Hassas tarım; gelişmiş konum, kontrol, veri işleme teknolojileri ile geliştirilen sistematik bir yaklaşımın ürünüdür. Sürdürülebilir tarım anlayışının desteklediği hassas tarım uygulamaları, üretimi artırmaya, verimi yükseltmeye ve çevreyi korumaya odaklanıyor. Çevre üzerine minimum olumsuz etki ve maksimum üretimi esas alan hassas tarımı Tarfin aracılığıyla daha yakından tanıyabilirsiniz. Buna ek olarak Tarfin, girdi alışverişlerinizde de yanınızda! Siz de Tarfin Mobil uygulamasını indirerek avantajlı girdi alışverişine hemen başlayabilirsiniz. Çeşitli tarımsal ürünlerde anında fiyat karşılaştırması yapmanızı sağlayan uygulama aracılığıyla ön onaylı limitinizi öğrenmeniz ve sipariş vermeniz de mümkün. Üstelik Tarfin’de peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da bulunuyor. Hemen Tarfin ile tanışın, hassas tarım uygulamalarınızı verimi artıracak girdilerle taçlandırın. Tarfin çiftçileri arasındaki yerinizi şimdi alın!
Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Hassas Tarım Nedir?
- Neden Hassas Tarım?
- Hassas Tarım Nasıl Yapılır?
- Hassas Tarımın Avantajları Nelerdir?
- Hassas Tarım Uygulamaları Kimin İçindir?
Hassas Tarım Nedir?
Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, bilgi, teknoloji ve yönetim unsurlarına dayanan sürdürülebilir üretim anlayışı kısaca hassas tarım olarak adlandırılır. Özellikle genetik mühendisliği ve bilgi çağı teknolojileri ile geliştirilen hassas tarım verim ve karlılığı artırırken çevreyi koruma bilincinin de bir ürünüdür. Hassas tarım anlayışına göre kaynakların ve dışarıdan uygulanan girdilerin kullanımı arazinin özelliklerine göre özel olarak belirleniyor.
Neden Hassas Tarım?
Bilinçsiz tarımsal gübre uygulamaları toprağın fakirleşmesine, kaynakların hızla tükenmesine neden oluyor. Özellikle su kirliliği gibi çevresel faktörler, geleceğin dünyasını tehdit ediyor. Diğer taraftan üretim sırasında çıkan maliyetlerin azaltılması, karlılığın artırılması için yeni arayışlar söz konusudur. Bununla beraber gelişen teknoloji, arazinin analizini çok daha kolay yapmamızı sağlıyor. Sensörlerin, analiz sistemlerinin gelişmesi ile her arazi için özel çözümler üretebilmek şimdi çok daha kolaydır. GPS sistemi, kablosuz internet erişimi, bilgi teknolojileri, yapay zeka ile hava tahminleri, makine kontrolleri gibi yenilikler hassas tarımı bir seçenek haline getirmiştir. Artık arazinin ihtiyaçlarını gereksiz gübre, su kullanmadan karşılamak, maliyetleri düşürürken verimi artırmak, diğer bir deyişle hassas tarım uygulamak mümkündür. Çevre hassasiyeti, üretimin devamlılığı, maliyetten tasarruf ve karlılıkta artış beklentisi hassas tarımın neden uygulanması gerektiğinin cevabıdır.
Hassas Tarım Nasıl Yapılır?
Tarlada hassas tarım uygulamak için teknolojik ürünlerden yararlanabilirsiniz. Hassas tarım nasıl yapılır sorusu, genellikle şu 5 aşama ile yanıtlanıyor. Farklı sensörler, kontrol ve toprak analiz uygulamaları ile hassas tarımın beş adımı hayata geçiriliyor;
- Tarlanın, hava koşullarının, toprak durumunun, coğrafyaya özgü iklim özelliklerinin tespitine yönelik küresel konumlama işlemleri hassas tarımın ilk aşamasıdır.
- Makineli hasat yardımıyla ürünlerin toplanması, ölçümü ve dönemsel verimin takibi ise verim kayıt ve görüntüleme aşamasını oluşturuyor.
- Merkezi bilgisayarlar üzerinden arazinin yapısında olan değişmeler, ürün verilerinin haritalanması, tarlaya yönelik önlemlerin oluşturulması coğrafi bilgi adımının bir parçası oluyor.
- Sensörler yardımıyla gübreleme, ilaçlama, sulama sistemlerinin uzaktan kontrolü ise uzaktan algılama uygulamaları içerisinde kategorize ediliyor.
- Son olarak toprağı işleme ve buna yönelik adımların uygulandığı aşama değişken oranlı uygulamalar olarak belirtiliyor.
