taboola

Jersey İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Jersey İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 07.09.2022

Süt inekleri arasında sayılan Jersey cinsi ineklerin anavatanının İngiltere ve Fransa arasında kalan Jersey Adası olduğu biliniyor. Adını da adadan alan inekler, adada yaklaşık 6000 adet bulunuyor. Saflığı adadaki katı kurallarla korunan cins, 150 yıldır verimliliğini koruyor. Öyle ki bu adada başka bir inek cinsi bile bulunmuyor. İlk olarak Türkiye’ye 1958 yılında ayak basan ineklerin ithalatı, önce Amerika’dan sonra İngiltere ve Danimarka’dan yapıldı. Cins, ülkemizin en çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Jersey inekler için yetiştirme alanı olarak seçilen bölgede bugün çok sayıda Jersey inek görmeniz mümkün. 

Jersey ineklerle ilgili merak ettiğiniz her şeyi Tarfin ayrıcalıkları ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca girdi alışverişlerinizde de Tarfin avantajlarını yaşayabilirsiniz. Bunun için Tarfin Mobil uygulamasını hemen indirmeniz mümkün. Böylelikle hemen girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Dilerseniz Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla sipariş oluşturarak peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Jersey İnek Özellikleri Nelerdir? 

Jersey İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir yazımızda şu soruların yanıtlarını bulacaksınız: 

  • Jersey İnek Özellikleri Nelerdir?
  • Jersey İneklerin Verimi Nasıldır?
  • Jersey İnek Sütü Nasıl Oluyor?
  • Jersey İnek Sütü Faydaları Nelerdir?
  • Jersey İnek - Sığırında Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Yazımızın sonunda ise Jersey inekler hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. 

Jersey İnek Özellikleri Nelerdir? 

Et ve Süt Kurumu’nun paylaştığı bilgilere göre Jersey cinsi ineklerin ayırt edici birçok özelliğinden bahsedebiliyoruz.  Bu özelliklerin başında irilik, tüy rengi ve gözleri geliyor: 

  • Jersey ineklerin rengi sarımsı oluyor. Kimi inek saha açık kahve tonlarda görülürken kimileri krem tonlarında karşımıza çıkıyor. Nadiren de olsa gri ve mat siyah arasında değişen renklerde Jersey inekler de görülebiliyor. 
  • Kimi hayvanlarda beyaz lekeler bulunuyor. 
  • Beyaz bir ağız ve siyah burun görülüyor. 
  • Gözleri siyah oluyor. Sarı tüy ve siyah göz birleşimi geyikleri anımsatıyor.
  • Hem erkek hem de dişi Jersey ineklerde boynuz yer alıyor. 
  • Sıcak iklime kolay adapte olan ineklerin aşırı soğuk havalarda dikkatli bakılması gerekiyor. 
  • Kalın ve köklü boynuzları oluyor. 
  • Jersey sığırları ince kemikleri ve derisi ile tanınıyor. 
  • Memeleri dolgun oluyor. 
  • Cidago yüksekliği erkeklerde 130 cm, dişilerde 120 cm olarak kayıtlara geçiyor. 
  • Erkek Jersey ineklerin ağırlığı 350 ile 450 kilogram arasında değişirken dişiler 330 ile 400 kilogram arasında oluyor. 
  • Diğer cinslerden daha küçük, ince ama güçlü karkas yapısına sahip oluyor. 
  • Sert ve siyah ayaklara sahip olan Jersey sığırların ayak hastalıklarına yakalanma oranı çok daha düşük oluyor. Ayrıca hafif bir tür olduğu için topallık sorunu da çok daha az karşımıza çıkıyor.
  • Oldukça sorunsuz bir cins olan Jersey, iyi huyuyla tanınıyor. Hayvanlar iyi mizaca sahip olduğu için bakımları kolaylaşıyor. 
  • Yapılan araştırmalar Jersey ineklerin mastitis gibi meme hastalıkları ile daha nadir karşılaştığını gösteriyor. 

