taboola

Tarımsal Drone Uygulamaları

Tarımsal Drone Uygulamaları 26.08.2022

Hayatın birçok alanına yenilikler getiren dronelar, tarımsal kullanımıyla öne çıkıyor. Çiftçilerimize büyük kolaylıklar sunan zirai insansız hava aracı modelleri, teknolojiyi tarlada kullanmanın farkını gösteriyor. Öyle ki tarımsal drone uygulamaları aracılığıyla tarlada zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlamak mümkün. Teknolojik gelişmeleri takip edenlerin şimdiden vazgeçilmezi olan droneları daha yakından tanımak için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca Tarfin Mobil aracılığıyla tarımsal girdi alışverişlerinizde ürün fiyatlarını cep telefonunuz üzerinden anında görüntüleyebilir, yetkili satış noktaları sayesinde hemen sipariş oluşturabilirsiniz. Üstelik Tarfin siparişlerinde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizi bekliyor. Tarfin ile toprağınıza bereket ve alışverişlerinize avantaj katabilirsiniz. 

Tarımsal drone uygulamaları yazımızda değineceğimiz diğer noktalar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Tarımsal Drone ile Neler Yapılabilir sizler için açıklıyoruz. 
  • Tarımsal Drone Kullanımı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir araştırıyoruz. 
  • Zirai İnsansız Hava Aracı Kullanımının Geleceği Nasıl Olacak sizinle paylaşıyoruz. 

Siz de drone ve tarım teknolojileri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Tarfin Blog’u takip etmeye devam edebilirsiniz. 

Tarımsal Drone ile Neler Yapılabilir? 

  • Zirai insansız hava araçları ile tarlada hastalık tespiti yapılabiliyor. 
  • Araçlar, pestisit ve tarımsal gübre uygulamalarına destek oluyor. 
  • Ürün gelişimlerini izleyerek bitkileri sınıflandırmanız mümkün. 
  • Yabancı ot tespiti yapabilirsiniz. 
  • Verim tahmini için drone kullanılıyor. 
  • Su yönetimi uygulamalarını kontrol edebilir ve sürü yönetimi için drone araçlarına başvurabilirsiniz. 

Detaylandırmak gerekirse, geliştirilen görüntü işleme algoritmaları sayesinde bitkilerin yapraklarında leke olup olmadığı drone görüntüleme ile tespit edilebiliyor. Benzer şekilde hastalık düzeyinin belirlenmesi de mümkün oluyor. Araziden farklı zamanlarda görüntüler alan zirai insansız hava araçları, farklı aydınlanma koşullarında, 30-60 cm yükseklikten görüntü çekebiliyor. Karşılaştırma sonucu hastalıklara dair bilgi edinmek mümkün oluyor. 

Dünyada yapılan çalışmalarda meyve ağaçlarındaki zararlıların tespiti ve pestisit uygulaması için tarımsal drone kullanılabiliyor. Zararlıların bulunduğu alanların işaretlenmesi ve zirai ilaçlama makineleri için çalışma yolunun planlanması için yine drone görüntüleri işe yarıyor. Strateji belirlendikten sonra uygulamaya geçiliyor. 

Tarımsal Drone ile Neler Yapılabilir? 

Büyüme tahmini için model oluşturulması ve büyüme haritasının çıkarılması için SAR ile donatılmış dronelar görev alıyor. Aynı uçuş yolunu takip eden, farklı zamanlarda uçan zirai insansız hava araçları arasında yükseklik farkı hesaplanıyor. Zemin ve radyometrik kalibrasyonundan sonra GNSS kaydı ile dairesel uçuş modeli kullanılıyor.  

Yabancı ot tespitinde kullanılan tarımsal dronelar, oldukça düşük maliyet çıkarıyor. Yer seviyesinden 35 metre kadar yüksekten fotoğraflama yapan araçlar sayesinde elde edilen görüntüler farklı yöntemlerle işleniyor. ANN, MLC ve OBIA yöntemlerinin kullanıldığı modellemelerde yabancı ot yönetimi için reçeteler de hazırlanabiliyor. 

Tarımda drone uygulamalarının en çok tercih edilen işlemi ise ilaçlama oluyor. İlaçlama droneları, küçük ve çok küçük çaplı damlacıklar kullanıyor. Hem kullanım kolaylığı  hem de verim açısından avantaj sağlayan aletler, yalnızca kötü hava koşullarında ilaç sürüklenme riski taşıyor. 

Tarımsal drone ile bitkilerin sınıflandırılması için ise kızılötesi NIR - RGB bant veri setlerinden görüntüleme yapılıyor. IHA’ya takılan RGB kamera ve IS ile çalışma alanından elde edilen veriler, üst üste bindirilerek yüksek doğruluk oranıyla sınıflandırılabiliyor. 

Tarım uydu görüntüleme içinde de değindiğimiz termal görüntüleme, drone aracılığıyla  yapılabiliyor. Özellikle su stresi gibi termal görüntüleme sonucu belirlenebilen sorunların tespitinde önemli fayda sunan zirai dronelar, NDVI kalibrasyonu ile yüksek doğrulukta sonuç vadediyor. 

