taboola

Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır? 24.02.2022

Yazın en taze domateslerini toplayarak kışlık salça yapmak, adeta bir gelenek. İster bahçenizde, kendi ellerinizle domates yetiştiriciliği yaparak ürettiğiniz domatesleri, isterseniz satın aldığınız kıpkırmızı yaz sebzelerini konserve haline getirerek aylarca saklayabilirsiniz.

Tarfin Blog olarak, bizler de hem ev tipi hem de endüstriyel salça makineleri konusunda sizleri bilgilendiriyoruz. Çiftçilerimize hem detaylı bilgi kaynağı oluşturma hem de tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinde avantaj sağlamayı misyon edinen Tarfin, yanınızda. Siz de Tarfin Mobil  uygulaması üzerinden, dilediğiniz tarımsal ürünlerin fiyatlarını karşılaştırabilir Türkiye'nin dört bir yanında yer alan yetkili satış noktaları aracılığıyla alışverişlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik Tarfin Mobil’in tek avantajı, kolaylıkla fiyat karşılaştırması sağlaması değil, Tarfin sayesinde alışverişlerinizde peşin veya hesap vadeli ödeme alternatiflerinden yararlanabilirsiniz. Siz de bugüne dek Tarfin ile toprağına bereket katan binlerce mutlu Tarfin çiftçimizden biri olmak için hemen size en yakın yetkili satış noktasına başvurabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Son yıllarda kentlerde yaşayan insanların doğal ve katkısız ürün arayışı, salça üreticiliğini yalnızca hane tüketimi için değil gelir için yapılan bir aktivite haline getirdi. Çiftçilerimiz artık ürettikleri domatesleri yalnız ham sebze olarak sunmuyor, işleyerek, salça haline getirerek en doğal halleriyle tüketicilerle buluşturuyor. Ancak salça yapmak oldukça zahmetli bir iş. Üstelik söz konusu olan küçük ölçekli, hane içi üretim değil, çok daha büyük kapsamlı ve satış için yapılan salça üretimi olduğunda geleneksel yöntemlerle hazırlıklar, büyük zaman ve emek kaybına yol açıyor.

Hayatta hemen her şeyin makineleştiği ve pratikleştiği günümüzde, salça makinesi modelleri üreticilerin imdadına yetişiyor. Siz de ihtiyaçlarınıza uygun ev tipi veya endüstriyel salça makineleri hakkında bilgi edinebilir, size en uygun ürünleri kolaylık tercih edebilirsiniz. 

Salça Makinesi Nedir? 

Domates ve biberlerin kolaylıkla parçalanması ve salça haline getirilmesi için kullanılan makinelere salça makinesi deniyor. Onlarca farklı fonksiyonu bulunan ürünler, sahip oldukları vakumlu alt tabanlarla güvenli ve hızlı çalışma sağlıyor. Böylelikle salça makineleri çalışırken devrilme, sallanma gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Peki salça makinelerinin sağladıkları avantajlar neler?

  • Kilolarca domates ve biberi çok daha kısa sürede salça haline getirmeye yardımcı oluyor. 
  • Tam kıvamında ezilen ve püre haline gelen salçalar, defalarca süzme zahmeti olmadan daha kolay hazırlanıyor.
  • Birden çok kişiyle geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan iş, salça makineleri sayesinde daha az kişi tarafından daha kısa sürede tamamlanıyor, iş gücünden tasarruf sağlanıyor.
  • Üstelik salça makinesi çalışma prensibine göre sadece salça yapmak için kullanmak zorunda değilsiniz, kahvaltılık soslar, marmelatlar, meyve püreleri hazırlayabilir, ürün gamını farklı ürünlerle genişletebilirsiniz. 

Salça Makinesi Çeşitleri 

Temelde salça makineleri; ev tipi ve endüstriyel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hazne hacmi, materyal, otomatik veya manuel çalışma sistemi gibi özelliklerle birbirinden ayrılan salça makinesi çeşitleri, kullanıcılara alternatif sunuyor.

Ev tipi salça makineleri daha basit bir mekanizma ile çalışırken, endüstriyel makineler daha karmaşık sistemleriyle daha geniş kapasiteli çalışma ihtiyacına karşılık veriyor. Bunun yanında ev tipi makinelerde plastik gibi malzemelerin kullanılması mümkün. Evde salça üretimi için manuel makineler, ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verebiliyor. Endüstriyel üretimde geniş hazneli, elektrikli, büyük ebatlı ve genellikle metal aksamlı makinelere ihtiyaç duyuluyor. 

Salça Makinesi Nedir? 

Salça makinesi çeşitlerini incelerken hazne kapasitesinin 500 ile 7000 kilogram arasında değiştiğini görebilirsin. Ayrıca motor gücünde de 220 ve 380 gibi farklı sayılar karşınıza çıkabilir. Ürünler arasından seçim yaparken motor gücü ne kadar yüksekse o kadar hızlı, güçlü ve etkili ezme işlemi yapabileceğini aklında tutmalısın. Öyle ki makineler yalnızca domates ve biber gibi yumuşak sebzeleri değil, elma ve armut gibi daha sert meyveleri de yüksek güçlü motorlar tarafından tek hamlede ezip püre haline getirebiliyor. Eğer amacınız sadece salça yapmak değil, meyve püreleri, reçeller, marmelatlar hazırlamak ve bunları tüketicilere sunmaksa, daha yüksek kapasiteli ve endüstriyel salça makinesi modellerine yönelebilirsiniz. Eğer küçük ölçekli üretim yapacaksanız 32'lik salça makinesi sizin için yeterli olabilir.

