taboola

Motorlu Çapa Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Motorlu Çapa Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır? 13.01.2022

Toprağın işlenmesine yardımcı olan  motorlu çapa makinesi modelleri, seri şekilde toprağın hazır hale getirilmesini sağlıyor. Büyük iş yükünü hafifleten motorlu çapa makineleri, hem emekten hem de zamandan büyük tasarruf sağlıyor. Farklı toprak türlerinin çapalanmasını, harmanlanmasını sağlayan makineler, motor gücüne, teknik özelliklerine göre çeşitleniyor. 

  • Bahçe çapa makinesi: Küçük boyutlu işler için tercih edilen bahçe çapa makineleri, düz alanda kullanıma uygun görülüyor. Düşük bütçelere ve küçük bahçe boyutuna uygun seçenekler sunan modeller, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin seçimi oluyor. 
  • El çapa makineleri: Benzin veya dizelli alternatifler bulunduran el çapa makineleri, yüksek beygir gücüne ihtiyaç duymayan kullanıcıların seçimi haline geliyor. Hafif, ergonomik ürünler, tekerlekler yardımıyla kolaylıkla yer değiştirebiliyor. Üst kısmında bulunan aparatlar, araba üzerine takılarak dilenen yere götürülebiliyor. Araç ile çapa yapmayı sağlayan aparatlar, bağda, bahçede, tarla ve seralarda sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca ot yolma, karık açma gibi işlemlerde de kullanılabiliyor. 
  • Traktör çapa makineleri: Yüksek beygir gücü sayesinde geniş alanların kısa sürede çapalanmasını sağlıyor. Arkasında dönen mekanizmayla traktöre bağlanan çapa makineleri, büyük ve küçük boy alternatifler bulunduruyor. 
  • Römorklu çapa makinesi: Çift taraflı kullanılabiliyor. Arkasındaki römork sayesinde mahsulleri römorkun arka kısmına ekleyerek dilediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Ayrıca çapalamayı kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. 
  • Mini çapa makinesi: Bahçelerde ve küçük işletmelerde kullanılan mini çapa makineleri, portatif özellik gösteriyor. Bahçe genişliğine göre farklı aralıklarla çapa yapmaya imkan tanıyan makine, ortalama 24 cm derinlikte çapa gerçekleştirebiliyor. 
  • Pulluklu çapa makinesi: Genel tarım arazilerinde kullanılan makineler, güçlü beygirle çalışıyor. 

İlk çalıştırmadan önce çapa bıçaklarının yönüne dikkat etmelisiniz. Bıçakların ters takılıp takılmadığının kontrolünü sağlamalısınız. Yağ ve yakıt kontrolünü de tamamladıktan sonra çalıştırma adımlarına geçebilirsiniz. Farklı özelliklerle karşımıza çıkan çapa makineleri, farklı yakıt türleriyle çalışıyor. Elektrikli, dizel veya benzin ile çalıştırılan motorlu çapa makineleri, güç kaynağına bağlandıktan veya yakıt eklendikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. Motorlar genellikle, debriyaj ve vites kolu eşliğinde çalıştırılıyor. Bazı modellerin güç alması için ip, şanzıman ve marş da kullanılabiliyor. Ürünleri tutma kollarından iterek toprağı sürebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Motorlu Çapa Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Motorlu çapa makineleri, sıra arası geniş olan alanlarda, sıra bitkilerinin arasında gelişen yabancı otların temizliğini yapıyor. Aynı zamanda, toprağı yüzeysel işlemek amacıyla kullanılıyor. İnsan gücüyle yapılan işlerin çok daha kısa zamanda gerçekleştirilmesini ve tüm alanda eşit kalitede gerçekleştirilmesine imkan veren motorlu tarım makinesi, toprağı hızlıca işliyor. Özellikle fazla sert veya yumuşak, işlemesi zor alanlarda rahatlıkla işlem yapabiliyor. Çok uzun süredir sürülmeyen, taşlı ve çakıllı arazilerde bile motorlu çapa makineleri kullanılabiliyor. 

Çapa makineleri ile bağlarınızın aralarını, ağaçların alt kısımlarını, bahçelerin, bostan ve seraların fide aralarını çapalayabilirsiniz. Fide ve çiçek yetiştiriciliğinde toprağı hazırlayabilir, yabancı ot kontrolü sağlayabilirsiniz. 

Motorlu çapa makinesi almadan önce arazi boyutunu göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız. Küçük araziler için benzinli, 10 dönümden daha büyük alanlar için dizel çapa makinelerini tercih edebilirsiniz. Bu sayede yakıt tasarrufu yapabilir ve maliyeti azaltabilirsiniz. Ancak dizel motorlu çapa makineleri, benzinli olanlardan daha yüksek fiyata karşılık geliyor. Dizel motorların biraz daha ağır, sesli ve teferruatlı olduğunu da aklınızda tutmalısınız. Evinizin bahçesini veya ağaç diplerini çapalamak için kayışlı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. 

Motorlu Çapa Makinesi Nasıl Kullanılır?

