taboola

Yaprak Gübresi Nedir? Ne Zaman Kullanılır?

Yaprak Gübresi Nedir? Ne Zaman Kullanılır? 28.07.2021

Gübre çeşitleri arasında değil, gübreleme çeşitleri arasında sayılan yaprak gübresi, ekinlere püskürtme yoluyla uygulanıyor. Ekinlerin daha fazla besin ve su almasına yardımcı olan yöntem, tarımsal üretimde sıklıkla kullanılıyor. Aslında ekinlerin temel besin alma organını kökler oluşturuyor. İkinci sırada ise yapraklar geliyor. Yapraklara püskürtülerek, içinde bir veya birden çok besin öğesi olan çözeltilere yaprak gübresi adı veriliyor.

Yaprak Gübresi Ne İşe Yarar?

Makro besinler yalnız başına topraktan uygulandığında, ilerleyen dönemlerde ekinlerde mikro bileşen eksiklikleri görülüyor. Mikro element eksiklikleri gelişimde büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Yaprak gübresi, toprak gübrelemesine ek özellik taşıyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yaprak gübresi sayesinde toprağa uygulanan gübrenin alımında artış gözleniyor. Bu ürünler, daha çok şeker üretimine yardımcı oluyor ve kökten rizosfere yayılıyor. Bu sayede kök çevresinde yararlı mikroorganizmalar artıyor. Ayrıca eğer toprak pH’ı 7.5’in üzerindeyse yani yüksekse; demir, mangan, çinko, bakır, bor elementlerinin yapraktan verilmesi kolaylık oluşturuyor. Zira bazı elementler toprakta diğer elementler tarafından bloke edilebiliyor. Mesela fosfat düzeyi yüksek olduğunda demir ve çinko fiksasyonu görülebiliyor. 

Yaprak Gübresi Çeşitleri 

En yaygın azotlu yaprak gübresi üre gübresi olarak biliniyor. Kolay absorbe edilen, yüksek çözünme oranına sahip olan gübre bu nedenle yaprak uygulamasında tercih ediliyor. Ayrıca organik bileşenlere sahip olan amino asit solüsyonları, kolay çözünür tuzlar (bunların arasında potasyum nitrat, sülfatlı mikro elementler de sayılıyor), mikro/makro karışımlı yaprak gübreleri bulunuyor. 

Yaprak Gübresi Ne İşe Yarar?

Yaprak Gübresi Ne Zaman Verilir?

Yaprak gübresi ne zaman atılır sorusu için gübreyi topraktan uygula durumunda, bazı elementlerin emilimi engellenebiliyor. Böyle bir faktör tespit edildiğinde, ekinin ihtiyacını karşılamak için en pratik yol yaprak gübresi oluyor. Diğer bir neden ise sulamayla ilgili. Eğer, sulama dönemi sona ermişse, yeterli yağmur yağmamışsa, bu tip istenmeyen koşullar mevcutsa yaprak gübresi tercih ediliyor.

Toprak gübresi sulama gerektirirken yapraktan gübrelemede böyle bir gereksinim bulunmuyor. Son olarak, kısa sürede etki bekleniyor ve element eksikliğinin hemen giderilmesi önem taşıyorsa yapraktan gübrelemenin avantajlarından faydalanılabiliyor. 

Yaprak gübresinde emilim en önemli faktör olduğu için gübreleme zamanı belirlenirken ekinlerin gelişimleri göz önünde bulunduruluyor. Yaprak gübreleri, gelişimin yavaşladığı, çiçeklenme dönemlerinde göreceli olarak daha etkili bulunuyor. Çiçeklenme döneminde birçok bitki en geniş yaprak hacmine ulaştığı için bu zamanda yapılan uygulamalar daha yüksek etki gösteriyor. 

Güneşli ve sıcak günlerde, buharlaşma nedeniyle yaprak gübresi çözeltisinin suyu hızla uçuyor. Geriye yaprak yüzeyinde henüz emilmemiş tuz birikiyor. Bu da lekelenme veya yanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle gübreleme sırasında tuz oranına dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.