Tarımsal Drone Kullanımı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Dronelar aracılığıyla toplanan veriler, fenoloji, fitofenoloji, yaprak alanı indeksleme, floral fenoloji, ağaçların sınıflandırılması, yaşlanma analizi, kuraklık tahmini, verim izleme, bitki stresi görüntüleme, azot ihtiyaçlarının gözetimi, masul sağlığının takibi konusunda analizler yapmaya yardımcı oluyor. Hızlı ve çözüm odaklı sonuçlar için tarımsal yazılımlarla desteklenmesi gereken dronelar, tüm faydalarına rağmen teknik bilgi gerekliliği nedeniyle hala küçük üreticiler tarafından kullanılamıyor. Ayrıca teknik maliyetlerin fazlalığı, birçok yazılımın dil desteği bulundurmaması, panellerin kullanım zorluğu ve drone kullanımının bilinmemesi gibi nedenlerle ülkemizde zirai insansız hava aracı kullanımının yaygınlaşması bugün imkan dahilinde görünmüyor. Ancak gelecekte imkansız değil… 

Tarımsal Drone Kullanımı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Zirai insansız hava aracı yani drone kullanımının bazı avantaj ve dezavantajlarından bahsetmek mümkün. Önce zirai drone kullanımının avantajlarından bahsedebiliriz: 

  • Tarımsal dronelar arazi verilerinin hızlı ve pratik bir şekilde toplanmasına fayda sağlıyor. 
  • Söz konusu saha araştırmaları olduğunda insan gücünden tasarruf sağlayarak daha kısa sürede alan hakkında fikir sahibi olmaya yardım ediyor. 
  • Tarım araçlarının ulaşamayacağı alanlara kolaylıkla erişen zirai hava araçları, işlemleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleştiriyor. 
  • Alçak irtifada bile uçabilen araçlar, bitkilerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini alabiliyor. 
  • Droneların uçuş maliyetleri göz önüne alındığında tarımsal araçların yakıt miktarından çok daha az bir düzeye denk geliyor. Üstelik droneların çevreye zararı da çok daha az hesaplanıyor. 
  • Dronelar sayesinde ilaç ve enerji kullanımından tasarruf edebilirsiniz. 
  • Zorlu arazilerdeki insanlı tarımsal faaliyetler sırasında yaralanma gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Oysa droneların böyle bir riski bulunmuyor, doğru kumanda edildiğinde en zorlu alanlarda dahi sorunsuz hareket gerçekleştiriyor. 
Zirai İnsansız Hava Aracı Kullanımının Geleceği Nasıl? 

Droneun tarımda kullanımının dezavantajları ise şöyle sıralanıyor: 

  • Zirai insansız hava araçları sulama yapamıyor. Sulama için damlama sulama gibi sistemlere veya insan emeğine ihtiyaç devam ediyor. 
  • Büyük tarım araçlarının iş kapasiteleri droneun çok daha fazlası. Dronelar, normal tarım makinelerinin yaptığı işlerin büyüklüğünde çalışamıyor. 
  • Hava şartları olumsuz olduğunda drone ile çalışmak neredeyse imkansız hale geliyor. Bu nedenle mevsim şartlarının ağırlaştığı, yüksek rakımlı ve yağışlı alanlarda tarımsal drone kullanımları maalesef oldukça kısıtlı kalıyor. 
  • Dronelar elektronik sistemlerle çalıştığı için geleneksel tarımda var olmayan veri güvenliği, sinyal kaybı gibi sorunlar yaşanabiliyor. Mahremiyet ihlali ve gizlilik sorunları teknoloji ile tarım yaparken çiftçilerimizin hayatının bir parçası haline geliyor. 
  • Dronelar henüz çok yeni teknolojik araçlar olduğu için ülkelerin bu konuda yasal düzenlemeleri hala netletmiş değil. Sık sık değişen mevzuatlar ve ülkelerin farklı uygulamaları dikkat çekiyor. 
  • Zirai insansız hava araçları yapıları gereği şarj ile çalışıyor. Bu nedenle en büyük problem elektriğin olmadığı yerlerde tarım yaparken pil süresinin yetersizliği oluyor. 

Zirai İnsansız Hava Aracı Kullanımının Geleceği Nasıl? 

Tarımsal droneların daha yaygın olarak kullanılabilmesi için hem çiftçilerimizin teknik yeterliliğinin artırılması, teknoloji maliyetlerinin düşürülmesi hem de altyapı desteklerinin verilebilmesi gerekiyor. Ayrıca drone geliştirilmesi ve saha uygulamaları konusunda yerli hizmet üreticilerinin de artması gerekiyor. Yakın gelecekte hayatımıza girmesi beklenen 5G tarım teknolojisi sayesinde tüm kırsal alanlarda, en ücra köşelerde internet erişiminin olması bekleniyor. Ayrıca robotlar ve akıllı makinelerin, sensörlerin birbirleri ile iletişim kurabileceği geliştirmeler hayata geçtiğinde tam teşekküllü tarımda teknoloji devriminin de ayak sesleri belirginleşecek. Görüntü işlemeden makine öğrenmesine, yapay zekadan yüksek iş kapasitelerinin karşılanmasına kadar bugün eksikliği hissedilen noktalar geliştiğinde, insan müdahalesi olmadan tarımsal üretimin tüm aşamalarının otomatikleştiğini görebiliriz. 

share

Benzer Haberler

Dorper Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
14.12.2022
Dorper Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Dorsethorn ve Persian black head koyunlarının melezi olan Dorper koyunu Afrika'dan dünyaya yayılıyor. Dorper koyunu hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Kiraz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Kiraz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kiraz yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsanız Tarfin Blog'u ziyaret etmelisiniz. Kiraz yetiştiriciliği notları için hemen tıklayın.

Devamını oku
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?
23.05.2022
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?

Diskaro, toprak işlemek için kullanılan araçlardan biridir. Diskaro nedir, diskaro çeşitleri nelerdir detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Tıklayınız.

Devamını oku