taboola

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 25.07.2022

İlginç görüntüsü ve leziz tadıyla, tropik meyveler arasında en sevilenlerden biri olan ejder meyvesi her geçen gün daha fazla çiftçimiz tarafından yetiştiriliyor. Tüketimin artmasıyla beraber ejder meyvesi yetiştiriciliği de ülkemizde daha çok tercih ediliyor. Kaktüsü anımsatan ağaçlarda yetişen ve beyaz çiçekleriyle hoş manzaralar oluşturan bu meyvenin bir diğer adı ise pitaya. Siz de ejder meyvesi veya pitaya yetiştiriciliği hakkında aradığınız tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. 
 

Ejder meyvesi yetiştiriciliği sırasında tarımsal girdi alışverişlerinizde, anında ürün fiyatı karşılaştırmak için tek yapmanız gereken ise Tarfin Mobil uygulamasını indirmek! Tarfin Mobil ile tüm girdi fiyatlarını karşılaştırabilir ve Tarfin Yetkili satış noktaları üzerinden avantajlı alışveriş için siparişinizi oluşturabilirsiniz. Üstelik, Tarfin siparişlerinizde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizleri bekliyor. Siz de Tarfin ile tanışmak için size en yakın yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 
 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Peki, pitaya meyvesini biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? İçi beyaz ve kırmızı renkli olan iki türü bulunan ejder meyveleri, dış kısmındaki dikensi çıkıntılarla, alışıldık meyvelerden farklı bir görünüm sergiliyor. Ayrıca meyvenin iç kısmında çekirdekler yer alıyor. Kremamsı yapıdaki iç kısım tatlı lezzetiyle ayırt ediliyor. Oldukça büyük ve etli olan meyvelerin tanesi 1 kilograma kadar ulaşabiliyor. 

Ejder Meyvesi için Uygun İklim ve Toprak Özellikleri Nelerdir? 


 

Ejder meyvesi yetiştiriciliği; çekirdek veya fidan üzerinden yapılabiliyor. Yeterli nem ile buluşan çekirdekler birkaç haftada filizlenerek hızla gelişim gösteriyor. Ancak bazı tohumlar kısır olabildiği için ejder meyvesinin ticari üretiminde fidan ile yetiştiricilik tavsiye ediliyor. Diğer yandan fidan yerine çelik yöntemiyle de ejder meyvesi yetiştirebilirsiniz. Verimli bir meyve dalını toprağa dikerek yeni pitaya bitkilerinin oluşmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak pitayalar büyüdükçe aynı üzüm yetiştiriciliği için olduğu gibi bir destek arıyor. Bu nedenle direkler dikmeyi ihmal etmemeli ve bitkilerin dik durmasını sağlamalısınız. Bunun yanında ağaçların direkt güneş ışığından uzak olmasına ancak ışık almasına dikkat etmeli, özellikle yaz aylarında gölge tülü kullanmayı tercih etmelisiniz. 

Ejder Meyvesi için Uygun İklim ve Toprak Özellikleri Nelerdir? 

Ejder meyvesi için kumlu tınlı, milli ve kumlu topraklar en iyi seçimi oluşturuyor. Bunun yanında pitaya meyveleri iyi drenajlı toprakları seviyor. Ph oranının ise 5.5 ile 6.5 arasında değişmesi öneriliyor. 

Ejder Meyvesi Nasıl Dikilir?

