taboola

Kaju Nasıl Yetişir? Kaju Yetiştiriciliği

Kaju Nasıl Yetişir? Kaju Yetiştiriciliği 05.10.2023

İklim değişikliği ve popüler kültür ile beraber egzotik yiyeceklerin, tropik gıdaların yetiştiriciliğine olan ilgi de artıyor. Kaju yetiştiriciliği de son yıllarda en çok merak edilen konulardan biri. Sakızağacıgiller familyasının üyesi olan ve tropik bölgelerde yetiştirilen kajunun anavatanı ise Brezilya, Hindistan ve Afrika dolayları. Bugün tüm dünyada severek tüketilen yemişin, çok yağış alması verim sağlamak için şart. Kaju meyvesini tanımak isterseniz yazımızdan destek alabilirsiniz. Tarfin, sadece güvenilir bilgi kaynağı olarak değil, alışverişlerinizde de yanınızda. Tarımsal girdi alışverişlerinde güven vadeden Tarfin Mobil ile peşin veya hasat vadeli alışveriş imkanı sizinle. Üstelik uygulama üzerinden hemen girdi fiyatlarını karşılaştırabilir, dilerseniz ön onaylı limitinizi öğrenerek hemen girdi siparişi verebilirsiniz. 

Peki kaju nasıl yetişir? İşte yazımızda bu konu kapsamında bulacağınız diğer başlıklar; 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Kaju Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İsteği Nasıldır? 
  • Kaju Nasıl Ekilir?
  • Kaju Yetiştiriciliğinde Sulama, Gübreleme ve Budama Nasıl Olur?
  • Kaju Yetiştiriciliğinin Dezavantajları Nelerdir?
  • Kaju Nerede Yetiştirilir?

Kaju Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İsteği Nasıldır?

Kuraklığa karşı kısmen daha dayanıklı olan ancak soğuğa karşı düşük direnç gösteren kaju yemişi, gündüzleri 30, geceleri 20 derece sıcaklığındaki iklimlerde rahatlıkla yetişiyor. Ancak ülkemizde sıcaklık 0 derecenin altına düşebildiği için maalesef coğrafyamızda tarımı yapılamıyor. Ilıman bölgelerde 5 yaşından itibaren meyve veren ağacın tohumları ise 2 yıl sonrasında alınıyor.

Kaju Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İsteği Nasıldır? 

Eğer kaju yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, toprak ile ilgili ilk dikkat etmeniz gereken unsur ise nem. Kaju yetiştirmek için toprağı sürekli nemli tutmak gerekiyor. Eğer sulama nedeniyle zararlı istilası meydana gelirse ilaç kullanımı şart koşuluyor. Yıkanmış toprakta gelişim gösteren kajular, düzenli sulandığında adeta yabani otlar gibi hızla serpiliyor. Peki kaju yetiştiriciliği için en verimli toprak nedir? Kumlu topraklar. Doğru toprak ve iklim şartları bulunduğunda kaju yüksek verim verebilen bir ağaç olarak tanınıyor. 

Kaju Nasıl Ekilir?

Kolayca çimlenen taze kaju çekirdekleri, yetiştiricilerin tercihi oluyor. Nadiren fide ile kaju yetiştiriciliği yapılıyor. Çiftçiler önce tohumları saksıda yetiştirirken, biraz büyüdükten sonra ekilecek alana taşıyarak fidanların gelişmelerini hızlandırıyor. İlk ekim gününden itibaren nemli tutulması gereken kaju tohumu, doğru koşullarda ortalama 4-5 gün içinde filizlenmeye başlıyor. 

Uzun boyu ve dalları ile diğer bitkileri rüzgardan koruyan kaju ağacı, kum tepeciklerinin oluşmasını önlüyor. Bu da ekilebilir arazilerin çölleşmesinin engellenmesi demek. Bu nedenle son yıllarda özellikle Batı Afrika’da kaju yetiştiriciliğine çevresel nedenlerden dolayı ağırlık veriliyor. 

Kaju Yetiştiriciliğinde Sulama, Gübreleme ve Budama Nasıl Olur?

