Çiftliklerde hayvanların sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesi, verim sunması ve ihtiyaçlarının daha kolay sağlanması için hayvancılık ekipmanlarından faydalanabilirsiniz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan ekipmanları farklı özellikler sunabildiği için yetiştirdiğiniz hayvanlara uygun malzemeleri seçerek ahırlarınızı donanımlı hale getirmelisiniz. Peki hayvancılık ekipmanları nelerdir, ahır kurarken sizlere neler lazım olabilir? Eğer siz de bu soruların yanıtlarını arıyorsanız Tarfin yanınızda! Üstelik girdi alışverişlerinde de Tarfin ile avantaj elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Tarfin Mobil indirmek, size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını ve girdi fiyatlarını görüntülemek. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanarak girdi alışverişlerinizi gerçekleştirmek için size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz.
Hayvancılık ekipmanlarını yakından tanıyacağınız yazımızda yer alan başlıklar,
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Hayvancılık Ekipmanları Çeşitleri
- Büyükbaş hayvan ekipmanları
- Küçükbaş hayvan ekipmanları
- Kümes hayvan ekipmanları
- Hayvan Ekipmanları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Hayvancılık Ekipmanı Bulundurmanın Faydaları Nelerdir?
Hayvancılık Ekipmanları Çeşitleri
Hayvan ekipmanları, hayvanların beslenmesi, barınması, sağlığı ve bakımı için özel olarak tasarlanıyor. Beslenmede kullanılan yemliklerden suluklara, sağma makinesi ve aletlerinden hayvan taşıma araçlarına, durak demirlerine kadar farklı hayvancılık ekipmanı çeşitleri bulunuyor. Siz de yetiştirdiğiniz hayvanın cinsine, barınak genişliğine, çiftçilik ihtiyaçlarınıza en uygun hayvan ekipmanlarını satın alarak gereksinimleri karşılayabilirsiniz.
Büyükbaş hayvan ekipmanları
Sığır, manda, deve gibi hayvanlar için büyükbaş hayvan ekipmanları kullanılıyor. Hayvanların beslenmesi, yönetimi için tercih edilen araç gereçler arasında otomatik yem dağıtıcılar, yem siloları, saman ve silajlıklar yer alıyor. Ayrıca hayvanlarda meydana gelebilecek olası sağlık sorunlarına karşı veterinerlik malzemeleri, iğneler, sıyırıcılar, bıçaklar, bez gibi malzemeler de hayvan ekipmanları içinde kategorize ediliyor. Diğer taraftan çiftlik içinde hayvanları kontrol etmeyi kolaylaştıran demirler, sınır için kullanılan çiftler, ip ve zincirler de hayvan ekipmanı olarak tercih edilebiliyor. Bu ekipmanlar, hayvanların dolaştığı veya durduğu alanı belirleyerek güvenli barınmalarına ve yönetilmelerine yardımcı oluyor.
Büyükbaş hayvan ekipmanların süt ineği ve koyunlarının sağım gibi rutinleri için kullanılan malzemeleri de içeriyor. Sağım aletlerinden hijyen araçlarına, taşıma yardımcılarından yem depolama ve dağıtım malzemelerine kadar çeşit çeşit ürünü büyükbaş hayvan ekipmanları arasında sayabilirsiniz. Üstelik hızla saydığımız hayvan ekipmanları, çok sayıda farklı çeşit ve parça da bulunduruyor. Örneğin süt soğutma tankları, süt filtreleri, pompalar gibi malzemeler de sağım sürecinde çiftçilerimizin gereksinim duyduğu ekipmanlar arasında. Siz de hayvanların bakımını, kontrol, verim ve güvenini sağlayan ekipmanları mutlaka kullanmalısınız.
Küçükbaş hayvan ekipmanları
Koyunlar, keçiler küçükbaş hayvanlar arasında bulunuyor. Küçük çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesinde yararlanabileceğiniz ekipmanları, küçükbaş hayvan malzemeleri arasında bulabilirsiniz. Ürünler arasında hayvanların boyutlarına uygun yemlikler, suluklar, dayanıklı çitler, tımar malzemeleri, taşıma araçları yer alıyor. İlk bakışta oldukça az görünen küçükbaş hayvan ekipmanları arasında fırçalardan taraklara, makaslardan tırnak tesme ve tımar aletlerine dek farklı birçok malzemeyi bulabilirsiniz. Küçükbaş hayvanların konforu, sağlığı, huzuru ve kontrolü için ekipmanları tamamlayarak siz de ahır işlerinin çok daha zahmetsiz olmasını sağlayabilirsiniz.
Kümes hayvan ekipmanları
Tavuklar, horozlar, kuşlar kümes hayvanları arasında sayılıyor. Eğer kümes hayvancılığı yapacaksanız, diğer türlerde olduğu gibi bu alanda da özel ekipmanlara ihtiyacınız oluyor. Damlalıklı suluklar, boru bağlantı aparatları, yemlikler, borular, folluk, kafes askısı, şamandıralar kümes hayvanı ekipmanlarından bazıları. Bunun yanında otomatik makineler kullanan tesisler de bulunuyor. Hayvan yetiştirme alanının büyüklüğüne, hayvan sayısına, yaşına ve üretim modeline göre siz de kümes hayvan ekipmanları arasını alabilirsiniz.