  • Motorlu çapa makinelerinde vites değiştirirken debriyajı kullanmayı unutmamalısınız. 
  • Eğer vites geçmiyorsa, vites kolunu zorlamamalısınız. Çapa makinesini ileri - geri hareketlerle çalıştırmalı, böylece dişlilerin biraz dönmesini sağlamalısınız. Bu sayede vites daha rahat değişiyor. 
  • Debriyajlı motorlu çapa makinesi kullanıyorsanız, levyeyi uzun süre çekili bırakmamalısınız. 
  • Makineler, yağmur ve kar altında uzun süre kalmamalı. 
  • Eğimli arazilerde motorlu çapa makinesi kullanmamalısınız. Ayıca bu alanlarda yağlama yapmamalısınız. 
  • Benzinli çapa makinesi kullanıyorsanız, eğimli arazilerde depoyu tamamen doldurmamalısınız. 
  • Bıçakları her kullanımın ardından temizlemelisiniz. Ot, yabancı cisim ve sarmaşıkları temizlemek için eldiven kullanmalısınız. 
  • Motoru çalışır durumda bırakmamaya özen göstermelisiniz .
Motorlu Çapa Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Düzenli bakım ve doğru kullanım motorlu çapa makinelerinin uzun ömür sırrı oluyor. Tüm parçalara özenle bakım yaptığınızda, araçları uzun zaman kullanabilirsiniz. Öncelikle çapa makinesi kullanırken doğru yağ seçmeye özen göstermelisiniz. Düşük kaliteli ve yanlış yağ seçimi dolayısıyla makine zarar görebiliyor. Yağ seviyesini kontrollü tutmalısınız. Eğer düşük yağ seviyesinde motoru uzun süre çalıştırırsanız, motor arıza yapabiliyor. Motorun ilk yağını 5 saat kullanım sonrasında değiştirmeli. Ardından her 50 saatin ardından yağ değişimi yapmalısınız. Eğer çok tozlu ortamlarda çalışıyorsanız, daha kısa aralıklarla yağ değişimi yaparak motor ömrünü uzatabilirsiniz. Motorlu çapa makinelerinin bakım adımlarından bir diğeri ise hava filtresi temizliği oluyor. Motoru kesinlikle filtre olmadan çalıştırmamalısınız. Hava filtresini kontrol etmeli, kirli parçaları temizlemeli, zarar görenleri değiştirmelisiniz. Eğer yağ banyolu hava filtrelerine sahipseniz, yağı sık sık değiştirmeniz öneriliyor. 

Sezon sonunda motorlu çapa makinesini depolamadan önce takip etmeniz gereken bazı yönergeler var. Çapa makinesini temizlemeli, bıçakları kontrol etmeli ve gereken parçaları yenisiyle değiştirmelisiniz. Bu sırada kaliteli ve orijinal yedek parçaları almalısınız. Şanzıman bölümünü kontrol etmeli ve aşınma olup olmadığına bakmalısınız. Buna ek olarak, depolama öncesinde deponun da boşaltılması gerekiyor. Eğer kullanım süresi 50 saatin üstündeyse ve bir yıl depolama yapılacaksa, mutlaka yakıt deposunu boş hale getirmelisiniz. Elbette, motor yağını da boşaltmalısınız. Motor yağını da boşaltmalı ve yeni yağ eklemelisiniz. Ayrıca, hava filtresini temizlemek, içindeki yağı boşaltmak öneriliyor. Gevşeyen vida ve somunları sıktıktan sonra, makineyi iyi havalandırılan ve kuru bir alanda muhafaza edebilirsiniz. 

Motorlu çapa makinesini, orijinal kullanım kılavuzuna uygun şekilde kullanmalı ve talimatların ışına çıkmamalısınız. 

Motorlu Çapa Makinesi Fiyatları 

Tarımsal makineler, öncelikli olarak döviz kuruna bağlı fiyat değiştiriyor. Bu nedenle fiyatlar değerlendirilirken yerli ve yabancı markalar arasında fark olabileceği hatılatılıyor. Ancak motorlu çapa makinesi fiyatları, seçim için tek kıstas olmamalı. Motorlu çapa makinelerinin teknik özellikleri, çalışma prensipleri, boyutları, motor gücü ve fonksiyonları, fiyatları değiştiriyor. Motorlu çapa makinesi alırken fiyattan önce özellikleri değerlendirmeli ve sizin için uygun olan modeli seçmelisiniz. En son, beklentilerinizi karşılayan alternatiflere ulaşmanızın ardından fiyat karşılaştırması ile son kararı vermelisiniz. 

Tarfin, tarımda teknoloji ile makine kullanma ihtiyacını farkında olarak, çiftçilerimize makineli tarımı tanıtıyor. İş gücünden ve zamandan tasarruf sağlayan motorlu çapa makineleri de ekin yetiştiriciliğinde çiftçilerimize kolaylık vadediyor. Çiftçilerimizin mobil uygulama üzerinden tarımsal ürünleri, fiyatları kolaylıkla karşılaştırabildiği Tarfin Mobil uygulaması, Tarfin ile tanışacağınız yeniliklerden sadece biri. Kendi risk belirleme sistemi bulunan Tarfin ile avantajlı tarımsal ve hayvansal ürün alışverişi yapabilirsiniz. Üstelik peşin veya vadeli alışveriş  seçenekleri de Tarfin’de bulunuyor. Siz de hemen size en yakın Tarfin yetkili satış noktası ile tanışabilir ve Tarfin ayrıcalıklarıyla zaman kaybetmeden tanışabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
04.01.2024
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Fındık zararlıları ve hastalıkları ile mücadele yöntemlerini öğrenebilirsiniz. En sık görülen fındık hastalıkları ve zararlılarını yakından tanıyın, önleminizi alın!

Devamını oku
Armut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
27.11.2022
Armut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Armut yetiştiriciliği ülkemizdeki çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin %18'ini oluşturuyor. Armut yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenin!

Devamını oku
Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir?
26.06.2023
Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir?

Kurban bayramı sürecinde en çok sorulan sorulardan biri; kurbanlık ne zamana adar kesilir? Kurban kesimi zamanı hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku