taboola

İnekler Neden İdrar/Çiş İçer?

İnekler Neden İdrar/Çiş İçer? 30.05.2023

İnekler de birçok hayvan gibi zaman zaman davranış bozukluğu gösterebiliyor. Bunlardan biri de ineklerde çiş içme sorunu. Hatta yer yer testis torbası emme olarak da karşımıza çıkabilen problem, belirli nedenlerden dolayı sık görülüyor. Yapılan gözlemler, ineklerde idrar içme, testis torbası emme gibi sorunların sürüden kaynaklanabileceğini gösteriyor. Siz de detaylı bilgiyi yazımızdan alabilirsiniz. Ayrıca hayvancılık ve tarım süreçlerinde Tarfin Mobil yanınızda. Çiftçilerimizin yalnızca güvenilir bilgi kaynağı değil aynı zamanda alışverişlerde yol arkadaşı olan Tarfin, peşin veya hasat vadeli girdi alışverişlerine imkan tanıyor. Üstelik şimdi hemen Tarfin Mobil’i indirerek fiyat karşılaştırması yapabilir ve en avantajlı girdi fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Dahası, bilgilerinizi girerek ön onaylı alışveriş limitinizi de anında görüntülemeniz mümkün. Siz de Tarfin ile tanışın, tarımsal üretime güç katın! 

Sığırlar Neden Çişini İçer? 

İneklerde idrar içme sorunu, hayvanların fazla kalabalık bir şekilde gruplanmasından dolayı meydana geliyor. Çoğunlukla pika hastalığı, ineklerde çiş içmenin nedeni oluyor. Yaygın olarak karşımıza çıkan pika hastalığı, demir eksikliği ile ilişkili. Ancak tek belirtisi ineklerde çiş içme değil. Hayvanlarda ayrıca duvar ve tahta kemirme, yalama da görülüyor. Bunun yanında hayvanlar kum, dışkı, leş yeme eğilimi de gösteriyor. Eş zamanlı olarak pika hastalığının sonucunda botulizm, dil yuvarlama, yabancı madde hastalığı da karşımıza geliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Dahası kimi zaman sığırlarda ketozis de hastalığa eşlik ediyor. Ayrıca yenmeyecek cisimleri yemeye meyleden hayvanlar, yedikleri malzemelere bağlı olarak zehirlenebiliyor. Hatta felç, kaslarda güçsüzleşme, dengesizlik, çiğneme zorluğu, salya üretimi, yatma durumları görülüyor. Daha da kötüsü, hastalıkların kontrol edilmemesi ölüme dahi yol açıyor. 
 

Sığırlar Neden Çişini İçer? 

İneklerde çiş içme ile görülen pika hastalığı buzağılarda ise birbirlerinin göbeklerini yalamayla gerçekleşiyor. Bu nedenle karın yalama eğilimi gösteren buzağılarda yabancı cisimlere yemeye dair bir meyilinin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer pika hastalığından şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekimlere danışmalısınız. 

Sığırlarda Çiş İçmeye Neden Olan Pika Hastalığının Sebebi Nedir? 

Sığırlarda görülen ve genellikle çiş içme ile açığa çıkan pika hastalığının kesin sebebi bilinmiyor. Mineral eksikliğinin etkenlerinden biri olduğu hastalıkta özellikle magnezyum, çinko, demir ve bakır minerallerinin eksikliğine rastlanıyor. Bunun yanında potasyum, fosfor ve kobalt da eksilerek sorunlara yol açabiliyor. 

Aslında pika hastalığının başlı başına bir sebep değil eksiklik belirtisi olduğunu bilmelisiniz. Yalnız mineral eksiklikleri değil, hayvanların egzersiz eksikliği, stres yoğunluğu, kısıtlanması da sorunu ortaya çıkarıyor. Örneğin merada otlatılan ancak sonra ahıra bağlanan ineklerde bu tip sorunların görülme olasılığı artıyor. Keza tuz eksikliği, asidoz, kaba yem eksikliği de ineklerde idrar içmenin nedenleri arasında. 

Sığırlarda çiş içmenin hafife alınmaması gerekiyor. Zira bu davranışların kısa sürede sürü içinde yayılması olası. Hatta leptospirosis, BVD, tüberküloz gibi hastalıklar da idrar içmeyle bulaşabiliyor. Bu da tek bir semptomun çok daha ciddi sonuçlara yol açması ve hayvan kayıplarına kadar sonuç vermesi demek. Siz de ineklerde idrar içme sorununu hafife almamalı ve mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız. 

İneklerde idrar içme nasıl önlenir?

İneklerde idrar içme davranışını önlemek için yeme tuz ve yemek sodası ekleyebilirsiniz. Ayrıca yeterli miktarda kaba yem ve kaliteli yem vermeye özen göstermelisiniz. Bunun yanında hayvanların önünde yalama taşları olması, yemlerin mineral bakımından zenginleştirilmesi diğer önlemler arasında.

Dana sürülerinde idrar içme probleminin görülme oranı nedir?

Kaynaklara göre dana sürülerinde idrar içme probleminin görülme oranı %53’e denk geliyor. Ayrıca kulak emme %44, testisleri yalama %38, kuyruk yalama %1 oranında gözlemleniyor.

Sığırlarda çiş içmeye neden olan pika hastalığı nasıl teşhis edilir?

Semptomların takibi en önemli teşhis adımı oluyor. Ancak pika hastalığından şüphelenildiğinde kesin teşhis için tahlillere ihtiyaç duyuluyor. Kan ve yem tahlilleri yapılarak gizli ketozis ve asidoz araştırması da gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle pika hastalığından endişe ettiğinizde mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız.

share

Benzer Haberler

Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
28.10.2022
Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Şeftali yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir yazımızda bulabilirsiniz. Şeftali yetiştiriciliğinin püf noktaları için tıklayınız.

Devamını oku
Mercimek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
29.12.2021
Mercimek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mercimek yetiştiriciliği hem yaz hem de kışın yapılabiliyor. Mercimek yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Suat Kahve “Alıyorum, 1 Sene Sonra Ödüyorum. Faiz Yok, %20 Kar Var. Gelir Korumalı Paketi Tabii ki Kullanırım!”
12.11.2023
Suat Kahve “Alıyorum, 1 Sene Sonra Ödüyorum. Faiz Yok, Kar Var. Gelir Korumalı Paketi Tabii ki Kullanırım!”

Tarfin'in deneyimli çiftçilerinden olan Suat Kahve, toprak ile yeniden buluşmasını anlatıyor. Kahve'nin Gelir Korumalı Paket ile yüzü gülüyor.

Devamını oku