taboola

Kıvırcık Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kıvırcık Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir? 28.07.2022

Beyaz vücudu ile tanınan ve anavatanı Türkiye olan kıvırcık koyun ırkı, özellikle Marmara Bölgesi ve Ege’de yetiştiriliyor. Kombine verim üretmesi nedeniyle hem et hem de süt ve yapağı endüstrisinde işlevsel olarak tanınıyor. 2010 yılı verilerine göre, ülkemizde 1.834.826 adet kıvırcık koyunun varlığından söz edilebiliyor. Türkiye’de sayı olarak 4. sıradaki koyun ırkı, mevcut koyun varlığımızın %6’sına karşılık geliyor. Kıvırcık koyunlar hakkında detaylı bilgi Tarfin ile sizlerle. Tarımsal ve hayvansal üretimde çiftçilerimizin yanında olan Tarfin sizlere doğru bilgi ve alışveriş avantajı sağlamaya devam ediyor. Girdi alışverişlerinizde Tarfin Mobil uygulaması ayrıcalıklarıyla anında fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Ayrıca Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri sizleri bekliyor. 

Kıvırcık Koyun Çeşitleri Nelerdir? 

İki tip vücut yapısına sahip kıvırcık koyunlar bulunuyor. Kıvırcık koyun çeşitlerinin etçi ve sütçü tiplerini bu ayrıntılara dikkat ederek ayırt edebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Etçi kıvırcık koyunlar: Genellikle geniş ve yuvarlak göğüs bölümüne sahip oluyor. Kasları bir hayli gelişmiş olan etçi kıvırcık koyunların sağrı ise hafif meyilli ve bacaklar alçak görülüyor. 
  • Sütçü kıvırcık koyunlar: Daha dar yapıdaki sütçü kıvırcık koyunların yassı göğüslü olması dikkat çekiyor. Yüksek bacaklı koyunların sırtı hafif çukurluk taşıyor. Sağrı hafif düşük ve önden arkaya doğru hafifçe daralıyor. 

Kıvırcık Koyun Özellikleri Nelerdir? 

Vücutları çoğunlukla beyaz renk olan koyunların nadiren siyah ve alacalı çeşitlerine de rastlanıyor. Zaman zaman başlarında ve ayaklarında siyah lekeler görebilirsiniz. Ayrıca kıvırcık koyunların irilikleri orta düzeyde oluyor. Kıvırcık koyun ırkının diğer görünüm özellikleri şöyle sıralanıyor: 

  • Erkeklerin spiral formda boynuzu bulunuyor. Öne doğru olan boynuzlar, dişilerde ise bulunmuyor. 
  • Uzun ve dar başa sahip olan kıvırcık koyunların çenesi öne doğru inceliyor ve aşağı doğru hafifçe meylediyor. 
  • Kuyrukları uzun ince görülüyor. 
  • Başlarında, karın altında, bacaklarında ve bazı koyunların gerdanlarında yapağı yer almıyor. 
  • Bazı koyunlarda kuyruk tarsal eklemine kadar gelirken kimilerinde tarsus ekleminden daha aşağıya kadar uzanabiliyor. 
Kıvırcık Koyun Çeşitleri Nelerdir? 

Kıvırcık koyunların görünüm özellikleri dışında taşıdığı başka nitelikler de var. Kıvırcık koyunlar hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlayacak özellikler sizlerle: 

  • Kıvırcık koyun ırkları uzun mesafeleri bile kolaylıkla yürüyebiliyor. Dayanıklı olmalarıyla tanınıyor. 
  • Hayvanların zayıf meralardan istifade etme yeteneği oldukça yüksek oluyor. 
  • Sağlam yapılı vücutları, zorlu şartlara karşı bile dayanıklılık gösteriyor. 
  • Sürü içgüdüsünün kuvvetli olması ile tanınıyor.
  • Adaptasyon kabiliyeti gelişmiş olan koyunlar kanaatkar oluyor ve kötü barınma ve besleme şartlarına bile dayanıyor. 

Kıvırcık Koyunların Verim Özellikleri Nasıldır? 

Kıvırcık ırk koyunların verim özellikleri için ortalama değerlerden söz edebiliriz. Elbette bakım koşulları verim düzeylerini değiştiriyor. 

  • Canlı ağırlığı erkeklerde 60 ile 70 kilogram arasında, dişilerde 50 ile 55 kilogram civarında oluyor. 
  • Cidago yüksekliği 64 ile 66 cm arasında değişiyor. 
  • Süt verimi toplamı 90 ile 100 litreye ulaşıyor.
  • Bir batında kuzu verimi 1.2 ölçülüyor.
  • Kuzuların doğum ağırlığı 3.7 ile 4.1 kilogram arasında kayıtlara geçiyor.
  • 90. günde, sütten kesime geldiğinde erkek kuzuların ağırlığı 25 kilogram, dişilerin ağırlığı 20 kilogram hesaplanıyor. 
  • Canlı ağırlık artışı günde ortalama 260 gram oluyor. 
  • Yapağı verimi 1.5 ile 2.5 kilogram arasında değişiklik gösteriyor.
  • Yapağının inceliği ise 33.9 mikronu buluyor. 
  • Temiz yapağı oranı, %60 ile 65 oranında kalıyor. 
  • Lüle uzunluğunun 8 ile 12 cm arasında farklılaştığını görebilirsiniz. 
  • Laktasyon süresi 120 gün alıyor. 
  • Et randımanı %45 ile %50 arasında görülüyor. 

