taboola

Gübre Takip Sistemi Nedir?

Gübre Takip Sistemi Nedir? 06.10.2023

Ülkemizde üretilen veya diğer ülkelerden alınarak çiftçilerimize sunulan gübrelerin, takibini sağlayan sisteme gübre takip sistemi adı veriliyor. Patlayıcı özelliği taşıyabilen kimi gübrelerin doğru ellerde olduğunun teyidi için güvenlik gerekçesiyle geliştirilen bu sistem, sahte ve taklit gübrelerin piyasaya sürülmesine de engel oluyor. Bu sayede çiftçilerimiz güvenle gübre kullanırken, resmi kurumlar da üretimden tüketime kadar her adımda gübrelerin takibini yapabiliyor. Hem üreticinin hem de tüketicinin korunduğu yeni nesil sistem, sağlıklı tarım politikalarının da bir parçası. Siz de gübre takip sistemi hakkında daha fazla bilgiyi Tarfin Blog yazımızdan alabilirsiniz. Tarfin ile doğru bilgiye ulaşmanın yanı sıra tarımsal girdi alışverişlerinizde de güven duyabilirsiniz. Tarfin Mobil ile girdi fiyatlarını anında karşılaştırmanız mümkün. Üstelik ön onaylı limitinizi görüntüleyerek sipariş oluşturabilir, alışverişinizi peşin veya hasat vadeli ödemek için ödeme planına erişebilirsiniz. Çiftçilerimizin güvenle üretim yapabilmesi için yol arkadaşınız olan Tarfin, üretime aralıksız devam edebilmeniz için her ihtiyacınızda yanınızda!

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Gübre Takip Sistemi Nasıl Çalışır? 
  • DNABartodTM Nedir? 
  • Gübre Takip Sisteminin Çiftçilerimize Faydası Nedir? 
  • Gübre Takip Sisteminin Üretici ve İthalatçıya Faydası Nedir? 
  • Gübre Takip Sisteminin Dağıtıcıya Faydası Nedir?

Gübre Takip Sistemi Nasıl Çalışır? 

Gübrelerin paketleme sürecinden ithalatına dek her aşamasının izlenmesini sağlayan sistem, karekod, DNA barkod ile kontrol sunuyor. GTS olarak kısaltabileceğimiz Gübre Takip Sistemi’nde çiftçilerimizin satın aldığı ürünler sistemde kişi üzerine kaydediliyor. Gübreyi alan çiftçinin kişisel bilgileri ve nerede, ne miktarda kullanacağı not ediliyor. Gübre uygulanacak tarlanın ada ve parsel numarası, hangi mahsulün yetiştirilmesi için kullanılacağı bilgilerinin kaydı alınıyor. 


 

Gübre Takip Sistemi Nasıl Çalışır?

Gübre takip sistemi nasıl çalışır diye soranlar, herhangi bir güvenlik endişesi taşımamalı. Çünkü sistem kişiye özel TC kimlik numaraları ile kaydediliyor. Çiftçilerimiz Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile aldığı gübreleri alırken dağıtıcı ise barkod etiketini okutarak çıkış yapıyor. Sonrasında gönderilen kısa mesaj ile alınan gübre miktarı iletiliyor. Çiftçimiz aldığı miktarı, ürünü bu SMS üzerinden kontrol ederek teyitliyor. Seyyar gübre satışının önüne geçilen GTS sistemi, çiftçilerimizin aldığı üründen emin olmasına da yardımcı oluyor. 

DNABartodTM Nedir? 

Nanopartiküllerden meydana gelen, gözle görülemeyecek kadar küçük olan barkodlar, uygulandığı gübre ürünü kodluyor. Her ürüne benzersiz bir kimlik veren barkod, biyoteknolojik bir etiket olma özelliği gösteriyor. Ürünün özelliklerinden dolum sürecine, üretildiği tanktan, formatına kadar tüm bilgilerin kaydediği bu barkod adeta gübrenin kimliği oluyor. Öyle ki üretimden doluma kadar her uygulamanın kaydedildiği bu barkodlar her ürün için özel üretiliyor. Sisteme kimliği tanımlanan ürünlerin her adımda takibi kolaylıkla gerçekleştirilirken son tüketiciye nasıl ulaştığına dair ayak izleri rahatlıkla görülebiliyor. 

Peki GTS karekodu ve DNA barkodu nasıl eşleşiyor? 

  • Üreticinin ürünlerinin ambalajlarını paketleme sırasında karekodla etiketleyerek ilk adımı atıyor. 
  • Karekod ambalajdaki diğer bilgilerin görünmesini engellemeyecek şekilde konumlandırılıyor. 
  • Üzerinde eşsiz bir seri numarasının yer alması gerekiyor. Bu seri numarası, üretici lisansını, ürün tescilini, seri ve parti numaralarını, ürünün üretim ve son kullanım tarihini ifade ediyor. 
  • Karekoddaki seri nolar, paketteki ürüne uygulanan işaretletici etiket ile aynı seri numarasını taşıyor. 
  • Karekodda yer alan bilgiler DNA barkodda da bulunarak eşleşiyor. 
  • Katı ve granül formdaki ürünlerde DNA barkod ürünlere dolum sırasında püskürtülerek işleniyor. Sıvı ve toz mamüllerde sıvı, jel ve tozlarda dolum öncesinde mikserde uygulanıyor. (Kaynak)
  • DNA barkodlar renksiz, kokusuz, tatsız ve görünmez özellik taşıyor. FDA tarafından gıdalarda dahi kullanımı onaylı olan sistemin güvenlik onayı bulunuyor. 
  • DNA barkodda GDO bulunmuyor. Çevre ve insan sağlığına herhangi bir zararı tespit edilmiş değil. 
  • Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan barkod sıcaklık değerinden olumsuz etkilenmiyor, bu özellik de uzun nakliye süreçlerine karşı güven vadediyor. 
  • Tamamen yerli sermaye ile Türkiye’de üretilen nano partiküller ve taşıyıcı solüsyonlar, ülkemizde tasarlanıyor.
  • DNA barkod sistemi sadece patlayıcı özellik taşıyabilen gübrelerde değil, sahte ürünlere karşı güvenlik sağlamasından dolayı tüm gübrelerde kullanılıyor. 
  • 50 ile 100 hane baz çifti olan DNA barkodlar, sonsuz kombinasyonla üretildiği için aynı barkodun yeniden kullanımı imkansız hale geliyor. 

Gübre Takip Sisteminin Çiftçilerimize Faydası Nedir? 

Çiftçilerimiz GTS sayesinde aldığı gübrenin tüm bilgilerine erişiyor. Çuval, paket veya şase bilgileri yoluyla üretici, ithalatçı, dağıtıcı ve son tüketici kaydediliyor. Çiftçimiz bu sayede güvenle uygulamaya geçebiliyor. Diğer taraftan, Tarım Bakanlığı da kimyasal içeriği nedeniyle patlayıcı özellik gösterebilen kimi gübrelerin çiftçilere ulaştığından, amacına yönelik kullanıldığından emin oluyor. Hangi mahsul için hangi tarlada kullanıldığı bilinen gübreler sayesinde, olası güvenlik ihlallerinin önüne geçiliyor. 

DNABartodTM Nedir? 

Peki çiftçilerimiz gübre satın alırken nelere dikkat etmeli? 

  • Gübre takip sistemi ile gübre alırken ürünün TC kimlik numaranıza işlenmesine dikkat etmelisiniz. 
  • Dağıtıcının barkod okuttuğundan emin olmalısınız. 
  • Alışveriş sonrası SMS almalı ve mesajda doğru ürün miktarı ve çeşidi olduğunu teyit etmelisiniz.
  • Gübreyi uygulayacağınız tarımsal alanların ada/parsel numarasını, yetiştireceğiniz mahsulün bilgisini kayıt altına aldırmalısınız. 

