taboola

Kızılcık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kızılcık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 25.02.2024

Ekşi ve buruk lezzeti ile tanınan kızılcık meyvesi oval, silindirik şekliyle tanınıyor. Üstü sarı ve kırmızı tonlarda renklenen meyvenin eti ise kırmızı, pembe ve krem tonlarda görülüyor. Ülkemizde çoğunlukla yabani formda bulunan kızılcıkların yetiştiriciliği de yer yer yapılıyor. Yabani kızılcık Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde varlık gösteriyor. Kızılcık yetiştiriciliğine ise en çok Malatya, Bursa, Yalova, Karabük ve İstanbul illerimizde rastlanıyor. Marmelat, şerbet, meyve suyu ve reçeli yapılan leziz meyvenin çayı da dünya çapında tüketiliyor. Siz de kızılcık meyvesi ve yetiştiriciliği hakkında yazımız aracılığıyla detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Tarım sürecinde ihtiyacınız olan girdiler için Tarfin yanınızda. Tarfin Mobil aracılığıyla size en yakın yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını karşılaştırabilir, sipariş verebilir, Tarfin’in peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz. Üstelik kefil ve ipotek şartı olmadan! Siz de Tarfin ile zaman kaybetmeden tanışın. 

Yazımızda bulacağınız başlıklar, 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Kızılcık Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 
  • Kızılcık Yetiştiriciliği için Anaç Seçimi ve Bahçe Tesisi
  • Kızılcık Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?
  • Kızılcık Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılır?
  • Kızılcık Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

Yazımızın sonunda ise kızılcık üretimi hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz. 

Kızılcık Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Kızılcık yemişi veya üzümü olarak da anılan meyve, sıcakta çok çabuk olgunlaşması ile ayırt ediliyor. Sıcak havada daha çabuk irileşen ve verim kazanan kIzılcıklar, soğuk havaya da dayanıklılık gösteriyor. -37 dereceye kadar dayanabilen bitkinin anavatanının ülkemiz olması da topraklarımızda kolaylıkla yetiştirilebileceğinin göstergesi. Bunun yanında kızılcık yetiştiriciliğini sınırlayan faktör su oluyor çünkü kızılcık yemişi su isteyen ve yağıştan hoşlanan özelliği ile biliniyor. Böylece nemli alanlarda verim ve kalite yükseliyor. Bu özelliğin aksine çiçeklenme ve hasat zamanı görülen aşırı yağışlar ise bitkiye zarar veriyor. 
 

Kızılcık Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Kızılcık yetiştiriciliği için toprak belirgin bir kısıtlayıcı değil. Meyve orta bünyeli, derin ve geçirgen topraklarda daha iyi verim gösteriyor. Buna karşın kireçli topraklara da dayanıyor. Tuza az tolerans gösterdiğini aklınızda tutmalı ve en iyi verim için toprak pH derecesinin 6.4 ile 7.4 arasında olduğu yerleri tercih etmelisiniz. 

Kızılcık Yetiştiriciliği için Anaç Seçimi ve Bahçe Tesisi

Kızılcıklar yine kendi anaçları ile çoğaltılıyor. Yapılan çalışmalarda başka meyvelerin ve türlerin anaçları ile kızılcık yetiştiriciliğinin iyi sonuç vermediği, meyvelerin başka anaçlara uyum göstermediği belirleniyor. 

Kızılcık yetiştiriciliği için bahçe tesis edeceğiniz yerlerde, bahçe yerinin tesviye edilmesi büyük önem taşıyor. Sulama, toprak işleme, taşıma gibi işlemleri mekanizasyonla kolaylıkla halledebilmek için bahçe yerini dikimden önce tesviye küreği ile mutlaka düzenlemelisiniz. Kızılcık üretimi için arazide derin sürüm yaparak köklerin kuvvetli büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Sonbahar aylarında traktörle derin süreceğiniz araziyi ertesi sonbahara kadar dinlenmeye bırakarak dikime hazır hale getirebilirsiniz. Düzlenen, sürülen araziyi temizledikten, etrafını çevirdikten sonra doğru toprak analizi sonuçlarına göre taban gübrelemesine geçebilirsiniz. Kızılcık fidanlarınızı arazinin yapısına ve ağaçların büyüme özelliklerine göre 4x4, 5x5 ve 6x6 metre aralıklarla dikebilirsiniz. 

Kızılcık Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Toprak yapısını analiz ettirerek eksiklikleri tespit etmeli ve tüm gübreleme işlemlerinizi gübre takip sistemi ile resmi bilgilerine ulaşabildiğiniz gübreler ile yapmalısınız. Bu sayede yeterli miktarda ve doğru gübreleme gerçekleştirerek verim elde edebilirsiniz. Kızılcıklar genel olarak 3-4 yılda bir, dekara 2-3 ton organik gübre ile besleniyor. Ayrıca dekar başına 15-20 kilogram azota, 30-35 kilogram kadar fosfora ve 10-12 kilogram civarında potasyuma ihtiyaç duyuyor. (Kaynak)

Kızılcık Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılır?

