taboola

Kendi Çiftliğinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Kendi Çiftliğinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler 26.11.2021

Çiftlik kurmak, kendi çiftliğinizi yönetmek ve ürünlerinizi tüketicilere sunmak, sizin de hayaliniz, değil mi? Ancak her işin olduğu gibi çiftlik kurulumu sürecinin de kendine has zorlukları var. Uzun bir araştırma sürecinin ardından adım adım çiftlik hayalinizi gerçekleştirebilir, doğru yatırımla siz de çiftlik sahibi olmanın konforunu yaşayabilirsiniz. Eğer çiftlik kurulumu öncesinde bilmeniz gerekenleri, ihtiyaçlarınızı gözden geçirmek isterseniz, tüm detayları sizler için derliyoruz. 

Çiftlik Kurulumu için İmkanlarınızı Gözden Geçirin 

Semayeniz var mı, araziye sahip misiniz, maliyetlerinizi nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz, gelir gider hesaplarınızı yaptınız mı? Bu sorular çiftlik kurulumu öncesi her çiftçi adayının sorması gereken sualler olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle eğer bir çiftlik kurmayı arzu ediyorsanız temel gereksinimlerinizi ve imkanlarınızı kalem kalem not düşmelisiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Mesela, bir araziniz varsa bir uzman yardımı alarak bölgenin tarıma mı yoksa hayvancılığamı uygun olduğu konusunda fikir edinmelisiniz. Çiftlik için en avantajlı olan araziler, hem tarım hem de hayvancılık açısından verimli olanlar… Burada elbette başka değişkenler de devreye giriyor, pazarın ihtiyacı ne, yatırımınız ne kadar sürede geri dönebilecek gibi görünüyor, piyasa şartları göz önüne alındığında tarım mı, hayvancılık mı, yoksa her ikisinin birden yapılması mı daha avantajlı araştırmalısınız. 

Çiftlik Kurulumu için İmkanlarınızı Gözden Geçirin 

Uzman görüşünün yanında, diğer çiftçilerimizin deneyimlerinden de faydalanabilirsiniz. Teorik veya finansal açıdan uygun ve karlı görülen işler, sizin deneyimlemeden bilemeyeceğiniz bazı ek maliyetler doğurabiliyor. Burada sizi ancak işin içinde olan çiftçilerimiz yönlendirebiliyor. Muhakkak çiftçilerden görüş almalı ve olası riskleri, kazanç ve kayıp ihtimallerini masaya yatırmalısınız. 

Tarım Ürünü Seçerken Dikkat 

Toprak analizi yaptırarak, bölge iklimini gözden geçirerek, yörede yetiştirilebilecek ekinleri öğrenmelisiniz. Burada not düşmemiz gereken bir husus bulunuyor. Siz çevrenizdeki çiftçilerin yetiştirdiği ekinleri yetiştirmek zorunda değilsiniz. 

Tarım Ürünü Seçerken Dikkat 

Bölge iklim ve toprak şartlarına uygun olan ancak henüz yöredeki çiftçilerimiz tarafından keşfedilmemiş yenilikçi ekinlere de yatırım yapabilirsiniz. Örneğin gölevez yetiştiriciliği veya papaya yetiştiriciliği yaparak bölgede öncü olabilirsiniz. Elbette seçtiğiniz ekinlerin gerçekten orada yetiştirilip yetiştirilemeyeceğine dair önce küçük bir alanda test yaparak, ardından geniş çaplı bir yatırıma girişmeyi ihmal etmemelisiniz. 

Hayvancılık için Hangi Hayvanı Seçmeliyim? 

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ülkemizde, birçok bölgede yapılıyor. Arazinizde hangi hayvan türünün bakımı daha kolay, kaba yem hangi ekinlerin tarımıyla karşılanabilir, maliyeti ve getirileri ne olur inceleyerek analiz etmelisiniz. Yalnız inek, koyun ve keçi değil, tavuk, ördek, kaz ve balık gibi birçok farklı hayvanın yetiştirilme imkanlarını araştırarak karar vermelisiniz. 

