprağınızı berekete kavuşturun.

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Montofon İneği Fiziksel Özellikleri Nelerdir? 
  • Montofon İneklerin Verim Özellikleri Nelerdir?
  • Montofon İneği Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yazımızın son bölümünde ise montofon ineği hakkında en çok merak edilen soruların birkaçına cevap bulabilirsiniz. 

Montofon İneği Fiziksel Özellikleri Nelerdir? 

Montofon cinsi inekleri canlı ağırlıkları genellikle 600 ile 700 kilogram arasında ölçülüyor. Çok iyi beslenme durumunda hayvanların kilosu 1000 kilograma kadar ulaşabiliyor.  Hayvanların kilosu beslenme rutinine, hayvanın cinsiyetine göre değişiklik gösteriyor. Cidago yüksekliği ile erkek hayvanlarda 137 cm ile 148 cm arasında değişiyor. Dişi hayvanlarda bu yükseklik 130 ile 137 cm arasında hesaplanıyor. Renkleri koyu kahverengi olan ancak yer yer gri kahverengi tonlarda da görülebilen montofon ineğinin ağız kenarları ve burun ucu ise daha açık renklerde seyrediyor. Hem erkek hem de dişileri zaman zaman boynuzlu olan montofon cinsi hayvanlar, güçlü kaslarıyla dikkat çekiyor. İri cüssesi, dolgun ve düzgün meme yapısı, brown swiss cinsinin belirgin özelliklerinden bir diğeri oluyor. Hayvanların sırtı boyunca uzanan ve ester çizgisi de denilen açık renkli bir bölge dikkat çekiyor. Kulak içi ve kulak dışı açık renklerde görülüyor ve tüylü oluyor. 

Montofon İneği Fiziksel Özellikleri Nelerdir? 

Montofon ineklerin en ilginç özelliklerinden biri ise aksi ruh halleri ve haylaz mizaçları. Rahat ve biraz yaramaz olan tür, yoğun bakım istememesiyle de tanınıyor. Bakımsızlığa dahi dayanıklı olan hayvanlar, soğuk ve sıcak havalarda da yaşayabiliyor. Neredeyse hiç sağlık problemi yaşamayan dayanıklı ırk, uyum konusunda da genelde sorun yaşamıyor. Bu nedenle dünyanın farklı iklim özelliklerine sahip farklı bölgelerinde montofon ineklerin yaşadığını görebilirsiniz. 

Montofon İneklerin Verim Özellikleri Nelerdir?

Montofon ineği ortalama 9-12 yaşlarına kadar damızlık olarak değerlendiriliyor. Uzun süre düşmeden verim veren hayvanlar, yıllık 250 - 300 gün kadar süt verimi sağlayarak çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bu dönemlerde sağılan sütlerle peynir de yapılabiliyor. Bir laktasyon döneminde montofon süt ineği 6000 litrenin üzerinde süt sunuyor. Yıllık süt veriminin ise 3500 - 4000 kilogram arasında olduğu tahmin ediliyor. Üstelik brown swiss sütünün ortalama yağ oranı %4, protein oranı ise %3.5 oluyor. 

Montofon ineği özellikleri arasında günlük canlı ağırlık artışının yüksekliği dikkat çekiyor. Hayvanlar gün başına 1200 - 1300 gram kadar ağırlık artırıyor. Montofon inek cinsinin etteki randımanı %60 - 62 civarında oluyor. Güçlü kasları sayesinde kolay doğum yapan cinsin süt salımı da oldukça hızlı gerçekleşiyor. Hem süt hem de besi hayvanı olarak yetiştirilebilen ineklerin ülkemizde pazar değeri de bir hayli yüksek. “Satılık montofon ineği” şeklinde ararsanız, türün ülkemizde yaygınlıkla yetiştirildiğini ve bir hayli rağbet gördüğünü siz de fark edebilirsiniz. 

Montofon inek cinsleri ülkemizde boz ırk sığırlar ile melezleniyor. Sonuç olarak, halk arasında Karacabey montofonu olarak bilinen tür bu şekilde meydana geliyor. Bu cinsin ülkemize ait olduğunu söyleyebiliriz. Rengi gümüşten koyu esmere kadar değişiklik gösteren inekler, brown swiss cinsinin belirgin özelliği olan iri cüssesini koruyor. Karacabey montofonu da hem süt hem de et verimi için tercih ediliyor. 