Hayvan Ekipmanları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Küçükbaş, kümes ve büyükbaş hayvan ekipmanları, işletmelerdeki bütün barınak ve makineler gibi düzenli bakıma ihtiyaç duyuyor. Sağlıklı ve uzun ömürlü kullanım için hayvan ekipmanı kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik,
- İşletmenizdeki sulukları, yemlikleri, folluk veya boruları belli aralıklarla temizlemeli, dezenfekte etmelisiniz.
- İşletmenizde hayvan ekipmanlarının dezenfekte edilmesi için tercih ettiğiniz kimyasalların kalıntı bırakmadığından ve toksik etki oluşturmadığından emin olmalısınız.
- Temizlik rutini sırasında ilaç ve kimyasalların kullanım talimatlarına tam uyum göstermelisiniz.
- Rastleme ilaç, temizlik malzemeleri ve ekipman kullanmamalı, malzemelerin tümünü amacına uygun şekilde değerlendirmelisiniz.
- Karantina altına alınan, ayrı tutulması gereken veya özen bakım gereksinimi olan hayvanlar için ayrı ekipmanlar bulundurmalısınız. Onlar için kullandığınız malzemeleri sürü için alınan diğer hayvan ekipmanları ile karıştırmamalısınız.
- Eğer gebe düveniz varsa doğumdan önce buzağılar için barınma alanlarını ve buzağılıkta gerekli olarak hayvan ekipmanlarını düzenlemelisiniz. Doğumla beraber hayvan sayısı artacağı için ekipmanlarınızın ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde düzenlenmesine özen göstermelisiniz.
- Hayvanlar ışık ve gölgelerden korkabildiği için ekipmanları koyduğunuz yerlerin parlamamasına, hayvanları ürkütmemesine özen göstermelisiniz.
- Ekipmanlardaki ani değişimler hayvanlarda stres yaratabildiği için olası geçişleri alıştırarak yapmaya özen göstermelisiniz.
- Çok ses çıkaran ve hayvanları ürküten ekipman parçalarına karşı dikkatli olmalı, hayvanlar tepki gösteriyorsa zincir gibi bu parçaları kullanırken ağır hareket etmeye özen göstermelisiniz.
- Herhangi bir hastalık durumunda sağım ve emzirmeden sonra kullandığınız tüm ekipmanları temizleyerek dezenfekte etmelisiniz.
- Ekipmanları her zaman temiz depolamalı, kullanım sonrası olası bir bulaşıma karşı ekipmanlarınızın temizliğinden şüphe duymamalısınız. Çiftliğinize giriş yapan sürü, insan, araç ve malzemelerin de dezenfeksiyonunu/kontrolünü sık sık gerçekleştirmelisiniz.
- Yavru hayvanların özel bakıma ve korunmaya ihtiyacı olduğundan, büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarınızın barınma yerlerinde belli bölümleri yavrular için ayırmalısınız. Buzağı kulübesi gibi özel ayırıcı ekipmanlar sayesinde alanınız çok geniş olmasa da çözüm oluşturabilirsiniz.
- Ekipmanların kullanılabilir durumda olup olmadığını mevsim geçişlerinde kontrol ederek eskiyenleri yenilemelisiniz.
- Hayvanlarınız etlik mi yoksa sütlük mü, büyükbaş mı küçükbaş mı, işlevi ve cinsi nedir, hangi hayvandan kaç adet bulunuyor hesaplamalısınız. Çiftliğin hayvan nüfusu işletmenizin rutinlerini değiştireceğinden hayvanların cinsine ve işlevlerine uygun malzemeler seçmelisiniz. Örneğin yün için bakım gerektiren kıvırcık koyun ile boz ırk inek sığırının bakımı için kullanılan düzenli ekipmanlar bir olmayacaktır.
Hayvancılık Ekipmanı Bulundurmanın Faydaları Nelerdir?
Hayvan ekipmanları bir iş için özel olarak tasarlanan ve işlevini tam olarak yerine getirmek için üretilen malzemelerdir. Sağladığı birçok fayda nedeniyle hayvan ekipmanlarını bulundurmanız öneriliyor. İşte hayvancılık ekipmanlarının faydaları,
- Doğru ekipmanlara sahip olmak herhangi bir iş için harcadığınız emekten ve zamandan tasarruf sağlıyor.
- Ürünler hayvanların da konforu gözetilerek tasarlandığı için büyükbaş veya küçükbaş hayvan ekipmanları kullanımı, hayvanların daha rahat etmesini sağlıyor.
- Yanlış ekipman seçimi hayvanların stres yaşamasına neden olurken doğru malzemeler ile en stresli işler bile çok daha kolay halledilebiliyor.
- Hayvancılık ekipmanlarına sahip olmak, çiftçilerin olası sorunlara hazırlıklı olmasını sağlıyor. Örneğin bir sağlık sorunu meydana geldiğinde, ihtiyaç duyulan malzemeyi bulmak için zaman kaybı ortadan kalkıyor.
- Ekipmanların düzenli, temiz olduğu çiftliklerde çalışanlar ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılıyor. Ekipmanlar daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir şekilde kullanıliyor. Ayrıca ekipman kaynaklı etken bulaşımının da önüne geçiliyor.
Siz de çiftliklerinizde, hayvanlarınızın, işçilerinizin ve kendinizin rahat etmesi için farklı ekipmanlara sahip olmayı ihmal etmemelisiniz. İşlerinizi kolaylaştıracak, uzun ömürlü ve kullanışlı hayvancılık ekipmanları sayesinde hayvan yetiştirmenin kolaylaştığını fark edebilirsiniz.