Evlerde, balkonlarda saksı bitkisi olarak yetiştirilebilen veya çiftçilerimiz tarafından geniş alanlarda üretilerek sunulan tere bitkisi, hoş kokusu ve baharatlı aroması ile sofraların vazgeçilmezi. Salata ve garnitürlerde sıklıkla kullanılan, besin değeri sayesinde çokça tüketilen tere ve tere yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiyi sizlere sunuyoruz. Siz de Tarfin aracılığıyla tere yetiştirmeyi öğrenebilir, Tarfin Mobil ile tarımsal girdi alışverişlerinizde avantajlardan faydalanabilirsiniz. Tarfin ile çevrenizdeki, size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını görüntüleyerek girdi fiyatlarını karşılaştırabilir, alışveriş sonrasında peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:
- Tere Yetiştirme Koşulları: İklim ve Toprak
- Tere Yetiştiriciliği için Ekim Nasıl Yapılır?
- Tere Yetiştirirken Gübreleme Nasıl Olur?
- Tere Yetiştiriciliğinde Bakım Nasıl Yapılır?
- Tere Hasadı Nasıl Yapılır?
- Tere Hastalık ve Zararlıları Nelerdir?
- Su Teresi Nedir?
Tere yetiştirme bilgilerine geçmeden önce yeşil bitkiyi biraz daha yakından tanıyabiliriz. Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika toprakları olan bitki, tek yıllık sebzeler arasında kategorize edilen bir ottur. Ülkemizde ticari tere yetiştiriciliği İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi sınırları içinde gerçekleştiriliyor. Tarla yetiştiriciliğinin yanı sıra ülkemizde örtü altında tere yetiştiriciliği de her geçen gün artıyor. 2019 yılı TUİK verilerine göre ülkemizde toplam 6.629 ton tere üretiliyor. En çok tere yetiştirilen ilimiz ise Eskişehir olarak kayıtlara geçiyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Tere Yetiştirme Koşulları: İklim ve Toprak
Tere otu yetiştiriciliği çoğunlukla ilkbaharın erken vakitlerinde yapılıyor. Kış soğuklarından zarar gören ot bu nedenle bahara yakın ekilerek üretimi yapılıyor. Ancak kışın daha ılık geçtiği Ege ve Akdeniz sahillerinde yılın her mevsiminde yetiştiricilik yapılabiliyor. Yılda bir, en fazla iki kez biçilebilen bitki için yıl boyunca kademeli tohum ekimi gerçekleştirilerek sürekli ve kademeli verim alınabiliyor.
Tere yetiştirme koşulları toprak açısından çok detaylı bilgi içermiyor. Toprak bakımından seçici bir bitki olmayan tere, besin maddesince zengin, tınlı topraklarda daha iyi verim gösteriyor. Ayrıca toprağın 5 ile 7.5 pH değeri arasında olması bitki için avantaj sağlıyor.
Tere Yetiştiriciliği için Ekim Nasıl Yapılır?
Doğrudan tohum ekimi ile yetiştirilen tere bitkisi, tohumları küçük olduğu için iyi toprak hazırlığı gerektiriyor. Tava veya tahtalarda üretilen ot için önce tava ve tahtalar hazır hale getiriliyor. Sonrasında tohumlar metrekareye 1 ile 1.5 gram olarak şekilde serpilerek sıravari düzende ekiliyor. Sıra arası 12-15 cm mesafe, 1-1.5 cm derinlik korunuyor. Tere ekilen alanda tohumlar bir tırmık yardımıyla karıştırılıyor veya üstüne toprak atılarak su veriliyor ve tere ekimi tamamlanıyor. Oldukça hızlı çimlenen tere tohumları 2 gün içinde çimlenerek hızla gelişiyor.
Tere Yetiştirirken Gübreleme Nasıl Olur?
Tere gübreleme aynı roka yetiştiriciliği sırasında yapılandığı gibi oluyor. Gelişme süresi kısa olan bitki için her yetiştirme döneminde, tohum ekimi öncesi toprak gübreleniyor. Gübre gereksinimi bölgenin toprak yapısına, toprağın yıkanma oranına, önceden ekilen mahsullere göre değiştiği için ezbere gübre vermemeli ve mutlaka toprak analizi yaptırmalısınız. Genel bir fikir olması adına, Ondokuz Mayıs Üniversitesi kaynaklarındaki bilgiyi sizlerle paylaşabiliriz. Tohum ekmeden önce dekara 12-15 kilogram azot, 10-12 kilogram p2o5, 15 kilogram kadar ise K2O verilmesi bitkinin daha iyi yetişmesine yardımcı oluyor.
Tere Yetiştiriciliğinde Bakım Nasıl Yapılır?
Tere yetiştirmek için en önemli bakım gereksinimi sulama ve yabancı ot temizliği olarak görülüyor. Üretim yapılan bölgenin iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak çiftçilerimiz karık veya damlama yöntemi ile sulama gerçekleştirebiliyor. Sıravari ekim tercih edildiğinde çapalama da bakımın önemli bir parçası oluyor. Eğer serpme ekim yapıldıysa bitki araları kesinlikle çapalanmıyor ve yabani otlar elle temizlenerek gelişim destekleniyor.