Jersey İneklerin Verimi Nasıldır? 

Jersey inek - sığırı verim özellikleri arasında süt verimi özel bir vurguyu hak ediyor. Yüzde 6 gibi yüksek oranda yağ içeren Jersey sütleri, bir laktasyonda 2500 ile 3000 litre çıkıyor. Hayvanların yıllık süt verimi 5000 litreyi buluyor. Elit sürülerde bu miktar 8400 kilograma kadar süt verimi olduğu bilgisine rastlayabilirsiniz. Üstelik yüksek yem dönüştürme verimliliği bulunuyor. Otlama yeteneği fazla olan hayvanların düşük vücut ağırlığı dolayısıyla bakım maliyeti de az oluyor. 

Ayrıca Jersey sürüde diğer sütçü cinslerden daha uzun süre kalabiliyor. Yapılan araştırmalara göre Jersey ırkı inekler, diğer ırklara göre %32 daha az su tüketiyor. %11 daha az meraya ihtiyaç duyuyor, sıradan bir araziyle idare edebiliyor. Bunun yanında ırkın dışkı miktarı da diğer ırklardan %20-25 daha az.

Jersey İneklerin Verimi Nasıldır? 

Ayrıca Jersey ineklerin döl verimi de fazla. Daha fazla doğurganlık gösteren hayvanların buzağılama aralığı daha kısa, olgunluğu daha erken görüşüyor. Jersey düve hayvanları sadece 15 aylıkken gebe kalıyor. Hatta buzağılama sorunları da yok denilecek kadar az oluyor. Öyle ki Kanada’da yapılan bir çalışmaya göre, Jersey ineklerin %96’sı, ilk süt verme dönemlerinde yardımsız buzağılıyor. Sonraki laktasyonda ise %99’u yardımcı veya kolay çekmeli buzağılara sahip oluyor. 

Jersey İnek Sütü Nasıl Oluyor? 

Yüksek kalitede süt veren Jersey inek- sığırı, protein, mineral ve eser elementler açısından zengin oluyor. Özellikle ot özü olan karoten bakımından yoğun olan sütler, pazarda yüksek fiyattan alıcı buluyor. Bunun yanında peynire ve diğer katma değerli süt ürünlerinde kullanılabilen Jersey sütü, büyük ırklardan elde edilen sütlerden daha düşük maliyetli ve yüksek katma değerli kabul ediliyor. 

Jersey İnek Sütü Nasıl Oluyor? 

Kısaca sütün değerlerini hatırlatmak gerekirse, Jersey sütü sıradan sütlere göre ortalama %18 daha fazla protein bulunduruyor. Sütte %20 daha fazla kalsiyum, %10-12 fazla fosfor yer alıyor. Üstelik B12 vitamini da oldukça yüksek. Bu nedenle sütten %25 daha fazla tereyağı ve peynir elde edebilirsiniz. Süt yağı oranı ortalama %6, elit sürülerde %4.77 ölçülüyor. 

Jersey İnek Sütü Faydaları Nelerdir?

İçerisinde çinko, iyot, B12, B6, B2 gibi besin değerlerini bulunduran, ayrıca araşidonik asit ve linoleik asit gibi esansiyel yağ asitleri içeren Jersey inek sütünün birçok faydası bulunuyor: 

  • Vitamin, mineral, yağ asiti içerikleri sayesinde beyin gelişimine fayda sağlıyor. 
  • Protein, kalsiyum ve fosfor içeriği sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı oluyor. Kalp ve damar sağlığını destekliyor. 
  • Yoğun yağ içeriği sayesinde çok daha lezzetli bulunuyor. 
  • A2 süt grubunda olan Jersey sütü, diğer sütlere göre şişkinlik hissinin daha az olmasını sağlıyor. 
  • Jersey sütten yapılan yoğurt prebiyotik bakteriler açısından zengin oluyor ve sindirim sistemini destekliyor. 