Ekoturizmi Değerlendirin

Çiftliğin bir ayağının da ekoturizm olmasını sağlayabilirsiniz. Ekoturizm hem şehirlerden gelen ziyaretçilerin gezmesi, ürünlerinizi alması hem de çalışacak kişilerin bu yolla sağlanması açısından çiftçilerimiz için oldukça avantajlı bir sistem sunuyor. Henüz ülkemizde az sayıda örneği olsa ve çok yaygınlaşmasa da ekoturizm nedir araştırabilir ve örneklerini inceleyerek çiftlik kurulumu aşamasında buna uygun bir model üzerinde çalışabilirsiniz.  

Teşvikler, Eğitimler, Ruhsat, Sertifikasyon ve Belgeler Hakkında Bilgi Alın 

Çiftlik kurulumu finansal süreçlerin yanında bürokratik adımlar da gerektiriyor. İlgili resmi kurumlara başvurarak neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. İşletme nasıl kaydettirilir, ruhsat nasıl alınır, izinler, sigortalar nasıl yaptırılır gibi birçok noktada bilgi sahibi olmalısınız. Elbette çiftlik kurulumunun finansal anlamda yardımcısı olacak devlet teşviklerini, ücretsiz veya ücretli çiftçi eğitimlerini, size fayda sağlayacak belgelerin ve sertifikaların prosedürlerini de incelemelisiniz. Oldukça meşakkatli ve titizlikle yapılması gereken bir süreç olan hazırlık aşamasının ardından size yarar getirecek birçok bilgiye hakim olacağınızdan emin olabilirsiniz. Son adımda, resmi olarak kuracağınız şirketinn yapısı, vergilendirme prosedürleri hakkında bir muhasebeci ile  görüşebilirsiniz. İşlemler için güvendiğiniz bir uzmanla çalışmalı ve yükümlülüklerinizi yerine getirerek çiftliğinizin gelir-gider hesaplarını özenle tutmalısınız. 

Ekoturizmi Değerlendirin

İnşaat Başlasın! 

Tarımsal üretim veya hayvancılık yapacağınız çiftliğin inşa edilecek yapılarını da planlamalısınız. Mevzuata uygun mimari projeler için görüşmeli, fiyat teklifleri almalısınız. Vaziyet planı, statik, sıhhi, betonarme ve elektrik tesisatı için tüm detayları masaya yatırmanız gerekiyor. Elbette yenilenebilir enerji kaynakları da bu aşamada değerlendiriliyor. Örneğin bölgenizin şartları uygunsa tarımda güneş enerjisi kullanımı hakkında bilgi alabilir, maliyet ve fayda hesapları yapabilirsiniz. Benzer şekilde yetiştireceğiniz ekinlere uygun, en verimli üretim sistemi hangisi araştırmalısınız. Belki, açık yetiştiricilik yerine seracılığa yönelebilirsiniz. Benzer şekilde klasik sulama yerine en verimli sulama yöntemleri arasında gösterilen damla sulamayı tercih edebilir veya tamamen klasik tarımdan vazgeçerek, kuracağınız yapı içinde topraksız tarım sistemini hayata geçirebilirsiniz. 
 

Tüm bu adımların ardından vereceğiniz kararlar neticesinde, hayvan temini, tarım araçlarının alımı, işe alma gibi adımları gerçekleştirebilir ve çiftliğinizi adım adım hayata geçirebilirsiniz. Ancak bu konuda deneyim yaşayanların da sizler için tavsiyeleri var. Kulak verdiğimiz çiftçilerimiz, önerilerini sizlerle paylaşıyor. 