Gübre Takip Sisteminin Üretici ve İthalatçıya Faydası Nedir? 

GTS sayesinde üretici ve ithalatçılar hızlı, doğru verilere erişim sağlayabiliyor. Sağlıklı verilerle araştırma ve üretim yapılırken, pazarlama politikaları geliştirilebiliyor. Ayrıca gübre tüketim eğilimlerine, bölgelere, mevsime göre değişimlere hakim olunuyor. Yıllık üretim ve ithalat planlamaları yapılarak yol haritası çiziliyor. Diğer taraftan resmi otoriteler de üretimden tüketime her adımdan haberdar olarak güvenlik beklentisine tam karşılık bulabiliyor. 

Gübre Takip Sisteminin Dağıtıcıya Faydası Nedir? 

Gübre takip sistemi sayesinde dağıtıcılar doğru istatistik verisine erişiyor. Herhangi bir ücret ödemeden müşteri ve stok takibi yapabiliyor. Diledikleri her yerde 7 gün 24 saat satış ve stok hareketlerini izleyebiliyor. Ayrıca bu sistem ileriye dönük satış beklentilerinin, pazarlama stratejilerinin tayin edilmesinde önemli rol üstleniyor. Dağıtıcılar gübre takip sistemi sayesinde yıllık gübre alım ve satım planlamalarını çok daha kolay bir şekilde hazırlıyor. Yıllara göre karşılaştırmalar, raporlamalar tamamen güvenilir datalar üzerinden yapılıyor. Alınan malın güvenliği, satılan ürünün kayıt altına alınması dağıtıcının üstlendiği güvenlik sorumluluğunu sisteme atfetmesini sağlıyor. Alıcı bilgileri kayıtlı olduğu için dağıtıcının ürün güvenliği ve kullanım amacı bakımından sorumluluğu hafifliyor. 

Gübre takip sistemi ne zamandan beri var?

2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı sözleşme imzaladı. Aynı yılın aralık ayında, 18 koordinatör ilde toplam 6500 gübre dağıtıcısı GTS ile bilgilendirildi ve eğitim aldı. Takvimler 2018 yılını gösterdiğinde ilk DNA barkod uygulaması ve ilk GTS sevkiyatı tamamlandı. Şubat ayında ise ÇKS entegrasyonu tamamlandı ve gübreler hakediş esasları uyarınca satılmaya başladı. Temmuz 2018’de gübre üreticilerine el terminalleri dağıtıldı. Mart 2019’da ise NVİ ile tam entegrasyona geçildi.

GTS sistemine göre üretim tesisleri nasıl oluyor?

GTS sistemi, klasik gübre üretim süreçlerine müdahale içermiyor. Dolum sırasında DNA barkod püskürtmesi, dolum tanklarında veya solüsyon dağılımı ile uygulama yapılması esas alınıyor.

DNA Barkod sistemi hangi ülkelerde kullanılıyor?

Amerika, Almanya, Avustralya, İrlanda, İsviçre, İtalya ve İngiltere’de bu sistem birçok gıda ürününde güvenle kullanılıyor.

share

Benzer Haberler

Fındık Patozu Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
30.12.2021
Fındık Patozu Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Fındık patozu makinesi, fındıkların ayrıştırılmasını ve çuvallanmasını kolaylaştırıyor. Fındık patozu makinesi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Pestisit Nedir? Pestisit İlacı Ne İşe Yarar?
04.03.2021
Pestisit Nedir? Pestisit İlacı Ne İşe Yarar?

Pestisit nedir ve pestisit ilacı ne işe yarar sorularının yanıtı Tarfin Blog'ta. Pestisit kullanımı konusunda önerilerimiz de sizinle.

Devamını oku
Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.12.2022
Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemiz, portakal yetiştiriciliğinde dünyada 10. sırada yer alıyor. Peki portakal yetiştiriciliği nasıl yapılır? Hemen öğrenin.

Devamını oku