Hassas tarım nasıl yapılır sorusunun teorik yanıtı bu şekildedir. Daha somut ve pratik örnekler de verebiliriz. Örneğin, tarladaki nemi, toprak zenginliğini haritalayarak konum özelinde sonuçları belirlemek de hassas tarım uygulamalarından biri olarak değerlendiriliyor. Alınan örneklere ve analiz sonuçlarına göre gübreleme ve sulama yapmak da yine hassas tarıma karşılık geliyor. Sensörler tarafından ölçülen değerlere uygun zamanda, gerektiği şekilde ekim hazırlığı gerçekleştirmek, hastalıkları tespit ederek drone ile yeterli miktarda ilaçlama yapmak da hassas tarımın bir parçası. Hasat sonrası arazi üzerinde karlılık haritası çıkartarak verim analizi yaptığınızda da bu uygulamayı gerçekleştiriyorsunuz. Gelişen teknoloji ile kolaylaşan ve her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelen hassas tarımı nasıl yapacağınızı artık öğrendiniz!
Hassas Tarımın Avantajları Nelerdir?
Araziye özel, kontrollü hassas tarımın avantajları arasında maliyetin azalması da sayılıyor. Tohum, gübre ve ilaç maliyetlerinde düşüş bekleniyor. Toprak direnci, tipi ve drenaj uygulamaları açısından daha etkin sonuçlar alınan toprak işleme yöntemleri hayata geçiriliyor. Bununda beraber verim ve dolayısıyla karlılık artıyor. Düşük girdi kullanımı çevre kirliliğini azaltırken ürün kalitesinden ise ödün verilmiyor. Bilinçli üretim ile tanışan çiftçilerimiz, teknoloji sayesinde sürekli veri kontrolü sağlıyor. Birçok çiftçinin güncel bilgi elde etmesiyle uzun vadede tarımsal veri tabanının oluşması sağlanabiliyor. Diğer taraftan enerji ve su kaynakları verimli kullanılıyor, bu da toprak ve yeraltı sularını korumak anlamına geliyor.
Hassas Tarım Uygulamaları Kimin İçindir?
Görüntüleme, ölçüm, veri analizi ve teknoloji gerektiren hassas tarım uygulamaları günümüzde daha çok büyük üretici için gibi algılanıyor. Tarla ne kadar büyükse, arazi içindeki değişkenlik ihtimali de o kadar büyük olacağından hassas tarımdan alınacak sonuç da o kadar çok fark ediyor. Bu nedenle ilk aşamada daha büyük yatırım yapan üreticilerin, büyük işletmelerin hassas tarım uygulamalarından daha çabuk karşılık alacağını söylemek mümkündür. Ancak zaman içinde teknoloji maliyetlerinin düşmesi, bilginin yaygınlaşması ve yapay zeka ile analiz için emeğe ihtiyaç kalmayacak olması, hassas tarımın küçük üreticiler arasında da yaygınlaşabileceği ümidini besliyor. Parçalı ve küçük arazilerde sınırları ortadan kaldıran ve verim odaklı yeni sınırları inşa eden hassas tarım gelecekte küçük arazi sahiplerinin de ortak çözümü olacak gibi görünüyor.
Peki hassas tarım için ne yapmalı? Öncelikle teknolojiye, sensörlere, kontrol sistemlerine, veri analizine yatırım yapmak gerekiyor. Tarım teknolojilerini yakından takip etmek, ürünün ihtiyaçlarını, toprağın koşullarını iyi anlamak ve değişen iklimi dikkate almak önem taşıyor. Değişen coğrafi koşullara uygun çözüm arayışında olmak da yapılması gerekenler arasında. Bu bilgiler ışığında her yılı, ürünü, mevsimi kendi içinde değerlendirmeli ve kendi verilerinizle gelecek yıl için planlar yapmalısınız. Ezbere bilgilere güvenerek değil, deneyim ve veriler ile hareket ederek yol haritanızı çizmelisiniz. Hava koşullarını göz önüne alarak, deneyerek, danışarak, analiz yaparak, öğrenerek tarım yapmak oldukça önemli.
Hassas tarımın yaygınlaşmamasının önünde de engeller var. Tarıma yeterli yatırımın yapılamaması, makineleşme maliyetlerinin yüksek olması, analiz merkezlerinin azlığı ve bütçe kısıtlılığı bu engellerden bazıları. Ayrıca çiftçilerimizin kontrolsüz tarım alışkanlığı, girdi kullanımına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının zayıf kalması yine hassas tarıma mani oluyor. Kısa süreli karlılığın hedef haline gelmesi ile yatırım, değerini kaybediyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz uzun vadede daha yüksek kar sağlayacak olsa dahi, tarım alanlarına yatırım yapmaktan çekiniyor. Artan maliyetlerle beraber ket vurulan yenilikçi tarım anlayışı, makineleşmenin zor olduğu arazilerde tarım yapılması ile birlikte uygulanması neredeyse imkansız hale geliyor. Ülkemizin tarım için elverişli arazilerinin konumu, iklim değişiklikleri ve çevresel faktörlerle beraber verimsizleşen arazilerdeki artış tarıma olan ilginin azalmasının nedenleri arasında. Buna rağmen geç değil… Rejeneratif tarım ve hassas tarım geliştirmeleri ile sürdürülebilirliğe yönelik adımlar atmak mümkün. Hatta rewilding gibi “neredeyse hiçbir şey yapmamak” bile toprağa yapılabilecek iyiliklerden biri. Gelecekte daha çok duyacağımız ve uygulayacağımız hassas tarım hakkında güncel gelişmeleri siz de Tarfin Blog üzerinden takip edebilirsiniz.