taboola

Düve Nedir, Düve Neye Denir?

Düve Nedir, Düve Neye Denir? 11.08.2022

Büyükbaş hayvanların çeşitleri birçok kişi tarafından bilinmiyor. Her ne kadar çiftçilerimiz ve konuyla ilgilenenler düve, buzağı, sığır gibi hayvan türlerine hakim olsa da, açıklayıcı bir metne ihtiyaç duyuluyor. Her biri farklı özelliklere sahip olan, et ve süt verimleri değişen büyükbaş hayvan türlerinden düve hakkında detaylı bilgiyi sizlere sunuyoruz. Düve bilgisine yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarım girdisi ihtiyaçlarınıza Tarfin Mobil üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilir ve yetkili satış noktalarından zaman kaybetmeden sipariş oluşturabilirsiniz. Üstelik tarım girdisi siparişlerinizde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizi bekliyor. Siz de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde her an çiftçilerimizin yanında olan Tarfin ile toprağınıza bereket katabilirsiniz. 
 

Düve Nedir? Ne Anlama Gelir? 

Düve hakkındaki yazımızda şu noktalara değineceğiz: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Düve nedir, ne anlama gelir açıkça anlatıyor, diğer inek çeşitlerini de açıklıyoruz. 
  • Düve özellikleri nedir başlığında, düvelerin neden tercih edildiği hakkında bilgi sunuyoruz. 
  • Damızlık düve nedir sorusunu yanıtlıyoruz. 

Son olarak düveler hakkında en çok sorulan birçok soruyu cevaplandırıyoruz. 

Düve Nedir? Ne Anlama Gelir? 

İnek yavrularına buzağı adı veriliyor. Büyüyen buzağılar yetişkinlikte inek olarak anılıyor. Ancak arada farklı sınıflandırmalar da var. Örneğin yaşı 1 ile 2.5 arasında değişen, dişi ve gebe olmayan ineklere düve adı veriliyor. İnekleri kategorize ederken şu temel bilgilerden yararlanabilirsiniz: 

  • Yavru ineklere buzağı adı veriliyor. Erkek veya dişilerde isim değişmiyor. 
  • 6 ile 15 ay arasındaki yavrulara dişi veya erkek farkı gözetmeksizin dana deniyor. 
  • Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. 
  • Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 
  • 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor. 
  • 2 yaşın üstündeki tosunlara boğa deniyor. 
  • Kısırlaştırılmış boğalar ise öküz adını alıyor. 

Ayrıca düve ismini alması için hayvanın ırkı fark etmiyor. Örneğin, hereford inek cinsinin uygun gelişim döneminde olan ve doğum yapmamış hayvanlarına düve adı veriliyor. Benzer şekilde boz ırk düveler ve limuzin inek düveleri de bulunuyor. 

Düve Özellikleri Nelerdir? 

Et ve süt verimi açısından kaynak sağlayan düvelerin özelliklerini bilmelisiniz: 

  • Düvelerin buzağı verebilmesi için 2 yaşında olması gerekiyor. 
  • Düveler, büyükbaş hayvanların en çok tercih edilen çeşitlerini oluşturuyor. Özellikle süt işletmelerinde sürünün yenilenmesi için düzenli düve alımına ihtiyaç duyuluyor. 
  • Damızlık düvelerin tohumlanması için ergin yaş ağırlıklarının %55’ine ulaşmaları gerekiyor. Bu da ortalama 350-400 kilogram canlı ağırlığa denk geliyor. Diğer bir deyişle ortalama 15 ay civarında düveler tohumlanabiliyor. 
  • Hayvancılığın üreme kaynağı olan düvelerin kurban bayramı için kesimi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanıyor. Ancak damızlık özelliğini kaybeden ve alanında uzman hekimler tarafından “Dişi hayvan kesim raporu” ile durumu belgelenen düvelerin kesimine izin veriliyor. 
  • Düvenin ilk 12 ay sonrasında süt verimi oluşmaya başlıyor. Ancak iyi bakım ve beslenme yüksek süt veriminin sırrı oluyor. 
  • Nem oranının yüksek olması ve besleyici içerikleri sayesinde düve eti en lezzetli et olarak gösteriliyor. 

Damızlık Düve Nedir? 

Düve olarak adlandırılan doğum yapmamış dişi sığırlar damızlık dönemlerinde özel bir beslenme programına tabi tutuluyor. İlerleyen dönemdeki et ve süt veriminin korunması için beslenme rasyosuna önem vermek gerekiyor. Ayrıca damızlık düve seçerken vücut derinliğine, sağrı yüksekliğine, sağrı genişliğine, tırnak yapısına, arka bacaklara, sağrı eğimine ve kas gelişimine özel olarak bakmak gerekiyor. Zira uzun ve derin vücuda sahip olan düveler sağrı yüksekliği ile öne çıkıyor. Ayrıca vücut derinliği arttıkça yemden yararlanma özelliği de yükseliyor. Buna ek olarak sağrının hafifçe geriye eğimli olması öneriliyor. Rahat doğum için sağrı genişliğinin fazla olması avantaj vadediyor ve göğüs genişliğinin fazla olması da damızlık için fayda sağlıyor. 