Yarı tropikal, kuru tropikal veya yağışlı alanlarda pitaya yetiştirilebiliyor. Nemin oldukça önemli olduğu ejder meyvesi üretiminde kışların ise çok sert geçmemesi gerekiyor. Eğer kışı sert geçen yerlerde üretim yapacaksanız mutlaka sera kurmalısınız. Ayrıca bitki uç sıcaklıklara karşı hassasiyet gösteriyor. -20 derece dolaylarında hasar görmeye başlayan ejder meyveleri -40 derece sıcaklıkta ölüyor. Düşük sıcaklıklara maruz kalan pitaya meyvelerinin zararlandığını, yeşil kısımlarının kabardığını ve çatladığını görebilirsiniz. Hatta düşük sıcaklıkta, gövde sararıp sıvılaşmaya başlayabiliyor. Bunun yanında şiddetli soğuklar oluşursa, meyvenin tamamen sıvılaşmasına rastlanabiliyor, çoğunlukla bitki de hayatını kaybediyor. Bu nedenle, ejder meyvesi üretimi için alan seçerken soğuktan korunaklı alanları tercih etmelisiniz. Diğer yandan, sıcaklık 40-45 dereceyi aştığında da bitki gelişimi yavaşlıyor ve sıcağa bağlı zararlar oluyor. Yüksek sıcaklıklarda çiçeklenmenin oldukça azaldığını fark edebilirsiniz. 

Ejder Meyvesi Nasıl Dikilir?

Ejder meyvesinin nasıl dikileceğine, arazi durumuna göre karar vermelisiniz. Eğer arazi basık ve çukurdaysa ve hava sirkülasyonu zorsa şemsiye dikime yönelebilirsiniz. Ancak arazi hafif eğimli ve hava sirkülasyonu açısından rahatsa, demir taşıma sistemi yardımıyla sıralı dikimi tercih edebilirsiniz. 

  • Ejder meyvesi için şemsiye dikim: Pitaya ağaçlarının yıllar içinde alacağı şekilden dolayı şemsiye olarak anılan bu dikim yöntemi, özellikle Uzak Doğu’da açık tarlalarda tercih ediliyor. Beton veya ağaç direklerle dikim yapılıyor. 2 metre boyundaki direklerin 50 santimetrelik bölümü toprak altında bırakılıyor. Bu yöntemde, iki direk arası 2 metre, iki sıra arasının ise 3 metre olması gerekiyor. 
  • Pitaya için sıralı dikim: Damalama borularının düzeni uyarınca yapılan uzunlamasına dikime sıralı dikim adı veriliyor. Pitaya fidanı, dikimin ardından 150 cm yukarıya tırmanabileceği bir araçla sabitleniyor. Ancak bu araçların her iki buçuk metreye bir yerleştirilmesi gerekiyor. Sıralı dikimde iki taşıma aracı arasında 3 metre bırakılıyor, fidanlar arasında 40-60 cm mesafe bulunan sıralar oluşturuluyor. 

Ejder Meyvesi Zararlıları Nelerdir? 

Ejder meyvesine zarar verebilen zararlıların başında yeşil kurtlar, salyangozlar, kırmızı örümcek ve çekirgeler geliyor. Bitkilerin öz suyunu emen zararlılar, pitaya verimini ciddi oranda düşürebiliyor. Bu nedenle ilaçlama ve yararlı böceklerle biyolojik mücadeleye başvurma yoluna gidilebiliyor. 

Ejder Meyvesi Ne Zaman Hasat Ediliyor? 

Pitayalar, çiçeklenmenin ardından ortalama 30 gün içinde hasada hazır hale geliyor. Mayıs ayından kasım ayına dek birkaç kez ürün almak mümkün oluyor. Kaç kez hasat yapılabileceği meyvenin cinsine göre değişiklik gösteriyor. 

Ejder Meyvesi Zararlıları Nelerdir? 

Ananas Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? konulu yazımızı okumak için hemen tıklayabilirsiniz.

Ejder meyvesi sulanır mı?

Doğal yapısı gereği saçak köklere sahip olan pitaya, direkt sudan ziyade neme ihtiyaç duyuyor. Kökleri uzağa gidemediği için suya ulaşması çoğu zaman güç olabiliyor. Bu nedenle ejder meyvesi için damla sulama yöntemi kullanılıyor. Ayrıca damlama sulama, işçilik maliyetlerini de düşürüyor ve suyun fazla kullanılmasını önlüyor.

Ejder meyvesi boyu ne kadardır?

