taboola

Toprakla Geçen Bir Ömür: Hayati Boğa

Hayati Boğa 19.02.2021

Tarfin Tarım, her ay değerli satış noktalarını sizlerle buluşturuyor. Hem çiftçilerimize hem de satış noktalarımıza bilgi sunacak, ilham verecek söyleşilerle her ay karşınızda olmayı umut ediyoruz. Tarfin Blog’un ilk konuğu Hayati Boğa Tohumculuk’un kurucusu, değerli satış noktamız sayın Hayati Boğa… Ziraat yüksek mühendisi olan Boğa, 28 yıl tarım kooperatiflerinde hizmet verdikten sonra emekli olduğunu ve kendi işletmesiyle toprağa değer katmaya devam ettiğini vurguluyor. Tohum ve bitki beslenme uzmanı olan Hayati Bey, çiftçi bir aileden geliyor. “Kendimi bildim bileli toprakla ilgileniyorum.” diyen satış noktamız, neden ziraat mühendisi olduğunu ise toprağa duyduğu sevgi ile açıklıyor. “Köylü çocuğu olduğum, tarımı ve toprakla uğraşmayı sevdiğim için ziraat mühendisliğini tercih ettim” diyerek sözlerini sürdüren Boğa’nın çiftçilerimizi aydınlatacak notlarını sizlerle paylaşıyoruz: 

Sizin de bulunduğunuz Konya bölgemizde hangi ürünlerin ekildiğini bizimle paylaşır mısınız? 

Bölgenizde en çok ekilen ürünler arasında şeker pancarı, mısır, yağlık ve çerezlik ayçiçeği, arpa, buğday, yonca sayılıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Peki başka hangi ekinlerin bu bölgede yetiştirilebileceğini düşünüyorsunuz? 

Bölgede kuru alanlarda yağlık ayçiçeği tutturulabileceğini tahmin ediyorum. Kavun eken ve başarılı olan çiftçilerimizi de görüyoruz. Daha çok alanda yağlık ayçiçeği ve kavun ekilebileceğini düşünüyorum. 

Bölgenizdeki hayvancılık faaliyetleri neler, bu konuda çiftçilerimize tavsiyeleriniz var mı? 

Konya bölgesinde, hem büyükbaş hem küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Yalnız, çiftçimiz yemde kendini karma yemlere bağımlı hissediyor. Bu konuda adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Her çiftçimiz karma yemini kendi karşıladığında, bağımlılığın sona ermesi mümkün. Yemlik arpayı, buğdayı, posayı kendinin üretmesini tavsiye ediyorum.  Bu hayvancılığa fayda sağlayacaktır. Süt konusunda da verimin artması önemli. Çiftçinin sütü daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Kimi soğuk zincire dahil etmeden sütü değerlendirmeye çalışıyor. Daha kaliteli damızlık hayvan kullanımına ve soğuk zincire dikkat edildiğinde birim hayvan başına daha çok süt üretip daha çok gelir elde edilebileceğini düşünüyorum. Kazançlar bölge ekonomimize, toprağımıza ve çiftçimize fayda sağlayacaktır. 

Tarımla ilgili genç çiftçilere tavsiyeleriniz var mı? 

Tarımsal girdileri aldıkları yerlerden teknik destek alsınlar… Tohum, gübre, yem aldıklarında girdiyi almakla yetinmesinler, teknik destek de talep etsinler. Böylelikle satış noktası sattığı ürünün arkasında olduğunu gösterebiliyor. Eğer çiftçi gereken verimi alabilirse yapılan işin bir karşılığı oluyor. Satış noktasının işi sadece ürünü satmakla bitmiyor, çiftçi de o ürünü kullanacak, verim alacak ve para kazanacak. Bu bir döngü… Herkes ancak bu şekilde kazanabiliyor, tarım ancak bu şekilde kalkınıyor. 

Tarımın geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

Çiftçilerimiz, tohumlukta kalitenin önemini kavradı artık. Tohum bilgisinde belli bir düzeye geldi. Tarımın geleceğinde bitki besleme, zirai ilaçlama ve diğer faktörlerin yeri çok büyük. Çiftçilerimiz bu noktada hep daha fazla teknik destek alarak bu ürünlerin kullanımını iyi öğrenmeli, aldıkları yerden mutlaka destek istemeli. Tarıma ve bu tip ürünlere yatırım yapılmalı, bilinç artırılmalı, yurtdışından ithalat yerine yerel üretime destek sağlanmalı. Ben tarımda gelecek olduğuna inanıyorum, çiftçilerimize düşen kaliteli üretim için elinden geleni yapmak. 

Tarfin hakkında düşünceleriniz neler? 

Tarfin, çok büyük bir eksikliği giderdi, tarım alanında çok önemli bir boşluğu doldurdu. Çok güzel bir sistem. Hem müşteri odaklı çalışma stratejisi hem de destek sistemi çok iyi işliyor. Hem çiftçiler için hem de tarım bayileri için çok faydalı oldu, zaman içinde daha da iyi olacağına inanıyorum. Buradan emek verenlere teşekkür ediyorum. Finansal anlamda farklı koşullar oluştukça, yeni uygulamalar geldikçe sistem gelişecek daha da işlevsel olacaktır.  

Tarfin’i çiftçiye nasıl anlatıyorsunuz, nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? 

Çiftçilerimize öncelikle Tarfin’in bir faydalı bir kuruluş olduğunu söylüyoruz. Çiftçilerin ödemelerini diledikleri vadede, en yakın banka şubesine giderek ya da hemen telefondan yapabildiklerini belirtiyoruz. Hasatta ödeme, kurbanda ödeme gibi avantajlar sunduğunun altını çiziyoruz. Çiftçimiz, Tarfin’den bugün aldığı fiyatın harmanda aynı olduğunu biliyor. Önce şaşırıyorlar tabi, yenilikçi bir sistem. Tarfin’in yıllardır Türkiye’nin dört bir yanında başarıyla çalıştığını bilmek, çiftçilerimize güven veriyor. Olumlu dönüşler alıyor ve Tarfin ile memnuniyetle çalışmaya devam ediyoruz. 

Hayati Boğa Tohumculuk 

Adres: Fevzi Çakmak Mah. 10516. Sokak 93/1 Karatay/Konya Fevziçakmak Mah. Erenler, Karatay / Konya

Telefon: 0 (549) 302 79 29 

share

Benzer Haberler

Sığır Çiçeği Hastalığı Nedir?
06.12.2023
Sığır Çiçeği Hastalığı Nedir?

Sığırların nodüler ekzantemi olarak da bilinen sığır çiçek hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Sığır çiçek hastalığı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Angus İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
22.11.2022
Angus İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Angus inek sığırı özellikleri ile kolaylıkla ayırt ediliyor. Angus inek sığırı nedir, özellikleri nelerdir sizler için derliyoruz. Hemen tıklayın.

Devamını oku
Australorp Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
29.04.2022
Australorp Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Australorp tavuklar, hijyen koşullarında muhafaza edildiğinde yüksek verim sunuyor. Australorp tavuk cinsi hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Devamını oku