Kumlu toprakları seven kaju ağacı, kumlu toprak su tutmadığı için özenli bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Yalnız su değil, gübreleme ve budamayla bakımı desteklemek gerekiyor. Zaman zaman budama gerektiren ağaçların ölü, zayıf ve hasta dallarının düzenli olarak alınması büyümeyi de teşvik ediyor. Buna ek olarak yabani otların önlenmesi ve nemin korunması için malçlama önemli bir etken. Bu sayede ağaç etrafında organik maddeler kullanılarak adeta bir nem bariyeri elde ediliyor. 

Kaju Yetiştiriciliğinin Dezavantajları Nelerdir?

Ülkemizde yapılamayan kaju yetiştiriciliği dünyada bölgesel olarak yaygınlık gösteriyor. İklim ve toprak açısından seçiciliğinin yanı sıra, üretim zahmeti de kaju yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının önünde engel teşkil ediyor. Genellikle topu andıran kaju ağaçları mayısta olgunlaşıp, temmuz-ağustos aylarında yere düştüklerinde toplama süreci başlıyor. Genellikle kadınların aktif rol oynadığı hasatta zahmet oldukça fazla. Üstelik toplanan ürünün 3-4 gün kadar kurutulması şart. 

Kaju Nasıl Ekilir?

Çekirdeği meyve kısmından ayırmak ise el mahareti istiyor. Eğer bu işlem sırasında fıstıklar yaralanır, hasar görürse ürünün piyasa değeri de düşüyor. Üstelik kaju hasat eden kişilerin eldiven ve koruyucu gözlük kullanmaları şarj. Hassas ve el emeği gerektiren kaju yetiştiriciliğine talep artsa da üretimde aynı oranda bir artış henüz kaydedilmiş değil. 

Kaju Nerede Yetiştirilir?

2000’li yılların ilk çeyreği Fildişi Sahilleri’nin kaju ihracatında zirveye oturması ile kapanacak gibi görünüyor. En çok kaju yetiştirilen yer ise resmi kayıtlara göre Vietnam. Dünyada başta Tanzanya olmak üzere Mozambik’te, Brezilya, Kenya ve Gine Bissau, Mali, Togo ve Benin bölgelerinde yetiştirilen kajular, Nijerya, Fildişi Sahili, Senegal ve Gana’da da üretiliyor. Asya kıtasında ise Vietnam’ın ardından Kamboçya ve Endonezya topraklarında kaju yetiştiriciliği yapılıyor. Çoğunlukta Afrika’da yetiştirilen ve Asya’da işlenen kaju yemişi, işlenmenin ardından Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da geniş bir pazara sunuluyor. 

Kaju nedir?

Bir kuruyemiş olarak tanıdığımız kaju, aslında elmaya benzeyen bir meyvenin sapından ibaret. Kabukları çıkartılarak bildiğimiz yemiş halini alan kaju, zorlu bir işleme sürecinden geçiyor. El emeği ile işlenen ürün, kabuklardan ayrılma, ayıklanma ve kurutulma işlemleri ile hazırlanıyor. Devamında ise kıtalar arası bir yolculuktan sonra pazara sunuluyor.

Türkiye’de kaju yetiştiriciliği yapılır mı?

Türkiye’de sıcaklıkların kışın sıfır derecenin altına inmesi ve yağışların kajunun gereksinim duyduğu miktarın altında kalması kaju yetiştiriciliğini imkansız kılıyor. Ancak değişen iklim koşulları ile beraber uzun vadede Türkiye’de de kaju yetiştiriciliği yapılabileceğine dair beklentiler bulunuyor. Dünyada kaju yetiştirilebilir alanların 2050 yılına kadar %17 artması umuluyor.

share

Benzer Haberler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
29.12.2022
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri neler öğrenmek için hemen tıklayın. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarım bilgileri Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Papaya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
29.11.2021
Papaya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Papaya yetiştiriciliği her geçen gün ülkemizde daha sık tercih ediliyor. Papaya yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

Devamını oku
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
24.05.2022
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi gelirini tarımdan elde ediyor. İç Anadolu Bölgesinde yetişen tahıllar, bakliyatlar, meyve ve sebzeler nelerdir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku