İnternetin son teknolojisi olan 5G, daha hızlı veri alışverişi sağlıyor. Teknolojik altyapının 5. kez değiştirilmesi anlamına gelen 5G’nin 4G teknolojisinden ortalama 20 kat daha hızlı olması bekleniyor. Bu geliştirmelerle beraber, yüksek çözünürlüklü bir filmin ortalama 15 saniyede indirilmesi mümkün oluyor. Bu hız değişikliği elbette birçok sektöre de yenilikler getiriyor. Cihazların hafiflemesi, serbest ve mobil aygıtların yaygınlaşması ile beraber 5G gücü, iş hayatında tüm ezberleri bozmaya hazırlanıyor. 5G’den en çok yararlanacak sektörlerin başında ise tarım geliyor. 5G tarım, çiftçiliğin geleceğini değiştireceğe benziyor.
5G Tarım Ne Gibi Yenilikler Getirecek?
CnnBussiness’ın haberine göre, 5G internet, cihazlarla sunucular arasındaki iletişimi çok daha hızlı hale getiriyor. Verinin çok daha hızlı transferi ile sensörler ve dronelar arasında bilgi aktarımında, yeni bir sayfa açıyor. 5G teknolojisi sayesinde akıllı tarım uygulamaları ve otomasyonun tarımdaki payı artmaya hazırlanıyor. Hollanda’da patates, Japonya’da istiridye üretiminde 5G’nin gücünün fark yarattığının altı çiziliyor. İnsansız hava araçlarıyla tarlaların takibi, sensörlerle su sıcaklığı ve tuz yoğunluğunun izlenmesi mümkün oluyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.5G tarım yatırımları ile çiftliklerdeki izlenmesi zor olan verilerin toplanması kolaylaşıyor. Büyük alanlara yayılan çiftliklerde veri toplama, sensörler aracılığıyla bilgi elde etme ve anında takip edebilme yetisi gelişiyor. Sulama sistemlerinin tam zamanında çalışması, hayvanların verimliliği en yüksek alanlarda otlaması 5G teknolojisi ile hayal olmaktan çıkıyor. Akıllı teknolojilerin hız kazanmasıyla verimin de artacağına kesin gözüyle bakılıyor.
5G Tarım Verimliliği Nasıl Arttıracak?
- Dünyada ilk kez tarlaya ayak basmadan tohum ekmek, ürüne bakım vermek, hasat almak 5G teknolojisiyle gerçek oldu. Deneysel projenin yaygın bir şekilde kullanılması, çiftçilerimizin daha kontrollü tarım yapabilmesi ve emekten tasarruf anlamına geliyor.
- Otomatik traktörler, sensörlü dronelar, küçük makineler, takip sensörleri, ilaçlama cihazları tarımın sıradanları haline gelmek için gün sayıyor. Otomatikleşme, hem sorunların hızlı fark edilmesi hem de aynı anda birden çok işin yapılması için tüm gereksinimleri karşılıyor.
- 5G teknolojisi ile ekinlere yalnızca ihtiyacı olan zaman, ihtiyacı kadar ilaç, su ve gübre verilecek. Bu sistem sarfiyatın, yeraltı sularında kirlenmenin, çevre zararının azalması demek oluyor. Sürdürülebilir tarıma katkı sağlanıyor. Yeniliklerle berber sera gazı emisyonlarının azalacağı öngörülüyor.
- Günümüzde kuraklık, sert fırtınalar, don, şiddetli yağışlar karşısında en ileri teknolojiler bile çaresiz kalıyor. İklim değişikliklerinin tarımsal verimliliği etkilemesini önemli ölçüde etkilemesi beklenen 5G tarım teknolojisi, hasat zamanının, nem dengesinin, hava durumunun izlenmesini kolaylaştırıyor.
- Tarım ürünlerinin kalitesinin artmasıyla beraber kaliteye duyulan talebin de yükselmesi bekleniyor. 5G tarım teknolojisi ile beraber tarımsal üretimin daha verimli olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
BTK tarafından hazırlanan 5G ve Dikey Sektörler Raporu içinde tarıma geniş yer ayrılıyor. Rapora göre, Iot Teknolojisinin getireceği akıllı 5G tarım sistemin faydalarının anlaşılabilmesi için, tarımın gelişmesine yardımcı unsurları ele almak gerekiyor. Akıllı sistemler, bu alanlarda yenilikçi etki vadediyor.
- Sulama sistemlerinin performansını artırmak isteyen çiftçilerimiz sensörlerden gelen veriler ışığında ekinlerin su ihtiyacını ön görebiliyor. Suyun hacmi, miktarı, nerenin ne süreyle sulanacağı akıllı sistemler üzerinden belirlenebiliyor. En verimli sulama sistemleri hangileri diye araştırma yapanların yolu, yeni teknolojilerle beraber otomatik sulama ile kesişiyor.
- Toprağın hangi besinlere ihtiyacı var, ne kadar gübre kullanmak gerek, gerekli seviyede besini vermek için gübreleme yönteminin ideal uygulaması nasıl olmalı sorularına yanıt, otomatik teknolojilerden geliyor. Çiftçilerimiz yerine karar veren, uygulayan gübreleme sistemleri geleceğin tarım dünyasının başrollerinde yer alıyor.
- Hayvanların dolaşımı ve biyomedikal ihtiyaçlarının tespiti kolaylaşıyor. Actimoo kızgınlık takip sistemleri gibi yenilikçi keşiflerin yaygınlaşması bekleniyor.
- Atığı, maliyetleri ve kaynak tüketimini en aza indirmek 5G tarım ile mümkün oluyor.
