taboola

Sisleme Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sisleme Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır? 30.01.2022

Damlacık büyüklüğü oldukça az olan sisleme makinesi ile ilaç püskürtme işlemi, dışarıdan alanın sislendiği gibi bir görüntü oluşturuyor. Bu nedenle bu zirai ilaçlama makinesi modellerine, sisleme makinesi adı verildiğini duyabilirsiniz. 

Genel olarak dört çeşit sisleyici olduğundan söz edebiliriz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Termik Sisleyiciler
  • Motor Egzozlu Sisleyiciler 
  • Büyük Tip Sisleyiciler
  • Elektrikli Sisleyiciler

Tarımsal üretime çoğunlukla, elde ve sırtta taşınan termik sisleyiciler kullanılıyor. Çok büyük kapasiteli modeller ise taşıtlara monte edilerek tesislerde uygulamaya yardımcı oluyor. Sisleme kullanmanın özel faydaları var. Hem tarımda hem de endüstriyel kullanımda sisleme makinelerinin faydaları şöyle sıralanıyor. 

Sisleme Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • Sisleme makineleri ile ilaçlama, konvansiyonel yöntemlere göre çok daha fazla verim sağlıyor. Öyle ki, büyük alanlarda hızlı işlem yapabilmesi sayesinde %90 zaman tasarrufu oluşturuyor. 
  • Sislemeyle uygulanan ilaç miktarı çok daha az oluyor. Böylelikle makineyi doldurup boşaltma zahmeti oldukça azalıyor. 
  • Damlacıklardaki hacim/yüzey oranı, diğer pülverizasyon sistemlerine göre çok daha yüksek. Buna bağlı olarak kaplanan alan ve biyolojik etkinlik artıyor. 
  • Damla çapları çok küçük ve damlacıklar yüzeyler üzerinde düzgün dağılma özelliği gösteriyor. Bu sayede, ilaç kaybı önlenerek aktif maddelerden yararlanma oranı fazlalaşıyor. 
  • Sisleme makineleri enerji tasarrufu vadediyor. Düşük ilaç normlarında çalışıldığında taşıyıcı gerekmiyor. Özellikle uzak alanlara ilaçlama yapmak için büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlıyor. 
  • Oldukça güvenli olan ve kolay kullanılan makineler, sabit mekanik kısımları sayesinde çok hızlı yıpranmıyor. Uzun süre kullanılabiliyor. 
  • Sis, yarık ve çatlak gibi küçük alanlara kolaylıkla nüfuz edebildiğinden hastalık ve zararlı kontrolünde avantaj oluşturuyor. 

Sisleme Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sıvı ilaçlar için kullanılan sisleyiciler, ısı enerjisi yardımıyla çalışan memeler üzerinden damlalara dönüştürülüyor. Sis şeklindeki pülverizasyon, özellikle uçucu böceklere karşı yapılan ilaçlamalarda faydalı. Ancak sisleyici makinelerin birçok farklı alanda kullanıldığından söz edebiliriz. Örneğin: 

  • Sera benzeri kapalı alanlarda hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama için kullanılıyor. 
  • Tarla ve bahçelerde, zararlı ve hastalık mücadelesinde tercih ediliyor. 
  • Silo ve depo gibi muhafaza alanlarının zararlılardan korunması için seçiliyor. 
  • Açık ve kapalı alanlarda, sivrisinekleri kontrol etmek için sisleme yapılıyor. 
  • İnsanların yaşadıkları alanlarda, hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama için uygulama yapılabiliyor. 
  • Hayvanların bulunduğu alanların dezenfeksiyonunu sağlıyor. 
  • İstenmeyen alanlarda çimlenmenin engellenmesine yardımcı oluyor. 
  • Zararlı otlar yakılırken kullanılabiliyor. 
  • Depolanmış ürünlerin filizlenmesi istenmediğinde engelleme için tercih ediliyor. 
  • Dona karşı korumada sera ve açık alanlarda sisleme makinelerinden faydalanılıyor. 
  • Donmuş su borularının, su kanallarının ve buzlu sahaların eritilmesinde tercih ediliyor. 