Montofon İneği Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hayvan satın alırken, türünün gerektirdiği özelliklere sahip olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Fiziksel görünüm, cidago yüksekliği gibi değerler bakımından türünün özelliklerini karşılayan hayvanları tercih etmelisiniz. Ayrıca satın alacağınız hayvanın hayvan bilgi sisteminde kaydı bulunması en önemli güvence oluyor. Damızlık belgelerini sorgulamalı ve satın almadan önce hayvanın en az bir kez doğum yapmış olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde kısır olup olmadığını hızla anlamanızın bir yolu bulunmuyor. Son olarak satın alım öncesinde veteriner kontrolü adımını atlamamalı ve hayvanın aşılarının tam olup olmadığına bakmalısınız.

Montofon inek sütü peynir yapımında kullanılır mı?

Evet, bir tür süt proteini olan kappa kazein B içeriğinin yüksekliği nedeniyle, montofon sütü peynir yapımında en çok kullanılan sütlerden biri oluyor.

Brown Swiss inekler kapalı ahırda beslenir mi?

Brown swiss inekler sert tırnakları ve sağlam ayak bilekleri ile tanınıyor. İnekler, tüm bu özellikler sonucunda meraya ve kapalı ahır uygunluk gösteriyor.

Zavot ırkı ile akraba mıdır?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi kaynaklarına göre, Doğu Anadolu Bölgesi’nde sık rastladığımız ve adını Kars ilimizin Zavot Bölgesi’nden alan Zavot ırkı inekler, zaman içinde montofon ve simental sığırların melezlenmesinden meydana geliyor. İklim ve arazi şartlarına dayanıklı olan bu hayvanlar, hastalıklara karşı da direnç göstermesi ile ünlü.

Montofon ineğin doğum ağırlığı nedir?

Montofon cinsi inek buzağıları 40 ile 43 kilogram dolaylarında dünyaya geliyor. Doğum ağırlığı dişinin beslenmesine, doğan buzağının cinsiyetine göre değişiklik gösteriyor.

Anadolu esmeri nerede yetiştirilir?

Ülkemizde en çok değer gören ırklardan biri olan Anadolu esmeri, çoğunlukla Balıkesir ve Eskişehir’de yetiştiriliyor. Ülkemizin dört bir yanında bu cinse rastlamanız mümkün oluyor. Ayrıca farklı bölgelerde melezlerde elde edilen Orta Anadolu Esmeri, Doğu Anadolu Kırmızısı da bulunuyor.

Montofon inekleri Türkiye’ye ne zaman getirildi?

Kayıtlara göre 1925 yılında, Avusturya’dan ülkemize 2 erkek, 14 adet dişi brown swiss ineği getirildiği biliniyor. Karacabey harasında yerli ırklarla melezlenen hayvanların ardından 1935 ile 1947 yılları arasında İsviçre’den yeniden 40 adet dişi ve 6 adet boğa ülkemize getiriliyor. Melezleme çalışmalarının sürdürüldüğü bu yılların ardından Batı Anadolu’da Türk Esmer Sığırı olarak bilinen tür elde ediliyor.

Montofon ineğinin diğer isimleri nelerdir?

İsviçre esmeri ve brown swiss olarak da anılan ineğin adı ülkemizde genellikle montofon olarak kullanılıyor.

Montofon ineklerin yaşam alanı nasıldır?

Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan büyükbaş hayvan cinslerinden biri olan Brown Swiss, kombine sığır ırklarından biri. Toplu şekilde yetiştirilmesi çok yaygın olmayan bu hayvanlar, dayanıklılığı ve adaptasyon kabiliyeti sayesinde ülkemizin dört bir köşesinde yetiştirilebiliyor. Asabi yapısı nedeniyle bu hayvanlar küçük ahırlardan ziyade geniş barınma alanlarında tutuluyor. Böylelikle daha rahat hareket etmeleri sağlanıyor.

share

Benzer Haberler

Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.08.2021
Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Adaçayı yetiştiriciliği günümüzde gıda, sağlık, kozmetik gibi farklı alanlar için yapılabiliyor. Adaçayı yetiştiriciliği hakkında bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Topraksız Tarım Nedir? - Hidroponik Tarım
03.02.2021
Topraksız Tarım Nedir? - Hidroponik Tarım

Topraksız tarım nedir diye merak ediyorsanız ayrıntılı bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Hidroponik tarım hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

Devamını oku
Sığır Çiçeği Hastalığı Nedir?
06.12.2023
Sığır Çiçeği Hastalığı Nedir?

Sığırların nodüler ekzantemi olarak da bilinen sığır çiçek hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Sığır çiçek hastalığı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku