taboola

Hasat ve Harman Makineleri Nelerdir?

Hasat ve Harman Makineleri Nelerdir? 22.02.2024

Hasat harman, tarımsal üretim ile yetiştirilen ürünlerin toplanması ve işlenmesi sürecine deniyor. Tarla, bahçe veya seradan olgunlaştığında alınan mahsuller, kısmen işlenerek kullanım amacına uygun bir şekilde pazara sunuluyor. Siz de detaylı bilgiyi Tarfin’in sizler için hazırladığı blog yazımızdan alabilirsiniz. Üstelik artık tarımsal girdi alışverişinde de yalnız değilsiniz. Tarfin Mobil aracılığıyla tarımsal girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilir, size en yakın Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle! Siz de Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce mutlu Tarfin çiftçimiz arasında yer almak için en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edin!

Hasat harman makineleri konulu yazımızda bulacağınız başlıklar, 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Hasar Harman Nedir?
  • Hasat Harman Makinesi Çeşitleri  
    • Yeşil yem bitkileri hasat makineleri
    • Hububat hasat makineleri
    • Mısır hasat makineleri
    • Pamuk hasat makineleri
    • Pancar hasat makineleri
    • Patates hasat makineleri
    • Sebze hasat makineleri
    • Meyve hasat makineleri
    • Diğer hasat makineleri 

Hasat Harman Nedir?

Zamanında olgunlaşan ürünlerin bulunduğu yerden en az kayıp ve masraf ile toplanmasında kullanılan makinelere hasat harman makineleri adı veriliyor. Başaklı ve daneli bitkiler, yardımcı makineler sayesinde harmanlanıyor. Makine yardımıyla başak, kapsüt, koçan, sap ve kök kısımları ile daneler ayrılıyor. (Kaynak

Hasat Harman Makinesi Çeşitleri

Bitkilerden elde edilen ve pazar değeri olan ürünler kimi zaman dane, kimi zaman lif veya yaprak olabiliyor. Ayrıca patates yetiştiriciliği gibi kimi bitkilerde yumruların zararsız bir şekilde alınması gerekiyor. İşte bu nedenle hasat harman makinesi çeşitleri arasından doğru hasat makineleri kullanmak ve doğru şekilde ayarlayarak çalışmak oldukça önemli. Sadece doğru hasat makinesinin seçilmesi ile en az kayıpla ve verimli bir şekilde hasat elde edebilirsiniz. Sizin için en uygun hasat harman makinesini bulabilmek için hasat harman makinesi çeşitlerini daha yakından tanıyabilirsiniz. 

Hasat Harman Nedir?

Yeşil yem bitkileri hasat makineleri

Özellikle hayvan beslenmesi için yetiştirilen yem bitkileri yeşil haldeyken biçiliyor. Hasat sonrasında otların nem içeriğinin %80’den %20’lere düşürülmesi gerekiyor. Bu nedenle eskiden hasat edilen otlar açık havada karıştırılarak kurutuluyordu. Günümüzde hasat harman makinesi çeşitlerinin gelişmesi ile makinelerinin ezme bölümlerinde ezilerek süreç hızlandırılıyor. Ayrıca tahıl sapları makineler yardımıyla balyalanarak saklanabiliyor. Yeşil yem bitkisi hasat makineleri olarak adlandırılan ürünler traktör 3NBD’ne bağlanarak kuyruk milinden hareket gücü ediniyor. Yeşil yem bitkisi hasat makinesi çeşitleri arasında çayır biçme makinelerini, ot tırmıklarını, silaj makinelerini (silaj nedir?) ve balya makinelerini görebilirsiniz. 

Hububat hasat makineleri

Arpa, buğday, yulaf ve çavdar yetiştiriciliği yapanların daha çok kullandığı hububat hasat makineleri ise harman için çiftçilerimize yardımcı oluyor. Tahıllar için kullanılan makinelerin aynı zamanda nohut, mercimek ve fasulye yetiştiriciliği tarafından da harman için kullanılabildiğini aklınızda tutabilirsiniz. Hububat harmanına yarayan fasulye hasat makinesi çeşitleri arasında kanatlı orak makineleri, sapdöver harman makinesi, toplardöver harman makinesi ve biçerdöver yer alıyor. 

Hasat Harman Makinesi Çeşitleri

Mısır hasat makineleri

Mısırların koçanlarından ayrılması, soyulması ve danelerin sömekten koparılması ve temizlenmesi işlemlerini yapan kombine makinelere mısır hasat makinesi adı veriliyor. Mısır hasat makineleri öncelikle koparıcı silindir ile işleme başlıyor. Mısır sapındaki koçanlar aşağı doğru çekilerek koparılıyor. Sonra döner diskli kesici devreye girerek mısır saplarına çarpıyor ve onu parçalıyor. Taşıyıcı zincir ile taşıma pabuçları ise koçanları harmanlama düzenine getiriyor. Beraberinde harmanlanan daneler eleklere dökülüyor. Hava akımı temizlemeye yardımcı olurken daneler depoda birikiyor. Depo dolduktan sonra römorka boşaltılıyor, kabuklar doğrudan dışarı, sömekler ise harmanlama düzeneğinden geçerek dışarı bırakılıyor. 