Sisleme Makinesi Nasıl Kullanılır?

Termik sisleme makineleri çalıştırılmadan önce, hava pompasıyla iki depoya basınç sağlanıyor. Depodan karbüratöre gelen yakıt, yanma odasına geçiyor. Buji tırnakları arasında oluşan kıvılcım tutuşmayı sağlıyor ve yanma ile kızgın gaz dışarı itiliyor. Yanma odası ısınarak karbüratörden gelen yakıt-hava karışımı kendiliğinden tutuşuyor. Bu nedenle buji ateşlemeyi sürdürmüyor. İki dakika kadar çalışan sisleyicide, ilaç bir boru ile gaz çıkış borusunun ağzına püskürtülüyor. Bu sayede sis halinde dışarı çıkıyor. İlaç verdisi arttıkça sisteki damlacıklar büyüyor ve sis sıcaklığı düşüyor. İşlem sonrasında önce ilaç verdisi durduruluyor. Bir dakika kadar bu şekilde çalışmanın ardından önce yakıt kesiliyor sonra sisleyici durduruluyor.

Motor egzozlu sisleme makinelerinde ısıya dayanıklı ilaçlar, egzos çıkışında sis oluşturarak püskürtülüyor. Yangın tehlikesi daha az olan sistemlerde, sisleme sıcaklığının da daha düşük olduğu kayıtlara geçiyor. 

Büyük tip sisleyiciler, askeri amaçla geliştirilse de günümüzde tarımsal üretimde de kullanılıyor. Vantilatörü, yakıt v ilaç pompalarını çalıştıran motor, sisteme güç veriyor. Hava üfleyici, yüksek hacimli ve düşük basınçlı olan havayı yanma odasına göndermekle yükümlü. Yakıt ise dişli pompa üzerinden yanma odasına iletiliyor ve buji tarafından ateşleniyor. İlaç yüksek sıcaklıkla, pompa yardımıyla dışarı doğru basılıyor. Genellikle kamyonetlerin arkasında konumlandırılan büyük tip sisleme makineleri, sürücü kabininden kontrol ediliyor. 

Elektrikli sisleyiciler, küçük boylarda çeşitler bulunduruyor. Elektrik motoru ile çalışan fan, ısıtıcı üzerine hava üflüyor. Sıcak havanın önüne püskürtülen ilaç, buharlaşarak sise dönüşüyor. Soğuk sisleme sisteminde ise elektrikli yüksek devirli diskler, güçlü hava akımına sürekli püskürtülen aerosol zerreleri parçalayarak püskürtüyor. 

Sisleme Makinesi Nasıl Kullanılır?

Sisleme sırasında dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Sisleme sırasında yangın riski bulunduğundan sıcak ve yanıcı gazın alev almamasına dikkat etmelisiniz. Benzinli ürünlerin deposunu doldururken dikkatli olmalısınız.
  • Kapalı alanlarda sisleme ile ilaçlama yaptıktan sonra en az 5-6 saat seraya girmemelisiniz. İlla sera içine girmeniz gerekiyorsa, koruyucu maske ve eldiven kullanmalısınız. 
  • Doğru dozlarda ilaç kullanmalı ve sisleme oranına göre ilacı dikkatle hesaplayarak makineye koymalısınız. 
  • Seralarda sulamadan sonra sisleme yapmamalısınız. Ekinleriniz ilaçlama sırasında kuru olmalı ve sıcaklık 18-29 derece arasında seyretmeli. Ayrıca yüksek nem oranı da ilaçlamaya zarar veriyor. 
  • Fitotoksik etkiyi azaltma için ilaçlama sırasında doğrudan güneş ışığı, nem ve yüksek sıcaklıktan uzak durmalısınız. 
  • Ekinlerin suya ihtiyaç duyduğu zamanlarda sisleme yapmamalısınız. 
  • İlaçlama sonrası, bitkilerin tüm organlarında aynı derece etki göremeyebilirsiniz. Düşük verdi ile sisleme yaptığınızda, hava akımı azsa ilacın yapraklar arasında geçmediğini fark edebilirsiniz. Yüksek verdili memeler ise yapraklar arasında geçiş sağlamasına rağmen, memeye yakın yapraklarda yüksek doz zararına rastlayabilirsiniz. Meme verdisini doğru ayarlamalısınız. 
  • Sisleme makinelerini sabah erken saatlerde veya akşam üzeri kullanmalısınız. Rüzgarlı havada sisleme yapmadan önce konuda deneyimli kişilere danışmalısınız. 

Sisleme Makinesi Fiyatları

Sisleme makinelerinin fiyatları, makinelerinin güç sistemine, taşınabilir veya büyük boy olmasına, ilaç deposu sistemine, motor çeşidine, motor gücüne göre değişiyor. Çiftçilerimiz, sisteme makinelerinin hangi modeline, ne kadar güçlü bir motora sahip olmaları gerektiğini belirledikten sonra ürün özelliklerini inceleyerek alternatifler arasından eleme yapabiliyor. Günümüzde onlarca markanın yüzlerce farklı model sisleme aletlerini bulmanız mümkün. Kullanacağınız ilaç cinsinden ekine, arazi büyüklüğünden eğimine kadar birçok noktayı değerlendirerek ihtiyacınız olan seçeneğe karar verebilirsiniz. Ürün modellerini tüm detaylarıyla inceledikten sonra sisleme makinesi fiyatlarını kıyaslayarak en avantajlı ürünü bulabilirsiniz. Beklentilerinize yanıt verecek, uygun fiyatlı sisleme makineleri ile tarla ve bahçelerinizde zararlı, hastalık sorunlarının üstesinden gelebilirsiniz. 

Tarfin, sisleme makineleriyle ilgili temel bilgileri paylaşarak çiftçilerimize destek sunuyor. Modern tarımdaki yenilikler, geleneksel tarımdaki kadim bilgiler, Tarfin Blog üzerinden  sizlerle paylaşılıyor. Ancak Tarfin’in avantajları yalnızca bilgilendirmeyle sınırlı değil. Tarfin Mobil uygulamasını indirerek siz de tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinizde avantajlara kavuşabilirsiniz. Uygulama üzerinden ürün fiyatlarını karşılaştırabilir, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Çiftçilerimize “şimdi al, hasatta öde” opsiyonu sunarak rahat bir nefes aldıran Tarfin ile avantajlı tarımsal alışverişin keyfini sürebilirsiniz. Siz de size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret ederek yeni nesil alışverişe “merhaba” diyebilir, Türkiye’deki binlerce Tarfin çiftçisinden biri olabilirsiniz.  

share

Benzer Haberler

Tarfin VDMK
21.06.2023
Tarfin Gelir Korumalı Paket ürününün VDMK ihracını gerçekleştiriyor

Tarfin, Pasha Yatırım Bankası aracılığıyla Gelir Korumalı Paket VDMK ihracıyla çiftçileri maliyet belirsizliğinden koruyor.

Devamını oku
Antep Fıstığı Yetiştiriciliği
30.12.2021
Antep Fıstığı Yetiştiriciliği

Antep fıstığı yetiştiriciliği farklı tekniklerle yapılabiliyor. Antep fıstığı nasıl dikilir, nasıl yetiştirilir sorularının yanıtı için tıklayın.

Devamını oku
Tarfin Seri A Yatırımı
20.09.2020
Tarfin, Seri A Yatırım Turunu Tamamladı

Tarfin, Seri A yatırım fonunu tamamladı

Devamını oku