Ejder meyvesi ağaçlarının boyu 22 metreye kadar uzayabiliyor. Ancak pitayalar saçaklarını da gövdesinde saklıyor ve uzadıkça saçaklar aynı sarmaşıklar gibi uzayarak ilerliyor. Bahar aylarında çok hızlı uzatan pitayalar, çok sayıda yan dal veriyor ve sürgünleri ile düzensiz yayılım gösteriyor. Bu nedenle ejder meyvelerinin düzenli olarak budanmasına, uzayan dallarının kesilmesine gerek duyuluyor. Ayrıca bitkilerin ortalama 1.5 metreye ulaştığında taç yapılarak şapkadan toprağa doğru eğilmesi ve toprak seviyesine 20-30 santimetre kadar kalana dek tersine dönmesi bekleniyor. Ancak aşağı eğildiğinde meyve dallarına su akışı azaldığı için meyve dalı da kalınlaşıyor. Meyve ve çiçek hazırlığı, dalın renginin koyulaşması ile başlıyor. Eğer ejder meyvesi doğru budanmazsa meyve alınamıyor. Bu nedenle sağlıklı filizi kesmeden şapkaya dek uzanmasını sağlamalısınız. Bunun yanında, şapka seviyesine ulaşmış olan ağaç kesilerek taç yapılabiliyor ve taç yapılan ağaçtan da meyve dalları çıkmaya başlıyor.

Ejder meyvesi faydaları nelerdir?

Pitaya meyvesi yüksek antioksidan, lif ve c vitamini içeriği ile öne çıkıyor. Detoks etkisini pekiştiren pitaya, yüksek lif sayesinde tokluk hissinin artmasına ve bağırsak hareketliliğine destek veriyor. Ayrıca kilo kaybetmeye, göz sağlığının korunmasına, tansiyonun dengelenmesine, diyabet etkilerinin hafiflemesine yardımcı olması ile tanınıyor.

Ejder meyvesi nerede yetişir?

Amerika kökenli olan meyve, o coğrafyada sokaklarda bile yetişiyor. Ancak ticari yetiştiricilik için özel bahçe kurulumları da yapılıyor. Ayrıca Vietnam, Malezya, İsrail ve Türkiye’de de bazı bölgelerde pitaya üretilebiliyor. Tropik bir meyve olan pitaya, ülkemizde Adana, Antalya, Mersin ve Muğla gibi Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilebiliyor.

Ejder meyvesi serada yetiştirilebilir mi?

Evet, ülkemizde ejder meyvesi yetiştiriciliği çoğunlukla serada yapılıyor. Aşırı yağış ve sıcaklıktan/soğuktan zarar gören meyve için ideal koşullar serada kolaylıkla sağlanıyor.

Ejder meyvesinin gelişimi nasıldır?

Oldukça hızlı gelişen ejder meyveleri, dikimden 1 yıl sonra meyve tutmaya başlıyor. İdeal verime ulaşması ise yalnızca 3 yıl alıyor. Çiçek açma itibarıyla hasat olgunlaşması 30 gün sürüyor. Dikilen çeşide göre yılda 3 veya 5 kez ürün elde edebilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Tarfin, Canlı Hayvan Satışı Hizmeti ile Yanınızda
10.04.2024
Tarfin, Canlı Hayvan Satışı Hizmeti ile Yanınızda

Canlı hayvan alışverişleriniz Tarfin ile çok daha avantajlı. 12 aya varan ödemeler ile siz de canlı hayvan alışverişinde Tarfin'i tercih edebilirsiniz. Bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Tarım 4.0 Nedir?
31.01.2021
Tarım 4.0 Nedir? Getirdiği Yenilikler Nelerdir?

Tarım 4.0 nedir, avantajları nelerdir merak ediyorsanız Tarfin sizler için anlatıyor. Akıllı tarım uygulamaları ve örnekleri için hemen tıklayınız.

Devamını oku
İnekler Kaç Ayda Yavru Doğurur?
28.10.2022
İnekler Kaç Ayda Yavru Doğurur?

İneklerde üreme hakkında bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. İnekler kaç ayda doğurur, doğum nasıl olur bilgi almak için tıklayınız.

Devamını oku