taboola

Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır? 14.02.2022

Anne sütüne yakın besin değerleri sayesinde son yıllarda popülerleşen küçükbaş hayvan sütlerinin sağılması, koyun sütü sağma makineleri yardımıyla kolaylaşıyor. El ile sağmadan kaynaklanan sorunlar makineleşme ile ortadan kalkarken, koyun sütü sağma makinesinin sağladığı avantajlar hayatı pratikleştiriyor. Tarfin, tarım ve hayvancılık girdileri için yapılan alışverişlerde çiftçilerimize destek olurken, koyun sütü sağma makinesi gibi güncel tarımsal aletleri de tanıtmayı ihmal etmiyor. Siz de koyun sağma makineleri hakkında bilgi alabilir, tarımsal alışverişlerinizde ise Tarfin Mobil avantajlarından yararlanarak mutlu Tarfin çiftçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Tarfin, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri, mobil uygulama üzerinden fiyat karşılaştırma imkanı sunması ile çiftçilerimize yenilikler vadediyor. Siz de toprağınıza bereket katarken finansal desteğinizi Tarfin’den almak için size en yakın yetkili satış noktasına ulaşabilirsiniz. Hem tarımsal hem de hayvansal ürün ihtiyaçlarınızı karşılarken Tarfin’in desteğini yanınızda hissedebilirsiniz. 

Tarfin’in çiftçilerimize sunduğu bilgilerin bugünkü konusu koyun sütü sağma makineleri… Koyun sütü sağma makineleri, güç sistemlerine, sağma kapasitelerine göre çeşitleniyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Elektrikli koyun sütü sağma makinesi: Güç sistemi olarak elektriği kullanan makineler, enerji erişiminin olduğu bölgelerde kullanılıyor. Hızlı ve güvenli koyun sağmaya imkan tanıyor. 
  • Benzinli koyun sütü sağma makinesi: Benzin doldurularak çalışan koyun sağma makineleri, yaylalarda, elektrik olmayan alanlarda kolaylık sağlıyor. 
  • Akülü koyun sağma makinesi: Jeneratör ve akü yardımıyla çalışan koyun sağma makineleri de çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. 

Modeller arasında hem sabit hem de yarı sabit alternatifler yer alıyor. Üzerinde yer alan tekerleklerle yeri değiştirilebilen yarı sabit koyun sağma makineleri, rahatlıkla hareket ettirilebiliyor. Özellikle küçük işletmelerde ve kısa mesafede hareket gerektiren alanlarda kullanılan makinelerin yerini büyük işletmelerde sabit modeller alıyor. 

Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sağım kapasitesine göre sınıflandırılan koyun sütü sağma makineleri, tek ve çok sağım yapan opsiyonlar bulunduruyor. Bir makinenin aynı anda kaç sağım yapabildiğine göre çeşitler artıyor. İşletmenin kapasitesine, çiftçilerimizin sahip olduğu koyun sayısına ve gerekli üretim hızına göre seçim yapılıyor.

Ayrıca, yağlı ve kuru sağma makineleri alternatifleri ve güğüm özellikli koyun sağma makinesi modelleri de seçenekler içinde karşımıza çıkıyor. 

  • Kuru pompalı koyun sağma makineleri: karbon yapısı sayesinde yüksek ısıda çalışabilen ve kırılma yapmayan modeller, daha az bakım gerektirdiği için tercih ediliyor. Pompa, merkezkaç kuvvetine dayalı olan sistemiyle hava bıçaklarını kullanarak çalışıyor. 
  • Yağlı pompalı koyun sağma makineleri: Kuru modellerden daha erken kullanıma hazır olması sayesinde pratiklik vadeden yağlı koyun sağma makineleri, düzenli bakımla verimli bir şekilde kullanılabiliyor. Fiber hava bıçaklarını kullanan makinelere, yağ tankı ve devridaim sistemi takılıyor.

Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Küçükbaş hayvanlardan sütün hızlı, hijyenik ve daha zahmetsiz bir şekilde sağılmasını sağlayan koyun sütü sağma makineleri, hayvanların memelerine uygun başlara sahip. Memelere kolaylıkla geçirilerek kullanılan aletler, sağımı teknolojik hale getiriyor. İnek süt sağma makineleri de bulunuyor ancak uç boyları farklı olduğu için büyükbaş hayvanlar ile küçükbaş hayvanlara aynı makineler kullanılamıyor.

Koyun sütü sağma makinesinin faydaları saymakla bitmiyor: 

  • Yanlış sağım nedeniyle hayvanlarda mastisis gibi birçok hastalık oluşabiliyor. Hayvanların sağlığının, üretimde sürekliliğin ve sütün kalitesinin korunması için koyun sütü sağma makineleri oldukça avantajlı. Doğru teknik ile düzenli sağım sağlayan aletler, sorunları büyük oranda azaltıyor. 
  • Doğru teknikle sağım yapıldığında verim daha çok oluyor ayrıca süt kalitesi de artıyor. 
  • Makineli sağımda, sütteki bakteri oranının çok daha az olduğu biliniyor. Bu da gıdaya uygunluğun artması anlamına geliyor. 
  • Koyun süt sağma makineleri, zamandan, emekten büyük oranda tasarrufa kapı aralıyor. Çok daha hızlı sağım yapan makinelerin, aynı anda birden çok hayvanı sağabilen çeşitleri bulunuyor. 
  • İş gücünden tasarruf sağlayan makineleşme sayesinde, mandıralarda sağımdan daha az kişi sorumlu oluyor. Birkaç kişinin yaptığı iş makinelerle bir kontroller tarafından tamamlanabiliyor. 