Daha yüksek kilogram üretim düşünüyorsanız 42'lik salça makineleri veya 62’lik modeller sizin için daha uygun seçenekleri oluşturabiliyor. Buradaki 32, 42, 62 gibi sayılar tek seferde çekebileceğiniz besin ağırlığını ifade ediyor.

Salça Makinesi Çeşitleri 

Elbette salça makinesi seçerken araçları koyacağınız depolama alanının büyüklüğü de önemli. Endüstriyel makinelerin bazıları çok geniş alan gerektiriyor, küçük kapasiteli ürünler ise tezgah üstünde bile kullanılabiliyor.

Salça makinesinde salça yapımı için bu makine tercih ederken bakmanız gereken bir diğer önemli nokta ise çıkardığı ses. Çok yüksek kapasiteli sebzeleri tek hamlede ezebilme işlemine ve motor gücüne bağlı olarak bir hayli fazla ses çıkarabiliyor. Bu nedenle salça makinesi alırken motorun çıkardığı sese de dikkat etmelisiniz. Sessiz çalışan domates ezme makineleri de ürün alternatifleri arasında bulunuyor, bununla beraber sesli çalışan makinelere eklenen kollektörler de sesi azaltmaya yardım edebiliyor.

Salça Makinesi Nasıl Çalışır? 

Salça makinesi çalışma prensibinde basit mekanizmalı salça makinesi ev tipi modelleri içerisinde metal bir süzgeç bulunduruyor. Paslanmaz özellik taşıması gereken bu süzgeçler, dayanıklı ve kaliteli malzemelerden yapıldığında uzun ömürlü kullanıma imkan sağlıyor. Metal süzgecin üzerinde yer alan plastik tokmak, aynı kıyma makinelerinde olduğu gibi salça çekme sırasında domates ve biberlerin ezilmesine yardımcı oluyor. Çekme sırasında kabuk ve çekirdekleri kolaylıkla ayıran salça makineleri üzerinden, süzgeç kısmından tokmak yardımıyla içeri alınan domates ve biberleri, ezici aksamdan geçirerek püre halinde dışarı veriyor.

Farklı motor gücü ve hazne kapasitesine sahip olan endüstriyel salça makineleri ise kilolarca domates ve biberi tek seferde çekerek salça yapabiliyor. Üstelik endüstriyel tip makineler, domatesleri ve biberleri soymaya gerek kalmadan, kabuklarını alarak tam kıvamında salçalar oluşturabiliyor. Böylelikle salça yaparken harcanan emek minimize oluyor ve işler bir hayli pratikleşiyor. Bu bilgiler dahilinde domates ezme makinesi nasıl çalışır sorunuz yanıt buluyor.

Salça Makinesi Nasıl Kullanılır ve Temizlenir? 

Kurulumu ve kullanımı epey kolay olan salça makinelerinin haznesine domates ve biberleri eklemek yetiyor. Tuşuna basılan makine kendi kendine parçaları öğütüyor. Ardından çıktı kısmına yerleştirilecek kaplara püre akıyor. Posa ve kabuklar ise ezme sırasında ayrılarak ya bir haznede toplanıyor ya da ayrı bir alandan dışarı veriliyor. 

Salça Makinesi Nasıl Çalışır? 

Peki ev tipi salça makinesi nasıl kullanılır? Ev tipi salça makinesinde ise öğütücüyü çalıştırmak için manuel kol kullanılıyor. Kimi otomatik ev tipi salça makinesi modellerinde ise elektrikli motor yer alabiliyor. Sebzeler veya meyveler, endüstriyel makinelere göre daha küçük boyutlarda parçalanarak ev tipi makinelerin içine ekleniyor. Öğütüldükten sonra püre halini alıyor. 

Salça makinesi nasıl yapılır sorusunun yanı sıra salça makineleri her kullanım sonrasında özenle temizlenmesi gerekiyor. Özellikle bıçaklarda kalan sebze artıkları ve nem, bakteri üremesi için ideal alan oluşturduğundan, her kullanımın ardından dikkatle temizlik gerçekleştirmelisiniz. Salça makinesi üzerinde çizik veya deformasyon oluşturmadan aparatları dikkatlice silmeli ve kurulayarak yeniden kullanıma hazır hale getirmelisiniz. 

Domates hastalıkları ve zararlıları ve domates tohumdan nasıl ekilir hakkında detaylı bilgiyi de Tarfin Blog’ta bulabilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Tarfin Karadeniz'de Hizmet Vermeye Başladı
05.11.2020
Tarfin Karadeniz Şehirlerinde Hizmet Vermeye Başladı...

Tarfin Karadeniz'de hizmet vermeye başladı

Devamını oku
Fidan Dip Kurdu
24.03.2021
Fidan Dip Kurdu Nedir? Zararları Nelerdir?

Fidan dip kurdu, ağaçlara ve fidanlara hasar veren bir canlı olarak biliniyor. Larva ve erişkin fidan dip kurdu zararlısı hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Toprak Altı Sulama Sistemi
26.02.2024
Toprak Altı Sulama Sistemi

Toprak altı sulama sistemi nedir, nasıl faydaları vardır öğrenmek için hemen tıklayın! Toprak altı sulama sistemlerinin yararlarını deneyimleyin!

Devamını oku