İşlemlerin akşam gün batımından önce veya serin, bulutlu günlerde yapılması öneriliyor. Yaprak gübrelemesinin sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılması öneriliyor. Sabah saatlerinde, yaprak üzerindeki stoma adı verilen bölümler çiy yağdığında açık bulunuyor. Stoma açıklığı, verilen gübrenin daha iyi ve hızlı emilmesine vesile oluyor. Özellikle çiy yağdığı zamanlarda sabah saatlerinde yaprak gübresi kullanmak çiftçilerimize avantaj sağlıyor. Ayrıca yağışsız, rüzgarsız ve serin günlerde gün ortasında da gübreleme tercih edilebiliyor. Bu durumda hava sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat ediliyor.  Bu bilgiler dahilinde yaprak gübresi ne zaman verilir sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Yaprak Gübresi Nasıl Uygulanır?

Yaprak gübreleri pulvarizatör ve benzeri tarım aletleri yardımıyla uygulanıyor. Püskürtme yoluyla yapraklara ulaşan gübreler, su ile seyreltilerek çözelti haline getiriliyor. Bu sayede pulvarizatörlerle kullanılabiliyor. Yaprak gübreleme sırasında, yaprakların üzerinden çözelti damlayacak kadar ıslanmış olması gerekiyor. Öyle ki yaprakların altının bile çözeltiyle kaplanması tavsiye ediliyor. Bunun için uygun meme seçimi yapılması öneriler arasında yer alıyor. 

Yaprak gübresi uygulamaları ekinin türüne göre değişiklik gösteriyor ancak genellikle 15 günde bir yeniden uygulama gerekiyor. Kimi zaman uygulama sayısı 15 günde 2 hatta 3’e kadar çıkabiliyor. Yaprak gübresi uygularken ürün ambalajları üzerinde yer alan ölçülerin ve uygulama önerilerinin dikkate alınması gerekiyor. Önerilen dozdan fazla uygulama yaptığınızda ekinlerin yandığını veya zarar gördüğünü fark edebilirsiniz. Keza oran az olduğunda da beklenen verim artışını sağlayamayabiliyor. 

Yaprak Gübresi Nasıl Uygulanır?

Yaprak gübresi uygularken dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Çiftçilerimizin muhakkak koruyucu kıyafet, gözlük ve eldiven kullanması gerekiyor. 
  • Gübre çözeltisinin çocukların ulaşabileceği yerlerde tutulmaması önem taşıyor. 
  • Gübrenin solunmaması için maske kullanımı tavsiye ediliyor. 
  • Cilde, göze temas halinde bol su ile yıkamak ve alerjik bir reaksiyon durumunda muhakkak doktor desteği almak önem taşıyor. 

En İyi Yaprak Gübresi Hangisi?

En iyi yaprak gübresi seçerken bitkilerinizin ihtiyaçlarına ve toprak koşullarına bağlı olarak farklı seçenekleri değerlendirmeniz gerekebilir. Ancak, genellikle organik yaprak gübreleri en iyi yaprak gübresi seçenekleri arasında kabul edilir.

Organik yaprak gübreleri, bitkilerin besin maddelerine daha iyi erişim sağlıyor, toprak yapısını iyileştiriyor ve mikroorganizmaların etkinliğini arttırıyor. Bununla birlikte, hangi organik yaprak gübresinin en iyi olduğu, bitkilerinizin türüne, büyüme aşamasına ve toprak koşullarına bağlı olarak değişebiliyor. Bu konu için işin uzmanından destek alabilirsiniz.

Yaprak Gübresi Faydaları Nelerdir?

Yaprak gübresi faydaları için Ankara Üniversitesi ders notlarına göre, yaprak gübresi kullanmanın avantajları şöyle sıralanıyor:

  • Toprak ile mikro elementler arasında görülebilen karmaşık tepkimelerin önüne geçiliyor. Zira besinler toprakla değil yaprakla temas ediyor. 
  • Mikro elementlerin yani besin öğelerinin toprağa verildiğinde, köklere taşınması için sulama gerekiyor. Oysa yaprak gübresi kullanımı sulama gereksinimini ortadan kaldırıyor. 
  • Yaprak gübresi daha ekonomik görülüyor. Ayrıca köklere ulaşamayıp ziyan olan belli bir gübre yüzdesinden bu tür gübrelemede söz edilemiyor. 
  • Püskürtülme sonucu oluşan tepkime, kökten verilen besine göre çok daha kısa sürede gözlemlenebiliyor. 
  • Toprakta çok yüksek kireç olduğunda yaprak gübresinin oldukça iyi sonuç verdiği biliniyor. 
  • Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yapraktan Gübreleme makalesine göre, yaprak gübresinin su kirliliği oluşturma oranı diğer gübreleme yöntemlerine göre çok daha düşük bulunuyor.

