taboola

Tarımsal Alet ve Makinelerinde İş Güvenliği Tedbirleri

Tarımsal Alet ve Makinelerinde iş Güvenliği Tedbirleri 25.03.2024

Tarımda makineleşme ve tarımsal aletlerin etkin kullanımı emek tasarrufu sağlıyor. Tarım makineleri verimlilik açısından büyük faydalar sağlar. Ancak büyüklükleri, hızları ve karmaşıklıkları nedeniyle güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Başta operatörler ve çiftçiler olmak üzere tüm tarım çalışanlarının tarımsal alet ve makinelerinde iş güvenliği tedbirlerine uyması gerekli. Siz de tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunda temel bilgileri yazımız aracılığıyla elde edebilirsiniz. Tarfin tarımsal girdi alışverişlerinde de yanınızda! Tarfin Mobil indirerek girdi fiyatlarını karşılaştırabilir, sizin için en uygun seçimleri yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ertelemeden almanız için en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret ederek, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz. Üstelik Tarfin’de ipotek veya kefil gereksinimi bulunmuyor. Çiftçimizin güvenilir yol arkadaşı Tarfin ile tanışmak için siz de hemen Tarfin Mobil’i indirin.

Tarımda iş sağlığı ve güvenliği konulu yazımızda bulacağınız başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir, Neden Önemlidir?
  • Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği için Tehlikeli Alanlar
  • Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği için Alınması Gereken Önlemler
  • Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği için Makine Kontrolü
  • Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği için Makine Problemlerinde Ne Yapılmalı?

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir, Neden Önemlidir?

Tarım, geleneksel yöntemler ile modern teknolojilerin bir arada kullanıldığı ve risklerin yüksek olduğu iş kollarından biridir. Özellikle nüfusta ve makineleşmede artış ile beraber sektördeki kaza sayısı da artış gösteriyor. Tarım sektöründe uygun çalışma ve yaşam koşullarının sağlanması adına 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu yayımlanmıştır. Böylelikle tarım alanında çalışanlar yasal haklara sahip olmuştur. Koruyucu ve önleyici maddelerin yer aldığı yasalarla, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, refahın artırılması amaçlanıyor. 
 

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir, Neden Önemlidir?

Dünyada tarımda başarılı olan 10 ülke ve Avrupa Birliği ülkelerine bakıldığında birçok tarım kazasında iş makineleri kaynaklı sorunlar olduğuna dikkat çekiliyor. Bu kazalarda operatör dikkatsizliği, eğitim yetersizliği ve teknik bilgilere vakıf olunmaması temel nedenleri oluşturuyor. Benzer şekilde koruyucusuz makine kullanımı sebebiyle ağır yaralanma ve ölümlü kazalar meydana gelebiliyor. Tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığı artırarak kazaların önlenmesine destek olabiliriz, beraber başarabiliriz. 

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği için Tehlikeli Alanlar

Tarım sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından risk oluşturan ve önlemlerin sıkı tutulması gereken alanların başında hasat harman makineleri geliyor. Hareketli arka balya kapakları, çıkış kısımları en sık kaza yaşanan alanlar arasında yer alıyor. Ayrıca döner silindirler, elevatörler, bantlar, gübre tankları, güç milleri, doğrama parçaları, balya kıyıcılar ve saman ayrıştırıcılar, traktör bağlantı mekanizmaları, döner tırmık parçaları kazalara davetiye çıkarıyor. Bilinçli bir şekilde yönetilmeyen yedirme hatlarında, pülverizatörlerde, aspiratör ünitelerinde istenmeyen sorunlar oluşabiliyor. Kısaca, hareketli parçaları bulunan tarım makinelerinin kullanımı sırasında dikkatli olmalısınız. Beklenmedik güç ve hızda olan bu bölümler, tarım işçileri tarafından fark edilmeyecek kimi tehlikeleri barındırabiliyor. 

Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği için Alınması Gereken Önlemler

Tarımda iş ve işçi sağlığı, güvenliği için alınabilecek önlemler mevcut. Siz de makine kullanımına hakim olarak, bilinçli bir şekilde makineleri koordine ederek olası kazaları önleyebilirsiniz. İşte tarım sektöründe iş sağlığı için alınması gereken temel önlemler:

  • Kullanılan makineler çalışırken herhangi bir bakım, onarım, değiştirme işlemi yapmamalı, makineye yaklaşmamalısınız. Herhangi bir sorunda, herhangi bir işlem yapmadan önce makineyi güvenli bir şekilde durdurmalısınız. Güvenli durdurma için şu adımları takip edebilirsiniz: el frenini çekin, vitesin boşta olup olmadığını kontrol edin, motoru durdurun, anahtarları çıkararak alın veya güç kaynağını devre dışı bırakın. Makineden ayrılmadan önce, bir başka kişi makine çevresine yaklaştığında veya makine üzerinde çalışan biri varsa mutlaka güvenli durdurma işlemini uygulamalısınız.
  • Tarım makinelerini kullanmadan önce makinenin ilgili işe uygunluğundan, bakım ve onarımının yapıldığından, durumunun kullanıma uygun olduğundan, koruyucu gereksinimi varsa gerekliliğin yerine getirildiğinden, kullanım kılavuzunun okunduğundan emin olmalısınız. 
  • Makineyi kullanırken üzerinizde takılabilecek herhangi bir aksesuar bulunmamasına özen göstermelisiniz. 
  • Makineyi kullanacak kişinin yetkinliğe dair ehliyeti bulunduğunu kontrol etmelisiniz. 
  • Operatörün kıyafetleri yeterince koruyucu olup olmadığına mutlaka bakmalısınız. 
  • Makinenin nasıl kullanıldığını, teknik özelliklerini bilmeyen kişilerin araç kullanımına kesinlikle izin vermemelisiniz. 
  • Makine kullanan kişilerin tarımda iş sağlığı ve güvenliği gereğince mutlaka iş ayakkabısı giymesi gerekiyor, ihmal etmemelisiniz. 

Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği için Makine Kontrolü

Mekanik sorunlar yaşamamak adına makinenin aksamlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Herhangi bir araç ile çalışmaya başlamadan önce kullanımın tarımda iş sağlığı ve güvenliği bakımından uygun olduğunu teyit etmelisiniz. Yapacağınız kontroller kapsamında ilk adımda, makine koruyucularının doğru takılıp takılmadığına bakabilirsiniz. Koruyucular yeterince iyi durumda mı, bozukluk veya hasar var mı bakmalı; gerekli hallerde tamir etmeli, değiştirmelisiniz. Eğer traktöre kuyruk milinden güç alan bir makine bağlı değilse, çıkış frazesinin kapağını yerine takmayı unutmamalısınız. Şaft ile bir makine hareket alıyorsa, koruyucunun üzerine takılı olduğundan emin olmalısınız. Bunun yanında şaftın traktöre bağlı olduğu alandaki master korumanın da takılı olması şart. Şaft emniyet pimleri kullanıldığında yuva üzerine tam oturduğuna bakmalısınız. Şaft muhafaza zinciri makine üzerine bağlı bulunmalı ve şart mutlaka tork sınırlayıcı özellik bulundurmalı. 

Buna ek olarak, makinenin acil anlarda durdurma sisteminin aktive olabilmesi iş sağlığı ve güvenliği bakımından önem taşıyor. Operatörün makine üzerindeki tüm butonların ne işe yarardığını bilmesi, işlevlerin belirgin şekilde anlaşılması için işaretlenmesi gerekiyor. Tarım işçilerinin yolcu taşımak için uygun olan araçlarla taşınması, bunun dışında hiçbir şekilde makinelerle transfer edilmemesi önem taşıyor. 

Tarım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği için Makine Problemlerinde Ne Yapılmalı?

Tarım makinelerinde herhangi bir problem bulunduğunda önce hiçbir müdahalede bulunmadan önce güvenli durdurma uygulamasına başvurmalısınız. Eğer makinede herhangi bir parça hareket ediyorsa, takoz yardımıyla koruma altına almalısınız. Bunun yanında makinedeki enerji yay ve hidroliklerde depolandığı için bu enerjinin nasıl güvenli bir şekilde boşaltılacağını dikkate almalısınız. Yavaşça problemi çözmek için uygun bir el aletiyle işleme başlayabilirsiniz. Bu sırada problem giderildiğinde makine parçalarının aniden hareket edebileceğini hesaba katarak temkinli olmanız önem taşıyor. Kullanım kılavuzunu kontrol ederek çözüm için adım atmanız, makinede ulaşılması zor olan yerler varsa bir merdiven kullanarak ilerlemeniz tavsiye ediliyor. 

Makinenin onarımı sırasında yeni bir parça kullanmanız gerekiyorsa, orijinal parça dışında herhangi bir alternatife kesinlikle yönelmemelisiniz. Yağlama, bileme, makine altında çalışma, temizleme  gibi işlemlerde makineyi durdurmadan kesinlikle koruyucuyu çıkarmamalısınız. 
 

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği için Tehlikeli Alanlar

Makineler ile ilgili güvenlik önlemlerinin yanı sıra kimyasal maddelerin muhafazası konusunda da titiz davranmalısınız. Tarımsal gübre ve ilaçları, çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı alanlarda muhafaza etmeli, kesici aletleri mutlaka kilit altında bulundurmalısınız. Depolarınızdaki aletleri sabitlemek, dolaplar içinde tutmak iyi bir seçenek olabiliyor. Yazımızda kaynak olarak kullanılan resmi dökümandan detaylı bilgi alabilirsiniz. Tarım sektörünün kazalara açık doğası nedeniyle herhangi bir adımı ihmal etmemeye özen göstermelisiniz. Toprağınızdan bereketin eksik olmaması, sağlıklı çalışabilmeniz için önce kendinizin ve çalışanlarınızın güvenliğini gözden geçirmelisiniz. 

share

Benzer Haberler

Yoğun Tarım, İntansif Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
30.05.2023
Yoğun Tarım, İntansif Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

İntansif tarım, yoğun üretime ve verime odaklanan tarımsal üretim anlayışına deniyor. Yoğun tarım adı da verilen intansif tarımı yakından tanımak için tıklayın.

Devamını oku
Gölevez Nedir? Gölevez Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
15.06.2021
Gölevez Nedir? Gölevez Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Gölevez yetiştiriciliği son yıllarda çiftçilerimizce rağbet görüyor. Gölevez nedir merak ediyorsanız Tarfin Blog'ta okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Şeker Gübresi Nedir?
22.02.2021
Şeker Gübresi Nedir? (Amonyum Sülfat Gübresi)

Şeker gübresi nedir diye soranlar onu amonyum sülfat gübresi ismiyle de tanıyabiliyor. Şeker gübresi içeriği ve kullanımı hakkında detaylı bilgi sizlerle.

Devamını oku