Pamuk hasat makineleri

Makineli pamuk hasadı, pamuğun lif ve çekirdek bölümünün hasat makinesi ile alınmasına yarıyor. Makineler koza hasadı ile pamuk bitkisindeki bütün kozaların sıyrılıp toplanmasını veya açık kozalardaki kütlünün alınmasını sağlıyor. Bu bağlamda koza sıyırıcı ve kütlü toplayıcı olarak iki çeşit pamuk hasat makinesi olduğunu söyleyebiliriz. Tambur ve sap kaldırıcı, nakil aksamı ve depo alanlarından oluşan aletler, genellikle kendi yürüyen özellikte tasarlanıyor. (Kaynak)

Pancar hasat makineleri

Şeker pancarının hasat edilmesi geçmişte el işçiliğine dayanırken bugün pancar hasat makineleri kullanılıyor. Hassas bir zirai ürün olan pancarın hasadında kökün yapraklardan, toprak ve yabancı maddelerden ayrılması için makineler kolaylık sunuyor. En az kayıpla depolamaya yardımcı olan makinelerde çoğunlukla hidrolik kontrol sistemleri bulunuyor. 

Yeşil yem bitkileri hasat makineleri

Patates hasat makineleri

Patates pulluk, yarı otomatik makine ve tam otomatik hasat makineleri ile hasat edilebiliyor. Özel hazırlanan patates sökme pullukları ile yumrular toprak üstüne çıkarıldıktan sonra elle toplanıyor ancak bu işlem zararı artırdığı için çoğunlukla yarı veya tam otomatik makineler kullanılıyor. Yarı otomatik hasat makinelerinde, yumrular makinenin kazıcı bölümü ile topraktan sökülüp yine yüzeyde bırakılıyor. Bazıları ise hareketli ve delikli bir düzenek ile yumruların toprak parçalarından ayrılmasına yardımcı oluyor. Sonrasında işçiler kalan temizliği yaparak patates yumrularını ayıklıyor. Traktörle çekilen yarı otomatik makinelerde de hasat kaybı yüksek olduğu için büyük işletmelerde pek fazla tercih edilmiyor. Tam otomatik makineler kazıcı aksam ile yumruları çıkarıyor, düzenekten geçirerek yabancı maddelerden eliyor ve makine içindeki depoya aktarıyor. Toplanan yumrular römork üzerine boşaltılıyor. Kumlu topraklarda daha iyi verim veren patates hasat makineleri ağır topraklarda yabancı maddelerin elenmesinde zorluk çıkarabiliyor. 

Sebze hasat makineleri

Sebze hasat makineleri, meyveli sebze ve yapraklı sebze için kullanılan iki çeşide ayrılıyor. Domates, biber, patlıcan, bamya, acur, hıyar ve kabak hasat makineleri meyveli sebze hasat makineleri olarak adlandırılıyor. Meyveler normal büyüklüğe geldiğinde göreve başlayan makineler, kendi yürür özel sistemleri ile meyveleri kolaylıkla topluyor. Çok az fire ve az işçilik maliyeti ile büyük oranda tasarruf sağlayan cihazlar,  özel denge çalkalayıcı sistemleri sayesinde toplama ve depolama sırasında ürünleri zedelemeden hasat ve harman edebiliyor. Yaprak sebze hasat makineleri ise hindiba, kereviz, lahana, rezene için kullanılıyor. Özel tasarlanan kemerler bulunduran makineler yeşil sebzeyi tarladan kesme, sökme, sıralama, çöp yapraklardan ayırma işlemlerine yardımcı oluyor. 

Meyve hasat makineleri

Meyvelerin özelliğine göre hasat makinesi çeşitleri değişiyor. Bu makineleri incelediğinizde üzüm hasat makinesi, ağaç meyvesi hasat makinesi, kendi yürür makineler, silkeleyiciler, el silkeleyicileri ve elle hasat yardımcı araçları seçeneklerini bulabilirsiniz. Meyve hasat makineleri meyvelerin silkeleme, sıyırma, dalından koparma, düşen meyveyi tutma gibi işlemleri yerine getiriyor. Makine deposuna iletilen meyveler dal, yaprak ve yabancı cisimlerden ayrılıyor. Sert kabuklu meyveler ise önce yere düşürülüp sonra toplama makineleri ile toplanarak hasadı gerçekleştiriyor. 

Diğer hasat makineleri 

Pirinç hasadı için kullanılan küçük araçları veya üzüm yetiştiriciliği için tercih edilen hassas hasat işlemlerine özgü kimi makineleri diğer modeller arasında kategorize etmek mümkün. Hafif ağırlıkta, basit yapıda ve mini boylarda olan kendi yürüyen özel hasat makinelerini küçük arazilerdeki toplama işlemleri için tercih edebilirsiniz. 

Siz de hasat ve harman makinesi modellerini inceleyerek tarlanıza, yetiştirdiğiniz ürünlere ve ihtiyaçlarınıza en uygun makineleri alabilirsiniz. Hasadınıza verim ve sizlere kolaylık sağlayacak makineli tarım araçlarını daha yakından tanımak için Tarfin Blog’u takip etmeye devam edebilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Dal Öğütme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
27.02.2022
Dal Öğütme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Dal öğütme makineleri çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. Dal öğütme makinesi nedir, nasıl kullanılır, nasıl çalışır şimdi öğrenin.

Devamını oku
Fuar Arena’da  Yarışma Heyecanı Tarfin ile Yaşanacak
07.10.2021
Fuar Arena’da Yarışma Heyecanı Tarfin ile Yaşanacak

Heyecan verici traktör yarışları Fuar Arena’nın çözüm ortağı olarak  Türkiye’de tarımın yeni nesil destekçisi Tarfin olarak yerimizi aldık.

Devamını oku
Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.08.2021
Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Adaçayı yetiştiriciliği günümüzde gıda, sağlık, kozmetik gibi farklı alanlar için yapılabiliyor. Adaçayı yetiştiriciliği hakkında bilgiler için tıklayın.

Devamını oku