Gübreleme, ekinlerin sağlıklı yetişmesi ve besin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için hayati önem taşıyor. Gübre serpme makineleri ise farklı türlerdeki gübrelerin daha kolay dağıtılmasını ve istenen miktarda verilmesini kolaylaştıran bir makineli tarım yardımcısı. Gübre serpme makineleri, kullanılan gübrenin özelliklerine göre sınıflandırılarak çeşitleniyor. Siz de seçenekleri Tarfin Blog aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Üstelik Tarfin’in sizler için sunduğu tek fayda, bilgi kaynağı oluşturmak değil. Tarfin Mobil ile size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını görüntüleyebilir, girdi fiyatlarını kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Siz de Türkiye’deki binlerce Tarfin çiftçimiz arasındaki yerinizi alın, üretmeye, toprağa emek vermeye devam ederken avantajlardan faydalanın!
Gübre serpme makineleri nelerdir konulu yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Gübreleme Makinesi Çeşitleri
- Katı kimyasal gübre serpme makineleri
- Katı çiftlik gübresi serpme makineleri
- Sıvı gübre serpme makineleri
- Gübre Serpme Makinesi Ne İşe Yarar?
- Gübre Serpme Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gübreleme Makinesi Çeşitleri
Bitkilerin büyümesine ve verime katkı sağlayan gübre serpme makineleri üç çeşit olarak kategorize ediliyor. Katı kimyasal gübre dağıtıcısı, katı çiftlik gübre dağıtıcısı ve sıvı gübre serpme makineleri olarak tanımlanan çeşitler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. (Kaynak)
Katı kimyasal gübre serpme makineleri
Katı kimyasal gübre serpme makineleri, toz, kristal veya granül yapıdaki gübreler için kullanılıyor. Merkezi depolu ve sandıklı modelleri olan bu makineler, farklı çalışma prensipleriyle dikkat çekiyor.
Merkezi depolu makineler mekanik ya da pnömatik ilkelerle çalışıyor. Diskli mekanik gübre serpme makineleri, merkezi bir depodan beslenen gübre taneciklerini, yüksek hızda dönen bir disk aracılığıyla dağıtıyor. İlgili mekanizma, gübre taneciklerini çıkış noktasından uzağa, seri bir şekilde iletmek amacıyla yüksek hız ve enerji kazandırarak çalışıyor. Bu yöntem sayesinde, gübre tanecikleri etkili bir şekilde dağıtılıyor ve tarım alanına homojen bir şekilde yayılıyor. Merkezi depoya sahip olan ama pnömatik dağıtma mekanizması ile tamamlanan tasarımlarda ise akan gübre tanecikleri, belirli bir basınç ve hız sunan hava aracılığıyla iletim borularına taşınarak serpiliyor. Son olarak merkezi depolu dağıtma elemanlı makineler bulunuyor. Bu makinelerde ise gübre, deposunun tabanında yer alan bant ile depo arkasına taşınıyor. Bu kısımda yer alan ayar plakası sayesinde gübrenin normu belirleniyor ve tanecikler, helezonlu, bantlı ya da plakalı elemanlarla parsele serpiliyor.
Sandıklı gübre serpme makinelerinde, depo genişliği ile iş genişliği eşit bulunuyor. Akan tanecikler, bant, zincir veya tabak bulunduran sistemlerle serpiliyor. Yapım özelliği olarak disk bulunduran makinelerde, depodan akan gübre, merkezkaç kuvveti kazandığı bir veya iki adet disk ile hareketleniyor. Diskte yer alan kanatlar gübreyi yönlendiriyor. Belirli açılarla dağıtılan gübrelerin ayarı farklı açılarla yapılabiliyor. Üçgen veya yamuk kesitli olan depolar içinde karıştırıcı da taşıyor. Bu sayede gübre düzenli olarak dağıtma sistemine düşmeye devam ediyor.
Merkezi gübre serpme makinelerinde iş genişliği 10 ile 20 m arasında oluyor. Diskli modellerde dağılım düzgünlüğü çok iyi olmazken, sandıklı modeller ile pnömatik merkezi depolu ve helezonlu olanlar, dağıtımı daha düzgün tamamlayabiliyor. Ayrıca diskli seçenekler çalışırken rüzgar çok yoğun estiğinde serpme işlemi olumsuz etkilenebiliyor.
Gübre serpme makinelerinin en kullanışlı olarak görülen çeşitleri tüm bu bilgilere rağmen diskli makineler oluyor. Maliyeti, basit yapısı, küçük iş genişliği nedeniyle diskli gübreleme makineleri ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor. Sandıklı modeller ise daha çok taze sebzecilikte, ağaç ve bağ sıra arası ekiminde tercih ediliyor.
Katı çiftlik gübresi serpme makineleri
Ahır gübrelerini alana dağıtmak için kullanılan makineler, basit ve arabalı olarak iki ana gruba ayrılıyor. Traktörle çalıştırılan basit modeller, namlular halinde önceden bırakılan ahır gübrelerini parçalayıp serpmekte kullanılıyor. Arabalı serpme makinelerinde ise, gübre arabanın tabanında yer alan besleme düzeninden alınıyor.
Basit çiftlik gübresi serpme makineleri, kuyruk milinden güç alıyor. Traktör 3-nokta askı düzeni ile bağlanıyor. Dağıtma tamburu ve muhafazadan oluşan basit makinelerde, muhafaza dağıtma genişliğinde belirleyici oluyor. Yatay ve düşey tamburlu farklı basit makineler bulabilirsiniz.
Arabalı katı çiftlik gübresi serpme makineleri ise traktörle çekilerek çalışıyor. Kendi besleme ve serpme düzeni olan makinelerde, gübre tambur adı verilen eleman yardımıyla parsele serpiliyor. Dağıtıcı arabalı makinenin arkasında olabildiği gibi yanında da yer alabiliyor. Bu modellerde de yatay ve düşey tamburlu seçeneklere rastlayabilirsiniz.
Sıvı gübre serpme makineleri
Sıvı formda bulunan kompost, şerbet veya mineral gübreyi dağıtan sıvı gübre serpme makineleri yüzeye dağıtanlar, toprak altına enjekte edenler ve sulama suyuna gübre karıştıranlar şeklinde üç ana gruba ayrılıyor.
Sıvı gübreyi yüzeye dağıtan tanklı gübre serpme makineleri, depodan bir pompa ile gübreyi alıyor. Çark gibi mekanik ve meme gibi hidrolik bir eleman vasıtasıyla dağıtıma geçiyor. Sıvı gübreleri toprak altına enjektörle dağıtanlar ise gömücü ayaklarla tamamlanıyor. Son olarak sıvı gübreler yağmurlama yöntemiyle veya pülverizatörler zirai ilaçlama makineleri ile dağıtılabiliyor. Gübrenin sulama suların karıştırılması için depolama alanından pompa sistemiyle alınması gübre deposundan geçirilerek tekrar sulama suyuna karıştırılmasını sağlayan bir sistem kullanılıyor.
Gübre Serpme Makinesi Ne İşe Yarar?
Gübre serpme makinesi çeşitleri, tarım alanlarında gübre yayma işlevini kolaylaştırıyor. Tarım arazilerine farklı formlardaki gübreleri, belirli bir düzen içinde serperek bitkilerin beslenmesine katkıda bulunan makineler günümüzde çoğunlukla traktörlere bağlanarak kullanılıyor. Bu cihazlar, alana gübrelerin daha hızlı, eşit şekilde ve ekinlere zarar vermeden atılmasını sağlıyor. Farklı türde gübreleri belirlenen dozlarda ve düzenlerde serpen makineler sayesinde ekinlerin beslenme ihtiyaçları karşılanıyor. Gübreleme yoluyla bitkilerin gelişimi, verimi ve kalitesi destekleniyor.
Gübre serpme makinelerinin faydalarını şöyle özetleyebiliriz:
- Gübre serpme makineleri, gübrenin homojen bir şekilde dağılmasını sağlıyor. Bu da bitkilerin eşit beslenmesi ve büyümesini desteklemek anlamına geliyor.
- Makineler, manuel gübreleme yöntemlerine kıyasla zaman ve işgücü tasarrufu sağlıyor.
- Gübre serpme makinelerinde bulunan dozaj kontrolü, kullanılan gübre miktarını hassas bir şekilde ayarlayarak israfı önlüyor. Ayrıca su kirliliği gibi sorunlara karşı avantaj sağlıyor.
- Büyük tarım arazilerinde, manuel gübreleme hata payını artırıyor. Geniş alanda daha hızlı ve etkili çözüm için makine kullanımı şart görülüyor.
Siz de çeşitli gübre serpme makineleri arasından size en uygun olanı seçerek tarımsal üretime hız ve avantaj kazandırabilirsiniz.
Gübre Serpme Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gübre serpme makinesi seçimi, tarım işlerinizde verimliliği maksimize etmek için oldukça önemli bir adım. Bu seçimi yaparken tarım arazinizin büyüklüğüne göre uygun kapasiteli bir makine seçmelisiniz. Ayrıca toprak analizi yaptırarak toprağın ihtiyaçlarını belirlemeli, ekine uygun gübreleme şeklini ve gübre formunu seçerek makine tercih etmelisiniz.
Kullanacağınız gübre dozajlarına da odaklanmanız gerekiyor. Makinenin sağladığı ayar ve kontrol sistemlerini incelemelisiniz. Diskli (santrifüj) gübre dağıtma makineleri, havalı gübre serpme makineleri gibi çeşitli tasarımları karşılaştırmalı, fiyat performans ürünü alternatiflere yönelmelisiniz. Makinenin çalışma hızı, tarım işlerinizi hızlı ve etkili bir şekilde tamamlamanızı sağlamalı. Bu bilgiler ışığında size en uygun gübre serpme makinesini bulabilirsiniz.