Jersey İnek - Sığırında Görülen Hastalıklar Nelerdir? 

Jersey cinsine özgü olan birkaç hastalıktan bahsediliyor. Jersey ırkına özel genetik sorunlardan kaynaklanan veya cinste sık rastlanan bu hastalıkla şunlar: 

  • Limber Legs veya Türkçe çarpık ayaklılık olarak isimlendirilen rahatsızlık, Jersey ırkına özel bir genetik bozukluk. Çoğunlukla ölü doğuma neden olan bu hastalıkta canlı buzağı doğsa bile ayaklarında sorun oluyor. Ön ayaklarda dolaşıklık, çaprazlık veya arka ayaklarda yana doğru açıklık dikkat çekiyor. Buzağılar sorundan dolayı ayağa kalkamıyor. 
  • Recto-vaginal constriction (RVC), dilimize rekto vajinal daralma olarak adlandırılıyor. Yine genetik kaynaklı bu bozukluk nedeniyle rektum elastik olmuyor. 
  • Jersey ineklerde süt humması (hipocalsemi) yoğun görülüyor. Cins, doğum sonrası bu hastalığa yatkınlık gösteriyor.

Jersey inek içeriğimiz dışında kırmızı örümcek nedir ya da davar gütmek ne demek gibi birçok farklı konuda bilgi alabilmek için Tafin blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Tüm bunlar dışında topraksız tarım ile ilgili merak ettiğiniz her soruya içeriğimizle ulaşabilirsiniz.

Jersey sütü neden sarı?

Jersey ineklerin sütü, fark edilir derecede sarıya dönük oluyor. Yüksek yağ oranı, bu sarımtırak renge neden gösteriliyor.

Jersey sütü nasıl kullanılır?

Jersey sütünün kaymağı kahvaltılarda, tatlılarda tüketilebiliyor. Yağlı sütten yoğurt ve peynir yapılabiliyor. Ayrıca kaynatılan süt içilebiliyor.

Jersey sütü ne demek?

Jersey sütü, Jersey inek ırkından elde edilen süte deniyor. Yağ oranı ve besin değeri sütlerden daha yüksek olan sütün işlenmiş ürünleri, yoğun kıvamı ve lezzeti ile kolaylıkla ayırt ediliyor.

Jersey inek sığırı nerede bulunur?

Anavatanı İngiltere ve Fransa arasında yer alan Jersey Adaları olan inekler günümüzde Avustralya, Kanada, Danimarka, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Amerika, Zimbabwe’de yaygın olarak bulunuyor. Ülkemizde uzun yıllardır varlık gösteren Jersey cinsi inekler, çoğunlukla Karadeniz bölgesinde yetiştiriliyor.

share

Benzer Haberler

Mayıs Böceği Nedir? Fındıkta Mayıs Böceğinin Zararları Nelerdir?
01.06.2021
Mayıs Böceği Nedir? Fındıkta Mayıs Böceğinin Zararları Nelerdir?

Mayıs böceği fındık için en zararlı böcekler arasında sayılıyor. Mayıs böceği ve fındıktaki zararları hakkında detaylı bilgi sizlerle.

Devamını oku
Suat Kahve “Alıyorum, 1 Sene Sonra Ödüyorum. Faiz Yok, %20 Kar Var. Gelir Korumalı Paketi Tabii ki Kullanırım!”
12.11.2023
Suat Kahve “Alıyorum, 1 Sene Sonra Ödüyorum. Faiz Yok, Kar Var. Gelir Korumalı Paketi Tabii ki Kullanırım!”

Tarfin'in deneyimli çiftçilerinden olan Suat Kahve, toprak ile yeniden buluşmasını anlatıyor. Kahve'nin Gelir Korumalı Paket ile yüzü gülüyor.

Devamını oku
Yanıkara Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi
23.10.2021
Yanıkara Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi

Yanıkara hastalığı, günümüzde aşısı bulunan hastalıklardan biri. Yanıkara hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku