taboola

Maydanoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Maydanoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 31.08.2021

Bir Akdeniz bitkisi olan maydanoz, mutfaklarda hem kök hem de yapraklarıyla kullanılıyor. Garnitür olarak kullanılan bitki, yemeklere lezzet verirken çiğ olarak da tüketilebiliyor. Çeşni olarak mutfakların vazgeçilmezi halini alan maydanoz, kurutularak baharat şeklinde  depolanabiliyor. 

Maydanoz, literatürde iki ana türde inceleniyor. Ülkemizde yetiştirilen tür, düz yapraklı maydanoz olarak anılıyor. Ayrıca, yaprakları kıvırcık olan kıvırcık yapraklı maydanozlar da dünyada bulunabiliyor. İki yıllık bir kültür bitkisi olarak tanınıyor. İlk yıl yaprak ve yeşil aksam, ikinci yıl ise çiçek ve tohum oluşturuyor. Çok yıllık bitkiler arasında anılan ürünün kökleri toprak içinde uzun seneler kalabiliyor. Üreticisine 12 ay boyunca gelir sağlayan maydanoz, dört mevsim pazarda yer bulabiliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Maydanoz Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?

Maydanoz yetiştiriciliği ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılıyor. Ancak uygun iklim koşulları sağlanan tüm bölgelerimizde küçük çaplı yetiştiriciliklere rastlanabiliyor. Kültür üretimi milattan önce 4000 yılına dek uzanan maydanoz, İspanya, Yunanistan, Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinde de bol miktarda yetiştiriliyor. Yalnızca tarlalarda değil saksıda, evlerde bile maydanoz yetiştiriciliği yapmak mümkün görülüyor. 

Maydanoz Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?

Bingöl Tarım İl Müdürlüğü’nün maydanoz yetiştiriciliği belgesine göre, maydanoz yüksek rutubetli ve ılıman iklimli yerleri seviyor. Soğuk alanlarda ise şartlara göre ilkbahar ve sonbahar arasında maydanoz yetiştirilebiliyor. Ülkemizin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yıl boyunca maydanoz yetiştiriciliği yapılabiliyor. Buna ek olarak maydanoz toprak anlamında da seçici görülmüyor. Ağır olmayan, besin maddesi açısından zengin bütün topraklarda maydanoz üretilebiliyor. Ancak derin bünyeli arazilerde daha iyi sonuç alınıyor. Toprağın pH derecesinin 5.0 ile 8.0 arasında olması maydanoz için yetiyor. 

Maydanoz Tohum Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Maydanoz yetiştiriciliği tohumdan yapılıyor. Tarlaya direkt olarak ekilen tohumlar, tavada ya da düz tarlada şeritler halinde yetiştiriliyor. Kurak coğrafyalarda yetiştirme için tava seçiliyor. Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetiştirecekseniz siz de tava usulünü tercih edebilirsiniz. Ancak Marmara Bölgesi gibi rutubetli ve yağışlı bölgelerde yetiştiricilik yapacaksanız düz tarlada şeritler halinde üretime geçebilirsiniz.

  • Maydanoz yetiştiriciliği yapılacak tarlaların seçimi dikkat edilmesi gereken ilk noktayı oluşturuyor. Tarlanın mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz ekimine hazırlanması gerekiyor. Arazinin muhakkak yabancı otlardan temizlenmesi önem taşıyor. Zira yabancı otlar hem maliyeti yükseltiyor hem de maydanoz kalitesini sekteye uğratıyor. Yabancı ot sorununu çözmek için tarlaya ekim zamanından birkaç ay önce dekar başına 3-5 ton çiftlik gübresi atarak sürebilirsiniz. Disk hallow ile incelterek tarlayı hazırlayabilirsiniz. 
Maydanoz Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?
  • Tava şeklinde ekim yapacaksanız, tavaları 10-15 cm çukurda kalacak şekilde, 100-120 cm genişliğinde ve istediğiniz uzunlukta hazırlayabilirsiniz. 
  • Metrekareye 1-1.5 gram kadar tohum verebilirsiniz. Dekara ortalama 1-1.5 kilogram tohum yeterli oluyor. 
  • Tavalara tohum elle, serpme olarak ekilebiliyor. Ayrıca düz tarlaya, şehirler halinde ve buğday mibzeri kullanarak da ekim yapabilirsiniz. 
  • Tohum ekiminin 1-1.5 cm derinliğinde olması gerekiyor. 
  • Sıra arası mesafe 35-40 cm oluyor. 
  • Tohum ekim zamanından ortalama 20-25 gün sonra çimlenme ve çıkış başlıyor. 

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

Maydanoz yetiştiriciliğinde homojen çimlenme için sulamanın dikkatle yapılması gerekiyor. Çimlenmenin olduğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılıyor. Maydanozlar 2-3 yaprağa ulaştığında salma sulama tercih edilebiliyor. Çiftçilerimiz, maydanozun suya karşı aşırı hassas olduğunun altını çiziyor. Fazla göllenme olduğunda yapraklar sararabiliyor, çok uzun süre suda kalma ise ölüme sebebiyet verebiliyor. Benzer bir şekilde susuzluk da ekinlerin kurumasına neden oluyor. 

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Maydanoz yetiştiriciliğinde gübreleme büyük fayda gösteriyor. Ekim sonrasında yanmış çiftlik gübresi veriliyor. Ancak bu sırada gübrenin yabancı tohum taşımamasına özen göstermek gerekiyor. Temel gübreleme de çiftlik gübresi ile beraber yapılıyor. Maydanoz yetiştirilirken sonbaharda dekara 3-5 kilogram saf azot uygulanıyor.