Yukarıdaki bilgileri detaylı bir şekilde inceleyerek yaprak gübresi faydalarını öğrenebilirsiniz.

Siz de tarımsal ihtiyaçlarınızı Tarfin güvencesiyle karşılayabilirsiniz. İster peşin ister vadeli ödeme imkanı sunan Tarfin Mobil ile hemen tanışabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki 500’ü aşkın Tarfin yetkili satış noktasından detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Yaprak Gübresi kaç saatte etkisini gösterir?

Araştırmalar yaprak gübresinin emilim oranı ve süresinin dış faktörlere yüksek oranda belli olduğunu ortaya koyuyor. Ancak genellikle, uygun koşullar sağlandığında yaprak gübresinin %90 oranındaki kısmı ilk birkaç saatte emiliyor.

Yaprak gübresi ilaçla beraber kullanılabiliyor mu?

Evet, yaprak gübresi yapısı gereği zirai ilaçlarla beraber uygulanabiliyor. Eğer ilaçla beraber gübre verilecekse, tanka önce gübre, sonra ilaç veriliyor.

Yaprak gübresinin dezavantajları var mı?

Tüm bu faydaların yanında yapraktan besin vermenin çeşitli zararları da bulunuyor. Zehir etkisinin görülme olasılığı artıyor. Kurallara uygun uygulama ve uygun doz seçimi çok daha büyük önem taşıyor. Ekinlerin her tarafına eşit miktarda ve düzenli bir şekilde yaprak gübresi vermek gerekiyor. Bu işlem özen gerektiriyor. Püskürtmenin birkaç kez uygulanmasına gerek duyuluyor, tek sefer yeterli görülmüyor. Geniş yapraklı bitkilerin yaprak gübresi alması daha yararlı bulunuyor. Emiş yüzeyi genişledikçe, bitkilerin besin öğelerini absorbe etme olasılığı yükseliyor. Buna bağlı olarak meyve ağaçları, süs bitkileri, sebzeler ve çapa bitkilerine daha fazla yaprak gübresi uygulanıyor. Ayrıca çözeltinin yaprak yüzeyinde ince bir tabaka halinde kalması için çözeltiye tutucu maddeler eklenebiliyor. Emilim üzerinde olumlu etki yapan maddeler, belli oranlarda yaprak gübresine ekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı kaynağına göre, yaprak gübresi şeklinde uygulanacak besin elementlerinin konsantrasyonunun düşük olması gerekiyor. Makro besinler için %1-2, mikro besinler için %0.1-0.2 konsantrasyon öneriliyor.  Bu nedenle sadece düşük miktarda ihtiyaç duyulan mikro besinler için yaprak gübrelemesi kullanılabiliyor.

Yaprak Gübresi Toprağa Verilir mi?

Yaprak gübresi toprağa verilir mi sorusu için yaprak gübresi genellikle yaprakların üzerine püskürtülen veya bitkilere uygulanan bir tür gübredir, toprağa doğrudan uygulanmaz. Bitkiler yapraklar aracılığıyla besin maddelerini emebilirler, bu nedenle yaprak gübresi, bitkilere hızlı bir şekilde gerekli besin maddelerini sağlamak amacıyla kullanılabilir.

share

Benzer Haberler

Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”
12.10.2023
Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”

Tarfin ile toprağına bereket katan Kenan Özayvaz, Gelir Korumalı Paket ile elde ettiği avantajı anlatıyor.

Devamını oku
Boz Irk İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
13.07.2022
Boz Irk İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Boz ırk inek-sığırı ülkemizin yerli ırklarından biri. Koruma altındaki türlerden olan boz ırk hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Mehmet Memecan Endeavor Global'de
29.06.2021
Mehmet Memecan Endeavor Global'de

Tarfin markasının kurucusu Mehmet Memecan, Endeavor Global’de 2021 Outliers listesinde yer alarak başarısını tescilliyor. 

Devamını oku