- Otonom araçlar, sondaj, tohumlama ve püskürtme süreçlerini uzaktan kumandayla gerçekleştirebiliyor.
- Havadan ürün izleme şimdilik oldukça maliyetli görünüyor ancak sensörlü dronelar ve gelişecek teknolojiyle maliyetlerin düşmesi, daha ekonomik çözümlerin oluşması bekleniyor.
5G Tarım Alt Yapısı
Tarımda akıllı teknolojilerin ön plana çıkması ağ alt yapısında geliştirmeler gerektiriyor. Bu değişim, tarım sektörünün önemli ölçüde değişime uğramasına kapı aralıyor. Çoklu erişim, çoklu anten, modülasyon teknikleri ve artan bant genişliği bu sistemin getirdiği teknik farklılaşmalardan bazılarını oluşturuyor. 5G ağlarda, ağ yazılım geliştirme platformunun etkinliği ve uçtan-uca uygulama kalitesi gerekli görülüyor. Ağların daha fazla trafik aktarma kapasitesine sahip olması, esnek ölçeklendirilebilirliği temel ihtiyaçları oluşturuyor. IoT/M2M cihazlar nedeniyle trafik özelliklerinde farklı istatistiklerin ortaya çıkması bekleniyor. Dokunsal iletişim, gerçek zamanlı M2M, V2X, AR hizmetlerinin gecikmenin ultra düşük düzeye ulaşması, veri iletiminde hızın kat be kat yükselmesi öngörülüyor. Geniş uyarlanabilirlik, mobil cihazların şebekelerin servis alanları içinde kesintisiz iletişimde yüksek oranda izlenebilirliği beraberinde getiriyor. 5G altyapısının düşük enerji tüketimiyle tüm ihtiyaçları karşılaması tarım uygulamaların büyük avantaj sağlayacağa benziyor. Bahçeşehir Üniversitesi Wissen Akademie’den alınan bilgilere göre, mevcut sistemlerde kullanıcıların birbiriyle bağlantıya geçmesi mümkün olmazsan, 5G için hazırlanan altyapı modelinde bu düzen değişiyor. NOMA adı verilen yeni sistem, çoklu erişim yöntemiyle, milyonlarca kullanıcının anlık olarak birbiriyle bağlantılı olmasını getiriyor. Günümüzde yalnızca Wİ-Fİ ile çalışabilen nesnelerin interneti, 5G ile beraber akıllı cihazların hemen hepsinin birbiriyle etkileşim içine çalışabilmesine imkan tanıyor.
Akıllı çiftlikler, tüm bu değişikliklerin sonucu olarak yakın gelecekte kendine yer ediniyor. Daha geniş çaplı üretim, hızlı, tasarruflu ve çevre dostu çiftçilik, sektöre uzun vadeli büyüme sağlamak için gün sayıyor. Çiftçilerimizin birçoğu 4G kullanırken, 5G’nin nasıl yenilikler getireceğini merak ediyor. Uzmanlar, 4G’nin 100 Mbps hızla çalıştığını, 5G’nin ise 10 Gbps’de çalışacağını belirtiyor. Bu devasa hız artışının, beklentilerin de üzerinde sonuçlar doğuracağına kesin gözüyle bakılıyor.
Örnekler üzerinden anlatmak gerekirse, gerektiğinde noktasal gerektiğinde tüm geniş alana homojen uygulama yapabilen 5G akıllı sistemler, insanın hata payı ile oluşan verim kaybını sıfırlıyor. Analize, veriye, sensörlere dayalı tarım, toprağın, ürünün kalitesinin yükselmesine karşılık geliyor. Nereye gübre atılmalı, nereye böcek ilacı sıkılmalı, hangi ekinde zararlı var, önlem alınmakta geç mi kalındı gibi endişeler yeni teknoloji ile çiftçilerimizin hayatından siliniyor. Makineler, cihazlar kendi aralarında iletişim kurarak koordineli bir halde çalışıyor. İnsan gücüne ihtiyaç azalırken 24 saat dinlenmeden çalışmak da mümkün oluyor. Makineler, ara vermeden, hızla, verimle, tarlayı işlemeye, ihtiyaçları gidermeye devam ediyor. Kilometrelerce öteden, başka bir şehirdeki tarlasını eken, biçen hatta hasar eden çiftçiler, geleceğin dünyasında var oluyor. Zamanın, mekanın öneminin kalmadığı yeni tarım çağında, yapay zeka emeğin yerini alıyor. Hastalıklar, yabani ot teşhisi ve mücadelesi gibi en zorlu tarım sorunları erken uyarı sistemleriyle çözülüyor. Mahsullerin rengi, boyu, kalitesi henüz yetişirken hesaplanarak raporlanıyor. Veriye dayalı raporlama, tüketicilerin market raflarındaki sebze ve meyveleri de yakından tanıması demek oluyor. Aldığı limonun hangi tarihte ekildiği, hangi gübrelerin verildiği, kaç kez sulandığı bilgisinin tüketiciye kadar ulaşması kolaylaşıyor.
Tarımı daha yüksek teknolojilerle buluşturacak 5G iletişim sistemi için hazırlıklar sürüyor. Bu denli gelişmiş bir alt yapı henüz hayatımızda olmasa da tarıma verim katacak ürünler, sistemler, bereketin artmasını sağlayacak alışveriş imkanları Tarfin Mobil ile cebinize geliyor. Uygulamayı hemen indirerek kolay başvuru adımlarını tamamlayabilir, tarım alışverişlerinizi kendi belirlediğiniz ödeme tarihlerinde gerçekleştirebilirsiniz.