  • Sağrı kemiğinden yere kadar olan mesafeye sağrı yüksekliği deniyor ve bu yükseklik vücudun büyüklüğü, kapasitesi hakkında fikir veriyor. Bu bağlamda sağrısı yüksek olan hayvanlar, büyüdüğünde daha uzun ve derin bedene sahip oluyor. 
  • Cidagonun yanlara yaptığı açı hayvanın sütçü tipi hakkında bilgi veriyor. 
  • Vücut derinliği karnın en sarkık yeri ile sırt arasındaki aralığa deniyor. Vücut kapasitesini veren bu derinlik ne kadar fazla olursa, hayvan yemden o kadar iyi yararlanıyor. Bu derinliğin orta düzeyde olması bekleniyor. 
  • Sağrı eğimi ise düvenin oturak yumrusuyla sağrı yumrusu arasındaki eğimi gösteriyor. Kolay doğum ve dölverimini işaret eden eğimin ideal halinde sağrının geriye hafif eğimli olması isteniyor. Bu açının çok dik veya düz olması istenmiyor. Ani yükseklikler bulunması, zorlu doğumu işaret edebileceği gibi kolay doğum için kuyruk sokumuna doğru hafif alçalma arzu ediliyor. 
Düve Özellikleri Nelerdir? 
  • Sağrı genişliği ise hayvanın kalça bölümündeki iki kemik arasındaki ölçü oluyor. Darlık yine doğumda güçlük ihtimali anlamına geliyor. Orta genişlik isteniyor. 
  • Düvelerin arka bacak açısı ise diz ekleminin ön kısmının açısını gösteriyor ve bu açının genişe yakın olması arzu ediliyor. Bacak direnci ve verim hakkında bilgi veren bu özellik, hareket zorluğu ve uzun ömür açısından da belirleyici görülüyor. 
  • İki ön diz arasında genişlik anlamını taşıyan göğüs genişliğinin artışı, bakımın iyi olduğunu gösteriyor. 
  • Yumuşak ökçelerin yerden yüksekliği olan tırnak taban yapısı gelişim hakkında bilgi veriyor. Çok alçak veya yüksek olmayan tabanlar tercih ediliyor. 
  • Hayvanların arka bacak eklemlerinin iç kısmının etli olmaması, arka bacakların az miktarda yana açık olması arzu ediliyor. 
  • Memelerin karın bölümüne kuvvetli bir şekilde bağlanması bekleniyor. Ayrıca meme başlangıcı ne kadar alçakta kalırsa meme o derece sarkmış anlamına geliyor. Meme merkez bağının belirgin olması da önemli. Eğer belirsizse bu da sarkma beklentisini artırıyor. 

Siz de damızlık düve seçerken bu bilgiler ışığında en verimli düveyi bulabilirsiniz. 

Sığır süt yemi nedir hemen öğrenmek için ya da delibaş hastalığı nedir? gibi konuları öğrenmek için Tarfin blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Erkek düve olur mu?

Hayır, erkek buzağılar ergenlikte tosun, yetişkinlikte boğa, kısırlaştırıldıklarında öküz adını alıyor. Dişi veya erkek fark etmeksizin ergenlik dönemindeki sığırlara dana adı veriliyor. Bu bağlamda düve dişi mi erkek mi sorusunun yanıtı da belli oluyor. Düze yalnızca dişi hayvanlara atfedilen bir isim. Henüz gebe kalmamış, 15 ay - 2 yaş arasındaki dişiler sığırlar ise düve olarak adlandırılıyor.

İyi bir düve nasıl seçilir?

İyi bir düve seçmek için sağrı yüksekliğine, cidago keskinliğine, vücut derinliğine, kas gelişimine, arka bacakların yapısına, sağrı eğimine, tırnak yapısına bakmak gerekiyor.

Düve eti yenir mi?

Düve en lezzetli ete sahip olan ve yenebilen bir hayvan türü olarak kayıtlara geçiyor.

Dana ile düve arasındaki fark nedir?

Dana ergenlik evresindeki erkek veya dişi inek yavrusuna deniyor. 15. aya kadar bu isimle anılan dişi inekler, sonrasında gebe kalana dek düve adını alıyor. Diğer bir deyişle, 15 ay ile 2 yaş arasında gebe kalmamış, doğum yapmamış inekler düve oluyor.

Kurbanda düve kesilir mi?

Kurbanda, üreme verimi olan düvelerin kesimi yasaklanıyor ancak verimini kaybetmiş olan düvelerin, uzman hekimlerden alınan raporla kesimine izin veriliyor.

share

Benzer Haberler

Pestisit Nedir? Pestisit İlacı Ne İşe Yarar?
04.03.2021
Pestisit Nedir? Pestisit İlacı Ne İşe Yarar?

Pestisit nedir ve pestisit ilacı ne işe yarar sorularının yanıtı Tarfin Blog'ta. Pestisit kullanımı konusunda önerilerimiz de sizinle.

Devamını oku
Sosyal Medya Platformlarında Gerçekleşen Dolandırıcılık Türleri Nelerdir?
12.10.2023
Sosyal Medya Platformlarında Gerçekleşen Dolandırıcılık Türleri Nelerdir?

Sosyal medyada dolandırıcılık için kullanılan birçok farklı yöntem var. Sosyal medya platformlarında gerçekleşen dolandırıcılık türlerini öğrenin!

Devamını oku
Tütün Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
28.03.2022
Tütün Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tütün yetiştiriciliği yapmak için ihtiyacınız olan temel bilgiler sizlerle. Tütün yetiştiriciliği için toprak ve iklim isteği nasıldır hemen öğrenin.

Devamını oku