Kızılcık yetiştiriciliğinde budama, ağacın en uygun şekilde gelişmesini sağlamak için uygulanıyor. Budama ile ağaç gençleşirken meyvelerin büyümesi destekleniyor ve kalitesi artıyor. Kızılcık üzümü ağaçları için iki çeşit budamadan bahsetmek mümkün, 

  • Kızılcık yetiştiriciliğinde şekil budaması: Şekil budaması, dikim sonrasında toprak seviyesinden 50-70 cm yükseklikte uygulanıyor. Modifiye lider formu şekil budamasında en iyi sonucu veriyor. Lider dal ile birlikte 5-7 ana dalın seçilmesine dayanan budamada, belirlenen ana dallar üzerinde yardımcı dallar oluşturuluyor. 
  • Kızılcık yetiştiriciliğinde ürün budaması: Güneşlenmenin dengelenmesi, meyvenin tüm ağaç çevresine yayılması ve gerektiğinde seyreltilmesi için gerçekleştiriliyor. Böylelikle, obur dalların neden olduğu sorunlar engelleniyor. İlgili dalların uçları alınarak, ağacın daha verimli hale gelmesine yardımcı olunuyor. 

Kızılcık Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

Kızılcık yetiştiriciliğini sınırlayan temel etken su olarak görülüyor. Bu sebeple sulama büyük bir öneme sahip. Kurak ve susuz dönemlerde, meyveler küçük kalabilirken, verim ve kalite de düşebiliyor. Oysa sulama sayesinde ise meyve büyüklüğü artıyor, verim ve kalite yükseliyor. Diğer sert çekirdekli meyvelerde olduğu gibi kızılcık yetiştiriciliğinde de yeterli ve doğru sulama yapmaya özen göstermelisiniz. Fakat çiçeklenme ve hasat zamanı aşırı sulama yapmamalısınız. Ayrıca yoğun nem bitkiyi mantar hastalıklarına açık hale getireceği için hastalık ve zararlı sorunlarına karşı her zaman kontrollü olmalısınız. Kızılcık yetiştiriciliğinde yağmurlama veya damla sulama gibi pek çok sulama sistemini kullanabilirsiniz. 

Kızılcık Yetiştiriciliği için Anaç Seçimi ve Bahçe Tesisi


 

Kızılcık ne zaman hasat edilir?

Kızılcık üzümü, normal irilik ve renge ulaştığında ideal buruk lezzetine kavuşuyor. Meyvenin renklenmesini ve tatlanmasını bekleyerek ara ara kontrol etmelisiniz. İdeal iriliğe ve lezzete gelen kızılcıkları hasat edebilirsiniz. Meyveler genellikle elle hasat ediliyor.

Kızılcık ne zaman hasat edilir?

Kızılcık yetiştiriciliğinde hasat, ağacın bulunduğu bölgenin yüksekliğine ve iklime bağlı olarak değişiyor. Genellikle temmuz ayında başlayan hasat, ekim ayına dek sürüyor. Diğer taraftan kızılcık ağaçlarındaki tüm meyveler aynı anda olgunlaşmıyor. Bu nedenle bir ağaç birden çok kez hasat ediliyor. Bu da toplama işleminin birkaç kez tekrarlanması anlamına geliyor. Hasat sırasında meyve dalcıklarını kırmamaya özen göstermeli, meyveleri nazikçe sepetlere alarak paketleme yerlerine ulaştırmalısınız. Kızılcıklar hasat sonrasında da olgunlaşmaya devam ettiği için uzak yerlere sevk edilecek meyveleri tam olgunluk elde etmeden toplamayı tercih edebilirsiniz.

Kızılcık meyveleri ne kadar saklanır?

Kızılcıklar hasat edildikten sonra normal koşullarda 1 hafta muhafaza edilebiliyor. Yeterli nem sağlandığında, soğuk hava depolarında 2-3 hafta boyunca saklanabiliyor.

Kızılcık dışında hangi meyveler sert çekirdekli olarak kategorize ediliyor?

Sert çekirdekli meyveler arasında, şeftali, kiraz, vişne, kayısı, erik, zeytin ve badem yer alıyor.

Kızılcık ağacı kaç metre olur?

Kızılcık ağaçlarının çeşidine bağlı olarak yüksekliği değişebiliyor. Genellikle ağaçların boyu 2 ile 5 metre arasında ölçülüyor. Dik, yayvan veya sarkık şekillerde kızılcık ağaçları bulabilirsiniz.

Türkiye’de kaç adet kızılcık ağacı var?

Resmi kaynaklara göre Türkiye’de 824.480 adet kızılcık ağacı bulunuyor. Ağaçlar vasıtasıyla yaklaşık 10,950 ton kızılcık üretimi gerçekleştiriliyor. (Veriler 2015 yılına aittir.)

Kızılcık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Kızılcık yetiştiriciliği için uygun ortam ve bakım koşulları sağlandığında dikilen bir kızılcık fidanından ortalama 2-5 yıl içerisinde ilk meyve alımına başlanıyor. Ancak ticari verim oluşturacak düzeye gelmesi zaman alıyor. Ayrıca meyve alma süresi, ağacın bulunduğu iklime, yapılan bakıma, ağacın türüne ve arazinin toprak özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor.

share

Benzer Haberler

Karabuğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
08.04.2024
Karabuğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Karabuğday yetiştiriciliği tüketim yaygınlaştıkça artıyor. Ülkemizde yetiştirilmeyen karabuğday neden yetiştirilir, iklim ve toprak beklentisi nasıldır öğrenin!

Devamını oku
Sumak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
27.02.2022
Sumak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sumak yetiştiriciliği ülkemizde her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Sumak yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen tıklayın.

Devamını oku
Karnabahar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
29.11.2021
Karnabahar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Karnabahar yetiştiriciliği nasıl yapılır, tüm bilgileri Tarfin Blog'ta. Siz de karnabahar yetiştirme hakkında detayları öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku