taboola

Davar Gütmek Ne Demek?

Davar Gütmek Ne Demek? 30.07.2023

Anadolu’da koyun ve keçi sürüleri ortak olarak davar şeklinde anılıyor. Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre davar gütmek ne demek diye araştırma yapıyorsanız davar gütmek, sürüyü otlatmak anlamına geliyor. Sürüyü koruma, kollama ve gerektiğinde süt sağma görevlerini üstlenen çobanlar, davar veya koyun gütme işini yerine getiriyor. Bu detaylarla birlikte davar gütmek ne demek sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Eski zamanlarda çoğunlukla erkeklerin vazifesi olarak görülen davar gütme işi, bugün kadınlar tarafından da yapılabiliyor. Köylük alanda, hayvancılık ile uğraşan hemen herkesin çok iyi bildiği davar gütme eylemini sizler için açıklıyoruz. Ayrıca tarım ve hayvancılık için girdi alışverişlerinizde de Tarfin Mobil yanınızda. Peşin veya hasat vadeli girdi alışverişi yapmanıza imkan tanıyan Tarfin Mobil üzerinden girdi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ön onaylı alışveriş limitinizi de öğrenebilirsiniz.  

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Davar Nasıl Güdülür? 

Çobanlar davarları önüne katarak otlak alanına çıkıyor. Sürüyü gözleyen, sürüden ayrılan davarların olmamasına dikkat eden, dönüş vakti gelince hepsini toplayarak tekrar yola koyulan çobanların tüm bu işleri davar gütmenin bir parçası. Çobanlar, bu süreçte çoban köpeklerinden de yardım alabiliyor. 
 

Davar Nasıl Güdülür? 

Davar gütmek ile ilgili olan davar güdeceğim ne demek diye merak ediyorsanız birkaç satırda anlatıldığı kadar kolay bir iş değil. Öncelikle sürü çobanının, bulaşıcı bir hastalık yayılmaması için sürüyü daha önce başka bir sürünün otladığı alanda otlatmaması önem taşıyor. Ayrıca hayvanlara yarayacak otları bulmak ve yaramayanların olduğu meralara hayvanları yaymamak da yine davar güden çobanın görevi. Tam zamanında sürüyü önüne katarak yaylıma çıkmak ve gerektiğinde onları eksiksiz bir şekilde geri getirmek oldukça meşakkatli bir süreç. Eğer kayıp bir davar varsa, bulup getirmek çobana düşüyor.

Diğer taraftan davarların sağımı, körpe katımı gibi süreçler de zaman zaman çobanlar tarafından yürütülebiliyor. Buna ek olarak kış zamanlarında poyraz fırtınası gibi zorlu doğal afetlerde, çobanın davarları korumayı bilmesi gerekiyor. Eğer doğru hamleleri yapmaz, sürüyü koruyamazsa maalesef telef olan hayvanlar bulunabiliyor.

Siz de kendi çiftliğinizi kurmadan önce bilmeniz gerekenler konusunu öğrenip daha rahat koşullarda işlem yapabilirsiniz.

Davar Gütmeyle İlişkili Diğer Terimler

Davar güdemek ile ilgili ilişkili terimler şu şekildedir:

  • Otar: Ayrı ayrı güdülen koyunlara ve uzak yerlerdeki hayvan güdülen alanlara otar ismi veriliyor. 
  • Güdekçi, gütlekçi, güttekçi veya gütteyci davar güden çoban anlamına geliyor. 
  • Otlak, güdü yerine verilen isim. 
  • Kütmek, gütmek fiili yerine Anadolu’da kullanılan terimlerden biri. Otlatmak anlamına geliyor. 
  • Güdermek de yine gütmek anlamı taşıyor. 
  • Koyun çobanlarına goyçi veya koyçu adı veriliyor. Çobanlar ayrıca; sığırtmaç, saya veya şıvan olarak da çağırılabiliyor. Çobanlara verilen isimler yöreden yöreye değişiklik gösteriyor. 
  • Sürünün önünden giden ve çobanların gece bağladıkları erkek koyunlar elkoyun olarak isimlendiriliyor. 
  • Çobana alışık olan damızlık koyunlar genellikle 4 yaşlarında olduğunda; kösem, kös koyunu veya kösemen koyun şeklinde tanımlanıyor. 
share

Benzer Haberler

Balkabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Balkabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Balkabağı yetiştiriciliği ülkemizde de sıklıkla yapılıyor. Balkabağı yetiştiriciliğinin püf noktaları, bal kabaklarının morfolojik özellikleri hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku
Serender Nedir, Ne İçin Kullanılır?
07.12.2023
Serender Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Doğu Karadeniz'in ikonik yapılarından olan serender tarımsal ihtiyacın ürünü. Seren adı da verilen depolar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır?
31.01.2021
Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır? Ayçiçek Yetiştiriciliği

Ayçiçek tarımı nasıl yapılır, ayçiçek yetiştiriciliği konusunda nelere dikkat edilmelidir Tarfin sizler için paylaşıyor. Ayçiçek üreticiliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devamını oku