Tere Hasadı Nasıl Yapılır?
Tere otu, uygun koşullar sağlandığında ekimin sonrasındaki 25-30 gün içinde hasat olgunluğuna erişiyor. 15-20 cm’ye kadar boyu uzayan bitkiler aynı roka, dereotu ve maydanoz yetiştiriciliği için söz konusu olduğu gibi toprak üzerinden, sapları ile birlikte kesilerek hasat tamamlanıyor. Bir veya en çok iki kez biçilerek hasat edilen otların ikinci biçimde verimi oldukça düşük oluyor. Bu nedenle otlar bazen kökünden sökülerek de demetler haline getirilebiliyor.
Hasat edilen yeşillikler 3-4 gün zarfında 4 derecelik buzdolaplarında saklanıyor. Yaprakları hızla sarardığı için kısa sürede pazarlanması ve tüketilmesi gereken tereler raf ömrünün kısalığı ile biliniyor. Bu nedenle genellikle üretildiği bölgelerde piyasaya sunularak iç pazara veriliyor.
Tere Hastalık ve Zararlıları Nelerdir?
Tere yetiştirme sırasında önemli bir hastalık veya zararlı söz konusu olmasa da, toprak altındaki zararlılar ve pirelere karşı önlem alınması gerekiyor.
- Toprak pireleri sıçrayarak diğer böceklerden ayrılıyor. Erginleri yapraklardan, larvaları köklerden beslenen zararlılar, özellikle toprakta kalan artıklardan yararlanarak yayılıyor. Ayrıca nemli topraklarda çok daha hızlı yayılabiliyor. Bu nedenle tarlanan temiz tutulması ve yabancı artıklardan temizlenmesi büyük önem taşıyor.
- Tütün tripsi adı verilen zararlıların zarar verdiği bitkiler arasında tere de yer alıyor. Ergin ve larvaları bitkilerin yaprak ve saplarından özsu ile besleniyor. Beslendiği yapraklarda beyaz izler bırakan bu zararlılar virüs taşıdıkları için hastalıklara da zemin hazırlıyor. Zararlı ile mücadelede atıkların imhası, toprak işleme ve seralardaki havalandırma açıklıklarının kapatılması önemli rol oynuyor.
- Beyaz pas hastalığı, yaprak üstündeki beyaz lekelerle dikkat çekiyor. Püstül ve kabarcıkların da görüldüğü hastalıkta yaprak dokusu üzerinde sarı ve kırmızı renk değişiklikleri meydana gelebiliyor. Ağır enfeksiyon halinde yeşil yapraklı sebzeleri öldüren hastalıkla mücadele için en az 3 yıl ekim nöbeti uygulanıyor.
Yeşillik yetiştirilen tarlalardaki yabani otlar, bitkilerin besin maddelerinin, su ve ışığının engellenmesine neden oluyor. Konukçu veya ara konukçu görevi üstlenerek sebzelerin hastalanmasına ve zararlıların istilasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle tüm zararlı ve hastalıkların mücadelesi için mutlaka ilk adım olarak tarla temizliğine dikkat etmelisiniz.
Su Teresi Nedir?
Hızlı büyüyen ve çok yıllık olarak sınıflandırılan su teresi, yine otsu bitkiler arasında kategorize ediliyor. Klasik tere otunun aksine sulak alanlarda yetiştirilen su teresinin anavatanı ise Avrupa ve Asya topraklarını gösteriyor. Bahçe teresi ile akraba olan bitkinin görünümü ise klasik tereye göre daha küçük yapraklı ve bodur oluyor. Ülkemizde doğal koşullarda yetişebilen su teresi tamamen suda yetişmediği için tam anlamıyla bir su bitkisi sayılmıyor. Yaprakları suyun dışında olsa da sulak alanlarda varlık gösterdikleri için isimleri “su teresi” olarak anılıyor. Ülkemizde su teresi, farklı bölgelerde farklı isimlerle anılıyor. Gerdeme, çayır teresi, istapan, sezab, tuzik, hoş kıran ve su mancası, bitkinin yöresel isimlerinden sadece bazıları.
Tere yetiştiriciliği konusunda detaylı bilgiler sunan yazımız sayesinde tere bitkisinin ekiminden hasat sürecine kadar olan adımların ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. Bunun yanında çiftçilik sürecinizde Tarfin aracılığıyla tarımsal girdi alışverişlerinde avantajlardan faydalanmanız mümkün. Siz de Tarfin ile toprağınıza bereket katabilir, ihtiyaçlarınızı ertelemeden hasat vadeli ödeme imkanıyla satın alarak üretime hız kesmeden devam edebilirsiniz. Detaylı bilgi için size en yakın Tarfin yetkili satış noktasına ulaşabilirsiniz.