Çiftlik Kurulumu Sürecinde Aklınızda Tutmanız Gerekenler 

  • Daha önce çiftlik kurulumu deneyimi yaşayan kişiler, sürece adım atmadan önce mutlaka bir miktar sermayeniz olması gerektiğini belirtiyor. 
  • Tarım ve hayvancılıkta tecrübe en önemli bilgi kaynağı ancak yenilikleri takip etmek, araştırmak ve öğrenmek de tarımsal/hayvansal üretim süreçlerinin olmazsa olmazı. Dünyada bu alanda neler yapılıyor, hangi çözümler üretiliyor, hangi ekin nasıl yetiştiriliyor inceleyerek, okuyarak, sorarak cevap bulmalısınız. Tecrübenin zamanla edinileceğini bilerek panik yapmadan, doğru bilgilerle yol almalısınız. 
  • Daha önce çiftlik kuranlar, her zaman planlarda bir sorun çıkacağını hatırlatıyor. Her şeyin mükemmel olmasını beklemeden kendinize hata yapma şansı tanımalısınız. Ancak olası aksiliklere karşı her zaman B planlarınızı hazır tutmayı da ihmal etmemelisiniz. 
  • Üretime başlamadan önce pazarınızı belirleyin. Tarımsal üretim aylar alan yatırım ve sonrasında para kazanma anlamına geliyor. Bu nedenle risk de düşünülenden bir hayli fazla oluyor. Eğer siz de çiftliğiniz için ne yetiştireceğiniz konusunda kararsızsanız pazarın size yön vermesine izin vermelisiniz. İlk ürününüzün alıcısının henüz yetiştirme evresinden hazır olmasını sağlayabilir, sözleşmeli üretimle çiftçiliğe başlayabilirsiniz. 
  • Çiftçiliğin gecesinin gündüzünün olmadığı biliniyor. Ancak bu meslekte en yıpratıcı olan nokta, doğaya tam teslimiyet gerektirmesi… Tüm emeğinin aniden gelen bir donla riske girme ihtimali her zaman var. Ne olursa olsun, elinizden geleni yapmalı, ürünlerinizi ve arazinizi korumak için çaba harcamalı ancak doğaya sonunda teslim olmalısınız. Ancak sağduyulu bir yaklaşımla, tüm krizlerin üstesinden gelebileceğinizi bilmelisiniz. 
  • Yatırımınız ister tarıma ister hayvancılığa olsun, kendinize makul hedefler belirlemelisiniz. Bir anda dış ticarete başlayacak dev üretim tesisleri kurmak yerine, yerel pazara hitap eden butik üretimlerle işe koyulmalısınız. Zira, ilk zamanlar yapacağınız yanlışların yüzdesinin deneyimli bir çiftçiye oranla fazla olması çok doğal. Hatalarınızdan ne kadar zarar göreceğiniz ise size bağlı. Tecrübe kazanana dek adım adım büyümeyi amaç edinmelisiniz.  

Çiftlik kurulumu için önerilerimizi göz önüne alarak hayallerinizi gerçekleştirmeye daha da yaklaşabilirsiniz. Tarfin Mobil uygulaması ise tarımsal ve hayvansal alışverişlerinizi çok daha avantajlı bir şekilde tamamlayabilir, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarıyla tarıma yatırım yapabilirsiniz. Siz de Tarfin ile tanışmak için size en yakın yetkili satış noktası ile iletişime geçebilirsiniz.  

share

Benzer Haberler

Küçük Çiftlikler İçin Yenilikçi Agritech Önerileri
24.08.2021
Küçük Çiftlikler İçin Yenilikçi Agritech Önerileri

Küçük çiftlikler için yenilikçi agritech önerileri Tarfin Blog'da. İşletmenizin daha verimli olmasını sağlayacak tarım teknolojileri için tıklayın.

Devamını oku
TARFİN İSLAMİ FİNANS İLKE VE ESASLARINA UYGUNLUK BELGESİ ALDI
16.02.2022
TARFİN İSLAMİ FİNANS İLKE VE ESASLARINA UYGUNLUK BELGESİ ALDI

Tarfin, tarım ekosistemini finansal teknolojinin gücüyle buluşturmaya devam ediyor. Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, İslami finans ilke ve esaslarına uygunluğunu ifade eden icazet belgesini alarak Türkiye’nin yanı sıra dünyanın diğer Müslüman çiftçileri için de önemli finansal teknoloji alternatiflerinden biri haline geldi. Tarfin aldığı bu icazet belgesi sayesinde 2024 yılında 3,5 trilyon dolara ulaşması beklenen global İslami finans ekosisteminde güçlü bir oyuncu adayı oldu.

Devamını oku
Tarfin Mobil’den Fiyat Teklifi Almak Çok Kolay!
14.08.2023
Tarfin Mobil’den Fiyat Teklifi Almak Çok Kolay!

Tarfin Mobil'den teklif isteme özelliği ile anında fiyat teklifi alabilirsiniz. Çiftçilerimizin avantajlı girdi alışverişi için yardımcısı olan sistemi hemen keşfedin!

Devamını oku