Ancak tüm bu faydaların görülebilmesi için koyun sağım makinelerinin bakımına ve temizliğine özen göstermek gerekiyor. Düzenli temizlenmeyen makineler nedeniyle, hayvanlardan diğerlerine bakteriler, virüsler, mikroplar bulaşabiliyor. Kirli bırakılan koyun sağma makineleri, hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Ayrıca, doğru ısıda, şartlarda depolanmayan ve temizliği tamamlanmayan makineler, kirli süt oluşumuna imkan tanıyor. Sütte bakteri oranı arttığı için gıda uygunluğu riske giriyor, hayvanlarda önemsenmeyen hastalıklar can kaybına kadar farklı kötü sonuçlar doğurabiliyor. 

Koyun Sütü Sağma Makinesi Nasıl Kullanılır?

Öncelikle makinenin tüm aksamlarının takılı olduğundan emin olunuyor. Kovanın, muslukların, kova kapağının detaylıca kontrolünü yapmalı, ardından makinelerdeki şalteri açık konuma getirmelisin. Vakummetre yükseldikten sonra süt kovasıyla ilişkili olan musluğu açmak gerekiyor. Vakum tekrar yükseldikten sonra, meme kabı kenarında yer alan mavi tırnağın yukarıda olduğundan emin olmalısınız. Sonra pulsatörle ilişkili musluğu açmalısınız. Bu sırada çalışmaya başlayan pulsatörün nabız hareketini kontrol etmelisiniz. Eğer her şey yolundaysa, sağıma başlayabilirsiniz. 

Başlıkları özenle memelere tek tek takmalısınız. Memelikler, hayvanın memelerini yeterince sarmalı, döndürmeden takmalı ve memenin burulmamasına özen göstermelisiniz. Eğer burulma varsa başlığı hafifçe çekere düzeltmeniz gerekiyor. Süt akışını şeffaf süt penceresinden izleyebilirsiniz. Sağım bittikten sonra memelikleri nazikçe çıkarmalısınız. 

Koyun Sütü Sağma Makinesi Nasıl Kullanılır?

Çıkarmak için meme ile meme lastiği arasına parmağınızı hafifçe sokmalı ve başlıkların hava almasını sağlamalısınız. Hava gelince başlık kolaylıkla çıkıyor. Çıkan başlıkları yere değdirmemeli, bu sırada makineyi kapatmalısınız. Sağım ünitelerinde vakumun boşalmasını sağlamalısınız. Sonrasında süt kovasının kapağını açabilir ve temizlik aşamasına geçebilirsiniz. 

Koyun sütü sağma makinesinin temizliği için makineyi alkali temizleyicilerle temizlemeli ve ardından durulamalısınız. Gerekli durumlarda özel temizleme fırçalarını kullanabilir, ılık suyla (40 derece yeterli) makineyi güzelce temizlemelisiniz. 

Koyun Sütü Sağma Makinesi Fiyatları

Çit budama makinesi veya sisleme makinesi gibi farklı tarımsal aletlerden aşina olduğunuz üzere,  koyun sütü sağma makinelerinin de fiyatları birçok farklı etken üzerinden belirleniyor. Yabancı markalar söz konusu olduğunda döviz kuru ilk belirleyici oluyor. Ayrıca, ürünlerin özellikleri, sağım kapasitesi, güç tipi, motor gücü, pompa formu fiyatlar üzerinde direkt etki ediyor.  Ayrıca dönemsel kampanyalar gibi diğer belirleyiciler de fiyatları değiştirebiliyor. Siz de koyun sütü sağma makinelerini inceleyerek beklentilerinize uyan seçenekleri belirleyebilirsiniz. Sonrasında ürün fiyatlarını değerlendirmeye almalı ve hem ihtiyaçlarınıza yanıt veren hem de bütçenize uygun en iyi koyun sütü sağma makinesini satın almalısınız. Seçim sırasında, sahip olduğunuz hayvan sayısına, işletmenizin büyüklüğüne, iş gücü maliyetlerinize ve tasarruf gereklerinize bakmalı, makine için bir gider tablosu oluşturarak sizin için uygun bütçeyi belirlemelisiniz. Tüm bu bilgiler ışığında, size en uygun koyun sütü sağma makinesi fiyatlarına erişebilir, kolaylıkla sağma işlemlerinizi makineleştirebilirsiniz.  

share

Benzer Haberler

Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.03.2022
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çavdar yetiştiriciliği nasıl yapılır, iklim ve toprak beklentileri nelerdir sorularının cevapları için tıklayın. Çavdar yetiştiriciliği bilgileri Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Limuzin İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
26.07.2022
Limuzin İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Limuzin inekler, kızıl tonlarındaki renkleri ile tanınıyor. Ağız ve göz çevresi daha açık renkli olan limuzin inekler, sürü yetiştiriciliğinde avantaj vadediyor.

Devamını oku
Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
24.04.2022
Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sandy veya lohmann sandy tavuk olarak anılan cins, ülkemizde yumurta tavukçuluğu için kullanılıyor. En çok tercih edilen ırklardan biri olan sandy tavuk hakkında hemen bilgi alın.

Devamını oku