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

 Isparta Tarım İl Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, 2 ton maydanoz hasat edildiğinde topraktan kaldırılan besin maddeleri şöyle sıralanıyor: 3 kilogram azot, 0.8 kilogram P2O5, 2.6 kg K2O, 3.2 kg Ca ve 0.6 kg Mg. Gübreleme de bu ihtiyaçlara göre belirleniyor ancak toprağın zenginliği burada esas kriteri oluşturuyor. Çiftçilerimizin gübreleme yapmadan önce muhakkak toprak analizi yaptırmaları önem taşıyor. 

Maydanoz Yetiştiriciliği Püf Noktaları Nelerdir?

  • Maydanoz tohumları, ocaklara atılmadan bir gün kadar önce suda bekletilerek veya nemli bir bez içinde tutularak çimlenme hızlandırılabiliyor. Bu yöntemle, çimlenme oranında da artış gerçekleşiyor. 
  • Maydanoz yetiştirilecek toprağın ısısının 10-20 derece arasında olması tavsiye ediliyor. 
  • Maydanoz toprağının çok kuru olmaması, nemli tutulması gerekiyor. 
  • Kasım ayının sonrasında ekilen maydanoz tohumları genellikle kış şartlarına dayanamıyor. Bu nedenle soğuklara kalmadan, ilkbaharda tohum ekimini gerçekleştirmek önem taşıyor. 
  • Maydanoz ekilen toprağın kesinlikle sıkıştırılmaması gerekiyor. Toprağı gevşek bırakmalısınız. 
  • Maydanozların güneş alması yetişmesini hızlandırıyor ancak çok uzun süre güneş maruziyeti yanık oluşmasına neden olabiliyor. 
  • Maydanozlar en geç 70 günde toplanma aşamasına geliyor, bu süreyi göz önünde tutarak planlamanızı yapmalısınız. Ayrıca maydanozun ilk çıkan dallarının oldukça ince ve narin olması normal karşılanıyor. Dallar kestikçe kalınlaşarak daha kalın, iri ve dayanıklı hale geliyor. 

Siz de maydanoz yetiştiriciliği sırasında doğan tarımsal ihtiyaçlarınız için Tarfin satış noktalarından destek alabilirsiniz. Telefonunuza indireceğiniz Tarfin Mobil uygulaması üzerinden tarımsal ürün fiyatlarını karşılaştırabilir, seçiminizi yapabilirsiniz. Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 600’ü aşkın satış noktasıyla, binlerce çiftçimizin desteği oluyor. Peşin veya vadeli ödeme imkanı sunan, yeni nesil finansman sistemi Tarfin ile siz de hemen tanışabilirsiniz. Toprağınıza bereket katmak için Tarfin’i tercih etmek üzere yetkili satış noktalarına bekleniyorsunuz. 

Maydanoz nasıl hasat edilir?

Maydanozun hasat olgunluğuna ulaşması ortalama 60-70 gün alıyor. 15-20 cm kadar boy atması maydanozların hasat edilebileceği anlamı taşıyor. Sabah erken saatlerde, toprağın birkaç cm üstünden kesilerek hasat gerçekleştirilebiliyor. İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor. Büyük işletmeler hasat sırasında kosa kullandığı gibi çayır biçme makinesi de tercih edebiliyor. Kök hasadı ise sonbahar aylarında gerçekleşiyor.

Maydanoz hastalıkları ve zararlıları nelerdir?

Maydanoz yetiştiriciliği için tehdit oluşturan bir hastalık veya zararlıdan söz edilemiyor. Ancak tohum çimlenme döneminde toprak kurtları maydanozlara zarar verebiliyor. Bozkurt adı da verilen toprak kurtlarına karşı toprak ilaçlaması yapılabiliyor. Maydanoz yetiştiriciliği sırasında yabancı ot problemi, diğer tüm sorunlardan daha önemli görülüyor. Yabancı ot savaşımı için herbisit kullanımı oldukça işlevsel görülüyor, ayrıca mekanik yöntemler de mücadeleye eşlik ediyor. Herbisit ilaçlamasının maydanoz toprak üstüne çıktıktan sonra yapılması, gelişimi yavaşlatacağı ve yapraklarda zarar oluşturacağı için çıkış öncesi yapılması tercih ediliyor. Uygun ve doğru herbisit uygulaması yapıldığında, yabancı ot mücadelesi için hiç çapa yapmaya gerek kalmadan maydanoz yetiştirilebiliyor.

share

Benzer Haberler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri
21.11.2022
Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünlerini sizler için listeliyoruz. Ayrıca Doğu Anadolu'da hayvancılık ve tarım başlıklarını detaylandırıyoruz. Hemen okuyun!

Devamını oku
Karık Sulama Nedir, Nasıl Yapılır?
20.02.2023
Karık Sulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Karıkla sulama en yaygın sulama yöntemlerinden biri. Açıklan karıklar vasıtasıyla sulama işleminin detaylarını hemen öğrenin. Karık sulama nedir yazımızda!

Devamını oku
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler
28.08.2021
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler

Her zaman yediğimiz gizli zehirli bitkileri tanıyor muyuz? Her gün soframıza gelen bitkilerin öteki yüzünü sizlere tanıtıyoruz.

Devamını oku