Kıvırcık Koyunu Günlük Süt Verimi Nedir? 

Kıvırcık koyun üzerinde yapılan çalışmalara göre, ortalama süt verimi günde 495.5 gram oluyor. Ancak süt kontrol dönemleri itibarıyla değişimlerin yüksek oranda olduğunun altı çiziliyor. Kontrol döneminde alınan süt örneklerinin yağ oranı %7,7 oluyor. Yağsız kuru madde %11,2, protein oranı %5,8, laktoz oranı %4,51 hesaplanıyor. 

Kıvırcık Koyunun Et Verimi Nasıldır? 

Kıvırcık koyunların etleri oldukça lezzetli oluyor. Ayrıca ülkemiz insanının damak tadına mükemmel uyum gösteriyor. Etleri gençlik döneminde daha açık renkli görülüyor. Ayrıca, kas liflerinin ince olması dikkat çekiyor. Bu liflerin arasında yağ birikimi gerçekleşiyor.

Kıvırcık Koyunların Verim Özellikleri Nasıldır?

Böylelikle etleri daha yumuşak oluyor. Kıvırcık koyunlar, et kalitesi bakımından Türkiye ırkları arasında lider konumda bulunuyor. Süt kesiminden sonra sadece iki aylık besleme sonrası 17-18 kilogram kadar karkas verebiliyor. 

Kıvırcık Koyun Nasıl Yetiştirilir? 

Aile işletmesinde, köy sürülerinde veya ticari işletmelerde kıvırcık koyunu yetiştirebilirsiniz. Sürüler 20’den 400’e kadar farklı sayıda baş bulunduruyor. Yüksek, makilik, soğuk ve nemli çevrelerde iyi adaptasyon sergileyen kıvırcık koyunlar, yılın büyük bölümünde otlatılarak besleniyor. Bakım ve besleme çoğunlukla ekstansif koşullarda yapılıyor. 

Kıvırcık Koyun Nasıl Beslenir?

Beslenme şekli Akkaraman koyunu cinsine benzeyen kıvırcık koyun, yetiştiği bölgelerdeki uzun otlama mevsiminin faydalarını görüyor ve meralardan daha uzun sürede, daha iyi şekilde faydalanıyor. 

Kıvırcık koyunların koça geldiği nasıl anlaşılır?

Kızgınlık belirtilerini takip ederek kıvırcık koyunların koça geldiğini anlayabilirsiniz. Koyunlar meleyerek erkek koyunlara sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlık belirtisi gösteriyor. Bu dönemde ferç şişiyor, çora akıntısı oluşuyor ve hayvanlar sık sık idrara çıkıyor. Koyunlarda kızgınlık genellikle mevsime bağlı oluyor ve ortalama 28-30 saat kadar sürüyor ve 14-19 günde bir tekrarlıyor. 20-30 kadar kuzuya 1 koç olacak şekilde koç katımı yapılabiliyor.

Kıvırcık koyun yılda kaç kez doğurur?

Kıvırcık koyunlar yılda iki kez doğum yapabiliyor. Her doğumda ortalama 2 veya 3 kuzu doğuyor. Ancak kuzuların doğurganlığı bakıma, hayvanların sağlık durumuna göre değişiklik gösteriyor.

Kırklareli kıvırcık koyunu nedir?

Etinin lezzeti ile tescillenen Kırklareli kıvırcık koyunu, depolanan yağların vücudun her yerine homojen dağılması ile tanınıyor. Diğer ırklar yağı daha çok kuyruk ve ense kısmında biriktirirken Kırklareli kıvırcık koyununun tüm bedeninde yağ olması etine aroma ve lezzet katıyor.

En lezzetli koyun eti hangisidir?

Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Trakya kuzusunun meşhur olmasının nedeni ise burada açık alanda otlayan kuzuların et tatlarının çok daha yoğun olması. Meralardaki otlardan adeta doğal bir aroma kazanan etler, Türk mutfağında önemli yer ediniyor.

Kıvırcık koyun fiyatları nasıldır?

Kıvırcık koyunların fiyatları piyasa şartlarına, hayvanların yetiştirme koşullarına ve dönemlere göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca adaklık koyunlar, etçi ve sütçü koyunlar arasında da fiyat farkı olduğunu görebilirsiniz.

Kıvırcık koyun nerede yetişir?

Kıvırcık koyunlar Marmara bölgemizin Trakya bölümünde ve Kuzey Ege coğrafyasında yetiştiriliyor. Özellikle Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul’da kıvırcık koyuna rastlanıyor. Ayrıca Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli ve Sakarya’da da kıvırcık koyunlar görebilirsiniz. Diğer yandan Manisa, İzmir ve Aydın illerimizde de kıvırcık koyun yetiştiriciliği yapılabiliyor.

share

Benzer Haberler

Yem Dağıtma Makineleri
08.04.2024
Yem Dağıtma Makineleri

Mobil olarak tasarlanan yem dağıtma makineleri, çiftliklerde sıklıkla kullanılıyor. Yem dağıtmayı hızlandıran ve emekten tasarruf sağlayan makineleri keşfedin.

Devamını oku
Maydanoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.08.2021
Maydanoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Maydanoz yetiştiriciliği ülkemizde en çok Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesi'nde yapılıyor. Maydanoz yetiştiriciliği hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
14.02.2022
Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Koyun sütü sağma makinesi nedir ve nasıl kullanılır sorularının yanıtları yazımızda. Koyun sağma makineleri hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku